Vervoer Bagage van A naar B met de Beste Transportfiets

Ga je regelmatig op stap met de fiets? Dan is het handig als je de ruimte hebt om spullen mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan zware tassen voor school of boodschappen. De beste transportfiets is hier ideaal voor!

Op zoek naar zo'n handige fiets? Hieronder staan alvast drie goede transportfietsen voor je op een rijtje, maar scrol ook vooral door voor onze handige koopgids. Daarin leg ik uit hoe je de transportfiets vindt die aan je wensen voldoet.

Altec Classic Transportfiets Dames 28

Altec Classic Transportfiets Dames 28
Geslacht: Unisex
Framemaat: 53
Wielmaat: 28 Inch
Materiaal frame: Staal
Aantal versnellingen: 1
Bekijk op Bol.com

Altec Urban 28 inch Transportfiets

Altec Urban 28 inch Transportfiets
Geslacht: Unisex
Framemaat: 55
Wielmaat: 28 Inch
Materiaal frame: Staal
Aantal versnellingen: 1
Bekijk op Bol.com

AMIGO Sturdy Transportfiets voor Dames

AMIGO Sturdy Transportfiets voor Dames
Geslacht: Vrouwen
Framemaat: 53
Wielmaat: 28 Inch
Materiaal frame: Staal
Aantal versnellingen: 3
Bekijk op Bol.com

Waarom een transportfiets aanschaffen?

De gemiddelde Nederlander fiets wat af. Even op bezoek bij vrienden, naar school, boodschappen doen en noem het maar op. Het kan allemaal met de fiets.

Gebruik je je fiets ook regelmatig? Dan is het wel eens nodig om spullen mee te nemen zoals de boodschappen, een zware tas voor school of spullen voor een logeerpartijtje.

Of misschien heb je werk waar je de fiets voor gebruikt, zoals een krantenwijk? Een goede bakfiets is eventueel een optie, maar een transportfiets is wendbaarder en daardoor ideaal.

Met een bagagedrager voorop en achterop je fiets bevestig je makkelijk aan beide kanten een rekje of krat. Zo is het vervoeren van kranten of post een eitje.

Je vervoert bovendien niet alleen spullen, maar ook je kinderen makkelijk met een transportfiets, wanneer je een kinderzitje bevestigt. Let alleen op dat er voldoende ruimte is voor jou en je kind.

Als het kinderzitje niet past, kies je eventueel ook voor een goede mamafiets in plaats van een transportfiets. Deze fietsen hebben altijd voldoende ruimte voor een zitje.

Koopgids: hoe kies ik de beste transportfiets?

Om lekker te fietsen op je transportfiets geef ik je hier tips over waar je op moet letten bij de aanschaf.

De maat en gewicht

Belangrijk is dat je fiets niet te groot of te klein voor je is. Zo fiets je het meest comfortabel. Let daarom op de wielmaat en de framemaat van een fiets.

De wielmaat van een fiets voor een volwassene is standaard 28 inch. Bij een kinderfiets is de wielmaat kleiner. De framemaat is niet standaard en varieert meer.

Frame

De juiste framemaat bepaal je het beste op basis van je eigen lengte. Hoewel het ook deels een kwestie van voorkeur is, kun je over het algemeen de volgende richtlijn aanhouden:

  • Lichaamslengte 165 cm, framemaat 50-52 cm
  • Lichaamslengte 170 cm, framemaat 52-55 cm
  • Lichaamslengte 175 cm, framemaat 55-58 cm
  • Lichaamslengte 180 cm, framemaat 58-61 cm
  • Lichaamslengte 185 cm, framemaat 61-63 cm
  • Lichaamslengte 190 cm, framemaat 63-66 cm

Daarnaast kies je welk type frame je voorkeur heeft. Het frame van een 'herenfiets' heeft een horizontale stang. Dit maakt de fiets stijf en solide, maar zorgt ook dat je je been hoog optilt wanneer je opstapt.

Een 'damesfiets' (of uniseks model) heeft een verzwaarde onderbuis, waardoor de horizontale stang wegvalt. De fiets voelt hierdoor anders dan een herenfiets en je hebt een lage instap.

Door de lage instap is de fiets makkelijker in gebruik, zowel voor dames als voor heren. Combineer dit als vrouw met een goed fietszadel voor dames voor ultiem comfort!

Vooral wanneer je je fiets bijvoorbeeld graag meeneemt op de fietsendrager van je auto, is het eventueel ook handig als je let op het gewicht van je fiets. Let op dat je fiets niet te zwaar is.

Wanneer je op reis graag je fietsbroek aantrekt en fietstochten maakt, is een transportfiets alleen misschien niet de beste keuze. Kies liever voor de beste trekkingfiets met een fietscomputer.

Neem in ieder geval een fietspomp voor de zekerheid en vergeet niet om een fietsslot aan te schaffen, voor wanneer je een rustpauze neemt en je fiets even neerzet.

De 5 beste transportfietsen op een rij

1. Altec Classic Transportfiets Dames 28

1. Altec Classic Transportfiets Dames 28
Geslacht: Unisex
Framemaat: 53
Wielmaat: 28 Inch
Materiaal frame: Staal
Aantal versnellingen: 1

2. Altec Urban 28 inch Transportfiets

2. Altec Urban 28 inch Transportfiets
Geslacht: Unisex
Framemaat: 55
Wielmaat: 28 Inch
Materiaal frame: Staal
Aantal versnellingen: 1

3. AMIGO Sturdy Transportfiets voor Dames

3. AMIGO Sturdy Transportfiets voor Dames
Geslacht: Vrouwen
Framemaat: 53
Wielmaat: 28 Inch
Materiaal frame: Staal
Aantal versnellingen: 3

4. Crown Holland Transportfiets 28 inch

4. Crown Holland Transportfiets 28 inch
Geslacht: Unisex
Framemaat: 53
Materiaal frame: Staal
Aantal versnellingen: 1

5. Altec Urban Transportfiets 28 inch

5. Altec Urban Transportfiets 28 inch
Geslacht: Unisex
Framemaat: 55
Wielmaat: 28 Inch
Materiaal frame: Staal
Aantal versnellingen: 1

Versnellingen

Een transportfiets heeft, afhankelijk van het merk, 1 tot 7 versnellingen. De meeste fietsen hebben 3 versnellingen. Met de versnellingen stel je in hoe zwaar of hoe licht je trapt tijdens het fietsen.

Vooral als je regelmatig bergopwaarts fietst of langere afstanden aflegt, is het fijn als je een meerdere versnellingen hebt.

Op die manier kun je de fiets bijvoorbeeld in een lichte versnelling zetten wanneer je omhoog gaat. Je past de versnelling makkelijk aan naar de omstandigheden en fiets daardoor comfortabeler.

Voor het fietsen van kortere afstanden zijn versnellingen niet altijd nodig en red je het waarschijnlijk prima zonder.

versnellingen op een fiets

Remmen

Voor je veiligheid zet je bijvoorbeeld de beste fietshelm op, maar het is minstens even belangrijk dat je goed kan remmen! Let daarom op het type rem dat je nieuwe fiets heeft.

Je kiest uit verschillende soorten remmen zoals rollerbrakes, schijfremmen, een terugtraprem, V-brakes en velgremmen.

Rollerbrakes zie je regelmatig bij stadsfietsen en elektrische fietsen. Dit type rem zit bij de naaf van de fiets en heeft een goede remkracht, ook bij nat weer.

Wanneer je lang achterelkaar remt, bijvoorbeeld in een afdaling, zijn rollerbrakes minder geschikt. Ze raken in zulke situaties snel oververhit, waardoor het risico op schade ontstaat.

Schijfremmen komen bij allerlei soorten fietsen voor en hebben de grootste remkracht van alle soorten remmen, onder alle weersomstandigheden. Ze zijn bovendien geschikt voor lange afdalingen.

Het nadeel van schijfremmen is dat de remblokjes sneller slijten en dat het relatief lastig is om deze zelf te vervangen. Bovendien zijn schijfremmen relatief duur en aan de zware kant.

Terugtrapremmen ken je waarschijnlijk onder andere van kinderfietsen, maar ook van stadsfietsen. Bij deze rem trap je naar achteren om te remmen.

Terugtrapremmen gaan lang mee en vereisen weinig onderhoud, maar de remkracht is een stuk minder.

V-brakes zie je eveneens bij stadsfietsen. Dit type rem is vooral goed bij droog weer en presteert slecht wanneer het regent. Bovendien is de remkracht minder en is de V-brake minder duurzaam.

Het laatste type rem is de velgrem. Deze rem zie je vooral bij racefietsen en elektrische fietsen. Het is een lichte rem met een goede remkracht, maar bij nat weer neemt de remkracht af.

Daarnaast raken velgremmen, net als rollerbrakes, snel oververhit wanneer je lang achterelkaar remt. Bij afdalingen is dit type rem niet ideaal.

Kortom: de keuze is groot op het gebied van remsystemen voor je fiets. Vraag je alleen ook af wat je precies nodig hebt, voordat je voor het beste van het beste gaat.

De transportfiets valt onder de stadsfietsen. Een simpele rem zoals de terugtraprem of de v-brakes is meestal prima voor dit type fiets, tenzij je in heuvelachtig gebied woont.

Materiaal

Op het gebied van materiaal van je fiets heb je verscheidene keuzes, maar de meeste transportfietsen bestaan uit aluminium.

Aluminium is stevig en stijf, maar absorbeert trillingen niet goed. Waarschijnlijk was je dit om te beginnen al niet van plan, maar je rijdt er beter niet mee op onverharde wegen.

Het grote voordeel: het materiaal is licht en relatief goedkoop. Aluminium fietsen passen bij ieder budget.

Een andere optie is een stalen fiets. Voorheen werden fietsen vooral van staal gemaakt, maar tegenwoordig zien we dit steeds minder, hoewel het nog wel voorkomt.

Een fiets van staal is sterker. Het materiaal gaat minder snel kapot en is makkelijker te repareren. Ook vangt staal trillingen beter op.

Staal kent alleen ook verscheidene nadelen. Het kan allereerst roesten. Niet ideaal wanneer je in een vochtige omgeving woont/fietst! Daarnaast is het zwaar en relatief duur.

Het hangt vooral af van je wensen welk materiaal het beste bij je past. Maakt het je niet veel uit? Dan raad ik aan om voor een aluminium te kiezen. Dat is prima voor de gemiddelde fietser.

Elektrische fiets

Word je snel moe van fietsen of heb je sowieso liever wat ondersteuning wanneer je op je zwaarbeladen fiets rijdt? Naast standaard transportfietsen zijn er ook elektrische varianten.

Bij een elektrische transportfiets fiets je niet volledig op eigen kracht. In plaats daarvan helpt een motor je om vooruit te komen. Ideaal!

Elektrische fietsen zijn helaas wel duurder dan gewone exemplaren en het is belangrijk dat je onthoudt om de accu op te laden. Zonder ondersteuning van de motor is een elektrische fiets vrij zwaar.

Je kiest eventueel ook uit andere soorten elektrische fietsen. Klik hier voor de beste elektrische fiets.

Standaard

Omdat je met de transportfiets waarschijnlijk regelmatig spullen vervoert, is het goed om te kijken naar de standaard van de fiets. Je wilt niet dat je fiets makkelijk omvalt.

Wil je zeker weten dat je fiets stevig staat? Ga dan bijvoorbeeld voor een dubbele fietsstandaard. Deze standaard houdt ook een beladen fiets overeind.

Ook heb je transportfietsen met een stuurvergrendeling. Je zet je fietsstuur dan vast zodat hij in de goede stand blijft staan en niet draait en omvalt door het gewicht.

Specificaties van transportfiets naast elkaar

GeslachtFramemaatWielmaatMateriaal frameAantal versnellingen
1Altec Classic Transportfiets Dames 28Unisex5328 InchStaal1
2Altec Urban 28 inch TransportfietsUnisex5528 InchStaal1
3AMIGO Sturdy Transportfiets voor DamesVrouwen5328 InchStaal3
4Crown Holland Transportfiets 28 inchUnisex5328 InchStaal1
5Altec Urban Transportfiets 28 inchUnisex5528 InchStaal1

Altec Classic Transportfiets Dames 28

Geslacht: Unisex

Framemaat: 53

Wielmaat: 28 Inch

Materiaal frame: Staal

Aantal versnellingen: 1

Altec Urban 28 inch Transportfiets

Geslacht: Unisex

Framemaat: 55

Wielmaat: 28 Inch

Materiaal frame: Staal

Aantal versnellingen: 1

AMIGO Sturdy Transportfiets voor Dames

Geslacht: Vrouwen

Framemaat: 53

Wielmaat: 28 Inch

Materiaal frame: Staal

Aantal versnellingen: 3

Crown Holland Transportfiets 28 inch

Geslacht: Unisex

Framemaat: 53

Wielmaat: 28 Inch

Materiaal frame: Staal

Aantal versnellingen: 1

Altec Urban Transportfiets 28 inch

Geslacht: Unisex

Framemaat: 55

Wielmaat: 28 Inch

Materiaal frame: Staal

Aantal versnellingen: 1

Veelgestelde vragen over de transportfiets

Ik geef je nog wat laatste belangrijke informatie over de transportfiets. Als je nog vragen had, vind je hieronder hopelijk het antwoord!

Wat is een transportfiets?

Een transportfiets is een fiets met een bagagedrager voor- en achterop. Je bevestigt hier bijvoorbeeld makkelijk kistjes op en neemt op deze manier zowel voorop als achterop spullen mee op je fiets.

Wat is het verschil tussen een stadsfiets en een transportfiets?

Een 'gewone' stadsfiets en een transportfiets verschillen niet enorm van elkaar. Een stadsfiets is voornamelijk bedoeld als makkelijk vervoer over kortere afstanden.

Dat geldt ook voor een transportfiets, maar bij dit type fiets ligt de nadruk meer op het tegelijkertijd vervoeren van spullen. Een transportfiets heeft daarom een bagagedrager voor- en achterop.

Conclusie

Wanneer je op zoek gaat naar de beste transportfiets, let je onder andere op de framemaat, de hoeveelheid versnellingen en het type rem. Zo fiets je zo comfortabel en zo veilig mogelijk!

Kijk daarnaast naar het materiaal van het frame en het type standaard, want je wilt het liefst een solide fiets die niet zomaar omvalt.

Heb je de ideale transportfiets al op het oog? Ik ben benieuwd! Zo niet, kijk dan gerust nog eens naar onze top 5 of laat me weten met welke vragen je nog zit via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?