Niets voelt zo goed als je favoriete lied op hoog volume, en de beste oordopjes versterken deze sensatie des te meer! De muziek belandt direct in je oor. Dichterbij dan dat krijg je het niet – en dat terwijl je in de trein zit, de hond uitlaat of je boodschappen doet! 🛍️
Er zijn veel oordopjes op de markt. Daarom is het moeilijk te bepalen welke je nodig hebt. Daar helpt deze koopgids je bij! Hier lees je alles over de beste oordopjes, zodat je ongetwijfeld een goede koop in huis haalt.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk hieronder alvast de top 3 oordopjes van dit moment met enkele van hun belangrijkste eigencshappen.
Muziek luisteren, urenlang door TikTok scrollen of je favoriete serie kijken doe je het liefst met goed geluid. Daar komen de beste oordopjes bij kijken!
De beste oordopjes klinken niet alleen ontzettend goed, maar zijn makkelijk om mee te nemen. Het daardoor niet uit of je die TikTokvideo's of je favoriete afspeellijst binnen- of buitenhuis wilt bekijken en beluisteren; je hoeft niet te kiezen. Als je klaar bent, is opbergen verder geen probleem vanwege hun minieme formaat.
Oordopjes zijn verder niet alleen handig voor onderweg, maar ook tijdens het sporten! Een lekker nummer maakt alles leuk, zelfs die vervelende work-out. 🏋️
Denk vooral ook aan wat gebeurt zodra je begint te sporten – en daarbij te zweten. Als je een grote koptelefoon op je hoofd zet, valt deze al snel van je hoofd.
Bovendien is het niet zo fris als het zweet in je koptelefoon trekt. Met oordopjes heb je dat probleem niet! Je merkt bijna niet dat je ze überhaupt in hebt.
Iedereen die liever niet te koop loopt met een hippe koptelefoon, is bovendien beter af met een paar goede oordopjes. Ze worden steeds kleiner en kleiner, waardoor de oordopjes ook niet zo opvallen! Je bergt ze ook makkelijker op dan een grote koptelefoon. Al helemaal als je draadloze oordopjes hebt!
Alle opties doen duizelen, niet? Daarom heb ik deze koopgids opgesteld! Hier vind je een overzicht van alle belangrijke eigenschappen om mee te nemen in je beslissing. Zo vind je precies de oordopjes die bij je passen!
Ga je voor draadloos, of houd je het liever ouderwets bij bedrade oordopjes? Dat is de eerste vraag die je jezelf stelt als je oordopjes koopt.
Het voordeel van de beste draadloze oordopjes is dat ze, net als een draadloze koptelefoon, nooit in de knoop raken. Daarnaast geniet je van alle bewegingsvrijheid: je kunt je telefoon rustig op de tafel laten liggen terwijl je in de keuken een kop koffie pakt!
Bekabelde oordopjes raak je daarentegen minder snel kwijt, bieden over het algemeen een betere geluidskwaliteit en hebben geen accu's die op den duur leeglopen!
Je budget is ook belangrijk bij de keuze voor bekabelde of draadloze oordopjes. Met bekabelde oortjes ben je een stuk goedkoper uit. Aan de voordelen van draadloze oordopjes hangt een flink prijskaartje! 💰
Kies je toch voor draadloze oordopjes, dan kom je voor nog een keuze te staan. Hoe verbind je de oordopjes het liefst met je apparaten?
NFC staat voor near field communication. Dit is een manier om razendsnel draadloos apparaten te verbinden, bijvoorbeeld je oortjes en je smartphone!
Het wordt in Nederland vooral gebruikt om contactloos te betalen, maar je kunt er ook je oordopjes mee verbinden. Je hoeft zo niet meer in het bluetooth-menu te wachten tot de naam van je oordopjes in het menu verschijnt.
Enkel het hoesje of de dopjes binnen 10 cm van de NFC-chip van je telefoon houden is genoeg. Let wel: je telefoon moet dus zelf óók een NFC-chip hebben, anders kun je geen gebruik maken van deze functie.
Bluetooth is dat wat dat de draadloze verbinding mogelijk maakt. Met bluetooth communiceren apparaten draadloos met elkaar. Dit kan zelfs over grote afstanden! Als je bluetooth oordopjes wil kopen, let dan ook goed op het bluetooth-bereik.
Het bluetooth-bereik is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van je oordopjes, maar ook van externe factoren. Denk aan stevige muren, of te veel apparaten op dezelfde frequentie die het bereik verslechteren.
Niet alleen de externe factoren, maar ook de bluetooth-versie van je apparaat is bepalend voor het bereik. De nieuwste versie, bluetooth 5.0 – met opvolgers 5.1, 5.2 en 5.3 – heeft het grootste bereik.
De meest relevante bluetooth-versies zijn:
Ook bij bekabelde oordopjes is de verbindingsmethode niet geheel onbelangrijk. De meeste oordopjes hebben een 3,5mm-jack die je in je smartphone of laptop doet. Steeds minder telefoons bieden de optie om dit kabeltje in te pluggen, dus let hier goed op.
Je hebt gelukkig ook oortjes met een usb-c-aansluiting of een Lightning-aansluiting. Deze laatste hoort bij iPhones. Waar je ook voor kiest, kijk goed of het compatibel is met de apparaten waarop je de oordopjes op wilt aansluiten.
Zo niet, dan is een verloopstekker nodig om de boel toch aan de praat te krijgen.
Hoewel draadloze oordopjes veel voordelen hebben, bestaat er ook een groot nadeel: de batterij gaat na verloop van tijd leeg, zelfs al hebben ze een grote capaciteit, en zelfs al ga je er nog zo zuinig mee om.
Let goed op de batterijduur van de oordopjes. Hoe langer, hoe beter! Zo voorkom je dat je oortjes leeg zijn terwijl je net een saaie wandeling tegemoet gaat. 😅 Niet alleen de oordopjes hebben een batterijduur, maar ook de oplaadcase. Vergeet hier niet een blik op te werpen!
De gemiddelde batterijduur van draadloze oordopjes is 6 tot 8 uur! Als je de oplaadcase bij de hand houdt, gaan je oordopjes tot wel 20 uur mee. Hiervoor hebben je oordopjes dus wel af en toe een oplaadpauze nodig.
Hoe de oordopjes aanvoelen, heeft alles met de pasvorm te maken. Welke pasvorm het beste is, verschilt van persoon tot persoon en is geheel afhankelijk van je voorkeuren!
Ben je snel afgeleid? Raak je geïrriteerd van pratende mensen op de achtergrond, of lijken je buren nooit te stoppen met klussen? Dan zijn noise-cancelling oordopjes de perfecte oplossing!
De meeste oordopjes zorgen voor passieve noise cancellation (PNC), ofwel geluidsisolatie. Doordat er geluid in je gehoorgang wordt afgespeeld, valt een deel van de achtergrondgeluiden weg. Veel geluiden prikken hier echter nog steeds doorheen.
Hoe beter de pasvorm van je oordopjes aansluit op de vorm van je oren, hoe beter de geluidsisolatie. In-ear oordopjes bieden zodoende de beste geluidsisolatie.
Als de oordopjes niet goed aansluiten, dringt geluid van buitenaf hier eenvoudig tussendoor. Dit is bijvoorbeeld het geval bij oordopjes die op basis van bone conduction werken.
Wil je je volledig afsluiten van de buitenwereld? Kies dan voor oordopjes met actieve noise cancellation (ANC), of een goede noise-cancelling koptelefoon. Let op: deze functie vind je doorgaans niet bij bekabelde modellen.
ANC filtert het geluid uit je omgeving weg, zodat je je gehoor niet hoeft te beschadigen om de muziek maar boven de herrie van buitenaf te laten komen.
Oordopjes met ANC detecteren omgevingsgeluiden middels een paar microfoontjes. Als reactie daarop produceren je oordopjes een antigeluid dat het tegenovergestelde van je omgevingsgeluid is. Zo onderdrukt het het geluid van buitenaf.
Ideaal, toch? Pas wel op als je deze oordopjes gebruikt in het verkeer. Je hoort auto's namelijk ook veel minder goed aankomen! Gelukkig bestaan er ook modellen waar je ANC zelf in- of uit kunt schakelen. Zo schakel je het eenvoudig aan tijdens het studeren, maar uit als je op de fiets zit.
De frequentierespons van oordopjes bepaalt de bovenste en onderste frequenties die de oordopjes weergeven. Dit geven we aan in Hertz (Hz). Deze eenheid geeft het aantal trillingen per seconde weer. De trillingen bepalen hoe hoog of laag het geluid klinkt. Hoe hoger het aantal Hz, hoe hoger de toon.
Wij mensen kunnen alleen geluid registreren tussen de 20 en 20.000 Hz. Alles wat daarboven of daaronder wordt weergegeven, kun je buiten beschouwing laten. Dit is vooral een marketingtruc om oordopjes te promoten!
SPL staat voor 'sound pressure level'. Dit wordt uitgedrukt in decibels. De SPL geeft aan hoe 'gevoelig' de oordopjes zijn, oftewel hoe hoog het maximale volume is.
Let hierbij op dat de pijngrens qua geluidsdruk voor mensen rond de 120 dB ligt, en dat je vanaf ongeveer 80 dB gehoorschade kunt lijden.
De meeste oordopjes zijn uitgerust met minstens één microfoon. Dit is handig als je via je oortjes wilt bellen! Zo hoef je niet je oordopjes op te bergen om je telefoon op te nemen.
Meerdere microfoons worden vaak bij draadloze oordopjes ingezet om ANC mogelijk te maken, en staan soms ook ruisonderdrukking toe in de zin dat degene met wie je aan het bellen bent, ook geen achtergrondgeluiden via jou meekrijgt.
Of het nu zweet is of een onverwachte regenbui: je oordopjes komen wel eens voor verrassingen te staan! Het zou zonde zijn als de eerste verrassing ook meteen de laatste is...
Daarom is het handig als je toekomstige oordopjes (spat)waterdicht zijn! Als je net zo onhandig bent als ik, dan belanden je oortjes misschien wel per ongeluk in de wasmachine. Gelukkig hadden mijn oordopjes IPX7-rating, want ze hebben het overleefd! 😅
Ik hoor je denken: "Sorry, een IP-wat?" Je leest de stof-en waterdichtheid af aan de IP-certificering. Deze bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer laat de stofdichtheid zien en het tweede cijfer de waterdichtheid. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de oordopjes bestand zijn tegen water en/of stof.
Soms is één van de cijfers vervangen door een 'X'. In dit geval is er geen data bekend. Hebben je oordopjes bijvoorbeeld de certificering IPX5, dan zijn ze spuitwaterdicht, maar is de stofdichtheid niet bekend.
Noise cancelling | Type oordopjes | Type koptelefoon | |||
---|---|---|---|---|---|
1 | Apple AirPods Pro 2 | Ja | In-ear | Bekijk op Bol.com | |
2 | Jabra Elite 7 Active | Ja | In-ear | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
3 | Samsung Galaxy Buds2 Pro True | Ja | Earbuds | Bekijk op Bol.com | |
4 | Sony WF-C500 | Nee | In-ear | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
5 | Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless | Ja | In-ear | Over-ear | Bekijk op Bol.com |
Noise cancelling: Ja
Type oordopjes: In-ear
Type koptelefoon: Over-ear
Heb je nog vragen over de beste oordopjes? Misschien zit je vraag tussen deze veelgestelde vragen!
Probeer eerst het meeste vuil te verwijderen met een tandenstoker of een oude, droge tandenborstel. Hiermee kom je in de moeilijk te bereiken plaatsen, zoals bij de speakergrills en de microfoon. Vervolgens reinig je de gehele oordopjes met een wattenstaafje of keukenpapier en een klein beetje ontsmettingsalcohol.
Hoe je draadloze oordopjes reset, verschilt per fabrikant. Verwijder altijd eerst de oordopjes uit het geheugen van je telefoon via de bluetooth-instellingen. In de meeste gevallen reset je de oordopjes daarna door de oortjes terug in de case te plaatsen en de resetknop ingedrukt te houden.
Je kunt oordopjes kopen in de meeste elektronicawinkels en warenhuizen. Koop je ze liever vanuit huis? Dan is ook online een groot aanbod aan oordopjes beschikbaar!
Inmiddels heb je vast door dat je zoektocht je door een doolhof van oordopjes leidt. Hopelijk heeft deze koopgids je alsnog wegwijs gemaakt, en weet je waar je op moet letten. Vergeet bijvoorbeeld vooral niet stil te staan bij de pasvorm, en of je de voorkeur geeft aan een kabel of juist niet.
Heeft dit artikel je geholpen, of zijn er nog dingen die je mist? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen! 😄