De Beste Koptelefoon om te Genieten van je eigen Muziek

Met de beste koptelefoon geniet je van je favoriete muziek, video of podcast. De buitenwereld heeft geen last van je, en jij hebt geen last van de buitenwereld – en dat terwijl je muziek luistert van de beste kwaliteit!

Koptelefoons bestaan echter in alle soorten en maten. Hoe weet je waar je begint met zoeken? Daar helpt deze koopgids je bij! Je vindt hier alle eigenschappen van een goede koptelefoon. Zo vind je ongetwijfeld een koptelefoon die aan al je wensen voldoet. Hieronder vind je alvast drie goede opties!

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
NFC: Ja
Type koptelefoon: Over-ear
Noise cancelling: Ja
Volumebegrenzing: Ja
Inklapbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

Apple AirPods Pro 2

Apple AirPods Pro 2
NFC: Nee
Noise cancelling: Ja
Volumebegrenzing: Ja
Bekijk op Bol.com

Anker Soundcore Space Q45 Wireless

Anker Soundcore Space Q45 Wireless
Bekijk op Bol.com

Waarom een koptelefoon aanschaffen?

Met een koptelefoon wordt muziek luisteren een ware geluidservaring. Je bent omringd door je favoriete muziek, podcasts of muziek, zonder dat het geluid de buitenwereld in ontsnapt. 🎧

De mogelijkheden stoppen niet bij muziek luisteren! Met een goede koptelefoon doe je van alles – bellen, vergaderen, gamen of zelfs tv kijken! Kies je een draadloos model? Dan geniet je ook van alle bewegingsvrijheid. Je loopt makkelijk weg van je laptop, zonder iets te missen.

Ten opzichte van oordopjes heeft een koptelefoon ook enkele voordelen. Veel mensen vinden een koptelefoon lekkerder zitten, vooral als het om over-ear modellen gaat. Daar lees je verderop meer over.

Daarnaast heeft een koptelefoon over het algemeen een betere geluidskwaliteit, en ben je er zekerder van dat je koptelefoon niet van je hoofd valt. Die luxe heb je niet bij alle oordopjes!

lachende man met witte koptelefoon op

Koopgids: hoe kies ik de beste koptelefoon?

Ben je overtuigd dat je een koptelefoon nodig hebt? Ren dan niet direct naar de winkel! Lees eerst rustig deze koopgids door. Zo weet je zeker dat je de beste koptelefoon in huis haalt.

Ontwerp

Het ontwerp van een koptelefoon is bepalend voor je aankoop. Je wil niet alleen dat je nieuwe koptelefoon er mooi uitziet – nee, we benadrukken nu vooral de pasvorm en het comfort. Er zijn grofweg twee soorten koptelefoons te onderscheiden.

Een on-ear koptelefoon draag je, zoals de naam al zegt, op je oren. Deze koptelefoon is lichtgewicht, compact en daardoor makkelijk mee te nemen.

Bovendien zijn deze modellen vaak vouwbaar. Je bent met een on-ear koptelefoon verder niet volledig afgesloten van omgevingsgeluid, wat een pluspuntje is tijdens verkeersdeelname het verkeer!

Een over-ear koptelefoon draag je over je oren heen. De kussentjes zitten op je schedel, om je oren heen. Doordat je oorschelpen in de koptelefoon moeten passen, valt deze een stuk groter uit dan zijn alternatief.

Dat betekent meteen dat hij meer ruimte heeft voor wat grotere speakers. Dit leidt tot minder samenpersing van met name de lage bastonen, wat tot een betere geluidskwaliteit leidt. 🔊

Omgevingsgeluid wordt grotendeels gedempt, wat prettig is in luidruchtige omgevingen. Dat maakt dit meteen een minder geschikte optie om te dragen terwijl je bijvoorbeeld in een drukke stad loopt of rondfietst. Ondertussen zit de koptelefoon zit comfortabeler, omdat hij niet op je oren drukt.

Naast de pasvorm, zijn er ook twee verschillende klankkasten te onderscheiden:

  • Een gesloten klankkast dempt omgevingsgeluiden, en gaat ondertussen ook het uitlekken van geluid naar buiten tegen.
  • Een open klankkast laat geluid door. Dit gebeurt zowel van binnen naar buiten als andersom. De luisterervaring met een koptelefoon met een open klankkast komt het dichtst in de buurt van speakergeluid.

Noise-cancelling, of niet?

Mensen die luidruchtig eten, huilende baby's, bouwwerkzaamheden – allemaal storende geluiden, die je het liefst weg wilt filteren. Dat kan met noise-cancellation!

Een koptelefoon met noise cancellation voorkomt dat omgevingsgeluid je oren bereikt, zodat dit je niet meer kan storen. Zelfs op een laag volume ga je helemaal op in je muziek.

Noise-cancellation kennen we in twee vormen. ⤵️

  • Een koptelefoon met passieve noise-cancellation – ofwel geluidsisolatie – weerhoudt geluiden van buitenaf. Het ontwerp van de koptelefoon zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden geen kans krijgen om bij je oren te komen. De oorschelpen zijn hiervoor gevoerd, of de koptelefoon heeft een over-ear model dat naadloos aansluit op de vorm van je hoofd.
  • De beste noise-cancelling koptelefoon heeft actieve noise cancellation. De koptelefoon heeft een microfoon aan de buitenkant die omgevingsgeluid detecteert. De koptelefoon produceert in reactie hierop anti-ruisfrequenties en mixt deze in je muziek. Omgevingsgeluiden vallen volledig weg tegen dit tegengeluid.

Wat als je wel van noise cancellation wil genieten, maar liever geen koptelefoon gebruikt? Dan zijn er ook goede noise-cancelling oordopjes te vinden!

Ingebouwde microfoon

Als je veel belt of vergadert met koptelefoon op, is het prettig als deze een ingebouwde microfoon heeft. Over het algemeen zijn nieuwe modellen van een microfoon voorzien. Als je koptelefoon geen microfoon heeft, kun je altijd nog de microfoon van je telefoon of laptop gebruiken.

Wil je een microfoon van goede kwaliteit, bijvoorbeeld om te gamen of te streamen? Overweeg dan liever een headset, want deze heeft een toegewijde microfoon!

De 5 beste koptelefoons op een rij

1. Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

1. Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
NFC: Ja
Type koptelefoon: Over-ear
Noise cancelling: Ja
Volumebegrenzing: Ja
Inklapbaar: Ja

2. Apple AirPods Pro 2

2. Apple AirPods Pro 2
NFC: Nee
Noise cancelling: Ja
Volumebegrenzing: Ja

3. Anker Soundcore Space Q45 Wireless

4. Sennheiser HD 800 S

4. Sennheiser HD 800 S
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Noise cancelling: Nee
Inklapbaar: Nee

5. Focal Bathys Wireless

5. Focal Bathys Wireless
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Noise cancelling: Ja
Volumebegrenzing: Nee
Inklapbaar: Ja

Hoe ben je verbonden?

Als je een koptelefoon koopt, kom je voor een belangrijke keuze te staan. Wil je een bekabelde of een draadloze koptelefoon? 🤔 Beide opties hebben voor- en nadelen.

Het grootste voordeel van een bekabelde koptelefoon is dat je niet te maken krijgt met een accu die op de ongeschiktste tijden leegloopt. Daarnaast is de geluidskwaliteit van een bedrade koptelefoon over het algemeen beter!

Toch geven mensen vaak de voorkeur aan een draadloze koptelefoon. De bewegingsvrijheid is namelijk een enorm pluspunt! Hetzelfde geldt voor draadloze oordopjes. Je zit op geen enkele manier vast aan je bronapparaat!

Daarom loop je makkelijk even weg om wat te drinken te pakken tijdens je jamsessie, en hoef je voor je volgende sessie niet eerst te worstelen met een kabel die in de knoop zit.

Kun je niet kiezen? Kies dan voor een koptelefoon die zowel bekabeld als draadloos werkt! Als de accu bijna leeg is, luister je ongestoord verder via het kabeltje. Zit de kabel in de weg? Dan koppel je die los en luister je draadloos verder!

Bekabelde verbindingsmethoden

Als je kiest voor een bedrade koptelefoon, is er nog één ding waar je goed op moet letten: het draad. De drie meest gebruikte aansluitingen zijn:

  • 3,5mm-jack;
  • usb-c;
  • Lightning.

Neem je smartphone en laptop onder de loep. Welke kabels passen in de poorten? Het is handig als de kabel van de koptelefoon in je bronapparaat past.

Je kiest het beste voor een koptelefoon waarvan het kabeltje los te koppelen is. Zo wissel je het kabeltje eenvoudig om als het niet in je laptop past, maar ook als het kabeltje stuk gaat! Een nieuw kabeltje is voordeliger dan een nieuwe koptelefoon. 😉

Draadloze verbindingsmethoden

Als je een draadloze koptelefoon koopt, heb je verschillende opties. Hoe wil je verbinding maken met je bronapparaat? Over het algemeen heb je twee opties: NFC of bluetooth.

  • NFC staat voor 'near field communication'. Dit is een snelle en makkelijke manier van verbinden. Eén minpuntje: het bereik is gemiddeld slechts 10 cm. Je gebruikt deze verbindingsmethode ook om contactloos te betalen!
  • Bluetooth is vergelijkbaar met NFC. Het verschil is dat bluetooth een veel groter bereik heeft, tot wel 40 meter! Je vindt het bluetoothbereik van je koptelefoon in de technische specificaties.
    • Dit hangt overigens af van de bluetooth-versie. Hoe nieuwer de versie, hoe energiezuiniger het apparaat en hoe groter het bereik. Zo heeft bluetooth 5.0 een bereik van 40 meter, waar bluetooth 4.0 slechts 20 meter aantikt.
Als je een draadloze koptelefoon koopt, let dan goed op de batterijduur. Deze loopt uiteen van 5 tot wel 40 uur. Aan een lange batterijduur zit wel een flink prijskaartje! 💸

Frequentierespons

De frequentierespons geeft de bovenste en onderste waardes weer waarop een koptelefoon geluid produceert. De frequentie wordt aangegeven met Hertz (Hz). Dit geeft het aantal trillingen per seconde weer. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de toon. Hoe lager de waarde, hoe lager de toon.

Het menselijk gehoor registreert geluiden tussen de 20 Hz en 20.000 Hz. Fabrikanten lopen nog wel eens te koop met hogere en lagere waarden, maar het effect hiervan op de geluidskwaliteit is verwaarloosbaar.

Een frequentie onder de 20 Hz is niet hoorbaar, maar nog wel voelbaar. Als je voelbare bastonen belangrijk vindt, is dit nog enigszins voordelig. Hogere tonen dan 20.000 Hz zijn echter niet waarneembaar. Hier hoef je dus niet op te letten.

Drivers

Als het gaat om geluidsweergave, zijn de drivers van groot belang. Een driver bestaat uit de magneet, spoel en diafragma in je koptelefoon. Deze onderdelen werken samen om elektrische signalen om te zetten in geluid.

De grootte van je driver heeft invloed op het geluid. Toch betekent een grotere driver niet gelijk een betere geluidskwaliteit. Je leest hier eerder aan af hoe hard de driver geluid kan afspelen, zonder dat het aan kwaliteit verliest.

Waar lees je dan wel de geluidskwaliteit van af? Dit zie je terug in het aantal drivers. In principe geldt: hoe meer drivers, hoe beter het geluid. Dit komt onder andere omdat grote drivers beter zijn in de weergave van bastonen, terwijl kleinere drivers hogere tonen beter weergeven.

Wat is hi-res audio?

Een koptelefoon met hi-res audio (of HR-audio) speelt ook audiobestanden met hoge resolutie zonder problemen af. Voor de echte audio-liefhebbers is dit onmisbaar!

Let goed op: hiervoor moet je wel die audiobestanden met hoge resolutie in bezit hebben. Daarom moet je bronapparaat, zoals je laptop of smartphone én de software die de muziek afspeelt of streamt, deze bestanden ook ondersteunen. Anders heb je niets aan een koptelefoon met hi-res audio!

dansende kat met koptelefoon op

Volumebegrenzing

Geluid met een volume van 88 decibel (dB) of harder, is schadelijk voor ons gehoor. Als je langdurig naar muziek luistert op dit volume, loop je kans op gehoorschade.

Gelukkig is er een makkelijke manier om dit te voorkomen: een koptelefoon met volumebegrenzing! Deze zorgt ervoor dat het volume van je muziek nooit boven de 85 decibel uit komt.

Je kunt gehoorschade ook zelf voorkomen. Neem af en toe een luisterpauze en zet het volume van je koptelefoon niet te hoog!

Specificaties van de koptelefoon naast elkaar

NFCType koptelefoon
1Bose QuietComfort 45/QC45 WirelessJaOver-ear
2Apple AirPods Pro 2NeeOver-ear
3Anker Soundcore Space Q45 WirelessNeeOver-ear
4Sennheiser HD 800 SNeeOver-ear
5Focal Bathys WirelessNeeOver-ear

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

NFC: Ja

Type koptelefoon: Over-ear

Apple AirPods Pro 2

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Anker Soundcore Space Q45 Wireless

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Sennheiser HD 800 S

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Focal Bathys Wireless

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Veelgestelde vragen over de koptelefoon

Wil je nog meer leren over koptelefoons? Neem dan deze veelgestelde vragen en antwoorden door! 🧐

Is een koptelefoon schadelijk?

Een koptelefoon is niet schadelijk, als je er goed mee omgaat. Het langdurig muziek luisteren via een koptelefoon is wél schadelijk. Neem daarom af en toe een luisterpauze.

Zorg er ook voor dat je het geluid van de koptelefoon niet harder zet dan 88 dB. Dan kun je zonder zorgen een koptelefoon opzetten en er een hele poos naar luisteren.

Hoe sluit je een koptelefoon aan op de tv?

Een koptelefoon met zendstation aansluiten op de tv is eenvoudig. Een zendstation is een extensie voor je tv, waarmee je de koptelefoon en de tv onderling verbindt. Dit doe je via kabels.

Zorg ervoor dat je koptelefoon is opgeladen. Vervolgens verbind je de koptelefoon met de televisie via de auto tuning knop, de schakelaar, of de frequentie-instellingen.

Vanaf wanneer kan een kind een koptelefoon gebruiken?

Artsen zijn het er niet over eens wat een geschikte leeftijd is voor een kind om een koptelefoon te gebruiken. Wel adviseren ze te wachten tot het kind oud genoeg is om aan te geven dat hij het geluid te hard vindt. Op welke leeftijd dit is, verschilt per kind!

Wanneer is de koptelefoon uitgevonden?

De koptelefoon is in het leven geroepen in 1881. Deze zag men toen alleen bij telecombedrijven. De eerste koptelefoons in huis verschenen al in 1895.

Conclusie

Hopelijk heb je met het lezen van dit artikel meer geleerd over de beste koptelefoon. Bedenk goed waar je de koptelefoon voor gaat gebruiken. Aan de hand daarvan bepaal je welke specificaties je belangrijk vindt!

Neem je de koptelefoon mee op reis? Dan is het handig als deze opvouwbaar is. Daarnaast is het handig om een draadloze koptelefoon te hebben met lange batterijduur! Voor thuisgebruik is dit minder belangrijk.

Heeft dit artikel je geholpen? Of is er iets nog niet helemaal duidelijk? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. ✍️ Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?