De Beste Noise-Cancelling Koptelefoon voor Ongestoord Luisterplezier

Soms wil je de wereld het liefst uitschakelen. Klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Met de beste noise-cancelling koptelefoon wordt je wens echter toch vervuld! Zo geniet je ongestoord van je favoriete muziek of podcast. 🎧

De ene noise-cancelling koptelefoon is de andere niet. Hoe weet je welke de beste is? Daar gaat deze koopgids je bij helpen! Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je alvast drie goede opties.

Sony WH-CH720N Zwart

Sony WH-CH720N Zwart
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale batterijduur: 50 uur
Draagwijze: Hoofdband
Volumebegrenzing: Ja

Bose 700 Headphones Wireless

Bose 700 Headphones Wireless
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Sony WH-1000XM5 Zwart

Sony WH-1000XM5 Zwart
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Minimale frequentie: 4 Hz
Maximale batterijduur: 40 uur
Draagwijze: Hoofdband
Volumebegrenzing: Ja
Bekijk op Coolblue

Waarom een noise-cancelling koptelefoon aanschaffen?

Sommige mensen vinden noise cancellation nog steeds overbodige luxe, terwijl andere nooit meer iets anders willen. Wat maakt zo'n noise-cancelling koptelefoon dan zo aantrekkelijk? 🧐

Omgevingsgeluid heeft een storende werking. Als je constant wordt verstoord door bijvoorbeeld verkeersgeluiden vermindert dit je concentratievermogen. Bovendien stimuleert geluidshinder de productie van stresshormonen. Deze verhogen de kans op hart- en vaatziekten, dus als je deze uit je lichaam kunt weren, is dat alleen maar mooi!

Kortom: rust is belangrijk. Met een noise-cancelling koptelefoon of noise-cancelling oordopjes verdwijnen je omgevingsgeluiden. Zo kom je tot rust. Je leerprestaties, concentratievermogen en nachtrust zullen je bedanken! Daar kunnen gewone oordopjes of de beste koptelefoon zonder deze functie niet tegenop.

Wat is noise cancellation?

Wat betekent dat eigenlijk, noise cancellation? Het is eenvoudig: een koptelefoon met noise-cancellation filtert omgevingsgeluiden weg. Dit maakt het mogelijk om van muziek te genieten zonder stoorzenders, zelfs op laag volume.

Het filteren van omgevingsgeluiden kan op twee manieren: passief en actief.

Een koptelefoon met passieve noise cancellation, ofwel geluidsisolatie, blokkeert het geluid van buitenaf. Dit betekent dat de koptelefoon zo is ontworpen dat omgevingsgeluiden niet doordringen. Meestal werkt dit door de gevoerde oorschelpen en heeft te maken met de pasvorm, maar daar kom ik zo op terug.

Een koptelefoon met actieve noise cancellation detecteert omgevingsgeluid met een microfoon. Als de microfoon monotoon omgevingsgeluid detecteert, produceert deze een antigeluid. De twee typen geluid vallen – wat je oren betreft – tegen elkaar weg, waarna je geen last hebt van herrie om je heen.

vrouw met koptelefoon op

Koopgids: hoe kies ik de beste noise-cancelling koptelefoon?

Ben je overtuigd dat je de beste noise-cancelling koptelefoon nodig hebt? Lees dan verder! In deze koopgids staan alle eigenschappen van een goede noise-cancelling koptelefoon op een rij. 📝

Ontwerp

Het eerste waar je op let bij het aanschaffen van een koptelefoon, is het ontwerp. De koptelefoon moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook praktisch en comfortabel zijn! Waar moet je dan op letten?

Het draagcomfort van een koptelefoon is van groot belang. Het is niet prettig als je de koptelefoon constant voelt drukken. Gewatteerde oorschelpen voorkomen dit! De beste manier om erachter te komen of een koptelefoon lekker zit, is door deze uit te proberen! Gaat dat niet lukken? Lees dan onafhankelijke reviews!

Ook de pasvorm van de koptelefoon is belangrijk. Je hebt keuze uit twee opties:

  • Een on-ear koptelefoon rust op je oren. Het voordeel van deze koptelefoon is dat deze compacter en lichter is dan het alternatief.
  • Een over-ear koptelefoon rust om je oren heen (inclusief oorschelpen) Deze koptelefoon is een stuk groter, maar doorgaans ook veel comfortabeler. Zo'n koptelefoon biedt naast actieve ook passieve noise-cancellation.

Als je de noise-cancelling koptelefoon veel onderweg gebruikt, is het handig als deze opvouwbaar is. Dit maakt de koptelefoon compact en makkelijk mee te nemen!

De 5 beste noise-cancelling koptelefoons op een rij

1. Sony WH-CH720N Zwart

1. Sony WH-CH720N Zwart
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale batterijduur: 50 uur
Draagwijze: Hoofdband
Volumebegrenzing: Ja

2. Bose 700 Headphones Wireless

3. Sony WH-1000XM5 Zwart

3. Sony WH-1000XM5 Zwart
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Minimale frequentie: 4 Hz
Maximale batterijduur: 40 uur
Draagwijze: Hoofdband
Volumebegrenzing: Ja

4. Bose Noise Cancelling Headphones 700

4. Bose Noise Cancelling Headphones 700
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale batterijduur: 20 uur
Draagwijze: Hoofdband
Volumebegrenzing: Nee

5. noise-canceling headphones

5. noise-canceling headphones
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale batterijduur: 50 uur
Draagwijze: Hoofdband
Volumebegrenzing: Ja

Frequentierespons

De frequentierespons geeft de minimale en maximale geluidsfrequentie weer die de koptelefoon kan weergeven. Het is echter niet zo dat de koptelefoon volledig stopt met het afspelen van geluid zodra een audiobron geluiden buiten het spectrum doorstuurt. Het raakt echter vervormd, of alles buiten de minimale en maximale frequenties van de koptelefoon vallen weg.

Je zou dus denken: hoe breder de frequentierespons, hoe beter! Toch zegt dit niet zo veel. Het menselijk gehoor is alleen in staat geluiden waar te nemen tussen de 20 Hz en 20.000 Hz.

De hogere en lagere waarden waar sommige koptelefoons mee adverteren, zijn verwaarloosbaar. Op zich kun je nog moeite doen voor een zo laag mogelijk minimumfrequentie, omdat hierdoor de bastonen wat voelbaarder worden (niet beter hoorbaar). Hogere maximumfrequenties dienen echter geen enkel doel, want we kunnen ze noch horen, noch voelen.

Daarnaast lees je aan de frequentierespons niet af of elke frequentie even sterk wordt weergegeven. Idealiter heeft de koptelefoon een app, waarmee je de equalizer (EQ) kunt instellen. Zo speel je zelf een beetje met welke frequenties worden benadrukt.

Drivers

Je leest ook aan de drivers van een koptelefoon af welke delen van het frequentiespectrum benadrukt wordt. De drivers zijn de 'speakertjes' in de koptelefoon.

In principe krijg je met meerdere drivers een meer gedetailleerd geluid, omdat de grotere drivers – de (sub)woofers – de bastonen voor zijn rekening nemen, de midrange-speaker de middentonen, en de tweeters de hogere tonen (treble).

Laat je niet misleiden door het formaat van deze drivers: je leest hier niets aan af wat betreft geluidskwaliteit, maar alleen hoe hard je geluid erop kunt afspelen zonder dat het vervormd raakt.

Sommige koptelefoons ondersteunen hi-res audio, ofwel HR-audio. Kort door de bocht betekent dit dat de koptelefoon in staat is audiobestanden met hoge resolutie af te spelen. Zo hoor je alle details van je favoriete muzieknummers. 🎶

Hoge resolutie verwijst op zijn beurt naar de zogeheten bit rate. Het hele verhaal is wat ingewikkeld, maar het komt erop neer dat hogere bit rates een gedetailleerder, nauwkeuriger geluid produceren.

Let wel: het mag zo zijn dat je koptelefoon in staat is hi-res audio af te spelen, maar als je bronapparaat geen hi-res audio doorstuurt, heb je hier niets aan. Je koptelefoon verbetert de geluidskwaliteit van gecomprimeerde audio niet.

Gecomprimeerde audio is samengeperst in een compact bestandstype, zodat deze snel is over te dragen van het bronapparaat, zoals je smartphone, naar je koptelefoon (of speakers, oordopjes, enzovoorts). Dit leidt tot kwaliteitsverlies. De vraag is echter of je dit écht opvangt als je geen ware audiofiel bent.

Voorkom gehoorschade!

Langdurige blootstelling aan harde muziek kan gehoorschade veroorzaken. Voorkom dit door af en toe een luisterpauze in te lassen, en je muziek niet harder dan 80 decibel af te spelen.

Het beste is om een koptelefoon met volumebegrenzing aan te schaffen. Deze zorgt ervoor dat je muziek niet harder dan – in de meeste gevallen – 85 decibel wordt afgespeeld!

vrouw met koptelefoon gooit haar over schouder

Verbindingsmethode

Je komt bij de aanschaf van een noise-cancelling koptelefoon voor nog een belangrijke keuze te staan: hoe wil je verbinden met het bronapparaat?

De eerste keuze is die tussen bekabeld of draadloos. Het voordeel van een bekabelde koptelefoon is dat de batterij nooit leeg gaat. Daarnaast overlegt een bedrade koptelefoon over het algemeen een betere geluidskwaliteit. 👍

Een draadloze koptelefoon is handig, omdat je hiermee geniet van alle bewegingsvrijheid. Hetzelfde geldt voor draadloze oordopjes. Een kopje koffie zetten tijdens een vergadering kan gerust zonder iets te missen. Daarnaast zijn er geen kabels die in de knoop kunnen raken.

In sommige gevallen vind je koptelefoons met beide opties. Je plugt hierbij de kabel pas in zodra de koptelefoon leeg is, totdat je hem weer kunt opladen.

Bedrade verbindingsmethoden

Als je kiest voor een bedrade koptelefoon, let dan goed op welke draad er is meegeleverd. Er zijn drie veelgebruikte aansluitingen, namelijk:

  • een 3,5mm-jack;
  • een usb-c-aansluiting;
  • een Lightning-aansluiting.

Kijk goed wat voor kabel in je bronapparaat past. Het makkelijkst is om voor een koptelefoon te kiezen waarvan je het draadje los kunt koppelen en eventueel kunt vervangen met een andere kabel.

In de meeste laptops en telefoons passen geen 3,5mm-aansluitingen meer, dus je gaat idealiter voor een koptelefoon die met een kabeltje (of meerdere) met de juiste plug wordt geleverd.

Draadloze verbindingsmethoden

Als je kiest voor een goede draadloze koptelefoon, ben je nog niet klaar. Hoe wil je de koptelefoon verbinden? Dit kan op verschillende manieren:

  • NFC (near field communication) is een manier om je koptelefoon snel te koppelen met je smartphone of laptop. Dit gaat via radiogolven. Deze manier van draadloos verbinden is het bekendst van contactloos betalen!
  • Bluetooth is de meest gebruikte draadloze verbindingsmethode. Dit kan over een grotere afstand dan NFC! Check altijd het bluetoothbereik van je koptelefoon. Vervelend als de verbinding verbreekt terwijl je in een belangrijke vergadering zit!

Batterijduur

Kies je voor een draadloze koptelefoon? Let dan ook goed op de batterijduur. Het liefst wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat. Vooral als je lange reizen maakt, is het prettig als de batterij van je koptelefoon zo lang mogelijk meegaat.

De gemiddelde batterijduur ligt tussen de vijf en veertig uur. Dat is een stevig verschil, wat je ook afleest aan de prijskaartjes van deze koptelefoons.

Specificaties van noise-cancelling koptelefoons naast elkaar

NFCType koptelefoon
1Sony WH-CH720N ZwartNeeOver-ear
2Bose 700 Headphones WirelessNeeOver-ear
3Sony WH-1000XM5 ZwartNeeOver-ear
4Bose Noise Cancelling Headphones 700NeeOver-ear
5noise-canceling headphonesNeeOver-ear

Sony WH-CH720N Zwart

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Bose 700 Headphones Wireless

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Sony WH-1000XM5 Zwart

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Bose Noise Cancelling Headphones 700

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

noise-canceling headphones

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Veelgestelde vragen over noise-cancelling koptelefoons

Wil je nog meer weten over noise-cancelling koptelefoons? Lees dan deze veelgestelde vragen en antwoorden!

Wat is een noise-cancelling koptelefoon?

Een noise-cancelling koptelefoon filtert omgevingsgeluiden. Dit doet hij op twee manieren: door geluidsisolatie, oftewel door je oren te bedekken, en door een antigeluid te produceren, waartegen je omgevingsgeluid wegvalt. Dit betekent dat je ongestoord kan genieten van je favoriete muziek of podcast!

Werkt een noise-cancelling koptelefoon ook zonder muziek?

Koptelefoons met passieve noise cancellation (geluidsisolatie) werken ook zonder muziek; je hoeft er enkel eentje op te zetten, meer niet. Actieve noise cancellation werkt meestal niet als je niet ook muziek of ander geluid, zoals van een film, afspeelt. Uitzonderingen bestaan wel, maar dan kan het juist zo zijn dat het antigeluid je stoort.

Zijn noise-cancelling koptelefoons slecht voor je?

Nee, noise-cancelling koptelefoons zijn niet slecht voor je. Daar zit wel een voorwaarde aan verbonden: je moet het geluid niet te hard zetten!

Bovendien is het gevaarlijk om een noise-cancelling koptelefoon te gebruiken in het verkeer. Idealiter laat je je oren vrij tijdens deelname aan het verkeer, zodat je aankomend verkeer kunt horen.

Conclusie

Hopelijk ben je goed op weg geholpen in je zoektocht naar de beste noise-cancelling koptelefoon. Verdiep je nog eens in actieve en passieve noise-cancellation. Heeft de koptelefoon de capaciteiten waar je naar op zoek bent?

De geluidskwaliteit en het draagcomfort zijn ook erg belangrijk bij het kopen van een nieuwe koptelefoon. Test er daarom een aantal uit, of lees onafhankelijke reviews! Zo kan het bijna niet misgaan. 😄

Heeft deze koopgids je geholpen, of mist er nog iets? Laat het vooral even weten in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?