Luister Overal Muziek met de Beste Draadloze Koptelefoon

Ben jij ook die rommelige kabel zat? Ze liggen elke keer weer in de knoop, zitten in de sportschool extreem in de weg, en blijven achter elke deurklink hangen. 😑 Daarom stappen we over op draadloos! Het probleem: oordopjes vallen steeds uit je oren, of zitten niet lekker. Wat denk jij – tijd om naar de beste draadloze koptelefoon te kijken?

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
NFC: Ja
Type koptelefoon: Over-ear
Bekijk op Bol.com

Apple AirPods Pro 2

Apple AirPods Pro 2
NFC: Nee
Bekijk op Bol.com

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless
NFC: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een draadloze koptelefoon aanschaffen?

Ik had het al benoemd: kabels. Wanneer je ze uit je tas haalt, liggen ze overhoop. Aan het ontknopen lijkt soms geen einde te komen, en is het je eenmaal gelukt, dan moet je nog uitkijken dat tijdens je hardloopronde die kabel je niet om je oren slaat! Door over te stappen op draadloos los je die irritaties in ieder geval al op.

Kabelbreuk kan ook om de hoek komen kijken. Hierbij zal het geluid gaan haperen, of een van de oortjes begeeft het. Niets is vervelender dan dat, toch? Gelukkig hebben draadloze koptelefoons dit probleem niet! Wel zo duurzaam.

En dan nog het esthetische aspect: draadloos is helemaal in. Dit is uiteindelijk persoonlijk, maar draadloos ziet er over het algemeen veel stijlvoller en netter uit. Het gaat natuurlijk om de muziek, maar een beetje stijl kan nooit kwaad.

Maar waarom een koptelefoon kiezen in plaats van oordopjes? Simpel: over het algemeen hebben koptelefoons een groter frequentiebereik vergeleken met oordopjes, en dan vooral wanneer het gaat om bastonen. Hoe dat precies zit, vertel ik je straks.

Of je nu wel of niet voor draadloos gaat, is je eigen keuze. Zelf zie ik alleen maar voordelen aan de draadloze headset. Daarom heb ik hieronder een handige koopgids voor je om straks de beste draadloze koptelefoon uit te kiezen! 👌

Koopgids: hoe kies ik de beste draadloze koptelefoon?

Hier vind je alles over de eigenschappen: fysiek, functioneel en alle kenmerken die erbij komen kijken! Scroll snel verder zodat jij straks rondloopt met de beste draadloze koptelefoon.

Verbindingsopties

Je hebt er misschien niet bij stil gestaan, maar je hebt zelfs onder de draadloze modellen een paar opties om uit te kiezen wat betreft connectiviteit.

beste draadloze koptelefoon

Bluetooth-versies

Er zijn verschillende versies van bluetooth voor draadloze koptelefoons. Het spreekt redelijk voor zich dat je idealiter voor de recentste gaat, maar hoe herken je deze?

Bluetooth-versies lopen van 1.0 tot de allerrecentste 5.3 op het moment van schrijven. We korten het in dit artikel even af tot 'bluetooth 4' en 'bluetooth 5'. Er zijn een paar factoren voor het vergelijken van bluetooth-versies: verbindingssnelheid, bereik, stroomverbruik, en compatibiliteit.

Natuurlijk verwachten we dat versie 5 een voordeel heeft op de meeste van deze punten. Zo is bluetooth 5 tweemaal sneller dan zijn voorganger. Qua bereik biedt versie 4 een bereik van 10 meter, terwijl je 5 kunt gebruiken met een bereik tot maar liefst 40 meter!

Het stroomverbruik van bluetooth 5 ligt daarbij lager dan bij bluetooth 4, wat zowel voor de koptelefoon als je audiobronapparaat – je smartphone, laptop of tablet – gunstig is.

Maar als we het over compatibiliteit hebben, is dit het punt waar je misschien een koptelefoon met bluetooth 4 wilt in plaats van 5. De reden hiervoor is dat oudere smartphones – sowieso modellen geproduceerd vóór 2016 – en dergelijke enkel met bluetooth 4 en ouder werken.

Controleer dus de bluetooth-versie van het apparaat (mobiel, laptop, enz.) voordat je de koptelefoon koopt!

NFC

Ten eerste: wat is NFC? Die afkorting staat voor 'near field communication'. Het belangrijkste gebruik van NFC is gegevensoverdracht. Het kan worden gebruikt voor verschillende technologieën, zoals een contactloze kaart, een elektronisch slot, of een draadloze muis. Maar wat heeft het te maken met koptelefoons?

We weten dat Bluetooth op koptelefoons een betrouwbare en lange-afstandsverbinding biedt, maar we moeten toegeven dat het koppelproces niet altijd het snelste is.

Dit is waar NFC van pas komt! Het stelt je in staat om je koptelefoon te koppelen met slechts een simpele tik van je smartphone tegen de koptelefoon. Koop dus een koptelefoon met NFC-functie als je tijd wilt besparen bij het koppelen tussen apparaten.

Ook je smartphone – of ander bronapparaat – moet ook zo'n NFC-chip hebben als je hier gebruik van wilt maken

Verwijderbare kabel

Je kiest een draadloze koptelefoon voor één hoofdreden: audio beluisteren zonder ergens aan vast te zitten. Toch is het onvermijdelijk dat je deze af en toe vergeet op te laden. Vervelend wanneer je van huis bent ... zonder oplader.

Dan zou het megahandig zijn als je tóch even een kabeltje in je telefoon en koptelefoon kunt pluggen. Gelukkig kan dat wellicht: er zijn koptelefoons met een verwijderbare kabel: zo beslis je zelf wanneer je draadloos wil en wanneer niet.

Pasvorm

Koptelefoons komen in twee verschillende pasvormen: on-ear en over-ear.

On-ear

On-ears zitten tegen je oren aan. Ze zijn de draagbaardere keuze, omdat ze wat kleiner zijn dan de over-ears. Dat zorgt meteen voor een van de nadelen: ze sluiten je niet 100% van al het omgevingsgeluid af. Dat is veilig onderweg, maar minder fijn als je in een drukke treincoupé zit.

Aangezien ze niet volledig op je hoofd aansluiten door de vorm van je oren, blijven er kleine ruimtes achter tussen je huid en de koptelefoon.

Dat leidt tot wat ventilatie, wat prettig is als het heet is, maar daardoor kruipt omgevingsgeluid ook alsnog langs de oorkussentjes richting je gehoorgang. Bovendien mag je na een tijdje ongemak verwachten, omdat de koptelefoon continu op je oorschelpen drukt.

Zoek je iets waarmee je je volledig van je omgeving kunt afsluiten, dan is een over-ear een betere keuze. Hieronder valt bijvoorbeeld een goede noise-cancelling koptelefoon of noise-cancelling oordopjes. Bekijk de over-ear pasvorm eens. 👇

over-ear draadloze koptelefoon

Over-ear

Over-ear valt over je oren en sluit zo het omgevingsgeluid af; de kussentjes zitten tegen je schedel aan, om je oorschelp heen. Je muziek is zo de hoofdact van je luistersessie, in plaats van dat irritante geroezemoes op de achtergrond.

Het is wel zo dat deze koptelefoons wat groter zijn, dus voor vele verre reizen is het misschien wat ongemakkelijk om in te pakken.

Het voordeel aan het formaat is dan wel dat er meer ruimte is voor een grote accu: over-ear koptelefoons gaan langer mee tussen de oplaadmomenten door.

Tijdens het sporten is de over-ear koptelefoon helaas ook minder niet wenselijk: hij sluit volledig af, waardoor er geen ruimte is voor ventilatie. De hitte kan nergens heen en zweet heeft geen kans om te verdampen. Een ander nadeel is de prijs: over-ears zijn gemiddeld wat duurder.

Noise-cancellation

Er zijn koptelefoons met actieve noise cancellation en met passieve noise cancellation.

Actieve noise cancellation (ANC)

ANC is een ruisonderdrukkingstechnologie. Het werkt met microfoons in de koptelefoon die omgevingsgeluid opvangen. Hierna genereert de koptelefoon op basis van het omgevingsgeluid een zogeheten anti-geluid.

Dit is een omgekeerde versie van het opgevangen omgevingsgeluid. Hierdoor valt het omgevingsgeluid weg tegen het anti-geluid en andersom, waardoor je oren het nooit bewust opmerken.

Passieve noise cancellation

Passieve noise cancellation is beter bekend als geluidsisolatie. Hiervan spreken we wanneer je koptelefoon of oordopjes fysiek lawaai van buitenaf blokkeren.

Met andere woorden: je koptelefoon isoleert je gehoorgang van het omgevingsgeluid in plaats van actief gebruik te maken van technologie om het te onderdrukken.

Bedek je oren maar eens met je handen, of steek oordopjes in je oren. Je merkt ook hierbij dat omgevingsgeluid gedempt wordt, of volledig wegvalt. Dát is geluidsisolatie!

Welke is beter voor jou?

Passieve ruisonderdrukking en actieve ruisonderdrukking kunnen allebei het geluid van buitenaf goed onderdrukken. Toch blijkt er een grote winnaar tussen de twee.

Wanneer je de twee vergelijkt op luisterervaring, doet geluidsisolatie het beter dan ANC. De reden is dat ANC ruis creëert. HDit vervormt altijd de algehele geluidsweergave tot op zekere hoogte. Geluidsisolatie laat de geluidsweergave van de koptelefoon volledig met rust.

Over-ear koptelefoons blinken uit in geluidsisolatie, zoals eerder uitgelegd. Dit geldt dubbel als de oorkussens traagschuim bevatten, omdat deze de vorm van je hoofd aannemen. On-ear modellen hebben ook baat bij traagschuim, maar erg vaak kom je dit niet tegen onder de on-ears.

ANC-koptelefoons werken het beste bij het verminderen van constant achtergrondgeluid, niet bij plotselinge geluiden. Deze technologie werkt enkel efficiënt met redelijk constante geluiden. Geluidsisolatie dempt daarentegen constant al het binnenkomende geluid.

En hoewel geluidsisolatie en ANC beiden veilig zijn voor de oren, is de eerstgenoemde beter voor het gehoor in het algemeen. Dit omdat het geen extra geluid toevoegt – en minder uitnodigt tot het verhogen van het volume om het anti-geluid niet te horen. 🔇

Het laatste puntje is de batterijduur: ANC slurpt je batterij leeg. Dit omdat ANC stroom verbruikt om het anti-geluid te creëren.

Wanneer wint ANC het dan wel van PNC? Als je met je koptelefoon alleen omgevingsgeluiden wilt onderdrukken, zoals het gedreun van de metro, geroezemoes op kantoor – redelijk constante, lage to middelhoge frequenties dus.

Houd er rekening mee dat ANC zelfs dan niet volledig ruisvrij is: je hoort nog steeds een zacht gesis, vooral als je je muziek eventjes pauzeert.

De 5 beste draadloze koptelefoons op een rij

1. Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

1. Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20.000 Hz
Kabel los te koppelen: Ja
Maximale batterijduur: 24 uur
Bluetooth versie: Bluetooth 5.1
Noise cancelling: Ja
NFC: Ja
Type koptelefoon: Over-ear
Product gewicht: 429 g

2. Apple AirPods Pro 2

2. Apple AirPods Pro 2
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Kabel los te koppelen: Nee
Maximale batterijduur: 30 uur
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
Noise cancelling: Ja
NFC: Nee
Product gewicht: 56.1 g

3. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

3. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 21000 Hz
Kabel los te koppelen: Nee
Maximale batterijduur: 6 uur
Bluetooth versie: Bluetooth 4.1
Noise cancelling: Ja
NFC: Nee
Product gewicht: 165 g

4. Focal Bathys Wireless

4. Focal Bathys Wireless
Minimale frequentie: 15 Hz
Maximale frequentie: 22 Hz
Kabel los te koppelen: Ja
Maximale batterijduur: 30 uur
Bluetooth versie: Bluetooth 5.2
Noise cancelling: Ja
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Product gewicht: 357 g

5. Sennheiser HD 800 S

5. Sennheiser HD 800 S
Kabel los te koppelen: Ja
Noise cancelling: Nee
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Product gewicht: 330 g

Frequentierespons

Het menselijk oor hoort frequenties tussen de 20 en 20.000 Hz. Dit staat voor 'Hertz', wat het aantal geluidstrillingen per seconde aangeeft.

Een koptelefoon met een goede frequentierespons speelt alle – door mensen hoorbare – tonen (laag, midden, én hoog) correct af in de juiste verhouding.

Heeft een breder frequentiespectrum voordelen voor de geluidsweergave van een koptelefoon? 🎧 Daarvoor kijken we naar de minimale en maximale frequentie.

Hoe lager de minimale frequentie, hoe dieper de bas in de muziek. Hoe hoger de maximale frequentie, hoe scherper de hoog tonen in de muziek.

Een breder frequentiespectrum is dus niet per se beter. Vooral frequenties boven de 20.000 Hz hebben geen nut voor mensen; we horen ze niet. Frequenties onder de 20 Hz horen we ook niet, maar voelen we wel.

Ken je die merkbare trillingen bij de laagste bastonen? Dat is waar ik het over heb. Als je daar een fan van bent, zoek je idealiter naar een koptelefoon met de laagste minimumfrequentie.

Drivers

De drivers zijn de speakers die in je koptelefoon zitten. Idealiter zit in iedere schelp aparte drivers voor de bastonen (subwoofers of woofers), de middelhoge tonen, en de hoge tonen (tweeters). Zo weet je zeker dat de koptelefoon de verschillende soorten tonen nauwkeurig en gedetailleerd weergeeft.

Je kunt je nog verdiepen in het type driver van je beoogde koptelefoon, maar dat ligt buiten de scope van dit artikel. Laat me enkel nog zeggen dat je aan het driverformaat alleen het volgende afleest: hoe hard je de koptelefoon kunt zetten.

Het formaat zegt verder niets over de eventuele geluidskwaliteit!

Apple AirPods 1 links met laadhoesje eronder - AirPods Max in het midden - AirPods Pro met hoesje eronder rechts op oranje ondergrond

Batterijduur

Je kunt je koptelefoon alleen gebruiken wanneer hij is opgeladen, al is het maar deels. Eenmaal opgeladen, gaat de accu van de meeste koptelefoons tussen de 15 tot 30 uur mee.

De oplaadtijd van leeg tot vol ligt meestal maximaal rond de 3 uur, en sommigen zelfs korter dankzij een snellaadfunctie.

Het is onvermijdelijk dat bij iedere oplaadbeurt de batterij langzaam achteruit gaat. Er zijn gelukkig een paar dingen die je kunt doen om de levensduur van de batterij op de lange termijn te verlengen:

  • laad je batterij niet te ver op, en laat hem vooral niet de hele nacht aan de oplader liggen.
  • Ga indien mogelijk voor een oplader van kwaliteit, dus niet de goedkoopste van de budgetwebshop.
  • Vermijd extreme hitte. Dit is zeer schadelijk voor de lithium-ionbatterijen in je koptelefoon.
  • Berg je koptelefoon goed op. Zet hem uit en leg hem op een droge, niet te warme plaats.

Compatibiliteit

Houd het besturingssysteem van je smartphone – of welk apparaat je de koptelefoon dan ook op wilt aansluiten – in gedachten. In de productomschrijving van je koptelefoon vind je precies terug met welke besturingssystemen een koptelefoon samenwerkt.

In veel gevallen werken koptelefoons met zo'n beetje alle denkbare besturingssystemen samen, maar sommige modellen volgen wat specifiekere regels als je gebruik wilt maken van zijn volledige set aan mogelijkheden.

Zo werken de AirPods Pro van Apple het beste samen met andere Apple-producten, zoals iPhones en iPads. Ze werken ook met Androids en overige besturingssystemen, maar je verbindt ze veel sneller met Apple-apparaten én leest direct het batterijpercentage af op het bronapparaat, om maar wat te noemen.

Gewicht per gebruikswijze

Een andere overweging is het gewicht van de koptelefoon. Als hij te licht is, vliegt hij van je hoofd af. Is hij te zwaar? Dat wordt al snel oncomfortabel.

Bedenk goed waar je de koptelefoon voor wil gebruiken. Wil je hem gebruiken tijdens het sporten of het reizen? Dan kies je een lichter model. Heb je hem alleen binnenshuis op of op kantoor? Een wat steviger model kan geen kwaad.

Voelt zelfs de lichtste koptelefoon te zwaar voor je? Kies dan liever draadloze oordopjes: ze dienen hetzelfde doel, maar zijn vele malen lichter!

Specificaties van draadloze koptelefoons naast elkaar

Hier staan alle specificaties handig naast elkaar: voor de aller laatste vergelijking.

Maximale batterijduurBluetooth versieNoise cancellingNFCType koptelefoon
1Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless24 uurBluetooth 5.1JaJaOver-ear
2Apple AirPods Pro 230 uurBluetooth 5.3JaNeeOver-ear
3Bose QuietComfort Earbuds II Wireless6 uurBluetooth 4.1JaNeeOver-ear
4Focal Bathys Wireless30 uurBluetooth 5.2JaNeeOver-ear
5Sennheiser HD 800 S30 uurBluetooth 5.2NeeNeeOver-ear

Bose QuietComfort 45/QC45 Wireless

Maximale batterijduur: 24 uur

Bluetooth versie: Bluetooth 5.1

Noise cancelling: Ja

NFC: Ja

Type koptelefoon: Over-ear

Apple AirPods Pro 2

Maximale batterijduur: 30 uur

Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

Noise cancelling: Ja

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

Maximale batterijduur: 6 uur

Bluetooth versie: Bluetooth 4.1

Noise cancelling: Ja

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Focal Bathys Wireless

Maximale batterijduur: 30 uur

Bluetooth versie: Bluetooth 5.2

Noise cancelling: Ja

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Sennheiser HD 800 S

Maximale batterijduur: 30 uur

Bluetooth versie: Bluetooth 5.2

Noise cancelling: Nee

NFC: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Veelgestelde vragen over draadloze koptelefoons

Het aanschaffen van een koptelefoon is een belangrijke overweging. Daarom beantwoord ik hier je brandende vragen!

Hoe verbind je een draadloze koptelefoon?

Begin met het aanzetten van je koptelefoon. In de instellingen van je telefoon zet je je bluetooth aan. Houd de koptelefoon en telefoon bij elkaar in de buurt, en je ziet vanzelf de naam van de koptelefoon op je telefoon verschijnen. Tik op de naam van de koptelefoon, en voilà!

Let wel: in veel gevallen moet je je koptelefoon allereerst in pairing mode (koppelmodus) zetten. In dat geval moet je meestal de aan-uitknop een paar seconden langer inhouden, totdat een lampje begint te knipperen en/of je een geluidssignaal hoort. Lees de specifieke stappen hiervan terug in de handleiding van je koptelefoon.

Hoelang gaat een draadloze koptelefoon mee?

Gebruik je hem elke dag urenlang? Dan gaat hij minder lang mee dan wanneer je hem eens in de week gebruikt. Over het algemeen gaan koptelefoons zo'n vijf jaar mee.

Om de levensduur te verlengen, berg je de koptelefoon altijd goed op, bescherm je hem van extreme kou en hitte, en laat je hem niet langer dan nodig aan de oplader liggen.

Is een draadloze koptelefoon gevaarlijk?

Nee. Er zijn geruchten te vinden op het internet dat de bluetooth-straling gevaarlijk zou zijn, maar dit klopt niet. Fabrikanten moeten zich houden aan bepaalde maximumwaarden voor de stralingen. Daardoor is de bluetooth-straling van een koptelefoon zo minimaal dat deze niet schadelijk is.

Conclusie

Hopelijk ben je nu verder in je expeditie naar de beste draadloze koptelefoon. Let vooral op de pasvormen (on-ear, over-ear), noise cancellation en drivers!

Bedankt voor je tijd, en neem vooral contact met ons op als je nog vragen en/of suggesties hebt! 👇

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?