Gun Je Huid een Goede Nachtrust met de Beste Nachtcrème

We weten allemaal dat je de dag moet beginnen met een goede dagcrème, maar hoe zit dit wanneer je lekker op een oor ligt? De nachtelijke huidverzorging is minstens zo belangrijk als overdag. In dit artikel leg ik je uit wat de beste nachtcrème voor je kan doen!

Dat niet alleen: je leest ook hoe je de beste voor jouw huid kiest. Ben je al benieuwd naar de beste nachtcrèmes? Hieronder staan de beste drie alvast op een rijtje.

First Aid Beauty Ultra Repair

First Aid Beauty Ultra Repair
Bekijk op Bol.com

Paula's Choice Resist Intensive Repair

Paula's Choice Resist Intensive Repair

Origins Drink Up Intensive Hydrating

Origins Drink Up Intensive Hydrating

Waarom een nachtcrème aanschaffen?

Nachtcrèmes zijn de reden waarom je nachtrust ook wel een schoonheidsslaapje wordt genoemd. 's Nachts doet je huid vooral aan celvernieuwing. Het is dus belangrijk dat je een nachtcrème kiest die daar goed op inspeelt – oftewel: die de huid actief voedt.

Een nachtcrème is vaak wat dik van structuur en zorgt ervoor dat je huid gedurende de hele nacht gevoed wordt. 😴

Denk je dat huidverzorging alleen voor vrouwen is? Dan heb je het mis! Ook voor mannen bestaan goede gezichtscrèmes die de verzorging bieden die je huid nodig heeft. Klik hier om daar meer over te lezen.

Verschil tussen dag- en nachtcrème

Gebruik je stiekem je dagcrème ook als nachtcrème? Je bent niet de enige! Weet wel dat het stukken beter kan, want een nachtcrème verschilt op zekere punten aanzienlijk van een dagcrème. De belangrijkste verschillen lees je hieronder:

  • Nachtcrèmes brengen meer vocht in dan dagcrèmes. Ze zijn vetter en hydraterender.
  • Overdag heeft je huid vooral bescherming nodig. Dagcrèmes zijn hierop ingesteld en bevatten elementen als SPF (tegen uv-straling). Nachtcrèmes bevatten dit niet.
  • 's Nachts is je huid zich vooral aan het herstellen en vernieuwen. Hierdoor is je huid 's nachts gevoeliger voor verzorgingsproducten. Nachtcrèmes bevatten veel voedende ingrediënten die dagcrèmes niet bevatten.
  • Nachtcrèmes zijn dikker en trekken langzamer in dan dagcrèmes. Zo wordt je huid gedurende de gehele nacht gevoed.
Vrouw doet crème op in de spiegel

Koopgids: hoe kies ik de beste nachtcrème?

Om een goede nachtcrème te kiezen, is het allereerst van belang dat je kijkt naar je huidtype. Verschillende huidtypen vragen om een verschillende soorten verzorging. 🤔

Droge en/of gevoelige huid

Een droge huid is te herkennen aan het gebrek aan vocht en de (eventuele) aanwezigheid van schilfers. Gebruik in dit geval een nachtcrème met ingrediënten die je huid zowel hydrateren als het vocht vasthouden.

Ten eerste is het van belang dat je een droge huid goed hydrateert. Er zijn enkele veelvoorkomende hydraterende bestanddelen die je moet zoeken in je nachtcrème. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst en zoek naar een van de volgende bevochtigers:

  • Een van de bekendste bevochtigers van de huid is hyaluronzuur. Hyaluronzuur kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water dragen en is daarmee een zeer effectieve bevochtiger! Verderop in dit artikel leg ik je hier meer over uit.
  • Glycerine (of glycerol) is een veelzijdige humectant (bevochtiger) die water naar zich toe trekt en vasthoudt. Vooral in de wintermaanden, waar een droge huid op de loer ligt, helpt glycerine je huid stevig en jong te houden.
  • Sorbitol komt niet alleen voor in voedingsmiddelen, maar word ook als humectant gebruikt die tot 5 uur lang vocht kan vasthouden.
  • Alfahydroxyzuren (AHA's) – hier vallen bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur, appelzuur en citroenzuur onder.
  • Ureum. Het klink wellicht wat onsmakelijk, maar een kleine dosis ureum in je nachtcrème hydrateert je huid intensief.

Ten tweede moet een nachtcrème deze hydraterende ingrediënten goed vasthouden op de huid. Hiervoor zijn moisturising ingrediënten belangrijk.

Zoek bij het kiezen van een nachtcrème naar één of meer van de volgende ingrediënten om er zeker van te zijn dat je een goede moisturizer voor 's nachts in huis haalt:

  • Squalaan;
  • Ceramiden;
  • Oliën;
  • Silliconen.

Het voelt misschien wat tegenstrijdig, maar juist bij een droge huid is het belangrijk om de huid af en toe te scrubben. Dit doe je met een goede gezichtsscrub die niet te heftig is.

Hierdoor verwijder je dode huidcellen, waardoor de nachtcrème zijn ingrediënten dieper in de huid kwijt kan. Is een scrub – ook wel 'mechanisch exfoliëren' – toch te heftig? Dan kun je een lichte chemische exfoliator kiezen, zoals glycolzuur.

Een gevoelige huid reageert sneller op bepaalde cosmeticaproducten. Valt jouw huid hieronder? Dan is het aan te raden een nachtcrème te kiezen die geen agressieve ingrediënten bevat. De bekendste hiervan zijn parfum en alcohol. Daar vertel ik je verderop meer over.

Vette huid

Ook een vette huid heeft een goede vochtinbreng nodig. De reden hiervoor is dat de huid sneller stopt met het produceren van extra talg wanneer het genoeg vocht bevat.

Denk nu niet dat je het probleem alleen erger maakt door vochtinbrengende producten op vette huid toe te brengen, want vocht en talg zijn niet hetzelfde.

Kijk ook hier goed naar de ingrediënten. Ga het liefst voor een lichte, olievrije crème, maar zorg er wel voor dat er voldoende vochtinbrengers – zoals squalaan en ceremiden – aanwezig zijn.

Een crème op waterbasis is een uitstekende keuze. Kijk ook vooral naar ingrediënten als melkzuur en glycolzuur. Dit zijn fruitzuren die je huid licht exfoliëren (oftewel: chemisch scrubben) en tegelijkertijd je poriën schoonmaken.

Dit gaat overmatige talgproductie van de huid tegen, en staat tegelijkertijd toe dat vochtinbrengende ingrediënten makkelijker de huid penetreren.

Normale/gecombineerde huid

Word je gezicht alleen in de T-zone – je voorhoofd en neus – vettig? Dan heb je waarschijnlijk een gecombineerde huid. Het is dan belangrijk dat je nachtcrème het beste van beide werelden bevat.

Bij een gecombineerde of normale huid zijn antioxidanten je beste vriend. Dit kunnen bepaalde vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen zijn.

Antioxidanten zorgen voor de verwijdering van vrije radicalen. Dit zijn stoffen die soms schadelijk voor je huidcellen kunnen zijn.

Antioxidanten zijn dan ook ontzettend goede herstellers voor je huid en daarom erg geschikt als ingrediënt voor je nachtcrème. Zo helpen ze bij het herstellen van uv-schade, dofheid, donkere plekjes en ontstekingen.

In een nachtcrème kun je de volgende antioxidanten vinden:

  • Niacinamide (vitamine B3);
  • Q10;
  • Retinol (vitamine A);
  • Ascorbinezuur (vitamine C).

Ouder wordende huid

Ben je op leeftijd en vertoont je enige rimpels of pigmentvlekken? Dan is het goed een nachtcrème te gebruiken die gericht is op de verouderende huid. Anti-agingcrèmes bevatten (net als anti-rimpelcrème) ingrediënten die huidveroudering maskeren en voorkomen.

Krijg je beginnende fijne lijntjes? Zoek dan naar ingrediënten als retinol en peptides. Deze stimuleren de huidvernieuwing waardoor je huid langer jong blijft.

Door de vernieuwende werking op je huid, helpt retinol ook tegen verstopte poriën en acne. Dit ingrediënt kom je daarom mogelijk ook tegen in een goede oogcrème en in een littekencrème.

Ligt je geboortejaar ergens in een ver verleden? 😜 Dan kun je het beste je volledige skincare-routine aanpassen op je leeftijdscategorie.

Zo is er ook specifieke dagcrème voor ouderen of crème die doelgerichte problemen verhelpt, zoals couperosecrème.

Vergeet niet: je handen verraden je leeftijd! Ook al ben je op latere leeftijd nog gezegend met een jong, strak gezicht, huidveroudering is vaak op de handen goed zichtbaar. Gebruik daarom naast goede gezichtsverzorging ook de beste handcrème die huidveroudering tegengaat.

De 5 beste nachtcrèmes op een rij

1. First Aid Beauty Ultra Repair

2. Paula's Choice Resist Intensive Repair

2. Paula's Choice Resist Intensive Repair

3. Origins Drink Up Intensive Hydrating

3. Origins Drink Up Intensive Hydrating

4. SkinCeuticals Renew Overnight Dry Nighttime

4. SkinCeuticals Renew Overnight Dry Nighttime

5. Revision Skincare D.E.J. Night Face

5. Revision Skincare D.E.J. Night Face

Op verpakkingen van nachtcrèmes vind je vaak namen van verschillende ingrediënten waarvan je vast vaker hebt gehoord. Hieronder bespreek ik de belangrijkste die je tegenkomt in nachtcrèmes in wat meer detail.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur vind je tegenwoordig in allerlei soorten producten, zoals serums, crèmes, moisturizers en gezichtsmaskers. Hyaluronzuur, of HA, komt van nature voor in het lichaam, zoals in de huid, ogen en gewrichten.

HA is een substantie dat goed is in het vasthouden van water. Dat maakt het een uitstekend ingrediënt om de huid te voeden en soepel te houden.

Zodra we ouder worden, doormaken we een daling van enkele belangrijke bestanddelen in onze huid. Hyaluronzuur is hier een van.

Hierdoor wordt je huid slapper, droger en verliest het structuur. Heb je hier last van? Dan is een nachtcrème met hyaluronzuur zeker geen overbodig luxe.

Alchohol

Alcohol als ingrediënt staat erom bekend slecht te zijn voor je huid. Deels waar, maar ook deels onwaar. Alcohol is een containerbegrip waar vele soorten stoffen onder vallen.

Sommige soorten alcohol zijn inderdaad niet goed voor je, terwijl sommige juist erg goed voor je huid kunnen zijn. Zo wordt alcohol voornamelijk toegevoegd om het product lichter te maken en kan het helpen om de nachtcrème beter opneembaar te maken.

Soorten alcohol als SD-alcohol, ethanol en isopropyl drogen de huid nogal uit en kun je beter vermijden. Deze soorten worden echter vaak toegevoegd aan veel cosmeticaproducten door de bovengenoemde voordelen.

Het uitdrogende effect van alcohol zou (met mate) voor mensen met een vette huid wel prettig kunnen zijn. Ze geven je gezicht een fris en schoon resultaat en voorkomen verstopte poriën. Heb je een gevoelige huid? Dan zijn bovengenoemde soorten alcohol een no-go.

Er bestaan ook soorten 'vette' alcohol die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Deze soorten worden uit palm- of kokosnootolie gehaald en zijn erg voedend. Dit zijn onder andere cetyl, stearyl, cetearyl alcohol, propyleenglycol en retinol (vitamine A1).

Houdt de ingrediëntenlijst goed in de gaten als je precies wilt weten welke alcohol in je nachtcrème zit. Heb je een droge/gevoelige huid en neem je liever geen risico wanneer het aankomt op alcohol.

Kies dan voor een nachtcrème met het label 'alcoholvrij'. Dit houdt in dat de meest uitdrogende alcohol niet in de crème zijn te vinden.

Parfum

Niets voelt fijner wanneer je nachtcrème met een heerlijke geur op je gezicht smeert. Je voelt je fris en schoon vlak voordat je gaat slapen. 💤

Toch wordt er nog wel eens kritiek geuit over het gebruik van parfum in cosmeticaproducten. Dit komt doordat parfum allergische reacties kan veroorzaken.

Zonder parfum ruikt je nachtcrème naar chemicaliën of naar ... niets. De chemicaliën in de crème hebben zelfs eerder een onaangename geur dan een neutrale geur.

Dat is niet helemaal wat je verwacht tijdens het uitvoeren van je skincare-routine. Parfum wordt dan ook niet voor niets toegevoegd aan veel cosmeticaproducten.

Voor de meeste mensen kan parfum als ingrediënt voor nachtcrème geen kwaad. Het beslaat dan ook meestal slechts (minder dan) 1% van de algehele formule. Wanneer je een gevoelige huid hebt, kun je toch last krijgen van de toegevoegde geur.

Dit geldt al helemaal wanneer je last hebt van eczeem, psoriasis of acne. Het is bekend dat parfum deze aandoeningen kan verergeren, waardoor je sneller last krijgt van jeuk en roodheid.

Roze nachtcrème met rozengeur, omringd met roze rozenblaadjes

Ben je bekend met deze aandoeningen of wordt je huid onverklaarbaar rood na het opsmeren van een nachtcrème? Dan is het het beste om dit even te checken bij de dokter.

Als je van jezelf weet dat je een gevoelige huid hebt, is het sowieso aan te raden een parfumvrije nachtcrème te kiezen. Geen zorgen: dit betekent niet dat je nachtcrème niet lekker ruikt.

Parfumvrije crèmes bevatten vaak non-synthetische geuren, zoals je die van essential oils kunt verwachten. Deze zijn zachter voor de huid en ruiken heerlijk. Let daarom bij de specificaties goed op de aanwezigheid van parfum.

Specificaties van nachtcrèmes naast elkaar

1First Aid Beauty Ultra Repair
2Paula's Choice Resist Intensive Repair
3Origins Drink Up Intensive Hydrating
4SkinCeuticals Renew Overnight Dry Nighttime
5Revision Skincare D.E.J. Night Face

First Aid Beauty Ultra Repair

Paula's Choice Resist Intensive Repair

Origins Drink Up Intensive Hydrating

SkinCeuticals Renew Overnight Dry Nighttime

Revision Skincare D.E.J. Night Face

Veelgestelde vragen over nachtcrèmes

Ik kan me voorstellen dat je wat vragen hebt over het gebruik van nachtcrèmes. Hieronder geef ik antwoord op de meest gestelde vragen.

Is nachtcrème nodig?

's Nachts heeft je huid voeding nodig. Nachtcrèmes zorgen hiervoor door je huid te bevochtigen en celvernieuwing te stimuleren. Ze zijn dan ook vaak dikker en vettiger dan dagcrèmes, welke vooral ter bescherming dienen.

Welke nachtcrème past bij mij?

Om te weten welke nachtcrème bij je past, moet je kijken naar je huidtype. Gebruik bij een droge huid een crème met hyaluronzuur voor extra vochtinbreng. Bij een vette huid is het goed om een olievrije nachtcrème te gebruiken.

Waarom moet je nachtcrème gebruiken?

Een nachtcrème is toegepast op de staat van je huid wanneer je slaapt. 's Nachts is je huid vooral bezig met herstel. Het is dan goed een crème te kiezen die dit herstel bevordert. Belangrijk is dat je nachtcrème je huid gedurende de hele nacht blijft voeden.

Wanneer nachtcrème aanbrengen?

Ongeacht de staat van je huid en je leeftijd is het aan te raden een nachtcrème te gebruiken. Een nachtcrème werkt voedend voor de huid en bevordert het nachtelijke herstelproces. Je brengt nachtcrème 's avonds vlak voor het slapengaan aan.

Conclusie

The bottom line is dus dat je altijd eerst goed moet bepalen welk type huid je hebt, voordat je een nachtcrème koopt. Elke huid is anders en vraagt om een andere verzorging.

Zoek aan de hand daarvan naar de juiste ingrediënten voor jou – maar hyaluronzuur is altijd een goed idee. Hopelijk heb ik je daarbij een beetje op weg kunnen helpen!

Bedankt voor het lezen! Vergeet niet een reactie achter te laten in het feedbackformulier hieronder. 👇

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?