Kan Koffie over de Datum Gaan?

Heb je al een tijdje een pak koffie op de plank liggen? Je vraagt je vast af of koffie over de datum kan gaan, aangezien het een houdbaarheidsdatum heeft. Maar ja, zelfs na het verstrijken van de datum, oogt de koffie nog geschikt voor gebruik...

In dit artikel geef ik je een antwoord op deze vraag, met alle bijbehorende uitleg. Zo weet je precies of je dat pak koffie op de plank of die zak met koffiebonen beter weggooit, of juist niet. Lees snel verder!

Kan koffie bederven?

Het korte antwoord op de vraag of koffie over de datum kan gaan is: ja, maar dit gebeurt niet snel. Koffiebonen en gemalen koffie in een afgesloten, vacuüm verpakking bederven niet. Tenminste, bekeken vanuit een veiligheidsperspectief.

Zolang er geen schimmel op je koffie(bonen) zit, drink je het zonder veiligheidsrisico. Je wordt niet ziek van het drinken van 'oude' koffie.

Het is een ander verhaal wanneer de koffie al gezet is. Gezette koffie kan wel over de datum gaan, omdat de koffie in dit geval met vocht vermengd is. Daardoor ontstaat de kans op schimmelgroei. Hier vertel ik je later meer over.

Met de kwaliteit van de koffie zit het ook anders! Deze gaat na verloop van tijd wel degelijk achteruit. De koffie die je van oude koffiebonen of gemalen koffie zet is na een tijdje niet meer te hachelen.

Wil je diep in de wereld van koffie duiken? Lees dan meer over de oorsprong van koffie en ontdek de volledige historie achter je dagelijkse kopje koffie.

Gemalen koffie

Laten we het eerst eens hebben over vacuüm verpakte koffiebonen en gemalen koffie. Deze zijn lang houdbaar, omdat vocht en zuurstof niet bij de koffie komen. Zuurstof is vijand nummer één als het gaat om koffiekwaliteit.

Berg koffie daarom altijd luchtdicht op. Is een zak met koffie al open? Bewaar de koffie dan in een luchtdichte container.

Als richtlijn voor hoelang koffie houdbaar is, houd je eventueel bepaalde tijdsperiodes aan, maar bedenk wel dat dit indicaties zijn. Zonder schimmel is koffie veilig om te drinken. En voor de smaak geldt altijd hoe verser, hoe beter.

  • Wanneer je het luchtdicht bewaart, blijft gemalen koffie ongeveer 3 tot 5 maanden goed.
  • Koffiebonen gaan langer mee. Luchtdicht bewaar je ze 6 tot 9 maanden zonder een enorm kwaliteitsverlies.

Na het aantal maanden dat ik hier aangeef, proef je goed dat de koffie minder lekker is.

Let ook op wanneer je met een goed filterkoffiezetapparaat en koffiebonen werkt. Met de beste koffiemolen maal je koffiebonen tot gemalen koffie. Het beste is als je de koffiebonen zo kort mogelijk voor het zetten van de koffie vermaalt, en niet al uren of zelfs langer van tevoren. Zo zet je de koffie zo vers mogelijk!

Vermaal je de koffiebonen liever niet zelf? Kies dan een koffiezetapparaat met bonen of de beste koffiemachine. Je voegt dan alleen af en toe koffiebonen en water toe en je koffiezetapparaat doet de rest.

Heb al deze apparaten niet in huis? Handmatig koffie zetten kun je ook leren!

Hoe zit het met gezette koffie?

Gezette koffie is een ander verhaal dan onbereide koffie. Het bederft sneller door het toegevoegde vocht. Gezette koffie is na een paar uur al niet meer drinkbaar, zeker niet wanneer je melk toevoegt.

Drink gezette koffie altijd binnen een half uur op. Zo wordt het niet koud en blijft de smaak het best.

Je kunt zwarte koffie weliswaar nog zo'n 4 tot 5 uur na het zetten drinken, maar dan smaakt de koffie minder lekker. Koffie met melk heeft een kortere levensduur en bewaar je maximaal 2 uur buiten de koelkast.

In de koelkast bewaar je koffie ongeveer 3 dagen tot maximaal een week. Zo heb je een goede basis voor een heerlijke ijskoffie! Voor de smaak hoef je dit alleen niet te doen, want die verandert al een half uur na het zetten.

Wanneer kan ik koffie(bonen) écht niet meer gebruiken?

In sommige gevallen twijfel je misschien of koffie nog bruikbaar is, ondanks de tips die ik hierboven geef. Dat begrijp ik helemaal, want onnodig weggooien is ook zonde. Gooi koffie in ieder geval weg wanneer in de onderstaande situaties:

  • De bonen ruiken zuur, of 'bijzonder'
  • Je ontdekt schimmelvorming op de koffie(bonen)
  • Ongedierte heeft aan je koffie(bonen) gezeten

Hoe kun je koffie het beste bewaren?

Het kan zijn dat je net ontdekt heb dat je het pak koffie op de plank beter weg kan, maar dat wil je in de toekomst liever voorkomen! Daarom geef ik je nog een paar bewaartips.

Lucht (zuurstof), vocht en warmte zijn de grootste vijanden van koffie. Bewaar je koffie daarom altijd in luchtdichte verpakking en op een droge, koele plek.

Op deze manier behoudt de koffie zo lang mogelijk zijn smaak en voorkom je schimmelvorming.

Dit ligt misschien minder voor de hand, maar je kunt koffiebonen en gemalen koffie daarnaast ook invriezen! Hierdoor blijft de koffie langer vers, mits je het op de juiste manier invriest.

  • Gemalen koffie blijft één tot twee jaar goed wanneer je het invriest.

Ook al pleiten de echte koffiesnobs altijd voor verse koffie, het invriezen van koffie is de effectiefste bewaarmethode. De voorwaarde hiervoor is dat je het op de juiste manier verpakt en ontdooit. Het invriezen van koffie doe je als volgt:

#1 Vacuüm opbergen

Zorg altijd dat je de koffie luchtdicht verpakt. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld hersluitbare zakjes of luchtdichte bakjes. Zorg in ieder geval dat alle lucht uit de verpakking is en dat er ook geen lucht meer bij kan komen.

De originele verpakking waarin je koffiebonen of gemalen koffie koopt, is op zichzelf niet voldoende om in de vriezer te stoppen. Dit komt doordat na verloop van tijd lucht nog steeds de verpakking binnendringt.

#2 Verdelen

Verdeel de koffie over verschillende bakjes of zakjes. Zo ontdooi je precies de juiste hoeveelheid koffie wanneer je trek hebt in een kopje.

Je kunt koffie niet laten ontdooien en vervolgens wéér invriezen. Stop daarom losse zakjes of bakjes met koffie in de vriezer.

#3 Ontdooien

Wanneer je trek hebt in een batch van je ingevroren koffie, is het belangrijk dat je deze op kamertemperatuur volledig laat ontdooien. Open het bakje of zakje hiervoor niet! Het is belangrijk dat de koffie luchtdicht ontdooit.

Doe je dit niet, dan zorgt de plotselinge toestroom van lucht en vocht dat je koffie snel kwaliteit verliest.

Conclusie

De vraag of koffie kan bederven is niet zo zwart-wit. Ja, koffie kan bederven, maar zolang er geen schimmelvorming plaatsvindt, levert dit geen gevaren voor je gezondheid op. Je herkent 'bedorven' koffie vooral aan het verlies van smaak.

Hopelijk is het antwoord zo helemaal duidelijk voor je. Dankjewel dat je dit artikel hebt gelezen! Vergeet je niet feedback achter te laten?

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?