Start de Dag met de Beste Koffiemachine!

De dag fris beginnen met een lekkere cappuccino, of 's middags gezellig een bakkie doen met je vrienden – wat je wensen voor koffie ook zijn, de beste koffiemachine biedt altijd de oplossing.

Afhankelijk van je behoeften zijn er veel verschillende varianten en prijzen. Cups, pads of toch liever verse bonen? En wat als je graag melkspecialiteiten drinkt? Deze top 5 van de beste koffiemachines beantwoordt al je vragen.

UNKNOWN coffee makers

UNKNOWN coffee makers

Capresso CoffeeTeam TS with conical

Capresso CoffeeTeam TS with conical

Waarom een koffiemachine aanschaffen?

Om de dag door te komen met koffie, zonder je te moeten haasten naar het dichtstbijzijnde café, is een koffiemachine in huis wel zo handig. Vooral nu men steeds meer vanuit huis werkt, is het goed mogelijk dat je niet langer beperkt blijft tot een of twee kopjes koffie thuis, buiten je werk om. Dat maakt een koffiemachine zijn investering al waard.

Daarnaast is de reden achter een mogelijke aanschaf geheel persoonlijk. Misschien wil je thuis zelf melkspecialiteiten kunnen maken? Dan heb je een machine nodig met een melkopschuimsysteem. Die zie je in verschillende vormen, dus je keuze is afhankelijk van hoeveel gebruiksgemak je zoekt, alsook hoeveel je wilt experimenteren.

Heb je alleen zin om te experimenteren met smaak, maar niet zozeer met het hele zetproces? Ook daar zijn koffiemachines voor – en dan wel de Nespresso- en Dolce Gusto-apparaten.

Wil je echter juist met verse bonen werken? Dan zoek je een koffiezetapparaat met bonen. Verser dan koffie uit zo'n apparaat wordt het niet!

De opties zijn eindeloos en stoppen hier niet, maar je hebt inmiddels wel een idee van waarom de beste koffiemachine in huis wel zo handig is. Voordat je op aanschaf overgaat, is het echter wel belangrijk dat je op wat zaken let!

Koopgids: hoe kies ik de beste koffiemachine?

Afhankelijk van je wensen en budget zijn er veel verschillende koffiemachines beschikbaar. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar het is de overweging absoluut waard. 🤔

Het type koffie

Het verschil in de smaak en kwaliteit van de koffie ligt aan het type koffie dat de koffiemachine biedt. Ik leg het verschil tussen cups, pads en (gemalen)bonen hieronder kort uit.

Cups of pads

Sommige koffiemachines zijn alleen geschikt voor cups of capsules. Dit zijn plastic of aluminium bakjes waar gemalen bonen inzitten. Er is een weelde aan variaties en smaken te vinden onder de cups, en daardoor veel verschillende soorten koffie.

Koffiemachines met cups zijn eenvoudig te gebruiken doordat je alleen de cup hoeft toe te voegen aan de machine. Een nadeel van cups is dat ze, door het plastic, niet duurzaam zijn. Koop je Nespresso-cups, dan kun je gelukkig bij Nespresso terecht om de cups alsnog te laten recyclen. Dat mag ook wel, aangezien je voor cups (vooral van Nespresso) gemiddeld veel betaalt.

Naast de koffiezetapparaten met cups, zijn er ook koffiepadapparaten. Pads zijn een soort kussentjes waar gemalen bonen inzitten. Onder de pads zijn veel verschillende smaken te vinden, en ze zijn zowel redelijk voordelig als gemakkelijk te gebruiken. Je mag ze na gebruik ook nog eens bij het GFT-afval doen! Bovendien is de koffiemachine zelf vaak goedkoper dan de alternatieven.

Bonen of gemalen bonen

Als je zelf je koffie volledig naar eigen hand wil zetten, biedt een goed koffiezetapparaat met bonen de uitkomst. Bij deze machines kies je zelf de maalgraad, oftewel hoe fijn je de koffie maalt.

De koffiesmaak wordt hierdoor sterker of milder. Koffiemachines met bonen kosten hierdoor doorgaans wel meer, en vergen daarnaast wat extra tijd tijdens het zetproces, alsook wat meer onderhoud.

Voor een simpeler gebruik met de smaak van koffiebonen, zijn er voorgemalen bonen. Deze kun je kopen, of zelf malen met een goede koffiemolen en vervolgens in een luchtdichte bewaardoos houden.

Voorgemalen koffie vind je echter ook in de schappen – van malingen bedoeld voor een pittige espresso, tot mildere filterkoffie. Een goede volautomatische koffiemachines of een filterkoffiezetapparaat is essentieel voor een lekkere kop koffie met voorgemalen bonen.

Een volautomatisch koffiezetapparaat maalt de bonen voor je, en zet daarmee de koffie. Je hoeft zelf enkel op een of twee knopjes te drukken. Bij een halfautomatisch koffiezetapparaat moet je daarentegen zelf koffie malen of gemalen koffie kopen, deze in de filterhouder doen, en de filterhouder op wateruitlaat van de machine draaien. Daarna zet je pas je koffie.

De 5 beste koffiemachines op een rij

1. UNKNOWN coffee makers

1. UNKNOWN coffee makers

2. Capresso CoffeeTeam TS with conical

2. Capresso CoffeeTeam TS with conical

3. Moccamaster KBGV Select

4. coffee makers

4. coffee makers

Melkspecialiteiten, of niet?

Dat je een lekker bakje koffie wil is zeker, maar nu sta je voor de keuze voor het soort koffie. Een espresso, een cappuccino, of toch iets anders? Als je graag veel keuze wil hebben in het type koffie, is het goed om te kijken naar zogenaamde One touch-koffiespecialiteiten.

De One touch-koffiespecialiteiten houdt in dat je met één druk op de knop dit type kan koffie kan zetten. Zonder enige moeite snel een latte macchiato maken gaat dus perfect met deze One touch-koffiespecialiteit koffiemachines. Dit zijn vaak machines die cups gebruiken.

Heb je echter een machine die in principe alleen espressi en lungi zet, en wil je graag opgeschuimde melk in je koffie? Dan bieden sommige koffiemachines ook een ingebouwde melkopschuimer. Opgeschuimde melk geeft een romig en luchtig gevoel aan je drankje.

Melkopschuimmethodes

Je schuimt zelf melk op met een van drie opties. Een koffiemachine met een ingebouwd opschuimmechanisme heeft één hiervan, dus je moet kiezen.

Om te beginnen hebben we het stoompijpje. Dit is een pijpje dat stoom in je melk blaast. Hiervoor moet je zelf de melk in een kannetje doen, het pijpje in de melk 'hangen' en vervolgens de stoom aanzetten. Je schuimt de melk daarna op tot deze de textuur heeft die jij lekker vindt, dus experimentatie is hierbij erg makkelijk.

Een alternatief is het melkslangetje. Hierbij hang je het slangetje in een pak melk (of een kannetje melk), waarna de machine de melk stoomt en aanzuigt, en deze vervolgens in je koffiekopje doet, gevolgd door de koffie. Experimenteren met textuur is hierbij doorgaans een stuk moeilijker.

Bij een melkreservoir speel je helemaal niet met textuur. Hierbij doe je de melk in het reservoirtje, waarna je deze op je koffiemachine aansluit. Deze doet daarna al het werk voor je nadat je de gewenste melkspecialiteit kiest.

Hoewel een stoompijpje vaak niet leidt tot een hogere prijs, kost een model met een melkslangetje of -reservoir vaak aanzienlijk meer, vooral deze laatste. Als je op je budget wilt letten, is er nog een alternatief: een koffiemachine zonder zo'n opschuimmechanisme, met daarnaast een losse melkopschuimer.

Dit is of een soort staaf die je in je melk steekt om hem op te schuimen, of een beker die de koffie voor je opschuimt. Na gebruik giet je in ieder geval eerst de melk in je kopje, en daarna zet je alsnog de koffie. Het is iets omslachtiger, maar scheelt veel in bijkomende kosten.

Temperatuur

Om je kopje koffie helemaal naar eigen hand te zetten, zijn er koffiemachines waar je de temperatuur kan aanpassen. Als je zomers niet zoveel zin hebt in een hete bak koffie of als je helemaal fan ben van ijskoffie is een koffiemachine met instelbare temperatuur de oplossing.

De temperatuur heeft een grote invloed op de smaak van je koffie. De ideale temperatuur voor een espresso – en hierop gebaseerde drankjes – ligt tussen de 92 en 96 °C. Bij 100 graden verbrand je de koffie en wordt hij bitter. Bij een temperatuur tussen de 86 en 89 °C smaakt de koffie wat milder en fruitiger. Dit maakt deze temperatuur geschikt voor zoetere ijskoffies.

Voor de echt kouliefhebbers zijn er zelfs koffiemachines die ook ijskoffie of andere kouden dranken maken!

warme kop koffie op nachtkastje

Tijd is geld

Een van de dingen die het gebruik van een koffiemachine makkelijker maken zijn timers. Als je wat vergeetachtig bent of snel tussendoor een kop koffie wil zetten, is een koffiemachine die automatisch uitgaat na een paar minuten handig.

Sommige koffiemachines zijn zelfs zo in te stellen dat ze op een bepaalde tijd aangaan en een bak koffie voor je zetten. Afhankelijk van de koffiemachine is dit een aantal uur vooraf in te stellen.

Profielen zijn ook een prettige functie. Deel je je koffiezetapparaat met meerdere mensen, dan sla je voor je favoriete kopje koffie een profiel op. Hierin staan je instellingen opgeslagen, waarna je met één druk op de knop jouw ingestelde koffie krijgt, en niet die van je huisgenoot.

Slimme functies

Om nog meer uit je koffiemachine te halen zijn er ook machines die met een app te bedienen zijn. Met deze app kan je de koffie instellen als je hem wil maken of staan er tips en gebruiksaanwijzingen in over hoe je een bepaalde koffie kan maken.

Daarnaast sla je hier in veel gevallen ook profielen in op, ontvang je meldingen over nodig onderhoud en activeer je schoonmaakprogramma's.

Water

Wist je dat bijna 98% van je kopje koffie uit water bestaat? Naast het type koffie is het water dat je gebruikt om de (gemalen)bonen te mengen dus zeer belangrijk!

Bij het kopen van een koffiemachine is het goed om te kijken of je de sterkte zelf kan instellen. Door het aanpassen van de hoeveelheid water in je koffie, pas je de sterkte van het kopje koffie aan. Hoe meer water, hoe milder de koffie. Ook kun je hierdoor een grotere of juist kleinere kop koffie zetten.

Je moet ook goed kijken naar het water waarmee je het waterreservoir mee vult. Hard water (hoog calcium- of magnesiumgehalte) laat je koffie slechter smaken, en is bovendien slecht voor de leidingen van je machine.

Ben je bang dat er te veel kalk in je water zit? Zoek dan naar een koffiemachine met ingebouwde waterfilter. Deze filter haalt kalk en magnesium uit het water, waardoor je deze minder vaak hoeft te ontkalken en hij uiteindelijk langer meegaat.

Onderhoud aan de koffiemachine

Afhankelijk van hoeveel tijd je wil steken in het zetten van koffie is het belangrijk om te kijken naar het nodige onderhoud van de machine.

Over het algemeen is de regel, hoe meer je kan aanpassen en instellen aan je kop koffie, hoe meer onderhoud. Een koffiemachine met pads of cups vergt minder onderhoud dan een koffiemachine dat zelf bonen maalt.

De meeste koffiemachines hebben te maken met een waterreservoir. Deze moet je regelmatig vullen, afhankelijk van hoe groot deze is. Als je veel koffie drinkt, is een groot waterreservoir fijn. Ook heeft elk soort koffiemachine een lekbakje voor koffie die net niet goed in het mok valt. Ook dit moet je regelmatig schoonmaken. Maalt je machine ook zelf de koffiebonen, dan moet je het opvangbakje voor de gemalen koffie ook regelmatig legen.

Periodieke ontkalkingsbeurten zijn ook nodig. Het algemene advies is dit eens per drie maanden te doen,. Dit is vooral afhankelijk van hoeveel koffie je drinkt, en hoe hard het water is (en of je een filter gebruikt of niet). Fijn is dat sommige koffiemachines automatisch een waarschuwing geven via een indicatielampje als hij ontkalkt moet worden.

Voor groot onderhoud is het fijn als je niet alles handmatig hoeft schoon te maken. Gelukkig zijn er ook koffiemachines waarbij bepaalde onderdelen in de vaatwasser kunnen. Of dit aan te raden is, is een andere kwestie. Het water in vaatwassers is erg heet en de chemicaliën in vaatwasmiddel zijn niet schadelijk voor deze onderdelen, dus ik zou je toch aanraden alles op de hand te wassen.

Tenslotte hebben sommige volautomaten een uitneembaar zetblok. Het is belangrijk deze ook goed schoon te houden, om vroegtijdige slijtage te voorkomen. Dit is een stuk makkelijker als het zetblok uitneembaar is, dan wanneer deze vast zit in de machine.

persoon maakt koffie met groot wit koffieapparaat

Kleine en grote maten

Nu dat je weet wat je allemaal met je koffie kan doen, is de ruimte thuis voor de koffiemachine nog een laatste kwestie. Kijk naar de producthoogte en lengte om zeker te weten dat je machine in je keuken past.

Wil je voor echte luxe gaan en maakt lastig onderhoud niet zoveel uit? Dan is de beste inbouwkoffiemachine ideaal. De koffiemachine zit in je keuken verwerkt en neemt geen ruimte in op je aanrecht.

Koffie zonder machine

Heb je écht geen zin en tijd voor al dat onderzoek naar een goede koffiemachine, dan is er altijd nog oploskoffie. Voor oploskoffie heb je simpelweg alleen een pot goede oploskoffie nodig en gekookt water. Omdat het zo makkelijk is en je weinig kan veranderen aan je koffie, is de kwaliteit van de koffie wel minder.

Specificaties van koffiemachines naast elkaar

1UNKNOWN coffee makers
2Capresso CoffeeTeam TS with conical
3Moccamaster KBGV Select
4coffee makers

UNKNOWN coffee makers

Capresso CoffeeTeam TS with conical

coffee makers

Veelgestelde vragen over koffiemachines

Waarom moet je een koffiemachine ontkalken?

Water bevat in verschillende mates kalk en magnesium, afhankelijk van waar je water vandaan komt. Doordat het dit en kleine deeltjes koffie door het apparaat circuleren, kan er wat in de leidingen blijven plakken. Om een lekkere kop koffie te maken en om de koffiemachine te beschermen, moet je de koffiemachine ontkalken.

Hoelang gaat een koffiemachine mee?

Hoelang een koffiemachine meegaat, is afhankelijk van het type machine, de prijs, hoe goed en vaak je hem onderhoudt en hoe vaak je de machine gebruikt. Mocht je koffiemachine toch snel stuk gaan, dan hebben de meeste koffiemachines een garantie van een of twee jaar.

Hoeveel energie verbruikt een koffiemachine?

Bij de productspecificaties van de koffiemachine staat altijd aangeven hoeveel watt deze verbruikt. Ook zijn er speciale koffiemachines die extra duurzaam zijn. Deze hebben een speciaal energielabel of hebben een eco-modus. Bij deze eco-modus, schakelt de koffiemachine zichzelf na een korte tijd automatisch uit, of stapt hij over op stand-by om energie te besparen.

Conclusie

Nu ken je de belangrijkste eigenschappen van de koffiemachine en weet waar je op moet letten. Nu is het tijd om als thuisbarista aan de slag te gaan met de beste koffiemachine.

Ik ben benieuwd naar je keuze; laat het hieronder weten! Andere tips of vragen zijn hieronder ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?