Zet de Verste Koffie met de Beste Koffiemachine met Bonen

Je kijkt elke dag weer uit naar een heerlijke kop koffie, maar misschien is het tijd voor iets anders – zoals een cappuccino in plaats van het gebruikelijke bakkie troost, of misschien een latte. Met je standaard koffiezetapparaat kom je niet zover. Het beste koffiezetapparaat bonen geeft je (bijna) volledige vrijheid over de smaak en sterkte van je koffie.

Je hebt zo zelf de controle over allerlei variabelen, zoals de maalgraad, de hoeveelheid water die het apparaat gebruikt alsook de hoeveelheid koffie, enzovoorts.

Nieuwsgierig? Dan is het tijd om door te gaan naar de koopgids!

Sage Barista Express Impress Brushed

Sage Barista Express Impress Brushed
Aantal kopjes per keer: 2
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Gaggia Magenta Plus

Gaggia Magenta Plus
Geluidsniveau: 0 dB
One touch koffiespecialiteiten: Café lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, Ristretto
Type melkopschuimer: Automatisch met slangetje
Instelbare maalgraad: Ja
Aantal kopjes per keer: 2
Bekijk op Bol.com

Sage The Oracle Touch

Sage The Oracle Touch
Bekijk op Coolblue

Waarom een koffiezetapparaat met bonen aanschaffen?

Een koffiezetapparaat met bonen maakt koffie met de bonen die je zelf kiest. De diverse koffiezetapparaten die met bonen werken verschillen vooral in gemak van bediening, de gebruikte materialen en flexibiliteit.

We gaan de verschillende apparaten later allemaal langs – maar eerst even iets over de voordelen van een koffiezetapparaat met bonen.

Het koffiezetapparaat met bonen heeft altijd een ingebouwde molen die de koffiebonen maalt waardoor je de verste koffie zet. Bij al voorgemalen koffiebonen verlies je smaak door de tijd die tussen de productie en het zetten van de koffie zit.

Daardoor wordt voorgemalen koffie ook snel muf; meer van de boon staat in contact met de lucht, wat de smaak negatief beïnvloedt.

Ook bij het kiezen van de bonen die je in het apparaat doet, maak je een keuze in welk type koffiebonen je wil en zo ook wat je daarmee idealiter zet.

Zo kan je bij het kiezen van de bonen al onderscheid maken of je een donker sterk kopje koffie wil of liever voor iets lichters gaat. Of als je liever voor pittige ondertonen in je koffie gaat of toch liever voor iets fruitigs. Met de juiste bonen bepaal je zelf de smaak van je koffie.

Afhankelijk van hoeveel werk je zelf in je kopje koffie wil steken heb je koffiezetapparaten met bonen die met een paar drukken op de knop een lekker kopje koffie zetten.

Daarbij is het bij de meeste apparaten mogelijk om zelf de sterkte en smaak van je koffie te bepalen. Als je zelf creatief aan de slag wil gaan heb je ook apparaten die je zelf van alles laten doen en aanpassen. Voor ieder wat wils dus!

Heb je een koffiezetapparaat dat niet met bonen werkt, maar wil je wel zelf je eigen gemalen bonen gebruiken? Dan heb je ook een losse koffiemolen waarmee je de bonen maalt nodig. Dat is hier niet van toepassing!

Heb je helemaal geen zin om je te verdiepen in bonen en het malen daarvan? Dan zijn pads een alternatief; je kent ze vast wel. In deze pads zitten al gemalen bonen. Je hoeft de pads alleen maar in het koffiepadapparaat te doen; met een paar drukken op de knop heb je even later de gewenste koffie.

Koopgids: hoe kies ik het beste koffiezetapparaat met bonen?

Wat je wensen ook zijn: een goede koffiemachine die aansluit bij je wensen is altijd belangrijk als koffieliefhebber. Als je overtuigd bent van de vele voordelen van het werken met koffiebonen, moet je alleen nog de beste koffiemachine kiezen. Hierin zit een verschil in gebruik en hoeveel je kan aanpassen aan de koffie.

Door de vele specificaties en opties van de koffiezetapparaten zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wees echte gerust: hieronder leggen we alles uit over het beste koffiezetapparaat met bonen.

Er zijn verschillende koffiezetapparaten die werken met bonen. Zo heb je de espressomachine die zowel volautomatisch kan zijn als halfautomatisch.

De beste volautomatische koffiemachine is makkelijk te bedienen en geeft tal van aanpassingsmogelijkheden die je via knoppen of een touchscreen instelt.

Bij een halfautomaat moet je net iets meer doen dan alleen op knoppen drukken. Je bepaalt veel van dezelfde dingen die je ook bij een volautomaat bepaalt, maar het proces is handmatig: je doet zelf de koffie in de zogeheten portafilter, je draait het portafilter zelf aan, en je kiest zelf precies wanneer het apparaat stopt met water door de koffie te persen.

Zo'n halfautomaat noemen we ook wel pistonmachine. Deze heeft in veel gevallen geen ingebouwde bonenmaler. Dit maakt hem dus niet standaard een koffiezetapparaat met bonen, maar er zijn enkele uitzonderingen op de regel te vinden.

Ook het beste filterkoffiezetapparaat heeft tegenwoordig een eigen bonenreservoir. Een filterkoffiezetapparaat is een simpele koffiemachine die makkelijk te gebruiken is. Dit apparaat gebruik je vaak alleen voor een standaard zwart kopje koffie.

Er is verder ook weinig aan te passen aan de smaak en het water op de machine. Als je meer invloed wil uitoefenen, kun je enkel het type bonen, de hoeveelheid gemalen koffie en de hoeveelheid water instellen.

Welke koffie wil je?

Het koffiezetapparaat met bonen is geschikt voor alle soorten koffies die je maakt met bonen, maar ook hier zijn verschillende opties mogelijk. Dit ligt vooral aan de melkopties en de manier van water toevoegen bij de koffie van het koffiezetapparaat.

Alle koffiezetapparaten met bonen zetten sowieso het standaard zwarte kopje koffie. Als je verschillende soorten koffiebonen in het apparaat doet, kan je ook nog spelen met de smaak en een sterke kop koffie zetten, of juist een kop koffie met een fruitige smaak.

Zo heb je espressomachines die, zoals de naam al zegt, espresso maken. Een espresso is een klein kopje dat ze maken door water onder een hoge druk door gemalen koffie te persen. Hierdoor krijg je een sterke bak koffie. Zo sterk dat je daarom maar een klein kopje koffie zet.

Wil je de espresso makkelijk wegdrinken en het een romige smaak geven, voeg dan melk toe en maak een cappuccino. Bij een cappuccino voeg je – of voegt de machine – bij de espresso gestoomde melk en melkschuim. Dit maakt de espresso iets minder sterk en makkelijk te drinken.

Een café lungo is vergelijkbaar met de espresso, maar bij een café lungo gebruiken ze veel meer water. Het zetten van een kopje café lungo duurt langer, doordat de grotere hoeveelheid water langzaam door de gemalen bonen heen wordt geperst. Dit levert meer koffie met een iets minder scherpe smaak op.

Een ristretto is vergelijkbaar aan de espresso, maar gebruikt minder water. Daardoor heeft de ristretto een nog vollere en sterkere smaak.

Dit is nog maar een handjevol van de koffies die je maakt met een koffiezetapparaat met bonen. Het verschilt ook aan de machine welke koffies je kan maken.

Een filterkoffiezetapparaat maakt alleen de standaard zwarte kop koffie, maar de volautomatische espressomachine maakt ook ristretto's of cappuccino's. Kies dus afhankelijk van wat jij graag wil drinken welke koffiezetapparaat bonen bij je past.

Bestaat je huishouden uit echte koffiedrinkers, kijk dan ook naar hoeveel kopjes je per keer kan zetten. Drink je regelmatig met meerdere mensen dan is het fijn om twee kopjes per keer te kunnen zetten.

De 5 beste koffiezetapparaten met bonen op een rij

1. Sage Barista Express Impress Brushed

1. Sage Barista Express Impress Brushed
Aantal kopjes per keer: 2

2. Gaggia Magenta Plus

2. Gaggia Magenta Plus
Geluidsniveau: 0 dB
One touch koffiespecialiteiten: Café lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, Ristretto
Type melkopschuimer: Automatisch met slangetje
Instelbare maalgraad: Ja
Aantal kopjes per keer: 2

3. Sage The Oracle Touch

4. Smeg bean-to-cup Machine BCC02 (UK

4. Smeg bean-to-cup Machine BCC02 (UK
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Instelbare maalgraad: Ja
Aantal kopjes per keer: 2

5. De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

5. De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

Zelf melk opschuimen, of liever niet?

De meeste koffiezetapparaten met bonen, bijvoorbeeld de espressomachine, hebben een melkopschuimer in het apparaat. Per apparaat verschilt het hoe hij het melkschuim in het kopje krijgt.

Een machine met een stoompijpje heeft het pijpje aan de buitenkant van de machine zitten. Met dit stoompijpje maak je melkschuim door een kannetje melk onder het stoompijpje te houden.

Hierbij gebruik je de stoomfunctie op het koffiezetapparaat om melkschuim te krijgen. Als het stoompijpje klaar is, giet je de opgeschuimde melk in je koffie.

Het gebruiken van een stoompijpje vergt wel enige techniek: je moet het stoompijpje er op de juiste manier in doen en ook mag je niet te veel melk gebruiken.

Wil je op een makkelijkere manier je melk opschuimen, dan is een koffiezetapparaat met een ingebouwd melkreservoir beter. Vul dit met melk, klik het vast op het apparaat, en het apparaat doet de rest.

Het nadeel is dat het schoonmaken van een reservoir iets meer werk oplevert dan de alternatieven, tenzij het een automatisch reinigingsprogramma heeft.

Een andere makkelijke optie is via de melkslang. De melkslang hangt vanuit de koffiemachine in een pak of kannetje melk die je zelf naast de machine zet.

Via de melkslang komt de melk het apparaat binnen en gaat hij aan de slag met het opschuimen van de melk. Daarna zet je het pak melk weer terug in de koelkast.

Bij de laatste twee opties heb je zelf geen invloed over hoe de melk gestoomd wordt. Bij een stoompijpje heb je echter alle touwtjes in handen: je bepaalt hoe heet het stoom is, en tot hoever je de melk schuimt. Hecht je hier waarde aan, dan is de keuze snel gemaakt.

Sommige apparaten die een melkslang gebruiken, krijgen een melkbeker meegeleverd. In deze melkbeker doe je de melk, waarna je de slang erop aansluit.

Je hebt dan geen open kan melk op je aanrecht staan, en ben je ook niet onhandig bezig met de kleine opening van een melkpak. De melkbeker heeft daarnaast ook een verkoelende functie, waardoor je melk niet warm wordt.

Een simpeler koffiezetapparaat met bonen – zoals een filterkoffiezetapparaat – hebben geen ingebouwde melkopschuimer. Je hebt in dat geval de optie om een losse melkopschuimer te gebruiken. Zo maak je toch nog een lekkere cappuccino thuis.

Maalschijven

Om de koffiebonen te malen in de machine zijn maalschijven nodig. Je hebt verschillende maalschijven die elk weer hun eigen voor- en nadelen hebben. Zo heb je platte maalschijven en conische maalschijven.

Platte maalschijven bestaan uit twee ringen met kartelranden. Bij platte maalschijven wordt de koffie gelijkmatig en constant gemalen. Hierdoor krijg je de meeste en consistentste smaak uit je bonen.

Een nadeel van platte maalschijven is dat ze warm worden tijdens het malen, wat de smaak van de koffie ietwat aantast. De vraag gis echter of je als casual koffiedrinker – in plaats van professionele fijnproever – het smaakverschil echt opmerkt.

Naast platte maalschijven heb je de conische maalschijven. Deze conische maalschijven malen in de vorm van een kegel. Dit kegelvormige maalmechanisme maalt de koffiebonen erg fijn.

In tegenstelling tot de platte maalschijven produceert de conische maalschijf nauwelijks hitte. Dat is positief voor zowel de smaak van de koffie, als voor het materiaal waar de schijven van zijn gemaakt.

Bij de beste maalschijven in je koffiezetapparaat met bonen is ook het materiaal van de maalschijven belangrijk. Maalschijven bestaan uit metaal of uit keramisch materiaal.

Maalschijven van metaal zijn vaak van RVS en zijn daardoor redelijk goedkoop. Een nadeel van de metalen schijven is dat er warmte vrijkomt tijdens het malen en dit ten koste gaat van de smaak én het materiaal zelf: dit slijt namelijk sneller dan zijn tegenhanger.

Om dit te voorkomen, kijk je of je de maalmotor langzamer kan zetten, zodat de bonen langzamer malen. De schijven produceren dan minder hitte.

Wil je de beste smaak uit je koffiebonen halen en vind je het niet erg om wat meer te betalen, dan is keramiek het beste materiaal voor de maalschijven. Bij dit materiaal komt geen warmte vrij, waardoor de smaak optimaal is.

Een ander groot voordeel van maalschijven van keramiek is de levensduur. Het materiaal is slijtvast en heeft daardoor een lange levensduur. Een nadeel van de keramische maalschijven is dat ze aanzienlijk duurder zijn dan metalen maalschijven.

Volautomatische koffiemachine zet koffie

Maalgraad en water

Het grootste voordeel van een koffiezetapparaat met bonen is dat je zelf de maalgraad bepaalt en daardoor je kopje koffie helemaal naar je eigen hand zet. Bij de luxere koffiezetapparaten bonen heb je ook nog controle over de hoeveelheid water waarmee je de gemalen bonen mengt.

Wil je 100% controle over de maalgraad, dan is een halfautomatisch of volautomatisch koffiezetapparaat ideaal. Deze koffiezetapparaten hebben in veel gevallen meer dan 10 maalgraadopties waarmee je nauwkeurig de maalgraad instelt.

Als deze vele standen je doen duizelen, heb je ook machines die minder maalgraadopties geven. Dan heb je toch nog een beetje controle zonder dat je je volledig hoeft te verdiepen in alle maalgraden en de effecten hiervan op je koffie.

De maalgraden van de koffiebonen gaan vaak van (zeer) grof tot (zeer) fijn. Welke maalgraad je nodig hebt, is afhankelijk van de koffiebonen, de koffiezetmethode en het gewenste resultaat.

Gebruik je een filterkoffiezetapparaat, dan maal je de bonen wat grover. Als je een espressomachine gebruikt, maal je de bonen juist fijn.

Dit alles heeft ook te maken met het extractieproces. Dit proces omvat de hoeveelheid water die je door de (gemalen) bonen perst om de smaak eruit te halen, hoelang dit water in contact staat met de bonen en de temperatuur van het water. Dit bepaalt de smaak van de koffie en hoe sterk de koffie is.

De beste watertemperatuur voor je koffie ligt niet vast. De meeste experts lijken temperaturen tussen de 90,5 en 96,5 °C geschikt te vinden om koffie te brouwen. Zowel te heet water als te koud water beïnvloeden de smaak van je uiteindelijke koffie negatief.

Bij de luxere koffiezetapparaten – zoals de volautomatische espressomachines – heb je invloed op de koffiesterkte. Bij deze apparaten pas je de sterkte makkelijk aan via de knoppen of het touchscreen van je machine.

Bij de halfautomaat is dit minder makkelijk dan alleen op een paar knoppen te drukken, maar pas je wel nog nauwkeuriger het extractieproces aan. Je kunt hier zo precies in zijn als je wilt. Koffie tot de gram afwegen is dan ook niet ongehoord voor mensen die serieus omgaan met hun halfautomaat.

Reservoir van bonen en water

Als je fanatiek koffie drinkt, is het fijn als je ongestoord veel kopjes kan zetten. In dit geval is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan het reservoir van de koffiebonen en het water. Deze moet je allebei regelmatig bijvullen om koffie te zetten.

Het gemiddelde bonenreservoir heeft ruimte voor ongeveer 250 gram. Als je met twee personen koffie drinkt of zelf een grote koffiedrinker bent, doe je hier ongeveer een week mee voordat je het reservoir moet bijvullen.

Ben je echt een koffiedrinker of maak je deel uit van een gezin van koffieliefhebbers? Dan heb je reservoirs tot wel 600 gram. Ben je alleen of drinkt je huishouden niet heel veel koffie, dan is een reservoir van 120 gram ook goed.

Sommige grotere koffiezetapparaten hebben zelfs dubbele bonenreservoirs. Je kan in ieder reservoir verschillende soorten koffiebonen doen. Dat is ideaal als je zin hebt in een andere smaak of als iemand in je huishouden liever een ander soort bonen heeft.

Ook het waterreservoir heeft een limiet aan hoeveel water erin past. De inhoud van het reservoir varieert van ongeveer 0,8 tot 2,5 liter. Het is niet helemaal te meten hoeveel water je gebruikt per kopje.

Dit verschilt weer aan welke koffie je zet en sommige machines gebruiken ook water om het apparaat door te spoelen. In het reservoir zit soms ook een waterfilter die ruimte in beslag neemt en wat van de inhoud wegsnoept.

Helaas is het waterreservoir geen eindeloze bak en moet je hem bijvullen. Als je veel koffie drinkt of een groot en zwaar koffiezetapparaat hebt, is het handig als het waterreservoir uitneembaar is. Hierbij haal je de bak eruit en vul je hem onder de kraan.

Sommige machines werken niet met een waterreservoir, maar sluit je aan op een waterkraan. Je hoeft hem niet meer handmatig bij te vullen, maar je moet wel een waterkraan tot je beschikking hebben. Dit betreft meestal professionele apparaten.

koffiezetapparaat dat koffiekopje vult met espresso

Bediening

Als je zonder moeilijkheden een bak koffie wil zetten is het fijn als je weet hoe je koffiezetapparaat bonen werkt. Houd je niet van de moeilijkheid van de pistonmachine, maar wil je meer opties dan de makkelijke filter koffiezetapparaat dan heb je nog de fijne middenweg waarbij je genoeg opties hebt voor een lekkere bak koffie zonder al te veel moeite.

Zelfs in het bedienen van het apparaat zitten nog verschillen. Je hebt apparaten die je bedient via touchscreen, waarbij je op het display tikt om aan te geven wat je wil.

Je hebt ook machines die werken met knoppen en draaiknoppen. De knoppen werken bijna hetzelfde als bij een display. Een draaiknop draai je op de gewenste streepjes of cijfertjes die je wil.

Ben je van digitaal gemak, dan heb je ook koffiezetapparaten die je bedient via een app. Deze app zet je op je telefoon en bestuur je het apparaat een beetje via de app.

Je legt alvast in het geheugen van het apparaat vast welke koffie je wil maken en wanneer, en zet alvast het kopje neer. Bijvoorbeeld de volgende ochtend, word je wakker met je kopje koffie dat op je wacht. De app onthoudt ook je favoriete koffies, waardoor je met één druk op de knop je favoriete koffie zet.

Maar ook zonder app heb je koffiezetapparaten met bonen die een geheugen hebben om je favoriete koffie te onthouden. Je favoriete koffie slaat hij dan op onder een ‘profiel’. Deze hebben doorgaans wel minder mogelijkheden om koffie te onthouden dan een met app. Een apparaat zonder app kan bijvoorbeeld alleen je laatst gezette kopje koffie onthouden en deze opnieuw zetten.

Om het bedienen ook nog makkelijker te maken, heb je apparaten die automatisch uitschakelen of op standby gaan als je het apparaat een tijdje niet gebruikt. Beide bespaart natuurlijk ook stroom, wat weer fijn is voor je portemonnee.

Onderhoud en schoonmaken

Helaas moet ook een koffiezetapparaat met bonen worden schoongemaakt.

Het waterreservoir vooral gevoelig voor kalk. Sommige koffiezetapparaten ontkalken zichzelf en hebben een automatisch ontkalkingsysteem. Wat betreft ontkalken, hoef je zelf niks meer te doen. Moet je het koffiezetapparaat met bonen toch handmatig ontkalken, dan heb je een hoop handige tips om dit zorgvuldig te doen.

Je hebt ook apparaten die je moet ontkalken, maar het makkelijk maken door in het waterreservoir een waterfilter of anticalcium filter. Deze filters zorgen dat het harde water (water met veel kalk) uit je kraan zachter wordt voordat het mengt met de koffiebonen.

Naast het ontkalken van het water, moet je de rest van het koffiezetapparaat ook schoonmaken. De koffiezetapparaten met melkopties geven je nog de extra schoonmaaktaak om de melkopschuimer schoon te maken.

Sommige machines doen het zelf en hebben een automatische reiniging van het melksysteem. Bij andere moet dit handmatig.

Om het werk nog makkelijker te maken heb je koffiezetapparaten met onderdelen die je in de vaatwasser doet. Andere moet je weer handmatig schoonmaken met een sopje.

Geluidsniveau

De kans is groot dat je het koffiezetapparaat in de keuken, of allerminst in de bijkeuken. Mogelijk zit je regelmatig in de keuken of sluit de keuken aan op je woonkamer. Het is daarom wel fijn om even te kijken naar het geluid dat je apparaat maakt.

Een koffiezetapparaat met bonen maakt meer geluid dan een apparaat zonder bonen. Dit komt door het geluid dat het malen van de bonen creëert. Hierin zit ook een verschil met welke maalschijven de bonen gemalen worden. Een maalschijf van roestvrij staal maakt meer geluid dan een van keramiek.

Bij een koffiezetapparaat dat geluid maakt onder de 66 decibel spreek je van een stil koffiezetapparaat. Een normaal geluidsniveau zit tussen de 66 en 70 decibel (dB) en een luid apparaat produceert meer dan 70 decibel.

Om een voorbeeld te geven: bij een koffiezetapparaat van 66 tot 70 decibel kan je niet verder praten met iemand die naast je staat als je in de buurt van het apparaat bent.

Waar zet je het apparaat neer?

Het koffiezetapparaat met bonen is ook weer een keukenapparaat wat ruimte in beslag neemt. Afhankelijk van welk koffiezetapparaat met bonen je neemt, moet je hier redelijk wat ruimte voor opofferen.

De volautomatische espressomachines of de pistonmachine zijn grote en zware apparaten, dus probeer vooraf duidelijk te krijgen waar je deze neer kunt zetten en houd de aangegeven afmetingen hierbij in gedachten.

Let daarbij ook op of het apparaat niet van je aanrecht af kan glijden of gaat schuiven door de gladde ondergrond. Je hebt koffiezetapparaten met een speciale antislip bodem die dit voorkomen. Heeft het apparaat deze niet, dan kan je altijd zelf nog een antislip matje op je aanrecht leggen.

Heb je weinig ruimte in je keuken voor een nieuw apparaat maar wel nog ruimte onder het aanrecht of in het keukenkastje, ga dan voor een inbouwkoffiemachine. Dit apparaat valt weg in je keuken, naast bijvoorbeeld je oven, en neemt geen ruimte in op het aanrecht.

Specificaties van het koffiezetapparaat bonen naast elkaar

GeluidsniveauOne touch koffiespecialiteitenType melkopschuimerInstelbare maalgraad
1Sage Barista Express Impress Brushed
2Gaggia Magenta Plus0 dBCafé lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, RistrettoAutomatisch met slangetjeJa
3Sage The Oracle Touch0 dBCafé lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, RistrettoAutomatisch met slangetjeJa
4Smeg bean-to-cup Machine BCC02 (UK0 dBCafé lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, RistrettoStoompijpjeJa
5De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean0 dBCafé lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, RistrettoStoompijpjeJa

Sage Barista Express Impress Brushed

Gaggia Magenta Plus

Geluidsniveau: 0 dB

One touch koffiespecialiteiten: Café lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, Ristretto

Type melkopschuimer: Automatisch met slangetje

Instelbare maalgraad: Ja

Sage The Oracle Touch

Geluidsniveau: 0 dB

One touch koffiespecialiteiten: Café lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, Ristretto

Type melkopschuimer: Automatisch met slangetje

Instelbare maalgraad: Ja

Smeg bean-to-cup Machine BCC02 (UK

Geluidsniveau: 0 dB

One touch koffiespecialiteiten: Café lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, Ristretto

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Instelbare maalgraad: Ja

De'Longhi Rivelia Automatic Compact Bean

Geluidsniveau: 0 dB

One touch koffiespecialiteiten: Café lungo, Café Latte, Cappuccino, Espresso, Espresso macchiato, Latte macchiato, Ristretto

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Instelbare maalgraad: Ja

Veelgestelde vragen over koffiezetapparaat bonen

Hoe werkt een koffiezetapparaat met bonen?

De maalschijven malen ten eerste de koffiebonen. Daarna maakt de machine de maling vochtig, zodat ze makkelijk in een 'puk' te vormen zijn zijn en de koffie alvast wat koolstofdioxide vrijlaat. Koolstofdioxide maakt koffie zuur, dus dit is een fijne bijkomstigheid.

Als de koffiepuk vochtig is, voegt het apparaat meer heet water toe onder de aangegeven pompdruk. Na enkele seconden loopt het water, dat inmiddels de smaken en kleur van de koffie heeft opgenomen, je koffiekopje in. Afhankelijk van welke machine je hebt en welk programma je hebt gekozen, schuimt de machine daarna nog melk op en voegt hij het schuim toe, of doe je dit zelf.

Welke koffiebonen gaan er in een volautomatische koffiemachine?

In principe kan je elk type koffieboon in een volautomatische koffiemachine. Welke bonen je kiest is afhankelijk van je eigen voorkeur. Kijk ook goed naar welke koffiebonen het beste zijn voor de koffie die je wilt zetten.

Donkergebrande bonen zijn vaak heel vet en omdat de volautomatische machine van binnen werkt met leidingen, blijft dit vet hierin achter. Dit is wel te verhelpen door de machine regelmatig schoon te maken, maar dit kost meer tijd.

Waar komen koffiebonen vandaan?

De oorsprong van koffie en koffiebonen begint bij warme landen die rond de evenaar liggen. Hier groeien de koffiebonen in steenvruchten en deze steenvruchten hangen weer aan een plant.

De vruchten die aan de koffieplant hangen rijpen eerst een aantal maanden voordat ze geplukt worden. Als ze eenmaal geplukt zijn, begint het proces richting de koffieboon zoals wij hem in de zak kennen. Dit omvat onder andere fermentatie, een droogperiode en branding.

Hoelang gaat een koffiemachine met bonen mee?

Een koffiemachine gaat zo'n drie tot zes jaar mee. Dit is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de machine, hoe vaak je hem gebruikt en hoe goed je de machine onderhoudt en schoonmaakt.

Als je het apparaat lang mee wilt laten gaan is onderhouden en schoonmaken het belangrijkste. Ben je een fanatieke koffiedrinker, ga dan voor een machine van hoge kwaliteit; het is de investering absoluut waard.

Conclusie

Beeld het geraas van de maalschijven maar in ... Je koffiezetapparaat met bonen is hard aan het werk om de bonen te malen. Je hebt een heerlijke cappuccino gekozen met de beste bonen voor deze koffie.

Je hebt de koffiezetapparaat zelf helemaal ingesteld en de smaak van je kopje koffie volledig fijngesteld. Na een beetje oefening ben je dichterbij het perfecte kopje dan ooit tevoren!

Nog even back to reality, want je moet het beste model nog kiezen! Als het goed is, weet je nu waar je vooral op moet letten: de maalschijven, de inhoud van de reservoirs, de melkopschuimmethode ... weet jij de rest nog? 😉

Bedankt voor het lezen en laat hieronder vooral weten welk model je interesse heeft gewekt! Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?