Alles in Eén met Beste Volautomatische Koffiemachine

Hoe we onze dag ook beginnen, velen van ons hebben eenzelfde doel: starten met een heerlijk kopje koffie. Met de beste volautomatische koffiemachine heb je een warm en smaakvol bakkie met 1 druk op de knop!

Een volautomatische koffiemachine neemt alle voorbereidende taken uit handen: het doseert en maalt koffiebonen, stampt koffiepoeder aan, brouwt de koffie vers in je kopje en heeft – in veel gevallen – een ingebouwde melkopschuimer. Het enige wat jij moet doen, is het bonen- en waterreservoir van tijd tot tijd bijvullen.

In deze koopgids staan de top 5 volautomatische koffiemachines voor je op een rijtje en bespreek ik de belangrijkste details van het koopproces. Neem hieronder alvast een kijkje naar de top 3!

Jura ENA 4 Automatic Coffee

Jura ENA 4 Automatic Coffee
Type melkopschuimer: Geen melkopschuimer
Instelbare maalgraad: Ja
Aantal bonenreservoirs: 1
Aantal kopjes per keer: 1
Inhoud waterreservoir: 1.10 l
Bekijk op Bol.com

Jura ENA 8 Bean-to-Cup Coffee

Jura ENA 8 Bean-to-Cup Coffee
Bekijk op Bol.com

DeLonghi De'Longhi All-in-One Combination Coffee

DeLonghi De'Longhi All-in-One Combination Coffee
Type melkopschuimer: Stoompijpje
Instelbare maalgraad: Nee
Aantal kopjes per keer: 1
Inhoud waterreservoir: 1.1 l
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een volautomatische koffiemachine aanschaffen?

Een volautomatische koffiemachine maalt koffiebonen direct voor het zetten, waardoor het super smaakvol en vers is. Het mooie is dat de koffie van constante kwaliteit blijft, omdat de machine het programma consistent volgt.

Voor drukbezette mensen zijn volautomatische koffiemachine redders in nood. Koffie is binnen 30 seconden klaar. Je bespaart daardoor heel wat tijd en moeite. Bovendien hoef je in veel gevallen weinig schoon te maken, want ze beschikken over slimme onderhoudsprogramma's die je ook hier veel werk uit handen nemen.

Ook zijn bonen relatief goedkoper dan gemalen koffie, waardoor je uiteindelijk per kopje minder uitgeeft in vergelijking met koffie uit bijvoorbeeld het beste koffiepadapparaat of Nespresso-apparaten. Heb je zo'n apparaat, dan kun je het goedkoper maken door met een koffiemolen de beste koffiebonen te malen.

Welnu, je krijgt de meeste controle over je koffie met een pistonapparaat, niet met een volautomaat. Hoewel je bij deze laatste ook veel zaken kunt aanpassen (afhankelijk van de precieze onderdelen), is je controle ietwat beperkt door hoe gestandaardiseerd het brouwproces is bij een pistonmachine.

Zoek je de gulden middenweg, dan zit je hier echter goed. Je stelt namelijk alsnog in veel gevallen de maalgraad in, alsook de textuur van je melkschuim (als er een melkopschuimer op het apparaat zit).

Inmiddels ben je vast benieuwd hoe je herkent welke eigenschappen voor jou het handigst zijn, dus laten we er maar in duiken!

Koopgids: hoe kies ik de beste volautomatische koffiemachine?

Overweeg je om een koffiemachine aan te schaffen, dan is het belangrijk na te denken over hoe je die wilt gebruiken. Wat voor drankjes moet het maken? Is het voor op kantoor of thuis?

Sommige machines zijn beter in bepaalde functies, andere zijn makkelijker te gebruiken. Het beste apparaat is dus voor iedereen iets anders. De volgende lijst eigenschappen helpt je te bedenken welke functies je nuttig lijken.

Koffiesterkte

Bij volautomatische koffiemachines pas je de koffiesterkte aan door de hoeveelheid gebruikte koffie te veranderen. Hoe meer gemalen koffie er in een bepaalde hoeveelheid water gaat, hoe sterker de kop.

In modellen waarbij je dit kunt aanpassen, is de sterkte instelbaar met een draaiknop, hendel of in een digitaal menu (meestal als mild, medium, sterk).

Melkopschuimer

De meeste volautomatische espressomachines hebben een melkopschuimer. Zo geniet je thuis van latte's en cappuccino's zonder speciale training in het stomen van melk!

Ben je van plan een espressomachine te kopen met melkopschuimer, dan is er keuze uit verschillende stoomfuncties.

Melk schuimen via melkreservoir

Een automatische melkopschuimer zit ingebouwd in de espressomachine via een melkreservoir. Het melkreservoir verwarmt de melk en schuimt deze op. De gestoomde melk belandt daarna in je kopje, gevolgd door de koffie.

Dit neemt veel werk uit handen, maar ontneemt je ook de kans om te experimenteren met je melkdranken. De hoeveelheid melk en de temperatuur hiervan staat vast, en is doorgaans niet aan te passen, laat staan in kleine hoeveelheden. Daarnaast is een reservoir in sommige gevallen moeilijker schoon te maken dan een ander; dat ligt aan het precieze ontwerp.

Melk schuimen via melkslangetje

Bij deze methode is er een melkslang gekoppeld aan de koffiemachine. Het slangetje zuigt melk op uit een melkkannetje of een pak melk, waarna het deze zelf stoomt en in je kopje deponeert. Ook hier ben je helaas niet echt in staat tot experimentatie. Bovendien is het slangetje vaak moeilijk te reinigen.

Melk schuimen via stoompijpje

Met een stoompijpje schuim je zelf de melk op en bepaal je zo zelf exact de hoeveelheid, temperatuur en schuimdikte. Je stoomt de melk namelijk handmatig vanuit een melkkannetje.

Het vergt enige oefening om er bedreven mee te raken, maar je hebt meer controle over de temperatuur en de kwaliteit van het schuim met deze methode. Veeg het pijpje na gebruik af met een schone, vochtige doek en spoel er een beetje water doorheen om er zeker van te zijn dat er geen melk opdroogt, en klaar is Kees.

een cappuccino op een blauw schoteltje

Opwarmtijd

Met een melkopschuimer moet je rekening houden met het feit dat het wat langer duurt om de de boiler op de juiste temperatuur te krijgen om je melk te stomen. De modellen met één boiler hebben meestal een minuut nodig om op te warmen.

Dit omzeil je alleen door een koffiemachine te kopen met een dubbele boiler: één voor het water voor je koffie, en één voor het stoom voor de melk.

Als je terugschakelt van stomen naar zetten, moeten sommige modellen ook eerst worden doorgespoeld voordat je weer koffie kunt zetten. Dit ligt aan de precieze constructie van het model in kwestie.

Koffiespecialiteiten

Waar het ene apparaat enkel een espresso en wellicht nog een lungo weet te zetten, bezit de ander weer een arsenaal aan specialiteiten. Vooral de geavanceerde apparaten zijn in staat om niet alleen een latte te zetten met het melkreservoir, maar ook een flat white, een cortado of een macchiato.

Bekijk de productomschrijving goed om te zien welke specialiteiten je beoogde machine zoal kan maken. Lees daarnaast ook onafhankelijke recensies om een idee te krijgen van hoe makkelijk het is om deze soorten koffies te zetten.

Dit is hoe dan ook grotendeels afhankelijk van de melkopschuimmethode. Drink je graag een cappuccino, dan moet de machine wel in staat zijn om melk op te schuimen. Afhankelijk van hoeveel moeite je hier zelf in wilt steken, beslis je tussen de bovengenoemde melkopschuimmethoden.

Bediening

Er zijn allerlei soorten bediening beschikbaar. Drukknoppen zijn het populairst, maar je ziet op retromodellen ook nog wel eens draaiknoppen, of een combinatie van de twee.

Daarnaast hebben geavanceerde modellen steeds vaker een touchscreen. Zo scrol je moeiteloos door de eveneens diepgaandere menu's heen, zonder continu op een knopje te moeten drukken. Het fijnstellen van je koffie is ook in één klap makkelijker. Je hoeft nergens aan te draaien of herhaaldelijk op te drukken om een standaard latte macchiato geheel eigen te maken.

App, of niet?

Nog makkelijker is je koffie zetten via een app. Nu adverteert men wel eens met de mogelijkheid om vanuit bed je koffie te zetten, maar het feit is dat je nog steeds moet opstaan om deze zelf onder de machine uit te halen.

De voordelen zijn vooral te vinden in het gemak waarmee je je koffie samenstelt en in veel gevallen ook opslaat in een gebruikersprofiel. Dit kan ook bij veel modellen zonder app, maar mét app is het allemaal net wat makkelijker in te stellen.

Je zet je koffie terwijl je nog aan je bureau zit, waardoor deze klaarstaat op het moment dat je pauze begint. Of misschien wil je voor je het nieuws op zet dat het apparaat zichzelf reinigt. Ook dat regel je via zo'n app.

Weet je alleen niet hoe dit moet, of hoe je je favoriete koffie klaarzet? Dan vind je doorgaans ook nog allerlei handleidingen in de app! 📖

De 5 beste volautomatische koffiemachines op een rij

1. Jura ENA 4 Automatic Coffee

1. Jura ENA 4 Automatic Coffee
Geheugen voor koffieprofielen: Nee
Serveert heet water: Nee
Inhoud waterreservoir: 1.10 l
Aanvullende functies: .
Waterniveau indicator: Nee
Uitneembare zetgroep: Nee
Anti calcium filter: Nee
Instelbare koffiesterkte: Ja

2. Jura ENA 8 Bean-to-Cup Coffee

3. DeLonghi De'Longhi All-in-One Combination Coffee

3. DeLonghi De'Longhi All-in-One Combination Coffee
Serveert heet water: Ja
Inhoud waterreservoir: 1.1 l
Aanvullende functies: Stoompijpje voor het handmatig schuimen van melk
Waterniveau indicator: Ja
Anti calcium filter: Nee
Instelbare koffiesterkte: Nee

4. Keurig K-Cafe Single-Serve K-Cup Coffee

4. Keurig K-Cafe Single-Serve K-Cup Coffee

5. Jura A1

Capaciteit van het water-, melk- en bonenreservoir

Is de koffiemachine alleen voor jezelf bedoeld of heb je een kleine keuken, dan is een klein apparaat met een waterreservoir tot 1,3 liter voldoende. Houd er rekening mee dat een eventueel waterfilter in het waterreservoir ook ruimte inneemt.

De meeste machines hebben daarnaast één bonenreservoir van 250 gram, waardoor je een enkel soort koffiebonen per keer gebruikt.

Is het koffiezetapparaat met bonen voor het hele gezin of kantoor, kies dan voor een groot waterreservoir van minimaal 1,7 liter en eventueel voor een dubbel bonenreservoir. Dit is ook ideaal wanneer je graag koffiebonen verwisselt of iemand in je gezin of op kantoor liever cafeïnevrije koffie drinkt.

In dit laatste geval is het echter ook mogelijk dat een koffiemachine een apart vakje heeft voor voorgemalen koffie. Hierin schep je individuele porties koffie, voor het geval je een keer iemand op bezoek krijgt die cafeïnevrije koffie wilt.

Maalschijven

Je staat er misschien niet bij stil, maar de maalschijven zijn erg belangrijk. Laten we eerst kijken naar het materiaal waarvan deze gemaakt zijn. Zo zijn keramische maalschijven populair, omdat ze niet opwarmen tijdens het malen en slijtvast zijn. Overmatige warmte tijdens het malen is een nadeel dat je idealiter vermijdt, omdat het de smaak van je koffie nadelig kan beïnvloeden.

Metalen maalschijven kennen deze voordelen niet, waardoor ze doorgaans een stuk goedkoper zijn. Je loopt hierbij echter ook het risico op verhitting of zelfs verbranding van je koffie, als de constructie van de maalschijven en motor niet oerdegelijk is.

Daarnaast doet de vorm ertoe. Zo hebben we platte maalschijven. Hiermee krijg je een gelijkmatige maling, maar loop je wederom het risico op smaakverandering door vrijkomende hitte. Dit gebeurt door de wrijving. Wrijf je twee platte handen maar eens hard tegen elkaar aan; dan weet je meteen wat ik bedoel.

Gelukkig bestaan er ook conische maalschijven. Dit zijn twee kegelvormige elementen die in elkaar passen met geribbelde randen, welke de koffie malen. Dit levert soms een iets minder gelijkmatige maling op, maar het risico op verhitting van je koffiebonen is wel minimaal.

Gemalen koffie in een potje met een plastic opscheplepel

Instelbare maalgraad

Over de maling van je koffie gesproken: het is wel zo prettig als je deze zelf kunt instellen. Bij de meeste volautomatische koffiemachines is dit mogelijk; het is een kwestie van kijken naar de stappen waarin dit kan. Het ene apparaat biedt je tot wel 12 niveaus (van ultrafijn tot grovere korrels) of zelfs meer, en de ander slechts twee of drie.

Baseer je keuze op dit vlak op je behoeften. Wat drink je zoal? Voor espressi en specialiteiten op basis van espresso, wil je een fijne maling. Het hoeft geen poeder te zijn, maar het is niet de bedoeling dat de koffie erg grof is. Hierdoor staat zoveel mogelijk van de koffie in contact met het water, wat daarna in je kopje belandt.

Drink je je koffie liever iets minder sterk? Dan heb je een medium maling nodig. In principe zijn grove malingen bedoeld voor bijvoorbeeld filterkoffiezetapparaten en cafetières, maar het leuke aan een apparaat met een instelbare maalgraad is dat je zelf kunt experimenteren. Misschien is een grovere maling wel helemaal aan jou uitbesteed!

Pompdruk

Het gaat hierbij vooral om de waterdruk op het moment dat het water door de koffie heenloopt. Over de ideale pompdruk valt nog te debatteren. De huidige industriestandaard is 9 bar, maar er zijn barista's die liever 15 bar zien.

Met deze laatste krijg je gegarandeerd een mooie cremalaag op je espresso of lungo, omdat je met een hogere pompdruk niet alleen meer smaak uit de bonen haalt, maar ook meer vet. Enkele volautomatische koffiemachines staan je toe de pompdruk aan te passen, maar dit zie je niet vaak.

De bovengenoemde maling werkt nauw samen met de pompdruk. Een losse koffie-puck van grove koffie houdt het water niet lang genoeg vast, omdat deze niet bestendig is tegen een waterdruk van 15 bar, waardoor je koffie slap wordt.

Een te strak aangestampte puck van fijngemalen koffie laat juist het water niet goed genoeg door, waardoor je uiteindelijk weinig koffie krijgt. Bij een espresso is dit wenselijk, maar als je eigenlijk een lungo wilde zetten, moet je je eens achter de oren krabben.

Temperatuur

Op zich is het niet heel belangrijk dat je deze zaken kunt regelen, tenzij je een fijnproever bent; een ware (thuis)barista! De huidige consensus omtrent de optimale temperatuur is dat deze tussen de 90 en 96 °C ligt. Hoger dan dat, en je loopt het risico te verbranden, waardoor hij bitter wordt.

De temperatuur heeft verder invloed op de extractietijd, oftewel hoe snel het water door de koffie heen loopt, en dus hoelang deze in contact staat met de koffie. Heter water loopt sneller door de koffie heen dan koud water. Dat wil niet zeggen dat je met water van 40 °C moet gaan werken om zoveel mogelijk smaak uit de koffie te halen; het moet wel nog heet zijn om de smaak te onttrekken aan de bonen.

Kopjeswarmer en waterdispenser

Dit zijn twee leuke extraatjes die voor zichzelf spreken. Een kopjeswarmer verwarmt je kopjes terwijl de boiler het water verhit. Zo koelt je koffie niet af wanneer deze in je kopje belandt.

Een waterdispenser is daarnaast prettig als je ook graag thee of oplosbouillon drinkt. Dan kun je de waterkoker links laten liggen en wat water uit het koffiezetapparaat halen.

Onderhoud

Een volautomatische koffiemachine heeft meer onderhoud nodig dan andere koffiemachines. Het regelmatig reinigen en ontkalken is van vitaal belang voor de levensduur en de prestaties. Dit bestaat uit drie onderdelen: reinigen van de koffieolie, reinigen van de melk en ontkalken.

Sommige machines waarschuwen wanneer het tijd is om te ontkalken of het apparaat schoon te spoelen, en sommige hebben zelfs automatische cycli wat het makkelijk maakt.

Let ook op het aantal verwijderbare onderdelen in het toestel. Verwijderbare onderdelen zijn logischerwijs makkelijker schoon te maken dan hun vaste alternatieven. Bovendien doet het materiaal er toe. Plastic slijt op den duur, maar roestvrij staal niet.

Specificaties van volautomatische koffiemachines naast elkaar

Type melkopschuimerInhoud waterreservoirVaatwasserbestendigInstelbare koffiesterkte
1Jura ENA 4 Automatic CoffeeGeen melkopschuimer1.10 lNeeJa
2Jura ENA 8 Bean-to-Cup CoffeeGeen melkopschuimer1.10 lNeeJa
3DeLonghi De'Longhi All-in-One Combination CoffeeStoompijpje1.1 lNeeNee
4Keurig K-Cafe Single-Serve K-Cup CoffeeStoompijpje1.1 lNeeNee
5Jura A1Stoompijpje1.1 lNeeNee

Jura ENA 4 Automatic Coffee

Type melkopschuimer: Geen melkopschuimer

Inhoud waterreservoir: 1.10 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Ja

Jura ENA 8 Bean-to-Cup Coffee

Type melkopschuimer: Geen melkopschuimer

Inhoud waterreservoir: 1.10 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Ja

DeLonghi De'Longhi All-in-One Combination Coffee

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Inhoud waterreservoir: 1.1 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Nee

Keurig K-Cafe Single-Serve K-Cup Coffee

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Inhoud waterreservoir: 1.1 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Nee

Jura A1

Type melkopschuimer: Stoompijpje

Inhoud waterreservoir: 1.1 l

Vaatwasserbestendig: Nee

Instelbare koffiesterkte: Nee

Veelgestelde vragen over volautomatische koffiemachines

Welke koffiebonen kan ik het beste gebruiken?

Dat ligt eraan wat voor soort koffie je graag drinkt. Voor espressi gebruik je bijvoorbeeld een medium-donkere to donkere branding, maar als je graag een mildere americano drinkt, heb je meer aan licht gebrande bonen.

Daarnaast doet het type koffieboon er ook toe. Arabicabonen zijn doorgaans zoeter en meer gelaagd van smaak, terwijl robustabonen sterk en bitter zijn. Meestal kom je blends van beide tegen; het is de verhouding waarop je wilt letten. Kies voor een melange waar de arabicaboon de boventoon voert als je van een genuanceerde smaak houdt.

Hoe onderhoud ik mijn volautomatische espressomachine?

Houd de machine schoon (ook opvang- en lekbakjes), gebruik gefilterd water en ontkalk de machine regelmatig, volgens de instructies. Als je koffiemachine een uitneembaar zetblok heeft, reinig je deze ook zo nu en dan, en voeg je smeerolie toe op de bewegende delen. Volg altijd de gebruiksaanwijzing die bij de machine is geleverd; ga onnodige improvisatie liever uit de weg.

Hoelang gaat een volautomatische koffiemachine mee?

De levensduur hangt grotendeels af van de bouwkwaliteit. Hierbij gaat het om de materialen die zijn gebruikt. Roestvrijstaal, koper en keramiek zijn materialen die lang meegaan.

Conclusie

Met deze complete analyse van volautomatische espressomachines hoop ik dat je een goede koop zult doen! Je weet nu met welke eigenschappen je rekening kunt houden voor jouw specifieke situatie – zoals het materiaal van de maalschijven, de melkopschuimer en de inhouden van de reservoirs.

Bekijk de top 5 nog eens om te zien of jouw beste keuze er tussen zit. Bedankt voor het lezen, en laat hieronder vooral even weten of je vragen of tips hebt!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?