Handmatig Koffie Zetten is zo Ingewikkeld Nog Niet

Koffie zetten... We weten allemaal hoe dat gaat. We doen dan de koffiebonen, het cupje of de pad in het koffiezetapparaat, drukken op het knopje, en binnen no-time staat de koffie op tafel. Maar kunnen we ook handmatig koffie zetten?

Want wat als je op de knop drukt en er gebeurt niets? Of de elektriciteit valt uit? Of in het ergste – en ook onwaarschijnlijkste – geval: je wordt wakker in de wildernis met alleen wat keukenbenodigdheden?

Het kan zijn dat het zetten van koffie met de hand een ingewikkelde opgave lijkt, maar niets is minder waar. We doen dit gewoon met wat we in huis hebben liggen.

Pak dit erbij

  • Fornuis
  • Gemalen koffie
  • Water
  • Kleine steelpan
  • Lepel
  • Een holle pollepel
  • Mok

Stap 1

Giet water in de pan. Sinds je wat water zal verliezen tijdens het koken, raad ik je iets meer water te gebruiken dan wat je uiteindelijk in je mok of kopje wilt hebben.

Stap 2

Gooi en roer de gemalen koffie door het water in de pan. Gebruik dezelfde hoeveelheid koffie als je in het koffiezetapparaat zou gebruiken.

man met koffiemok

Stap 3

Zet het fornuis op een middelhoog vuur en breng de koffie nog nét niet aan de kook. Dit komt omdat de ideale extractietemperatuur rond de 90 à 96 °C ligt, afhankelijk van wie je het vraagt. Roer er regelmatig doorheen om te voorkomen dat de koffie aan de bodem gaat plakken.

Begint het water eenmaal rustig te borrelen, zet de hitte dan wat lager en laat het twee minuutjes doorgaan.

Stap 4

Zet het vuur uit. Haal de pan van het fornuis en laat het zes minuten staan. Het koffiedik zakt in deze tijd naar de bodem van de pan.

Stap 5

Gebruik de pollepel om de koffie over te scheppen naar je mok, zonder koffiedik mee te nemen. En voilà, je hebt handmatig koffie gezet!

Conclusie

En daar heb je antwoord op je vraag "hoe zet je handmatig koffie?". Nu heeft niemand van jullie meer een excuus om er de hele dag als een zombie bij te lopen, want op deze manier kan iedereen 's ochtends van zijn wake-up koffie genieten.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?