Kook Snel en Gezond met de Beste Snelkookpan 🍳

Na een lange dag heb je wellicht geen zin en/of tijd om te koken, maar om nu een kant-en-klare maaltijd te eten? Nee, dat moet gezonder! Maar hoe doe je dat zonder er per se meer tijd in te moeten steken? Het korte antwoord? De beste snelkookpan!

Daarmee zet je in no-time een prachtig, gezond gerecht op tafel. Ja, de voorbereiding kost – afhankelijk van de ingrediënten – mogelijk wat tijd, maar je maakt het zo simpel of ingewikkeld als je zelf weet!

Tefal Secure 5 Neo Snelkookpan

Tefal Secure 5 Neo Snelkookpan
Inhoud: 6 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 22 cm
Warmteindicatie: Nee
Met maatverdeling: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Tefal Secure5 NEO Snelkookpan

Tefal Secure5 NEO Snelkookpan
Inhoud: 4 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 22 cm
Met maatverdeling: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan

Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan
Inhoud: 4 l
Type anti-aanbaklaag: Standaard
Diameter: 22 cm
PFAS-vrij: Nee
Warmteindicatie: Nee
Met maatverdeling: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een snelkookpan aanschaffen?

Lekker eten vindt iedereen belangrijk. Zeker wij Nederlanders houden wel van een AGV'tje. Maar het bereiden van aardappels, groente en vlees kost best wat tijd en pannen.

Afhankelijk van wat je maakt, heb je daarom mogelijk ook een koekenpan nodig om het vlees aan te braden.

De snelkookpan werkt met stoom, waardoor de druk hoog oploopt. Zo kookt het water op een hogere temperatuur dan bij een normale kookpan. Je bent met een snelkookpan bijna twee keer zo snel klaar dan met een andere kookpan. 🕒

Door deze stoomtechniek bewaar je, in tegenstelling tot een normale kookpan, meer van de smaak en voedingsstoffen van je eten. Doordat de kooktijd korter is en het zuurstof uit de pan gedrukt wordt, kook je de vitamines niet uit het eten.

Omdat het koken veel sneller gaat dan bij een normale pan, bespaar je ook nog is energiekosten. Je fornuis hoeft minder lang aan te staan!

Ben je momenteel helemaal bezig met het uitbreiden van je keukencollectie, dan heb je vast andere pannen geschikt voor nog veel meer gerechten.

Zo heb je de beste hapjespan voor grote hoeveelheden eten, een goede grillpan speciaal voor groenten en vlees, een braadpan voor het maken van een stoofpotje en de frituurpan voor je friet en snacks. Maar goed, terug naar waar we het over hebben …

Koopgids: hoe kies ik de beste snelkookpan?

Om een geschikte snelkookpan te kopen die bij jou past moet je letten op een aantal eigenschappen van de snelkookpan. De inhoud is natuurlijk cruciaal, maar ook de veiligheid van de snelkookpan is belangrijk.

Hoeveel past in de snelkookpan?

Als je hele gerechten wil klaarmaken in de snelkookpan is het natuurlijk belangrijk dat het allemaal past. De grootte van de pan verschilt, van kleine pannen tot 2,5 liter tot grote pannen van meer dan 10 liter.

Let bij het kiezen van de pan ook op dat de pan niet alleen groot genoeg is voor je eten; er moet ook nog water bij!

Welke literinhoud geschikt is, ligt aan het aantal personen in je huishouden en welke gerechten je allemaal wilt maken. Hieronder vind je de bekendste leidraad:

  • 2,5 liter is geschikt voor 1 tot 2 personen
  • 3 tot 4 liter is geschikt voor 2 tot 3 personen
  • 6 liter is geschikt voor 3 tot 4 personen
  • 8 liter is geschikt voor 4 tot 5 personen
  • 10 liter is geschikt voor meer dan 5 personen

Kook je graag grote gerechten of kook je wel eens voor meerdere dagen? Kijk dan naar een grotere inhoud dan aangegeven. Als je met zijn tweeën bent, maar twee dagen van je eten wil genieten, is bijvoorbeeld een pan van 6 liter geschikt in plaats van 3 liter.

Soms wordt de inhoud van de pan aangegeven in diameter. Dit gaat over de oppervlakte van de deksel. Als alleen de diameter staat aangegeven, kijk dan ook nog even naar de hoogte.

Dan reken je via het wellicht bekende sommetje de inhoud uit: π × straal² × hoogte. Ik ga er geen wiskundeles van maken, maar ik geef je wel een site mee waarin je de gegevens kunt invullen, waarna het antwoord er vanzelf uitrolt.

Onthoud wel dat de straal de helft van de diameter beslaat!

De 5 beste snelkookpannen op een rij

1. Tefal Secure 5 Neo Snelkookpan

1. Tefal Secure 5 Neo Snelkookpan
Inhoud: 6 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 22 cm
Warmteindicatie: Nee
Met maatverdeling: Ja

2. Tefal Secure5 NEO Snelkookpan

2. Tefal Secure5 NEO Snelkookpan
Inhoud: 4 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 22 cm
Met maatverdeling: Ja

3. Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan

3. Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan
Inhoud: 4 l
Type anti-aanbaklaag: Standaard
Diameter: 22 cm
PFAS-vrij: Nee
Warmteindicatie: Nee
Met maatverdeling: Ja

4. Royalty Line® PC10L Snelkookpan Inductie

4. Royalty Line® PC10L Snelkookpan Inductie
Inhoud: 10 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 24 cm
PFAS-vrij: Ja
Warmteindicatie: Nee
Met maatverdeling: Nee

5. Tefal Clipso Minut Easy Snelkookpan

5. Tefal Clipso Minut Easy Snelkookpan
Inhoud: 6 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 22 cm
Warmteindicatie: Nee
Met maatverdeling: Ja

Welke warmtebron

De snelkookpan zet je natuurlijk op de warmtebron die je zelf thuis in de keuken hebt. Niet alle snelkookpannen werken op alle warmtebronnen.

Vooral als je op een inductieplaat kookt, is het goed om even te checken of je beoogde snelkookpan ook op inductieplaten werkt. Dit herken je aan het inductiesymbool, als deze informatie niet al expliciet in de productbeschrijving is vermeld.

Er zijn ook genoeg andere inductiepannen die je wellicht tegenkomt in je zoektocht, zoals een wokpan voor inductie of een braadpan voor inductie.

Magnetronbestendig

Naast het fornuis heb je ook snelkookpannen die in de magnetron mogen. Dit is ideaal als je al gekookt hebt, maar jij of iemand anders later pas wil gaan eten. Dan zet je de snelkookpan zo even in de magnetron en is je eten weer lekker warm.

Makkelijk koken

Veel snelkookpannen hebben verschillende drukstanden. Zo pas je het drukniveau aan waarop de snelkookpan het eten kookt – of stoomt, om preciezer te zijn. Dat doe je door het ventiel van de pan te bedienen.

Om het toevoegen van je eten makkelijker te maken, heb je snelkookpannen met een ingebouwde maatverdeling. Hierbij zie je precies hoeveel liter water in de pan moet of hoeveel aardappels of groente erin passen. Een maatbeker is dan overbodig.

Veel fabrikanten van snelkookpannen leveren ook extra's mee, zoals een stoommandje. Dat maakt het stomen van groente nóg makkelijker (en netter).

Veiligheid eerst

Met de snelkookpan werk je met hitte en loeihete stoom. Hierbij is het belangrijk dat alles zo veilig mogelijk gebeurt, zodat je jezelf of anderen niet per ongeluk verbrand.

Zo hebben de meeste snelkookpannen een cool touch-handgreep. Als je de pan wilt vastpakken, om bijvoorbeeld op tafel te zetten of op een ander pitje, voelen de handgrepen niet heet aan en verbrand je je niet.

De deksel is zeer belangrijk bij een snelkookpan. Deze moet goed afgesloten zijn wil het stoomproces werken. De meeste snelkookpannen hebben een deksel met vergrendeling.

Aangezien het flink heet wordt binnen de pan, is dit wel zo'n handige functie. Zo kun je niet per ongeluk de deksel eraf stoten en je verbranden aan de hete stoom.

Om het veilig te houden hebben de vergrendelbare deksels een veiligheidsventiel, overdrukventiel of een kleine opening om overtollig de stoom eruit te laten. Zo loopt de druk in de pan nooit te hoog op en kan de stoom veilig ontsnappen.

Tussen de pan en deksel zit ook een afdichtingsrubber. Dit rubber zorgt ervoor dat er geen stoom kan ontsnappen op plekken waar je je snel verbrandt. Vervang het afdichtingsrubber zeker één keer per jaar of als je ziet dat het rubber verkleurt of kapot is!

De antiaanbaklaag

Pannen waarin je eiwitrijk eten kookt – zoals vlees en vis – hebben vaak een antiaanbaklaag. Deze laag zorgt dat je eten minder snel verbrandt en vast komt te zitten aan de bodem. Bij verkeerd gebruik van de pan komen schadelijke stoffen vrij.

Met 'verkeerd gebruik' bedoel ik vooral het gebruik van metalen spatels of ander hard kookgerei in de pan. Hiermee maak je krassen in de fragiele antiaanbaklaag, waardoor dit schadelijke stoffen aan je eten kan afgeven.

Let bij het type antiaanbaklaag op welke type het is. Bij snelkookpannen zonder antiaanbaklaag zit je gelijk goed. Vind je een pan met antiaanbaklaag toch fijn, kijk dan naar een betere variant zoals een keramische pan.

Wil je écht geen antiaanbaklaag om alle schadelijke stoffen te vermijden, maar wil je wel vlees bereiden? 🥩 Ga dan voor een gietijzeren koekenpan. Deze heeft geen antiaanbaklaag, maar deze laag maak je zelf door de pan in te branden met olie.

In de snelkookpan en in pannen over het algemeen zit vaak de chemische stof, PFAS. Dit is een stof die fabrikanten gebruiken voor de antiaanbaklaag.

Je lichaam kan PFAS verwerken en bij kleine hoeveelheden is het niet echt schadelijk. Maar om het volledig onschuldig te noemen gaat een stap te ver.

De chemische stof is vooral niet goed voor (jonge) kinderen of mensen die zwanger proberen te raken of zijn. De stof tast het immuunsysteem aan waar (ongeboren) kinderen niet goed bestand tegen zijn.

Ook is PFAS niet goed voor het milieu. Wil je een zo veilig mogelijke pan voor jezelf, je gezin en het milieu, kies dan voor een PFAS-vrije snelkookpan.

Schoonmaken

Na gebruik moet je de snelkookpan schoonmaken. Zo haal je alle etensresten weg en blijft niets plakken. Afwassen is niet altijd even leuk, maar door de pan af te wassen bewaar je wel langer de kwaliteit en gaat de pan langer mee.

Sommige snelkookpannen mogen ook absoluut niet in de vaatwasser, omdat ze dan kapot gaan of in ieder geval niet lang meegaan.

Je hebt echter wel degelijk snelkookpannen die vaatwasserbestendig zijn. Dan hoef je de pan alleen maar in de vaatwasser te doen, meer niet.

Helaas kunnen bij veel pannen niet alle onderdelen in de vaatwasser. Een nadeel van de pan in de vaatwasser doen is daarbij dat de kwaliteit van de snelkookpan achteruit gaat.

Specificaties van de snelkookpan naast elkaar

InhoudType anti-aanbaklaagDiameterPFAS-vrij
1Tefal Secure 5 Neo Snelkookpan6 lGeen anti-aanbaklaag22 cm
2Tefal Secure5 NEO Snelkookpan4 lGeen anti-aanbaklaag22 cm
3Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan4 lStandaard22 cmNee
4Royalty Line® PC10L Snelkookpan Inductie10 lGeen anti-aanbaklaag24 cmJa
5Tefal Clipso Minut Easy Snelkookpan6 lGeen anti-aanbaklaag22 cmJa

Tefal Secure 5 Neo Snelkookpan

Inhoud: 6 l

Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag

Diameter: 22 cm

Tefal Secure5 NEO Snelkookpan

Inhoud: 4 l

Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag

Diameter: 22 cm

Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan

Inhoud: 4 l

Type anti-aanbaklaag: Standaard

Diameter: 22 cm

PFAS-vrij: Nee

Royalty Line® PC10L Snelkookpan Inductie

Inhoud: 10 l

Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag

Diameter: 24 cm

PFAS-vrij: Ja

Tefal Clipso Minut Easy Snelkookpan

Inhoud: 6 l

Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag

Diameter: 22 cm

PFAS-vrij: Ja

Veelgestelde vragen over de snelkookpan

Hieronder behandel ik nog enkele veelvoorkomende vragen over snelkookpannen. Ik hoop je hiermee nog verder op weg te helpen!

Hoe gezond is de snelkookpan?

Hoe langer je het eten kookt, hoe meer vitamines je weg kookt. Bij de snelkookpan gebeurt dit nauwelijks, omdat je het eten zo kort kookt. Naast dat je eten gezond blijft door de korte kooktijd, blijft de smaak ook nog eens beter behouden.

Wat kun je klaarmaken in de snelkookpan?

Groenten, vlees, vis, soep, aardappels, rijst, peulvruchten en meer. Wil je inspiratie over welke volledige gerechten je kunt klaarmaken? Ga dan online op zoek naar speciale snelkookpan recepten. Online vind je een weelde van gerechten voor de snelkookpan.

Hoeveel water moet er in de snelkookpan?

Dit is afhankelijk van hoeveel liter de inhoud van je snelkookpan bedraagt, en wat de kooktijd voor je beoogde gerecht is. Voor 15 minuten kooktijd is 200 tot 400 ml water voldoende.

Is de kooktijd langer, voeg dan per 5 minuten nog 100 ml toe. Ook raadt men aan om 50 tot 100 ml extra water toe te voegen. omdat er altijd nog wat stoom ontsnapt tijdens het koken.

Conclusie

Je weet inmiddels dat de beste snelkookpan een geweldige keuze is om gezonde lekkernijen klaar te maken!

Vergeet tijdens je zoektocht niet op welke veiligheidsmaatregelen je moet letten om zo veilig mogelijk te koken, en welke diameter of literinhoud het beste bij je aansluit!

Kijk de top 5 producten nog eens door nu dat je weet waar je op moet letten bij de snelkookpan. We horen graag hieronder of je jouw ideale snelkookpan hier hebt gevonden. Bedankt voor het lezen en veel (snel)kookplezier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?