Als echte (thuis)kok wil je lekkere gerechten klaarmaken. Je wilt heerlijk vlees en lekkere groentes grillen op een hoge temperatuur, maar je standaard koekenpan is daar niet echt geschikt voor. De beste grillpan biedt de oplossing!
Binnen de kortste keren heb je heerlijk mals vlees en verse groenten op je bord. Hieronder staan alvast drie goede grillpannen.
Als je echt fan ben van barbecueën, een lekker stukje gegrild vlees of vers gegrilde groenten, dan is de grillpan de oplossing. Je hoeft niet naar buiten om je vlees of groenten te grillen, maar je doet het gewoon makkelijk op je eigen fornuis.
Een grillpan heeft veel voordelen, bijvoorbeeld dat je niet in vet of olie bakt. Je verwarmt de pan rustig en legt daarna de groentes of het vlees in de pan.
Geen olie of vet gebruiken scheelt geld, maar is daarnaast ook heel gezond. Je voegt geen extra vet toe aan je eten.
Ook is je eten lekkerder van de grill. Het vlees is minder vettig en proeft malser en sappiger dan bij een normale koekenpan. Ook groentes blijven vers en sappig. Dit komt doordat tijdens het grillen het eten dichtschroeit waardoor je de sappen behoudt.
Naast dat je eten lekkerder smaakt, ziet het eten er ook mooier uit. De grillpan verwarmt het vlees of groente gelijkmatig waardoor het eten een gelijke mooie kleur heeft. Op je vlees kan je ook nog die typische grillstrepen creëren.
Wil je lekker uitgebreid eten grillen, maar niet de hele tijd in de keuken staan? Dan gebruik je een goede contactgrill. Deze zet je makkelijk op tafel om eten te grillen. Ook als je tosti's wil maken is de contactgrill geschikt, of je gebruikt het beste tosti ijzer.
Zoek je nog andere pannen om je keuken uit te bereiden, denk dan ook aan een hapjespan voor het maken van sauzen en stoofpotjes, een gietijzeren koekenpan voor de beste pannenkoeken, of een goede snelkookpan om zo snel mogelijk eten op tafel te hebben.
Ook heb je de beste braadpan om urenlang vlees te braden of de frituurpan voor lekkere frietjes en snacks. Eet smakelijk!
Om lekker te koken met de grillpan moet je op een aantal dingen letten. Ik leg ze hier allemaal uit.
Belangrijkst is dat de pan mag op de warmtebron die je hebt. Denk bij de warmtebron aan gas, inductie, keramisch en halogeen. Zeker als je thuis inductie hebt, is het goed om te kijken of de grillpan daar geschikt voor is.
Zoek je ook nog andere pannen voor inductie? Klik dan hier of bekijk hier de beste wokpan voor inductie.
Naast deze warmtebronnen heeft de grillpan nog een andere mogelijkheid waarmee je het eten verwarmt. Zo gebruik je sommige grillpannen ook in de oven.
Welke grillpan wel of niet in de oven mag, is afhankelijk van het materiaal van de pan en handgrepen. Het materiaal moet bestand zijn tegen de hoge oventemperatuur.
Een handgreep van staal kan dit bijvoorbeeld niet aan en ook een pan met een Teflon antiaanbaklaag is niet bestand tegen hoge tempraturen, maar over materialen van de pan later meer.
Belangrijk als je grilt is dat alles in de pan past. Het is onhandig als je de gewenste portie niet in één keer kan grillen.
Let ook op de vorm. Een grillpan is vaak rechthoekig of vierkant. Door die vorm heb je meer ruimte dan bij een ronde pan. Zo gril je makkelijk grote stukken vlees.
Een nadeel van de rechthoekige of vierkante pan is dat hij minder goed past op je warmtebron. De pitten zijn rond en door het verschil in vorm bakt het vlees minder gelijkmatig.
Hoe goed de warmte zich verdeelt over de pan heeft ook te maken met het materiaal. Een gietijzeren pan is bijvoorbeeld in dit opzicht beter dan een pan met een antiaanbaklaag.
Wil je zeker weten dat de warmte goed verdeeld wordt, dan heb je altijd nog ronde grillpannen. Je hebt dan alleen minder ruimte voor je eten, maar de pan is alsnog geschikt voor kleine stukken vlees.
Naast de vorm moet je ook kijken naar het formaat. De meeste pannen zijn tussen de 25 en 28 centimeter groot; vooral voor grotere stukken vlees heb je die ruimte ook wel nodig.
De bodem doet al het werk. De bodem heeft dan ook altijd ribbels. In de gleuven tussen de ribbels kan het overtollige vet weglopen.
Zo behoudt het eten zijn sappen zonder een vette laag. Hoge ribbels zorgen ook dat het eten mals en gezond is en het vet kan weglopen.
Naast de ribbels moet je ook kijken naar het materiaal van de bodem. Typisch is een grillpan uitgerust met een keramische of gietijzeren bodem.
Een gietijzeren pan is goed in het verdelen van de warmte over de hele pan. Een nadeel van een gietijzeren pan is dat de pan zwaar is.
Soms heeft de grillpan ook een antiaanbaklaag, maar eigenlijk is deze laag niet nodig. De ribbels en gleuven zorgen er al voor dat het vlees en groenten niet aan de bodem plakken.
Overigens heeft de antiaanbaklaag geen nadelen voor de smaak en kan je een grillpan met antiaanbaklaag gerust kopen. Een voordeel van de antiaanbaklaag is dat de pan beter beschermd is tegen roest. Ook is schoonmaken makkelijker.
Wil je een grillpan met antiaanbaklaag, let dan goed op welke antiaanbaklaag je neemt. De meeste standaard antiaanbaklagen, zoals de Teflon antiaanbaklaag, zijn niet goed bestand tegen de hoge temperaturen waarmee je bakt met een grillpan.
Ook zitten in sommige pannen met een antiaanbaklaag de stof PFAS. PFAS is niet goed voor gezondheid en daarom beter om te vermijden.
Grillpannen zijn er in allerlei soorten, gemaakt van verschillende materialen. We hadden het eerder al over de gietijzeren pan. Dit is een zware pan die warmte goed geleidt. De gietijzeren pan heeft daarnaast een lange levensduur, maar vereist meer onderhoud.
Je hebt ook aluminium pannen of pannen van roestvrij staal. Het fijne aan dit materiaal is dat de pan lichter is. Een nadeel is dat de pan sneller kapot gaat dan bijvoorbeeld een gietijzeren pan.
Na het koken is het belangrijk om de grillpan schoon te maken. Zo blijft de pan mooi en gaat hij lang mee. De meeste grillpannen zijn niet vaatwasserbestendig. Dit komt doordat de meeste pannen van gietijzer zijn en dus nooit in de vaatwasser mogen.
Ook keramische pannen mogen niet in de vaatwasser. Over het algemeen is het aan te raden om grillpannen niet in de vaatwasser te doen. Het vaatwastablet tast de pan aan en beschadigt de bodem.
Het is dus belangrijk dat je de pan veilig schoonmaakt zonder krassen te maken. Water, een beetje afwaszeep en een zachte spons is meer dan voldoende. Je vindt hier meer uitgebreide tips over het schoonmaken van de grillpan.
Als laatste benoemen we nog wat handige extra's die het koken met de grillpan makkelijker maken.
Denk bijvoorbeeld aan de cool touch handgreep. Een pan met de cool touch handgreep wordt niet heet tijdens het koken! Zo kan je veilig de handgreep aanraken en de pan optillen.
Naast de cool touch is het sowieso handig om naar de handgreep of steel te kijken. Als je de grillpan in de oven wil doen, is het handig als de steel afneembaar is. De handgrepen zijn vaak niet bestand tegen de hoge temperaturen van de oven.
In andere situaties is een lange steel juist handig. Het vlees spettert soms in de pan. Als de steel langer is, spettert dat hete vet minder snel op je handen.
Om van het hete vet af te komen, heb je ten slotte grillpannen met een schenktuitje. Je schenkt dan makkelijk het vet af voordat je het vlees serveert.
Diameter | Type pan bodem | Cool touch handgreep | |||
---|---|---|---|---|---|
1 | Coninx Grillpan inductie 28cm Steakpan | 28 cm | Antiaanbaklaag | Nee | Bekijk op Bol.com |
2 | BK Universe grillpan 26x26 cm | 26 cm | Antiaanbaklaag | Ja | Bekijk op Bol.com |
3 | Grillpan Tefal EXCELLENCE (Ø26 cm) | 26 cm | Antiaanbaklaag | Ja | Bekijk op Bol.com |
4 | Foumt Ocina Gietijzeren Grillpan Pan | 26 cm | Antiaanbaklaag | Nee | Bekijk op Bol.com |
5 | Daumonet Auguste Noir Gietijzeren grillpan | 28 cm | Antiaanbaklaag | Nee | Bekijk op Bol.com |
Diameter: 28 cm
Type pan bodem: Antiaanbaklaag
Cool touch handgreep: Nee
Diameter: 26 cm
Type pan bodem: Antiaanbaklaag
Cool touch handgreep: Ja
Diameter: 26 cm
Type pan bodem: Antiaanbaklaag
Cool touch handgreep: Ja
Diameter: 26 cm
Type pan bodem: Antiaanbaklaag
Cool touch handgreep: Nee
Diameter: 28 cm
Type pan bodem: Antiaanbaklaag
Cool touch handgreep: Nee
We geven nog wat laatste tips over de grillpan.
Een grillpan grilt vlees en groenten op een gelijkmatige manier. Door de ribbels in de pan loopt het overtollige vet van het vlees in gleuven en heb je een lekker mals stukje vlees. Ook blijven de sappen beter bewaard in de grillpan.
Een vierkante grillpan heeft meer ruimte voor het vlees. Zo kan je grote stukken vlees grillen in de grillpan.
In principe hoef je geen olie te gebruiken in de grillpan. Als je dit wel wil doen kan je het eten een beetje insmeren met olie of de bodem van de pan. Gebruik hiervoor kokosolie of rijstolie. Deze oliën zijn bestand tegen de hoge temperaturen van de grillpan.
Grillen is gezonder dan het gebruiken van een normale koekenpan, omdat je bij een grillpan vaak geen olie gebruikt. Dit maakt het vlees en de groentes minder vet.
Je weet nu precies welke grillpan geschikt is voor jouw keuken én kookkunsten! Ook ken je de verschillende bodems en materialen en kun je de beste keuze maken. Onderhoud de pan wel goed, want zo gaat hij het langst mee.
Bedankt voor het lezen over de beste grillpan. Laat hieronder weten welk lekker stuk vlees jij binnenkort gaat grillen. Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen!