Heerlijke Eenpansgerechten met de Beste Hapjespan

Als (thuis)kok is het fijn als je keukengerei het makkelijk maakt om van alles en nog wat te koken. Sauzen, schotels, vlees en vis: het gaat allemaal in verschillende pannen, maar je hebt geen eindeloze gaspitten. Gelukkig heb je aan de beste hapjespan al genoeg om heerlijke gerechten klaar te maken!

Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel

Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel

Tefal Expertise Frying Pan

Tefal Expertise Frying Pan
Diameter: 28 cm
PFAS-vrij: Ja
Product hoogte: 5.70 cm
Cool touch handgreep: Ja
Met maatverdeling: Nee
Bekijk op Bol.com

GreenPan Venice Ceramic Non-Stick Frying

GreenPan Venice Ceramic Non-Stick Frying

Waarom een hapjespan aanschaffen?

Een hapjespan wordt ook wel een sauteerpan genoemd en met de hoge randen is de pan voor veel verschillende gerechten geschikt.

De hapjespan is een soort koekenpan waar je vlees en vis kan bakken. Ook grote stukken vlees bereid je makkelijk in de hapjespan waardoor hij ook dient als braadpan.

Door de hoge randen kan je er een hoop dingen in klaarmaken, zoals eenpansgerechten. Of bijvoorbeeld sauzen, stoofpotjes en soepen. Ook kan je door de hoge randen met de hapjespan groente en vlees wokken.

Een hapjespan is vaak aan de grotere kant, waardoor je ze ook gebruikt om grotere gerechten mee klaar te maken. Handig voor grote families of als je porties wil invriezen voor later.

Naast de hapjespan heb je nog andere pannen die het koken makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de beste snelkookpan, een goede grillpan of een frituurpan.

Koopgids: hoe kies ik de beste hapjespan?

Om lekker te koken is het goed om te kijken naar wat je allemaal wil en kan met de hapjespan. We gaan hieronder alle specificaties langs.

Welke warmtebron

Om te beginnen kijk je naar de warmtebron die je hebt. Is dat bijvoorbeeld inductie, gas, elektrisch, keramisch of halogeen?

Zeker als je op inductie kookt, is het goed om te kijken of de pan daarvoor geschikt is. Er staat altijd aangegeven in de beschrijving of de pan op inductie mag of niet.

Sommige pannen mag je op alle warmtebronnen gebruiken en kan je dus overal mee op koken.

Zoek je nog meer pannen om op inductie mee te koken? Dan heb je ook nog de beste inductie pannen en de wokpan voor inductie. Zo kook je met verschillende pannen op je inductieplaat, zonder dat je de pan of plaat beschadigt.

Naast de typische pannen is er nog een speciale variant. Zo heb je elektrische hapjespannen. Bij deze elektrische hapjespan heb je geen warmtebron nodig, maar verwarmt de pan zichzelf door het warmte-element onder de pan.

Door de pan met het snoer in het stopcontact te doen, wordt de pan warm en kan je beginnen met koken. Dit is ideaal als je weinig ruimte hebt op je fornuis of als je de pan mee wil nemen tijdens het kamperen.

Een andere handige mogelijkheid is dat sommige hapjespannen in de oven mogen. Na het klaarmaken van de ingrediënten voor de schotel, zet je de pan direct in de oven, zonder dat je eerst alles nog in een ovenschaal moet doen.

Let hierbij wel op dat de pan echt geschikt is voor in de oven. Ook heb je te maken met een maximale oventemperatuur waar de pan bestand tegen is.

De 5 beste hapjespannen op een rij

1. Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel

1. Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel

2. Tefal Expertise Frying Pan

2. Tefal Expertise Frying Pan
Diameter: 28 cm
PFAS-vrij: Ja
Product hoogte: 5.70 cm
Cool touch handgreep: Ja
Met maatverdeling: Nee

3. GreenPan Venice Ceramic Non-Stick Frying

3. GreenPan Venice Ceramic Non-Stick Frying

4. Green Earth Frying Pan

4. Green Earth Frying Pan

5. Stellar SX35

Formaat van de pan

Bij de hapjespan is het ook altijd goed om te kijken hoe groot de pan is. Dan weet je zeker of je de gewenste hoeveelheid kan bereiden.

Bij het formaat kijk je naar de diameter. Dit is de oppervlakte van de deksel. Hoe groter de diameter, hoe groter de pan. De diameter reken je uit met een simpele rekensom.

De gemiddelde hapjespan heeft een diameter van 24 cm. Dit is goed voor 1 of 2 personen. Ben je met meer dan 2 personen, ga dan voor een hapjespan van 26 of 28 cm. Wil je echt grote gerechten maken? Dan heb je hapjespannen met een diameter van 30 cm of meer.

Verder is de gewenste diameter afhankelijk van je eigen voorkeur. Ben je alleen, maar vind je het fijn om eten in te vriezen, dan is een hapjespan met een grotere diameter fijn.

Ook is het goed om te kijken naar hoe hoog de rand is van de hapjespan. Je weet zo zeker of de pan geschikt is voor wat je wil koken.

Een hoge rand is handig als je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid sauzen en soepen wil maken; zo is morsen moeilijker. Een lage rand is ook prima als je de hapjespan meer wil gebruiken voor wokken en het bakken van vlees.

Hoe hoog de hapjespan is staat altijd aangegeven in centimeter. Verder kan je ook zelf aan de pan zien of dat de pan diep is en een hoge rand heeft of dat het meer lijkt op een wokpan met een lagere rand.

Antiaanbaklaag

Om vlees en vis te bakken zonder dat alles vastplakt aan de pan is er de antiaanbaklaag. Deze laag zorgt dat het voedsel niet aan de pan plakt. Je maakt de pan ook makkelijker schoon met deze laag.

Je hebt verschillende soorten antiaanbaklagen. Een bekende antiaanbaklaag is Teflon, ook wel PTFE genoemd. Deze laag zit altijd in Teflon pannen.

Een tijd lang had Teflon een slechte reputatie doordat de stof PFOA in de pan zat die schadelijk is voor mensen en dieren. Maar in 2015 is deze stof verboden te gebruiken in pannen en is de stof niet meer te vinden.

Dit maakt het veilig om Teflon pannen te gebruiken. Wel is deze antiaanbaklaag alsnog niet goed bestand tegen hele hoge temperaturen. Bij een temperatuur boven 260° graden komen alsnog giftige stoffen vrij.

Om deze hoge temperaturen te voorkomen moet je nooit de pan verhitten zonder dat er etenswaar of iets van bakolie inzit. De temperatuur loopt minder hoog op en is het niet gevaarlijk.

Een ander nadeel is dat de Teflon antiaanbaklaag vrij zacht is, waardoor je de pan makkelijk bekrast met een vork of spatel.

Twijfel je toch over deze stof, dan heb je ook goede alternatieven, zoals de keramische laag. Deze kan goed tegen de hoge temperaturen en is niet gevoelig voor krassen.

De keramische laag wordt gemaakt van silicium, een natuurlijke stof dat ook in zand en stenen zit.

Je hebt ook pannen zonder een antiaanbaklaag, waaronder de gietijzeren pannen. Denk bijvoorbeeld aan de gietijzeren koekenpan. Hiermee kan je ook prima koken. Je moet de pan wel eerst inbranden voordat je hem gebruikt.

PFAS-vrij

In de meeste pannen zit de stof PFAS. PFAS kan goed tegen warmte en is water-, vet- en vuilafstotend. PFAS is ook een sterke stof. Door deze voordelen gebruiken ze PFAS in pannen.

Overigens is PFAS niet de beste stof. Je lichaam kan de stof in kleine hoeveelheden wel aan, maar helemaal goed is het niet.

Deze stof is vooral niet goed voor (jonge) kinderen of als je zwanger bent. De stof tast het immuunsysteem aan, wat schadelijk is voor ongeboren of jonge kinderen.

Gelukkig wordt PFAS steeds minder gebruikt bij pannen en heb je genoeg PFAS-vrije pannen op de markt. Wil je zeker weten dat het gebruiken van de pan veilig voor je is? Ga dan voor een PFAS-vrije pan.

Een keramische pan is ook altijd PFAS vrij en veilig te gebruiken.

verschillende pannen hangen aan een rek

Materiaal van de pan

Naast de antiaanbaklaag is de pan van verschillend materiaal gemaakt. Dit gaat ook om de buitenkant. Je hebt pannen volledig gemaakt van gietijzer.

Een gietijzeren pan heeft geen antiaanbaklaag. Gietijzer is een sterk materiaal wat ook duurzaam is. Het materiaal gaat lang mee.

De pannen volledig gemaakt van keramiek bevatten een natuurlijke antiaanbaklaag. Door de gladde antiaanbaklaag heb je ook geen boter of olie nodig tijdens het koken. De pan is ook makkelijk schoon te maken.

Ook heb je pannen van roestvrijstaal (rvs), vaak in combinatie met een antiaanbaklaag. Dit materiaal gaat lang mee en krijg je bijna niet kapot. Het materiaal is makkelijk schoon te maken. Zonder een extra antiaanbaklaag blijft eten wel makkelijk plakken aan de bodem.

Een stalen pan kan soms met een antiaanbaklaag komen van een ander materiaal. Zonder deze antiaanbaklaag moet je er zelf een creëren door de pan in te branden.

Voordelen van de stalen pan zijn dat hij jaren meegaat en goed de warmte geleidt - waardoor de hele pan snel warm is en goed tegen hoge temperaturen kan.

Handige extra's

Om het koken met de hapjespan nóg makkelijker te maken heb je een aantal fijne extra's.

Denk bijvoorbeeld aan een hapjespan met maatverdeling. In de binnenkant van de pan staat met streepjes aangegeven hoeveel liter saus of soep in de pan kan of zit. Je weet daardoor precies hoeveel eten je hebt.

Ook handig is een hapjespan met een vergrendelbare deksel. Je vergrendelt de deksel, zodat hij er niet makkelijk afgaat. Handig als je wil afgieten, het eten goed warm wil houden of als je kleine kinderen in de buurt hebt tijdens het koken.

Handig bij het afgieten is ook een hapjespan met schenktuit. Je giet makkelijk soep in de kom of saus over je eten heen.

Voor de veiligheid heb je ook hapjespannen met een cool touch handgreep. De handgrepen bij de pannen zijn verkoeld zodat je niet je handen brandt aan de steel.

Schoonmaken

De pan na gebruik schoonmaken zorgt dat de pan langer meegaat. De meeste hapjespannen zijn vaatwasserbestendig en hoef je niet zelf met de hand af te wassen.

Wel raden we aan om de hapjespan niet in de vaatwasser te doen, ondanks dat het wel mag. Het schoonmaaktablet dat in de vaatwasser gebruikt wordt is vrij agressief en kan de antiaanbaklaag en de pan beschadigen.

Om de pan langer mee te laten gaan, kun je hem beter zelf met de hand afwassen. Heb je daar nou een keer geen zin in of is de pan echt heel vies, dan kan je hem toch nog in de vaatwasser doen.

Specificaties van de hapjespan naast elkaar

Veelgestelde vragen over de hapjespan

We geven nog wat laatste tips over de hapjespan.

Welke hapjespan voor inductie?

In de beschrijving van de hapjespan staat altijd aangegeven of de pan geschikt is om op inductie mee te koken. Dit staat ook aangegeven met een symbool. Dit lijkt op een spiraal.

Waar gebruik je de hapjespan voor?

De hapjespan gebruik je voor veel verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld voor het bakken en braden van (grote) stukken vlees en vis of als wokpan met vlees en groenten. Ook voor het maken van eenpansgerechten is de hapjespan goed.

Wat bereid je in de hapjespan?

Denk aan gerechten met grote hoeveelheden zoals paella of nasi. Ook kan je verschillende soepen maken in de hapjespan zoals tomatensoep of groentesoep. Maar ook gerechten met vlees zoals een stoofpotje. Andere eenpansgerechten die je kan maken zijn bijvoorbeeld chili con carne of stamppot. Ook sauzen zoals pastasaus doen het goed in de hapjespan.

Hoe ziet een hapjespan eruit?

Een hapjespan herken je als een soort koekenpan met een extra hoge rand. Vaak heeft de hapjespan ook een deksel.

Conclusie

Met de verschillende formaten van de hapjespannen kan je elk gerecht maken dat je maar wil. Denk aan stoofpotten, sauzen, soepen, eenpansgerechten en nog veel meer.

Met een veilige antiaanbaklaag zet je makkelijk gezonde gerechten klaar voor het hele gezin. Maar ook als je zonder antiaanbaklaag wil werken heb je natuurlijke opties.

Je weet nu alles over de beste hapjespan. Laat hieronder weten welke gerechten jij graag wil klaarmaken met de hapjespan! Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?