De Beste Gietijzeren Koekenpan voor Heerlijke Gerechten

Wat eten we vanavond? Wordt het een sappige steak, een stoofpotje, of misschien een vegaburger? Loopt het water je al in de mond? Mij wel! Vooral als ik me bedenk dat de beste gietijzeren koekenpan deze gerechten perfect klaarmaakt.

Vergeet alleen niet ook een oogje in het zeil te houden; dan komt het helemaal goed. 😉

Ocina Gietijzeren Pannen Set voor

Ocina Gietijzeren Pannen Set voor
Diameter: 25 cm
Materiaal: Gietijzer
PFAS-vrij: Ja
Type anti-aanbaklaag: Standaard
Cool touch handgreep: Nee
Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep
Bekijk op Bol.com

Ocina Gietijzeren pan voor BBQ

Ocina Gietijzeren pan voor BBQ
Diameter: 30.5 cm
Materiaal: Gietijzer
PFAS-vrij: Ja
Type anti-aanbaklaag: Standaard
Cool touch handgreep: Nee
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Bekijk op Bol.com

Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan

Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan
Diameter: 28 cm
Materiaal: Gietijzer
PFAS-vrij: Ja
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Cool touch handgreep: Nee
Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep
Bekijk op Bol.com

Waarom een gietijzeren koekenpan aanschaffen?

De gietijzeren koekenpan is ideaal voor het bereiden van een lekker stukje vlees. Dit komt doordat de pan goed is in het vasthouden van de warmte.

Nu is het zo dat het gemiddeld langer duurt om een gietijzeren pan warm te krijgen in vergelijking met pannen van andere materialen, maar het houdt je eten wel langdurig warm.

Dus als je pan een half uur op tafel moet staan, omdat iedereen nog graag een tweede bordje wilt opscheppen, hoef je hem niet op een laag pitje te zetten om de boel warm te houden!

De gietijzeren koekenpan is daarnaast bijzonder duurzaam. Het dikke en stevige materiaal is bijna niet kapot te krijgen, dus de pan gaat tientallen jaren mee.

Een groot voordeel van de gietijzeren koekenpan is de natuurlijke antiaanbaklaag. De meeste pannen, zoals een goede hapjespan, hebben een antiaanbaklaag van bijvoorbeeld teflon of keramiek.

Twee redenen om je over teflon overigens geen zorgen te maken: er komen geen schadelijke stoffen hieruit vrij op de temperaturen waarop we weten koken, zelfs niet als je je eten aanbrandt, én je komt het niet tegen in gietijzeren pannen.

In een gietijzeren pan vind je een emaillaag, of creëer je een natuurlijke antiaanbaklaag door de pan in te branden voor gebruik. Door deze zelf gecreëerde laag blijft er geen eten aan de pan plakken.

Misschien een klein nadeel van dit soort koekenpan is dat je niet die mooie grillstrepen krijgt op je vlees als dat je je vlees echt gaat grillen. Vind je dit een gemis? Ga dan voor een grillpan.

Ben je je kookgerei aan het uitbreiden met verschillende pannen? Overweeg dan ook de beste frituurpan om heerlijke friet en snacks te bereiden, of klik hier voor de snelkookpan om op hoge temperaturen verschillende gerechten snel klaar te maken.

Koopgids: hoe kies ik de beste gietijzeren koekenpan?

Om een fijne gietijzeren koekenpan te vinden die past bij je kookwensen, moet je op een aantal eigenschappen letten. Ik laat je niet langer in afspanning wachten!

Diameter en rand

Het is belangrijk om te kijken hoe groot de koekenpan is en hoe dik de rand is. Op basis hiervan stel je vast wat en hoeveel je kunt bereiden in de pan.

Om erachter te komen hoe groot de pan is, kijk je naar de diameter van de koekenpan. De meeste pannen hebben een diameter tussen de 22 en 28 cm.

Bij een koekenpan vanaf 28 cm is de pan goed om grote stukken vlees te bereiden voor vier of meer personen. Heb je een kleiner gezin of wil je kleinere stukken vlees bakken, dan voldoet een formaat!

Je kunt ook verschillende gietijzeren koekenpannensets vinden, waarbij je verschillende maten krijgt meegeleverd. Dat verkort je zoektocht aanzienlijk, zolang je er het budget voor hebt!

Naast de diameter is het ook goed om te kijken naar de rand van de koekenpan. Als je kleinere stukken vlees wilt bereiden dan is een hogere rand niet zo belangrijk.

Als je ook stoofpotten wilt maken, is het verstandig om een pan met een rand te kiezen die hoog genoeg is om het eten in de pan te houden. Zo scoor je meteen een goede braadpan.

De 5 beste gietijzeren koekenpannen op een rij

1. Ocina Gietijzeren Pannen Set voor

1. Ocina Gietijzeren Pannen Set voor
Diameter: 25 cm
Materiaal: Gietijzer
PFAS-vrij: Ja
Type anti-aanbaklaag: Standaard
Cool touch handgreep: Nee
Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep

2. Ocina Gietijzeren pan voor BBQ

2. Ocina Gietijzeren pan voor BBQ
Diameter: 30.5 cm
Materiaal: Gietijzer
PFAS-vrij: Ja
Type anti-aanbaklaag: Standaard
Cool touch handgreep: Nee
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch

3. Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan

3. Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan
Diameter: 28 cm
Materiaal: Gietijzer
PFAS-vrij: Ja
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Cool touch handgreep: Nee
Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep

4. Belluci Ø26cm Gietijzeren pan

4. Belluci Ø26cm Gietijzeren pan
Diameter: 27 cm
Materiaal: Gietijzer
PFAS-vrij: Ja
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Cool touch handgreep: Nee
Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep

5. Koock Amsterdam® Skillet gietijzer koekenpan

5. Koock Amsterdam® Skillet gietijzer koekenpan
Diameter: 31 cm
Materiaal: Gietijzer
PFAS-vrij: Nee
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Cool touch handgreep: Nee
Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep

Warmtebron

Bij de gietijzeren pan kan ik hier kort over zijn: deze is te gebruiken op bijna alle verschillende warmtebronnen die je in een keuken zoal kunt tegenkomen!

Zo gebruik je een gietijzeren koekenpan op alle warmtebronnen – denk aan gas, inductie, halogeen en keramisch. Daarmee heb je meteen koekenpannen die in de oven, op de bbq of zelfs boven open vuur mogen!

Wil je nog meer pannen voor op je inductieplaat, buiten de gietijzeren koekenpan? Klik hier voor de wokpan voor inductie of ga voor allerlei andere inductiepannen.

Ovenbestendig

Een gietijzeren pan is zoals gezegd goed te gebruiken in de oven. Als je graag eerst de ingrediënten in de pan wilt klaarmaken en geen zin hebt om ze vervolgens nog in een schaal te doen, kun je ze gewoon laten zitten in de gietijzeren koekenpan.

Het gietijzer en de dikte hiervan zijn goed bestand tegen de hitte van de oven. Zorg er alleen voor dat je geen deksel erop zet met een plastic handvat of iets dergelijks. 😖

Let wel op dat de gietijzeren koekenpan geen houten of kunststof onderdelen heeft, zoals het handvat. Deze materialen mogen niet in de oven.

De gietijzeren koekenpan is heel geschikt voor in de oven, maar let op dat de pan niet in de magnetron mag. Dit is erg gevaarlijk en er kan zelfs een explosie plaatsvinden als je dit wel doet!

Bodem

De gietijzeren koekenpan staat bekend om de bodem van de pan. De pan heeft geen glanzende metalen of teflon bodem met een speciale antiaanbaklaag, maar de pan heeft een natuurlijke antiaanbaklaag.

Bij de gietijzeren koekenpan heb je twee verschillende bodems: eentje met of zonder emaillaag.

Bij een gietijzeren koekenpan zonder emaillaag moet je de pan zelf inbranden. Dit inbranden – ook wel 'seasoning' – leidt tot een natuurlijke antiaanbaklaag. Als je de laag goed onderhoud hoef je dit inbranden nauwelijks te herhalen.

Het inbranden van je pan vergt een klein beetje werk. Het is belangrijk dat je je goed inleest over hoe je de pan moet inbranden. Zo gebruik je voor het inbranden een natuurlijke olie zoals zonnebloemolie of lijnzaadolie om die antiaanbaklaag te creëren.

Sommige mensen vinden het goed inbranden van de koekenpan te veel werk. Als je het liever iets makkelijker wilt, maar toch de voordelen van de gietijzeren pan wilt behouden, kies dan voor een pan met email.

Email – ofwel 'emaille' – is een soort antiaanbaklaag in en om de gietijzeren pan. Het is een beschermlaag van gesmolten glas met een hard, glad oppervlak als eindresultaat.

De emaillaag heeft dezelfde voordelen als een zelf ingebrande laag. Het voornaamste voordeel van een emaillaag is dat je de pan niet zelf hoeft in te branden, en dat je de pan niet hoeft in te oliën. Dat moet je bij een 'naakte' gietijzeren pan namelijk wél doen om roest te voorkomen.

Handgreep

Hierboven spraken we al even kort over de handgrepen. Een gietijzeren koekenpan heeft meestal één lange handgreep, zoals we gewend zijn van een normale koekenpan.

Sommige modellen hebben echter twee korte handvaten, of een combinatie met aan één kant een lange handgreep, en aan de andere kant een kortere. Dat maakt hem makkelijker te tillen als de pan vol met eten zit.

Gietijzer is zwaar, dus dat maakt het een uitdaging als je de pan van de keuken naar de tafel wilt brengen of van pit wilt wisselen.

Om dit makkelijker te maken, houd je rekening met die handvaten. Zo is een pan met één lange steel moeilijker te dragen dan bijvoorbeeld en koekenpan met één lange steel en één kort handvat.

Naast het soort handvat is het ook goed om te kijken naar het materiaal ervan. Een houten of kunststoffen handvat maakt de pan al ongeschikt voor de oven.

Vaak zijn de handgrepen van de pan gelukkig gemaakt van hetzelfde materiaal als de pan zelf. Zo is de hele pan bestand tegen de hoge temperaturen vaan een oven.

Een cool-touch-handgreep die je gewend bent bij andere pannen heeft een gietijzeren pan overigens niet. Zorg daarom dat je ovenhandschoenen of een dikke theedoek in de buurt hebt zodra je die pan wilt oppakken.

Geloof me: ik heb mijn vingers net iets te vaak verbrand aan mijn gietijzeren pan om 'eventjes' snel de pan van het fornuis naar de oven te verplaatsen. 🤦

Schoonmaken

Na het koken is het belangrijk dat je de koekenpan goed schoonmaakt. Bij de gietijzeren koekenpan is het ook belangrijk dat je hem op de juiste manier schoonmaakt, zodat de pan lang meegaat!

Zo mag de gietijzeren koekenpan niet in de vaatwasser en moet je hem met de hand schoonmaken. Doe dit dan ook consequent na elk gebruik. Laat hem niet nog een dag staan, en laat hem ook niet in water weken, vooral niet als het een model is zonder email.

Een geëmailleerde koekenpan maak je schoon met een zachte spons en heet water met een heel klein beetje afwasmiddel. Gebruik geen ruwe spons, omdat dit krassen in het email trekt.

Een pan zonder email maak je schoon met heet water zonder afwasmiddel en een zachte spons. Blijft je eten plakken aan de pan of is de pan echt vies? Dan kun je de pan zonder emaillaag schoonmaken met grof zeezout.

Je doet het zeezout in de pan, zonder water, en scrubt de etensresten weg met een doekje. Gooi daarna het zout uit de pan en spoel de pan eventueel nog na met heet water.

Na het wassen van de pan is het belangrijk dat je de pan niet droog wegzet. Hierdoor kan het materiaal roesten of zelfs barsten. Gebruik na het schoonmaken nog een drupje olie op de pan om hem in te smeren!

Specificaties van de gietijzeren koekenpan naast elkaar

DiameterMateriaalType anti-aanbaklaagType handgreep / handgrepen
1Ocina Gietijzeren Pannen Set voor25 cmGietijzerStandaardGeïntegreerde greep
2Ocina Gietijzeren pan voor BBQ30.5 cmGietijzerStandaardErgonomisch
3Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan28 cmGietijzerEmailleGeïntegreerde greep
4Belluci Ø26cm Gietijzeren pan27 cmGietijzerEmailleGeïntegreerde greep
5Koock Amsterdam® Skillet gietijzer koekenpan31 cmGietijzerGeen anti-aanbaklaagGeïntegreerde greep

Ocina Gietijzeren Pannen Set voor

Diameter: 25 cm

Materiaal: Gietijzer

Type anti-aanbaklaag: Standaard

Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep

Ocina Gietijzeren pan voor BBQ

Diameter: 30.5 cm

Materiaal: Gietijzer

Type anti-aanbaklaag: Standaard

Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch

Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan

Diameter: 28 cm

Materiaal: Gietijzer

Type anti-aanbaklaag: Emaille

Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep

Belluci Ø26cm Gietijzeren pan

Diameter: 27 cm

Materiaal: Gietijzer

Type anti-aanbaklaag: Emaille

Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep

Koock Amsterdam® Skillet gietijzer koekenpan

Diameter: 31 cm

Materiaal: Gietijzer

Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag

Type handgreep / handgrepen: Geïntegreerde greep

Veelgestelde vragen over de gietijzeren koekenpan

We beantwoorden hier nog wat laatste vragen over de gietijzeren koekenpan.

Is een gietijzeren pan gezond?

Ja! Gietijzer (alsook de optionele emaillaag) zijn geheel veilig om mee te koken. Geen van beide laten schadelijke stoffen los bij verhitting.

Waarom mag een gietijzeren pan niet in de vaatwasser?

Door de gietijzeren pan in de vaatwasser te zetten, kan de pan gaan roesten en beschadig je de natuurlijke antiaanbaklaag. Vaatwasmiddelen zijn bovendien te agressief voor de pan.

Wat kun je bakken in een gietijzeren koekenpan?

Alles wat je je kunt voorstellen! Groenten, aardappelen, vlees, vis, en zelfs broden, afhankelijk van hoe hoog de rand van de pan is!

Kan een geëmailleerde gietijzeren koekenpan in de oven?

Ja, hoor! Let wel op het materiaal van de handvaten: houten of kunststoffen handvaten mogen bijvoorbeeld nooit in de oven, omdat het materiaal niet tegen de hitte kan.

Conclusie

Je hebt nogal wat om over na te denken nu. Zelf heb ik mijn keuze redelijk snel weten te maken toen ik zelf op zoek ging naar een gietijzeren pan, maar wellicht had ik langer stil moeten staan bij wat zaken ... 😅

Met een geëmailleerde pan heb je bijvoorbeeld minder onderhoudswerk, maar een natuurlijke antiaanbaklaag die je zelf moet inbranden gaat jarenlang mee!

Als je de gietijzeren pan dan ook op de juiste manier onderhoud en schoonmaakt kan zelfs de volgende generatie nog de pan gebruiken.

Dat is keuze één om te maken, maar vergeet vooral niet stil te staan bij zaken als het formaat en de soorten handvaten. Met dit alles in gedachten, weet ik zeker dat je een topkeuze maakt zometeen.

Wat denk je zelf? Laat het ons in het onderstaande formulier weten. Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?