Met de beste braadpan zet je de lekkerste stoofschotels, soepen en een heerlijke coq au vin op tafel. Tijd om te smullen 🍽!
Je leest in deze koopgids alles over braadpannen, zodat je tevreden kunt koken met je nieuwe braadpan. Nieuwsgierig geworden? Je vindt hieronder alvast de top 3 braadpannen van dit moment!
Je opent de keukenkastjes. Je ziet de beste grillpan, een goede hapjespan, een snelkookpan en een gietijzeren koekenpan staan. Ergens achterin zit nog een verstofte frituurpan verstopt. Heb je echt nóg een pan nodig?
Het antwoord is ja! Als je nog geen goede braadpan in je collectie hebt, loop je een hoop heerlijke gerechten mis!
Je gebruikt een braadpan vooral om vlees te braden, maar ook vis, gevogelte en groenten kun je bereiden in een braadpan. De pan is bestand tegen hoge temperaturen en je kan je stoofpotje uren laten sudderen voor de perfecte smaaksensatie. Daar zeg je geen nee tegen!
Als je een braadpan koopt, wil je dat die lang meegaat en goed tegen een stootje kan. Maar wat is nog meer belangrijk? Dat heb ik voor je uitgezocht. Je vindt alle belangrijke specificaties van een goede braadpan in deze koopgids.
Het eerste waar je op moet letten in je zoektocht naar een goede braadpan, is het materiaal. De meeste braadpannen worden gemaakt van gietijzer. Dit materiaal houdt warmte goed vast en is daarom ideaal om in te braden. Je hebt hierin de keuze uit puur gietijzer en geëmailleerd gietijzer.
Het laagje van emaille in de pan beschermt tegen aanbranden. Ook is een geëmailleerd gietijzeren pan een stuk lichter in gewicht dan een pan van puur gietijzer.
Aluminium is een goed alternatief voor gietijzer. Het geleidt warmte erg goed en is een stuk minder zwaar. Een braadpan van keramiek zal niet zo snel aanbakken. Keramiek is ook vaatwasserbestendig!
Een braadpan van RVS is helaas minder goed in zijn werk. De bodem van deze pannen is erg dun, waardoor warmte niet goed geleid wordt. Het vlees zal snel droog worden, in tegenstelling tot braden in pannen van een ander materiaal.
Over het algemeen kom je braadpannen tegen in twee vormen: rond en ovaal. Als je bijvoorbeeld een ossenhaasje wil bereiden, past deze beter in een ovale braadpan.
Verder is deze vorm erg onhandig op de meeste fornuizen. Ook warmt een ovale braadpan minder gelijk op. Daarom is een ronde braadpan de betere keuze. Tenzij je meerdere pannen aan wil schaffen!
Elk fornuis is anders. Controleer daarom goed of de braadpan die je op het oog hebt ook geschikt is voor de warmtebron die je thuis hebt! Dit staat altijd aangegeven. Je kunt de volgende warmtebronnen onderscheiden:
Stap je over op inductie, maar zijn je pannen niet goed? Er bestaan tal van inductie pannen, zoals een wokpan voor inductie of een braadpan. Nog handiger: sommige pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen!
Je denkt misschien hoe groter hoe beter, maar dat gaat niet altijd op! Braadpannen zijn erg zwaar, zo'n 5 tot 8 kg. Als je een grote braadpan hebt, is deze moeilijk te verplaatsen door het gewicht. Bedenk daarom goed welk formaat je nodig hebt.
Ben je van plan ovenschotels te maken in de braadpan? Controleer dan of de diameter van de pan in je oven past. Het zou zonde zijn als je erachter komt dat de pan te groot is! 😅
Sommige braadpannen hebben een koude greep. Dit betekent dat de handvaten niet warm worden. Erg handig als je wel eens de pannenlappen vergeet! Vooral bij braadpannen, want die kunnen enorm heet worden.
Het is ook handig als de braadpan een anti-aanbaklaag heeft. Gietijzer bakt snel aan. Daarom zijn gietijzeren braadpannen vaak voorzien van een anti-aanbaklaag van emaille.
Materiaal | Materiaal deksel | Inhoud | Type anti-aanbaklaag | Diameter | Materiaal handgreep / handgrepen | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Gero Sam Braadpan met deksel | Emaille | Emaille | 0 l | Geen anti-aanbaklaag | 24 cm | Emaille | Bekijk op Bol.com | |
2 | BK Fortalit Braadpan - Ø zwart | Staal | Emaille | 3.70 l | Emaille | 28 cm | Staal | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
3 | MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 oranje rood | Gietijzer | Gietijzer | 4.70 l | Emaille | 29 cm | Gietijzer | Bekijk op Bol.com | |
4 | MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 zwart | Gietijzer | Gietijzer | 0 l | Emaille | 29 cm | Gietijzer | Bekijk op Bol.com | |
5 | Rood Ernesto Gietijzeren sudderpan 3,2 | Gietijzer | RVS | 0 l | Emaille | 29 cm | Gietijzer | Bekijk op Bol.com |
Materiaal: Emaille
Materiaal deksel: Emaille
Inhoud: 0 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 24 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Emaille
Materiaal: Staal
Materiaal deksel: Emaille
Inhoud: 3.70 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 28 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Staal
Materiaal: Gietijzer
Materiaal deksel: Gietijzer
Inhoud: 4.70 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 29 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer
Materiaal: Gietijzer
Materiaal deksel: Gietijzer
Inhoud: 0 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 29 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer
Materiaal: Gietijzer
Materiaal deksel: RVS
Inhoud: 0 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 29 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer
Heb je nog vragen over braadpannen? Misschien zit je vraag tussen onderstaande veelgestelde vragen!
Je maakt een gietijzeren braadpan schoon met water en een zachte spons. Als de pan echt heel vies is, kun je ook een klein beetje milde zeep gebruiken. Om voedselresten te verwijderen, verhit je de pan tot een hoge temperatuur. Daarna kun je de voedselresten eraf halen met een doekje.
De meeste braadpannen zijn ovenbestendig, maar niet allemaal! Controleer daarom altijd of jouw braadpan in de oven kan. Dit is meestal aangegeven. Weet je het niet zeker? Een volledig metalen of een volledig gietijzeren pan kan in de oven. Controleer niet alleen het materiaal van de pan, maar ook van de handvaten!
Nee, een koekenpan is iets anders dan een braadpan. In een koekenpan kun je bakken, terwijl je in een braadpan kunt braden. De braadpan is bedoeld voor gerechten die langdurig moeten sudderen. Een koekenpan is bedoeld om snel mee te bakken.
Een braadpan is aan vervanging toe, als de anti-aanbaklaag beschadigd is. Als de handvaten niet meer stevig vastzitten, is de pan ook versleten.
Hopelijk ben je nu een stapje dichter bij de beste braadpan. Binnenkort geniet je van de lekkerste stoofgerechten! Let goed op het formaat, gewicht en de vorm van de pan. Heeft dit artikel je geholpen? Laat het weten in het feedbackformulier!