Bereid Overheerlijke Maaltijden met de Beste Braadpan

Met de beste braadpan zet je de lekkerste stoofschotels, soepen en een heerlijke coq au vin op tafel. Tijd om te smullen 🍽!

Je leest in deze koopgids alles over braadpannen, zodat je tevreden kunt koken met je nieuwe braadpan. Nieuwsgierig geworden? Je vindt hieronder alvast de top 3 braadpannen van dit moment!

Gero Sam Braadpan met deksel

Gero Sam Braadpan met deksel
Materiaal: Emaille
Materiaal deksel: Emaille
Inhoud: 0 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 24 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Emaille
Product hoogte: 18 cm
Bekijk op Bol.com

BK Fortalit Braadpan - Ø zwart

BK Fortalit Braadpan - Ø zwart
Materiaal: Staal
Materiaal deksel: Emaille
Inhoud: 3.70 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 28 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Staal
Geschikt voor soort warmtebron: Brander | Elektrisch | Gas | Geschikt voor alle warmtebronnen | Halogeen | Inductie | Keramisch | Oven
Product hoogte: 16.40 cm
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 oranje rood

MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 oranje rood
Materiaal: Gietijzer
Materiaal deksel: Gietijzer
Inhoud: 4.70 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 29 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer
Geschikt voor soort warmtebron: Elektrisch | Gas | Geschikt voor alle warmtebronnen | Halogeen | Inductie | Keramisch | Oven | Waxinelichtje | Brander
Product hoogte: 12 cm
Bekijk op Bol.com

Waarom een braadpan aanschaffen?

Je opent de keukenkastjes. Je ziet de beste grillpan, een goede hapjespan, een snelkookpan en een gietijzeren koekenpan staan. Ergens achterin zit nog een verstofte frituurpan verstopt. Heb je echt nóg een pan nodig?

Het antwoord is ja! Als je nog geen goede braadpan in je collectie hebt, loop je een hoop heerlijke gerechten mis!

Je gebruikt een braadpan vooral om vlees te braden, maar ook vis, gevogelte en groenten kun je bereiden in een braadpan. De pan is bestand tegen hoge temperaturen en je kan je stoofpotje uren laten sudderen voor de perfecte smaaksensatie. Daar zeg je geen nee tegen!

smikkelen met de beste braadpan

Koopgids: hoe kies ik de beste braadpan?

Als je een braadpan koopt, wil je dat die lang meegaat en goed tegen een stootje kan. Maar wat is nog meer belangrijk? Dat heb ik voor je uitgezocht. Je vindt alle belangrijke specificaties van een goede braadpan in deze koopgids.

Materiaal

Het eerste waar je op moet letten in je zoektocht naar een goede braadpan, is het materiaal. De meeste braadpannen worden gemaakt van gietijzer. Dit materiaal houdt warmte goed vast en is daarom ideaal om in te braden. Je hebt hierin de keuze uit puur gietijzer en geëmailleerd gietijzer.

Het laagje van emaille in de pan beschermt tegen aanbranden. Ook is een geëmailleerd gietijzeren pan een stuk lichter in gewicht dan een pan van puur gietijzer.

Aluminium is een goed alternatief voor gietijzer. Het geleidt warmte erg goed en is een stuk minder zwaar. Een braadpan van keramiek zal niet zo snel aanbakken. Keramiek is ook vaatwasserbestendig!

Een braadpan van RVS is helaas minder goed in zijn werk. De bodem van deze pannen is erg dun, waardoor warmte niet goed geleid wordt. Het vlees zal snel droog worden, in tegenstelling tot braden in pannen van een ander materiaal.

Vorm

Over het algemeen kom je braadpannen tegen in twee vormen: rond en ovaal. Als je bijvoorbeeld een ossenhaasje wil bereiden, past deze beter in een ovale braadpan.

Verder is deze vorm erg onhandig op de meeste fornuizen. Ook warmt een ovale braadpan minder gelijk op. Daarom is een ronde braadpan de betere keuze. Tenzij je meerdere pannen aan wil schaffen!

De 5 beste braadpannen op een rij

1. Gero Sam Braadpan met deksel

1. Gero Sam Braadpan met deksel
Materiaal: Emaille
Materiaal deksel: Emaille
Inhoud: 0 l
Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag
Diameter: 24 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Emaille
Product hoogte: 18 cm

2. BK Fortalit Braadpan - Ø zwart

2. BK Fortalit Braadpan - Ø zwart
Materiaal: Staal
Materiaal deksel: Emaille
Inhoud: 3.70 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 28 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Staal
Geschikt voor soort warmtebron: Brander | Elektrisch | Gas | Geschikt voor alle warmtebronnen | Halogeen | Inductie | Keramisch | Oven
Product hoogte: 16.40 cm

3. MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 oranje rood

3. MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 oranje rood
Materiaal: Gietijzer
Materiaal deksel: Gietijzer
Inhoud: 4.70 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 29 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer
Geschikt voor soort warmtebron: Elektrisch | Gas | Geschikt voor alle warmtebronnen | Halogeen | Inductie | Keramisch | Oven | Waxinelichtje | Brander
Product hoogte: 12 cm

4. MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 zwart

4. MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 zwart
Materiaal: Gietijzer
Materiaal deksel: Gietijzer
Inhoud: 0 l
Type anti-aanbaklaag: Emaille
Diameter: 29 cm
Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer
Product hoogte: 12 cm

5. Rood Ernesto Gietijzeren sudderpan 3,2

5. Rood Ernesto Gietijzeren sudderpan 3,2
Materiaal: Gietijzer
Materiaal deksel: RVS
Type anti-aanbaklaag: Emaille

Warmtebron

Elk fornuis is anders. Controleer daarom goed of de braadpan die je op het oog hebt ook geschikt is voor de warmtebron die je thuis hebt! Dit staat altijd aangegeven. Je kunt de volgende warmtebronnen onderscheiden:

  • Gas
  • Inductie
  • Elektrisch
  • Keramisch
  • Halogeen
  • Oven

Stap je over op inductie, maar zijn je pannen niet goed? Er bestaan tal van inductie pannen, zoals een wokpan voor inductie of een braadpan. Nog handiger: sommige pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen!

Formaat en gewicht

Je denkt misschien hoe groter hoe beter, maar dat gaat niet altijd op! Braadpannen zijn erg zwaar, zo'n 5 tot 8 kg. Als je een grote braadpan hebt, is deze moeilijk te verplaatsen door het gewicht. Bedenk daarom goed welk formaat je nodig hebt.

Ben je van plan ovenschotels te maken in de braadpan? Controleer dan of de diameter van de pan in je oven past. Het zou zonde zijn als je erachter komt dat de pan te groot is! 😅

Het ideale formaat van een standaard braadpan is 4 tot 6 liter. Je kunt hier gerechten in maken voor 2 tot 4 personen. De meeste recepten zijn ook op dit aantal gebaseerd!

Extraatjes

Sommige braadpannen hebben een koude greep. Dit betekent dat de handvaten niet warm worden. Erg handig als je wel eens de pannenlappen vergeet! Vooral bij braadpannen, want die kunnen enorm heet worden.

Het is ook handig als de braadpan een anti-aanbaklaag heeft. Gietijzer bakt snel aan. Daarom zijn gietijzeren braadpannen vaak voorzien van een anti-aanbaklaag van emaille.

Specificaties van braadpannen naast elkaar

MateriaalMateriaal dekselInhoudType anti-aanbaklaagDiameterMateriaal handgreep / handgrepen
1Gero Sam Braadpan met dekselEmailleEmaille0 lGeen anti-aanbaklaag24 cmEmaille
2BK Fortalit Braadpan - Ø zwartStaalEmaille3.70 lEmaille28 cmStaal
3MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 oranje roodGietijzerGietijzer4.70 lEmaille29 cmGietijzer
4MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 zwartGietijzerGietijzer0 lEmaille29 cmGietijzer
5Rood Ernesto Gietijzeren sudderpan 3,2GietijzerRVS0 lEmaille29 cmGietijzer

Gero Sam Braadpan met deksel

Materiaal: Emaille

Materiaal deksel: Emaille

Inhoud: 0 l

Type anti-aanbaklaag: Geen anti-aanbaklaag

Diameter: 24 cm

Materiaal handgreep / handgrepen: Emaille

BK Fortalit Braadpan - Ø zwart

Materiaal: Staal

Materiaal deksel: Emaille

Inhoud: 3.70 l

Type anti-aanbaklaag: Emaille

Diameter: 28 cm

Materiaal handgreep / handgrepen: Staal

MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 oranje rood

Materiaal: Gietijzer

Materiaal deksel: Gietijzer

Inhoud: 4.70 l

Type anti-aanbaklaag: Emaille

Diameter: 29 cm

Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer

MOA Gietijzeren Braadpan Inhoud 4,7 zwart

Materiaal: Gietijzer

Materiaal deksel: Gietijzer

Inhoud: 0 l

Type anti-aanbaklaag: Emaille

Diameter: 29 cm

Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer

Rood Ernesto Gietijzeren sudderpan 3,2

Materiaal: Gietijzer

Materiaal deksel: RVS

Inhoud: 0 l

Type anti-aanbaklaag: Emaille

Diameter: 29 cm

Materiaal handgreep / handgrepen: Gietijzer

Veelgestelde vragen over braadpannen

Heb je nog vragen over braadpannen? Misschien zit je vraag tussen onderstaande veelgestelde vragen!

Hoe maak je een braadpan schoon?

Je maakt een gietijzeren braadpan schoon met water en een zachte spons. Als de pan echt heel vies is, kun je ook een klein beetje milde zeep gebruiken. Om voedselresten te verwijderen, verhit je de pan tot een hoge temperatuur. Daarna kun je de voedselresten eraf halen met een doekje.

Is een braadpan ovenbestendig?

De meeste braadpannen zijn ovenbestendig, maar niet allemaal! Controleer daarom altijd of jouw braadpan in de oven kan. Dit is meestal aangegeven. Weet je het niet zeker? Een volledig metalen of een volledig gietijzeren pan kan in de oven. Controleer niet alleen het materiaal van de pan, maar ook van de handvaten!

Is een koekenpan een braadpan?

Nee, een koekenpan is iets anders dan een braadpan. In een koekenpan kun je bakken, terwijl je in een braadpan kunt braden. De braadpan is bedoeld voor gerechten die langdurig moeten sudderen. Een koekenpan is bedoeld om snel mee te bakken.

Wanneer is een braadpan versleten?

Een braadpan is aan vervanging toe, als de anti-aanbaklaag beschadigd is. Als de handvaten niet meer stevig vastzitten, is de pan ook versleten.

Conclusie

Hopelijk ben je nu een stapje dichter bij de beste braadpan. Binnenkort geniet je van de lekkerste stoofgerechten! Let goed op het formaat, gewicht en de vorm van de pan. Heeft dit artikel je geholpen? Laat het weten in het feedbackformulier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?