Het Beste Scheerapparaat Kiezen voor de Netste Look

De meeste mannen ontkomen er niet aan: ze scheren zich dagelijks in de badkamer om er mooi en verzorgd uit te zien. Het beste scheerapparaat maakt deze klus makkelijker en helpt je bij het behalen van het beste scheerresultaat. Dat niet alleen: het bespaart je veel tijd en (huid)irritaties.

Scheer je het liefst onder de douche of heb je een gevoelige huid? Hier vind je alles waar je op moet letten bij je aankoop en vind je de beste scheerapparaten die passen bij jouw type baard.

Philips Shaver Series 5000 S5466/17

Philips Shaver Series 5000 S5466/17
Type baardgroei: Middel, Licht
Operatie duur: 50 minuut
Reinigingsstation: Nee
Zelfslijpende messen: Ja
Geintegreerde precisietrimmer: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Philips Shaver Series 3000X X3003/00

Philips Shaver Series 3000X X3003/00
Type baardgroei: Licht, Middel
Operatie duur: 60 minuut
Reinigingsstation: Nee
Zelfslijpende messen: Ja
Geintegreerde precisietrimmer: Ja
Bekijk op Bol.com

Philips Shaver Series 7000 S7885/55

Philips Shaver Series 7000 S7885/55
Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar
Operatie duur: 60 minuut
Reinigingsstation: Ja
Zelfslijpende messen: Ja
Geintegreerde precisietrimmer: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een scheerapparaat aanschaffen?

Er bestaan veel scheerproducten, maar niet alle producten zijn even geschikt voor het scheren van je baard. Waar een IPL-apparaat niet geschikt is voor het gezicht van mannen, is een epilator alleen een optie als je aan langere tijd van je lichaamshaar verlost wilt zijn.

Je hele lichaam scheren is tegenwoordig niet alleen voorbehouden voor vrouwen. Hoe handig de beste scheermesjes voor vrouwen ook zijn, als je wilt manscapen, dus naast je baard ook de rest van je lichaam scheren, gaat dat beter dan met een goede bodygroomer. Omdat dit apparaat gefocust is op ander lichaamshaar, is het echter niet de beste optie voor je baard.

Een tondeuse blijkt ook niet altijd handig. Een baard scheren met een tondeuse vergt veel kennis en kunde. Als je niet van plan bent om er je hoofdhaar mee te trimmen, kun je beter een apparaat kopen dat daar speciaal voor bedoeld is: een regulier scheerapparaat.

Elektrische scheerapparaten zijn technoglogisch geavanceerde versies van het traditionele scheermesje, maar genieten van een hoop voordelen die je mist bij het scheermesje. Er is een apparaat voor iedereen met elk soort haar. Daarnaast is het efficiënter en aantoonbaar handiger.

Doordat je uit meerdere standen kiest, krijg je je baard precies zo hoe jij dat wilt. Als je je baard op een specifieke manier probeert te stylen, wil je dit niet (enkel) met een traditioneel scheermes doen. Een elektrisch scheerapparaat manoeuvreert makkelijker rond je gezicht, zodat je de contouren van je baard met enorme precisie bepaalt.

Koopgids: hoe kies ik het beste scheerapparaat?

Nu je overtuigd bent dat een scheerapparaat het beste is voor jouw baard, is het tijd om de mogelijkheden door te nemen. Omdat iedere baard uniek is, kun je niet alle scheerapparaten over een kam scheren. 😉 Hieronder bespreek ik enkele punten om je op weg te helpen.

Vibrerend of roterend scheren?

Je kunt eeuwig discussiëren over welk soort scheerapparaat beter is: roterend of vibrerend. Laten we eerst kijken wat deze twee inhouden voordat we kijken welke soort voor jou fijner is.

Vibrerende elektrische scheerapparaten

Een vibrerend scheerapparaat is langwerpig en heeft messen die langs elkaar heen vibreren. Over de messen zit een soort folie met daarin gaatjes die in zo'n patroon zitten dat het je haar schikt voor een efficiënte scheerbeurt.

Om te scheren, beweeg je het apparaat op en neer langs je baard. Hierdoor vallen je baardharen in de gaatjes van de trim kop en worden deze door de mesjes afgesneden.

Trimmer met vibrerende kop

Roterende elektrische scheerapparaten

Een roterend scheerapparaat herken je aan zijn ronde scheerkoppen. Meestal zie je drie of vier. Als bovenlaag hebben ze een aluminium plaatje met langwerpige sleuven erin. Onder de kop zitten de ronddraaiende mesjes.

Je scheert door je apparaat rond te draaien, waardoor je baardharen op een natuurlijke manier in de sleuven vallen en worden afgeschoren.

Wanneer is welke soort fijner te gebruiken?

Een belangrijk verschil is de vorm van het scheeroppervlak. Een vibrerend systeem is gemakkelijk onder je kin te positioneren en door zijn langwerpigere vorm, valt hij goed te positioneren. Dit type is geschikt voor het preciezere werk, in een rechte lijn scheren of de contouren van je baard bij werken. Wil je je bakkebaarden en/of snor en sik behouden, of de randen van je baard scheren? Kies dan dit type.

Wanneer een roterend apparaat een meegeleverde trimmer heeft, valt dit voordeel weg. Een aparte trimmer werkt nog altijd preciezer dan welk scheerapparaat dan ook.

Hoewel vibrerende systemen flexibel kunnen zijn, biedt een roterend systeem inherente voordelen. Het is op zo'n manier gevormd dat het beter toegang biedt tot alle vormen van het gezicht. Plekken als de kaaklijn of de kin zijn makkelijker te scheren met een ronde scheerkop te bereiken dan met een vierkant. Daarnaast is dit type geschikter als je dikke en stugge gezichtsbeharing hebt.

Mannen met een gevoelige huid hebben vaker de voorkeur voor een vibrerend scheerblad. Bij een roterend scheerapparaat met aluminium scheerkoppen leiden de repetitieve roterende bewegingen eerder tot irritaties. Om de huid te beschermen, hebben roterende scheerapparaten voor een gevoelige huid een speciale coating rondom de scheerkoppen.

Overigens zijn er in beide groepen scheerapparaten die gelijk scoren op resultaat, snelheid en gemak. De keuze hangt dus af van welk apparaat jij prettiger vindt.

Heb je een gevoelige huid?

Misschien weet je van jezelf of je een gevoelige huid hebt. Mocht je het niet weten, dan bepaal je dit door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Heb je snel een droge huid?
  • Vertoont je huid vlekken wanneer je gestrest bent?
  • Is je huid snel geïrriteerd en krijg je rode vlekken?
  • Voelt je huid gespannen en gevoelig aan na een reiniging?
  • Reageert je huid gemakkelijk op nieuwe producten?
  • Voelt je huid pijnlijk na een scheerbeurt?
  • Komen er rode bultjes op de plek van het scheren?

Indien je op enkele vragen 'ja' antwoordt, heb je een gevoelige huid.

Scheren is een nauwlettende klus voor mannen met een gevoelige huid. Het is van belang om te kiezen voor een apparaat dat daarvoor geschikt is. Scheerapparaten voor een gevoelige huid zijn vaak uitgerust met een rubberen rand rondom de scheerkoppen, waardoor je jezelf niet bezeert met het harde plastic van het apparaat zelf.

Vaak kun je ook nat scheren met deze apparaten. Bij nat scheren vangt de huid minder zware klappen op, omdat de wrijving tussen het apparaat en je huid wegvalt.

Sommige producten bevatten ook een geïntegreerde koelfunctie. Deze functie helpt de huid actief te koelen om zo irritatie of roodheid te verminderen. Daarnaast hebben sommige apparaten de hiervoor genoemde speciale coating op de mesjes zelf.

Nat of droog scheren?

Twee werelden: de een is nat, de ander is droog. De voordelen van beide vind je hieronder.

De voordelen van nat scheren

Wanneer je een gevoelige huid hebt, gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar nat scheren. Door lauw water te gebruiken wordt de gezichtsbeharing zachter, waardoor het zich makkelijker laat scheren. Door de gel heb je weer minder kans op irritatie door wrijving, en door stug haar dat tussen de mesjes blijft hangen, waaraan het scheerapparaat vervolgens trekt.

Ook als je geen gevoelige huid hebt, kan je voorkeur liggen bij nat scheren. Misschien houd je wel van de geur van scheergel of het frisse gevoel na een scheerbeurt. Ook gaat het scheermes makkelijker over je huid en werkt een natte scheerbeurt als een soort natuurlijke scrub voor je gezichtshuid!

Nat scheren is ook de beste optie voor iedereen die last heeft van acne, of ingegroeide baardharen, omdat je dichter op de huid scheert.

Man kijkt in spiegel naar baard

De voordelen van droog scheren

Ook voorstanders van droog scheren zeggen dat hun scheermethode resulteert in minder huidirritatie. Dit komt omdat je hierbij de baardharen minder dicht op de wortel afscheert en je minder contact maakt met de huid.

Daarnaast is droogscheren volgens hen ook een stuk makkelijker; je kunt direct aan de slag, omdat je niet in de weer hoeft met scheerschuim of andere producten. Het bespaart een hoop tijd, want je hebt slechts een paar minuten nodig om je te scheren.

Type baardgroei en scheervermogen

Het is belangrijk om te weten welke soort baardgroei je hebt. De één heeft na een paar dagen een volle baard en de ander slechts een paar stoppels. Dit verschil heeft alles te maken met genen en aanleg.

Er zijn meestal meerdere scheermodi die de snelheid en het scheervermogen bepalen. De laatste stand is vaak de turbostand. Deze stand is niet altijd nodig; het kan zelfs onprettig zijn als je een gevoelige huid hebt. Hieronder bespreek ik de 3 verschillende types baardgroei en leg ik uit welke scheerapparaten hierbij passen.

Lichte baardgroei

Een lichte baardgroei bestaat voornamelijk uit dunne en zachte haartjes. De groei redelijk onregelmatig; er treedt doorgaans vaker baardgroei op rond de kaaklijn en contouren, maar niet op de wangen.

Er is niet voldoende haar om een hele baard te laten staan; een scheerapparaat heb je hierbij enkel nodig om alles glad te scheren. Gebruik een scheerapparaat die niet al te veel vermogen heeft. Dit zorgt ervoor dat je jouw huid niet onnodig belast.

Gemiddelde baardgroei

Dit is het meest voorkomende type. De baardharen zijn nog steeds zacht, maar dikker. De groeilijn is egaler, maar niet volledig dekkend.

Je kunt elke soort voor je scheerbeurt gebruiken. Een scheerapparaat hoeft weinig moeite te doen om je te scheren, dus een duur apparaat met een hoog vermogen is overbodig.

Zware baardgroei

Een zware baardgroei bestaat uit dikke, harde haren. De groei is gelijkmatig en bedekt de gehele kaaklijn tot diep in de hals. Het is voor jou mogelijk om een grote, volle baard te laten groeien.

Om de haren soepel af te scheren, hebben scheerapparaten voor de zware baardgroei een krachtig vermogen en verschillende soorten scheerkracht.

De 5 beste scheerapparaten op een rij

1. Philips Shaver Series 5000 S5466/17

1. Philips Shaver Series 5000 S5466/17
Type baardgroei: Middel, Licht
Operatie duur: 50 minuut
Reinigingsstation: Nee
Zelfslijpende messen: Ja
Geintegreerde precisietrimmer: Nee

2. Philips Shaver Series 3000X X3003/00

2. Philips Shaver Series 3000X X3003/00
Type baardgroei: Licht, Middel
Operatie duur: 60 minuut
Reinigingsstation: Nee
Zelfslijpende messen: Ja
Geintegreerde precisietrimmer: Ja

3. Philips Shaver Series 7000 S7885/55

3. Philips Shaver Series 7000 S7885/55
Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar
Operatie duur: 60 minuut
Reinigingsstation: Ja
Zelfslijpende messen: Ja
Geintegreerde precisietrimmer: Ja

4. Braun Series 5 51-R1000s

4. Braun Series 5 51-R1000s
Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar
Operatie duur: 50 minuut
Reinigingsstation: Nee
Zelfslijpende messen: Nee
Geintegreerde precisietrimmer: Nee

5. Samillion 6-in-1 Scheerapparaat Mannen Scheerapparaat

5. Samillion 6-in-1 Scheerapparaat Mannen Scheerapparaat
Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar
Operatie duur: 90 minuut
Reinigingsstation: Nee
Zelfslijpende messen: Nee
Geintegreerde precisietrimmer: Nee

Precissietrimmer

Een goede baardtrimmer gebruik je wanneer je thuis je baard wilt trimmen. Deze koop je los , maar er zijn ook scheerapparaten waarbij je een precissietrimmer bijgeleverd krijgt. Deze handige accessoire gebruik je om je bakkebaarden, snor en nekharen mee bij te werken.

Het voordeel hiervan is dat je alles met één apparaat kan doen. Het nadeel is dat deze apparaten een stuk duurder zijn. Daarom is het goed om na te gaan of deze accessoire daadwerkelijk nodig is.

Heb je een lichte baardgroei, of ga je voor een volledig gladde look? Dan is een precissietrimmer overbodig. Voor de lange termijn is een precissietrimmer wel een handige optie. Het biedt je de mogelijkheid om te switchen tussen glad scheren en een baard hebben, zonder dat je een dure baardtrimmer hoeft te kopen.

Reinigingssysteem

Het reinigen van elektrische apparaten verlengt de levensduur daarvan. Dit geldt ook voor je scheerapparaat.

Je kunt een scheerapparaat prima zelf schoonmaken. Indien je apparaat niet tegen water kan, moet je dit doen met het bijgeleverde borsteltje. Als je nat kunt scheren, dan kun je het scheerapparaat makkelijk onder de kraan schoonmaken.

Een reinigingsstation kan dit schoonmaak werk ook voor je doen. Het helpt je om alle baardharen en overige troep uit je scheerapparaat te halen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is het apparaat in het reinigingsstation te hangen en ervoor te zorgen dat er genoeg reinigingsvloeistof in het apparaat zit.

Ook wanneer je een gevoelige huid hebt, biedt een reinigingsstation voordelen. Een schoon scheerapparaat is belangrijk voor het voorkomen van een pijnlijke scheerervaring. Het grootste nadeel is het prijskaartje wat hieraan hangt. Meestal hebben de dure scheerapparaten zo'n reinigingsstation; goedkopere modellen krijgen een borsteltje meegeleverd.

Zelfslijpende mesjes

Wanneer de scheermessen niet scherp zijn, duurt het scheren langer en is het pijnlijker. Sommige elektrische scheerapparaten hebben daarom een zelfslijpende functie. Dit betekent dat de messen zichzelf slijpen wanneer het scheermes in gebruik is. Hierdoor hoef je de mesjes minder vaak te vervangen; dit bespaart je op de lange termijn geld.

Batterijduur

De meeste scheerapparaten zijn draadloos, wat erg handig is voor de flexibiliteit. Sommige batterijen gaan wel 60 minuten of langer mee zonder op te laden. Een batterij-indicator is een handige extra, waarmee je kunt zien hoeveel tijd je nog overhebt – en of dit genoeg is voor nog één extra scheerbeurt.

Een snellaadoptie komt ook van pas. Met deze functie laad je je scheerapparaat in 5 minuten op zodat je hem vervolgens weer een scheerbeurt kunt gebruiken.

Specificaties van scheerapparaten naast elkaar

Type baardgroeiOperatie duurGeintegreerde precisietrimmer
1Philips Shaver Series 5000 S5466/17Middel, Licht50 minuutNee
2Philips Shaver Series 3000X X3003/00Licht, Middel60 minuutJa
3Philips Shaver Series 7000 S7885/55Licht, Middel, Zwaar60 minuutJa
4Braun Series 5 51-R1000sLicht, Middel, Zwaar50 minuutNee
5Samillion 6-in-1 Scheerapparaat Mannen ScheerapparaatLicht, Middel, Zwaar90 minuutNee

Philips Shaver Series 5000 S5466/17

Type baardgroei: Middel, Licht

Operatie duur: 50 minuut

Geintegreerde precisietrimmer: Nee

Philips Shaver Series 3000X X3003/00

Type baardgroei: Licht, Middel

Operatie duur: 60 minuut

Geintegreerde precisietrimmer: Ja

Philips Shaver Series 7000 S7885/55

Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar

Operatie duur: 60 minuut

Geintegreerde precisietrimmer: Ja

Braun Series 5 51-R1000s

Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar

Operatie duur: 50 minuut

Geintegreerde precisietrimmer: Nee

Samillion 6-in-1 Scheerapparaat Mannen Scheerapparaat

Type baardgroei: Licht, Middel, Zwaar

Operatie duur: 90 minuut

Geintegreerde precisietrimmer: Nee

Veelgestelde vragen over scheerapparaten

Hoe gebruik je een scheerapparaat?

Huidhygiëne is erg belangrijk. Was daarom je gezicht voor het scheren. Hierna breng je scheerschuim of -gel aan als je nat scheert.

Kort ook altijd de lange haren in voordat je begint met scheren. Dit kan eventueel met een baardtrimmer. Door dit te doen, voorkom je beschadigingen aan het scheerapparaat, en voorkom je dat het scheerapparaat aan je haar trekt, in plaats van het afscheert.

Scheer altijd tegen de haargroeirichting in; dit levert een glad scheerresultaat op. Om irritaties te voorkomen, moet je niet telkens over hetzelfde stuk scheren.

Hoelang kun je een scheerapparaat gebruiken?

Voor bijna alle apparaten is er een gemiddelde levensduur, maar voor scheerapparaten niet. Een scheerapparaat kan jaren meegaan, mits je een apparaat hebt van hoge kwaliteit en het goed onderhoudt, correct gebruikt en goed schoonmaakt. Ook zijn bij veel scheerapparaten de verschillende onderdelen makkelijk te vervangen, wat ook de levensduur rekt.

Hoelang gaan de mesjes van een scheerapparaat mee?

Het is belangrijk dat de mesjes scherp zijn voor een glad resultaat. Als dit niet het geval is, duurt het scheren langer en is het minder comfortabel. De gemiddelde man die zichzelf dagelijks scheert, doet er goed aan de scheerkoppen om de 12 à 24 maanden te vervangen.

Met botte mesjes scheren duurt langer, het veroorzaakt huidirritatie, en scheert niet mooi glad. Als je merkt dat je scheerprestaties afnemen, gun jezelf dan het plezier van nieuwe scheermesjes.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk een beter van idee welke specificaties belangrijk zijn. Neem alle opties nog eens rustig door. Wil je een roterend of vibrerend apparaat? Heb je dik baardhaar of een volle baard, en dus een hoog vermogen nodig? Of wil je graag je baard tot in detail stylen met een baardtrimmer? Bedenk of je een reinigingssysteem écht nodig hebt. Vergeet ook zeker niet om rekening te houden met je huid.

Succes met je aankoop! Laat vooral hieronder even weten voor welk scheerapparaat jij bent gegaan. Heb je vragen of opmerkingen? Die hoor ik graag hieronder. Dankjewel voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?