Pijnloos en Effectief Ontharen met het Beste IPL-Apparaat

Hoewel we allemaal een volle bos haar op ons hoofd willen, is haar op de rest van ons lichaam meestal minder gewenst. We blijven met ons scheermes bezig, om vervolgens een paar dagen later de teruggegroeide haren opnieuw te scheren. Het beste IPL-apparaat brengt daar verandering in!

Wil je veel langer genieten van een gladde huid? Dan biedt een IPL-apparaat uitkomst. Het beste IPL-apparaat vind je in deze koopgids. Een voorproefje vind je alvast hieronder in de top 3!

Braun IPL Silk·expert Pro 5

Braun IPL Silk·expert Pro 5
Aantal flitsen: 400000
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Meegeleverde accessoires: Opzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui
Operatie duur: 0 minuut
Oplaadtijd: 0 minuut
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Sensica Sensilight Pro IPL Hair

Sensica Sensilight Pro IPL Hair
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Bekijk op Bol.com

Silk'n Infinity Hair Removal Device

Silk'n Infinity Hair Removal Device

Waarom een IPL-apparaat aanschaffen?

Voel je kort na het scheren alweer stoppeltjes? Je bent niet de enige! Met scheren worden de haren namelijk getrimd, waardoor je kort na een scheerbeurt alweer haartjes voelt. Een IPL-apparaat biedt de oplossing! Dat leg ik je hieronder uit.

Hoe werkt het?

IPL staat voor Intense Pulsed Light en werkt, zoals je kunt raden, met lichtflitsen. IPL-apparaten voor thuisgebruik geven kleine flitsen af op de huid. Je pigment, ook wel melanine, in je haar en huid zijn gevoelig voor deze flitsen.

De haarwortel bevat doorgaans het meeste melanine en absorbeert het meeste van de lichtflits. De haarschacht wordt zo verhit en vernietigd. Het haar wordt hiermee in de rustfase gebracht, waarna het uitvalt. IPL werkt dus alleen op haartjes die in de groeifase zitten.

Hierdoor kost het een aantal behandelingen voordat de haartjes wegblijven. Wanneer je het apparaat een aantal keren hebt gebruikt, zie je dat de haartjes niet meer terug groeien. Vaak zie je na vier behandelingen resultaat, waar je minstens 8 weken lang van geniet.

Het IPL-apparaat onthaart niet zelf, maar voorkomt dat het haar teruggroeit. Voor het beste resultaat onthaar je eerst zelf. Dit doe je zoals je gewend bent met goede scheermesjes voor vrouwen, de beste ladyshave of een epilator.

Heb je je haartjes verwijderd? Dan is het tijd om de huid te behandelen met het IPL-apparaat. De eerste paar weken moet je je aan een schema houden, waarna je uiteindelijk het apparaat slechts een aantal keren per jaar hoeft te gebruiken.

Anders dan vaak gedacht is haarverwijdering met IPL semipermanent. Je kunt lang genieten van een zacht resultaat, maar je hebt soms ook een herhaalbehandeling nodig.

Wanneer je het apparaat lang niet meer hebt gebruikt, groeien op sommige plekken wat haartjes terug. Dit is echter heel weinig en onregelmatig. Je bent met scheren dus zeker vaker en langer bezig om alles glad te krijgen.

Benieuwd hoe IPL precies werkt op de huid? De video hieronder geeft een duidelijke weergave van het effect van de lichtflitsen op je haartjes.

Voor wie is het geschikt?

Helaas is het ontharen door middel van IPL niet voor iedereen geschikt. Doordat IPL zich richt op de hoeveelheid melanine in het haar en op de huid, zijn niet alle haar- en huidskleuren vatbaar voor IPL. IPL werkt het beste wanneer de haarwortel het meeste pigment bevat.

Het gaat specifieker om het contrast tussen de hoeveelheid pigment van het haartje en de huid. Bij iemand met een erg donkere huid is het contrast tussen de huid en haartjes meestal klein. In plaats van dat de haarwortel het licht absorbeert, trekt een huid met veel melanine het licht naar zich toe.

Dit zorgt ervoor dat het haartje niet voldoende wordt blootgesteld aan de lichtflitsen, waardoor het niet uitvalt. Dit geldt ook voor mensen met lichtblond, grijs of rood lichaamshaar. Helaas heb je dan andere behandelingen nodig om langer te genieten van een gladde huid.

Ook voor mannen is een IPL-apparaat geschikt, mits je voldoet aan de voorwaarden die ik hierboven heb beschreven. Zorg dan dus ook dat je eerst de gewenste gebieden hebt onthaard met je favoriete ontharingsmethode, zoals de beste bodygroomer, baardtrimmer of een scheerapparaat.

Koopgids: hoe kies ik het beste IPL-apparaat?

Let goed op de belangrijkst eigenschappen voordat je een IPL-apparaat in huis haalt. IPL-apparaten bevatten namelijk nog wel wat technische aspecten die wat uitleg vereisen.

Daarnaast is een IPL-apparaat op de korte termijn nogal prijzig, waardoor je wel zeker van je zaak wilt zijn. Hieronder leg ik uit waar je op moet letten voordat je een IPL-apparaat koopt.

Levensduur: aantal flitsen

Op de lange termijn is een IPL-apparaat een goedkope ontharingsmethode. Ga maar na hoeveel je in een lange tijd alleen al bespaart op de kosten van scheermesjes en scheergel. Hoe langer je IPL-apparaat meegaat, hoe meer geld je op andere ontharingsmethoden bespaart.

Het aantal flitsen is hiervoor de bepalende factor. Ben je van plan enkel kleine huidoppervlakken te behandelen met een IPL-apparaat? Dan heb je aan een apparaat met 100.000 flitsen wel voldoende. Hiermee heb je minstens 20 jaar plezier van je apparaat.

Ga je all-in en wil je je benen, armen en bikinilijn ook lang haarvrij hebben? Ga dan voor een apparaat met op zijn minst 250.000 flitsen. Apparaten met meer lichtflitsen gaan veel langer mee dan 20 jaar. Met zoveel jaren van gebruik is een IPL-apparaat plots een stuk goedkoper!

De 5 beste IPL-apparaten op een rij

1. Braun IPL Silk·expert Pro 5

1. Braun IPL Silk·expert Pro 5
Aantal flitsen: 400000
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Meegeleverde accessoires: Opzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui
Operatie duur: 0 minuut
Oplaadtijd: 0 minuut

2. Sensica Sensilight Pro IPL Hair

2. Sensica Sensilight Pro IPL Hair
Voedingstype: Adapter/ lichtnet

3. Silk'n Infinity Hair Removal Device

3. Silk'n Infinity Hair Removal Device

4. Bondi Body Laser @ Home

4. Bondi Body Laser @ Home

5. Philips Lumea Prestige IPL Cordless

5. Philips Lumea Prestige IPL Cordless
Voedingstype: Accu

Bedraad vs. draadloos

Bij het kiezen van een IPL-apparaat zijn er zowel bedrade als draadloze opties. Ook al is er niks mis met een apparaat die op het lichtnet moet worden aangesloten (het resultaat wordt er niet minder van), ben je wel erg beperkt in je bewegingsvrijheid.

Een apparaat met een accu heeft daarom de voorkeur. Deze kun je zonder snoer gebruiken en geeft je de mogelijk om zelfs lekker op de bank de behandeling uit te voeren. Aangezien het lang kan duren voordat je elk plekje van je benen hebt behandeld, is het een stuk comfortabeler dit op een plek naar keuze te doen.

Tip: zet tijdens de IPL behandeling een leuke serie of film op. Zo maak je van het ontharingsproces een heerlijk rustmomentje. 

Grootte van het venster

Deze specificatie wordt nogal eens over het hoofd gezien. Het venster is de opening waar de lichtflits vandaan komt. Hoe groter het venster, des te groter het gebied wat je met een enkele flits behandelt.

Dit kan nogal wat tijd schelen! Dit is voor het behandelen van de onder- en bovenbenen een fijne bijkomstigheid. Verwacht dus ook met een kleiner venster meer lichtflitsen nodig te hebben. Dit gaat natuurlijk weer ten koste van de levensduur van je apparaat.

Aan de andere kant kun je met een kleiner venster gebieden specifieker behandelen, zoals de bikinilijn en bovenlip. Bedenk dus goed voor welke lichaamsdelen je het IPL-apparaat wilt inzetten.

Wil je het IPL-apparaat zowel voor precisie als grote huidoppervlakken gebruiken? Kijk dan goed naar de verschillende opzetstukken die worden meegeleverd.

Meegeleverde accessoires

Het is belangrijk te letten op welke accessoires er worden meegeleverd met je IPL-apparaat. Dit gaat dan met name om de opzetstukken voor verschillende lichaamsdelen. Zo kun je met een precisiekop nauwkeurig de bikinilijn en oksels behandelen.

Een opzetstuk maakt het venster kleiner, waardoor je het apparaat gemakkelijker op de huid kan zetten in moeilijk te bereiken gebieden. Zo kun je moeiteloos de rondingen van je bikinilijn en oksels volgen.

Daarnaast is een opzetstuk voor het gezicht zeker aan te raden. Deze heeft vaak een nog kleiner venster dan die voor de bikinilijn en oksels. Hiermee kun je je bovenlip en kin nauwkeurig behandelen en past de kop goed op de huid.

Verschillende opzetstukken bij een IPL-apparaat

Huidskleursensor

Een huidskleursensor zorgt ervoor dat je de juiste intensiteit gebruikt voor het te behandelen gebied op je huid. Apparaten met een huidskleursensor kijken naar de huidskleur en zorgen ervoor dat je nooit een te sterke flits gebruikt.

Het gebruik van een te hoge intensiteit kan namelijk schadelijk zijn voor je huid. Vaak bevatten apparaten ook een veiligheidssysteem waardoor het apparaat niet flitst als het opzetstuk niet volledig op de huid is geplaatst.

Aantal intensiteitsniveaus

Om een optimaal resultaat te krijgen, is het belangrijk dat je het juiste intensiteitsniveau gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je haartjes zo lang mogelijk wegblijven gebruik je een zo hoog mogelijke intensiteit.

Je kiest het juiste niveau door gebruik te maken van een huidskleursensor of door het apparaat op verschillende niveaus te testen. Begin hierbij bij het middelste intensiteitsniveau en voel of je huid dit aankan. Doet het pijn of wordt je huid erg gevoelig? Dan moet je een niveau lager gebruiken.

Het aantal intensiteitsniveaus van je IPL-apparaat is dus erg belangrijk. Wanneer je een te zwakke intensiteit gebruikt, kan het zijn dat je het apparaat vaker moet gebruiken om voor langere tijd haarvrij te blijven. Hoe meer niveaus, hoe beter. Check dit dus altijd goed!

Specificaties van het IPL-apparaat naast elkaar

Aantal flitsenVoedingstypeMeegeleverde accessoiresOperatie duurOplaadtijd
1Braun IPL Silk·expert Pro 5400000Adapter/ lichtnetOpzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui0 minuut0 minuut
2Sensica Sensilight Pro IPL Hair400000Adapter/ lichtnetOpzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui0 minuut0 minuut
3Silk'n Infinity Hair Removal Device400000Adapter/ lichtnetOpzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui0 minuut0 minuut
4Bondi Body Laser @ Home400000Adapter/ lichtnetOpzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui0 minuut0 minuut
5Philips Lumea Prestige IPL Cordless400000AccuOpzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui0 minuut0 minuut

Braun IPL Silk·expert Pro 5

Aantal flitsen: 400000

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Meegeleverde accessoires: Opzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui

Operatie duur: 0 minuut

Oplaadtijd: 0 minuut

Sensica Sensilight Pro IPL Hair

Aantal flitsen: 400000

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Meegeleverde accessoires: Opzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui

Operatie duur: 0 minuut

Oplaadtijd: 0 minuut

Silk'n Infinity Hair Removal Device

Aantal flitsen: 400000

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Meegeleverde accessoires: Opzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui

Operatie duur: 0 minuut

Oplaadtijd: 0 minuut

Bondi Body Laser @ Home

Aantal flitsen: 400000

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Meegeleverde accessoires: Opzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui

Operatie duur: 0 minuut

Oplaadtijd: 0 minuut

Philips Lumea Prestige IPL Cordless

Aantal flitsen: 400000

Voedingstype: Accu

Meegeleverde accessoires: Opzetstuk voor gevoeilige zones, Reisetui

Operatie duur: 0 minuut

Oplaadtijd: 0 minuut

Veelgestelde vragen over het IPL-apparaat

Hieronder vind je de meestgestelde vragen over IPL-apparaten. Wellicht helpt dit nog wat onduidelijkheden te verhelderen.🤓🧠

Waarom geen IPL bij zwangerschap?

Alhoewel het niet gevaarlijk is een IPL-apparaat te gebruiken tijdens de zwangerschap, kun je het beter even vermijden. Tijdens de zwangerschap is je hormoonhuishouding anders dan normaal. Dit heeft ook effect op de haargroei.

Het is dus van tevoren niet te zeggen wat voor effect een IPL heeft op de haargroei van een zwangere vrouw.

Is IPL schadelijk?

Het gebruik van IPL is compleet veilig en dus niet schadelijk. Zorg wel altijd dat je goed de handleiding doorleest en je de juiste instellingen gebruikt.

Hoe gebruik je een IPL-apparaat?

Zorg voor gebruik dat je alle te behandelen gebieden hebt geschoren. Zet het IPL-apparaat vervolgens in de juiste instelling voor jouw huid en gebruik het juiste opzetstuk. Ga met de lamp stap voor stap over elk stukje huid dat je wil behandelen.

Laat de lichtflits afgaan voordat je doorschuift naar het volgende stukje huid.

Is IPL permanent?

IPL is semipermanent. Dit betekent dat je de behandeling niet vaak, maar met enige regelmaat moet herhalen. Na een aantal keren moet je de behandeling gemiddeld eens in de drie maanden herhalen. Dit is echter per persoon verschillend.

Conclusie

Voor het beste IPL-apparaat zijn er dus best wel wat zaken waar je op moet letten. Denk goed na voor welke lichaamsdelen je het IPL-apparaat wilt gebruiken en kies aan de hand daarvan de levensduur en accessoires. Hopelijk kun je zo lang genieten van een zijdezachte en haarvrije huid.

Bedankt voor het lezen van deze koopgids!😇 Heb je op- of aanmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Vergeet dan niet het feedbackformulier in te vullen.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?