De Beste Tondeuse Kiezen: Waar Let Je Op?

Haar is belangrijk. Dat is een feit waar we het allemaal over eens zijn, toch? Wanneer je haren niet goed zitten, lijkt alles tegen te zitten. De basis ligt hoe dan ook in een goed kapsel. Misschien wil je je korte coupe goed onderhouden, of ben je toe aan een drastische verandering. Hoe dan ook staat de beste tondeuse je bij.

Daarom staan hieronder een aantal tips om de beste tondeuse uit te zoeken. Zelfs de details doen ertoe: hoe je baard, je wenkbrauwen en zelfs neusharen zitten. En dat is precies waar dit artikel je bij helpt. ✂️

Remington B5 Style Series Cordless

Remington B5 Style Series Cordless

Babyliss Super Stubble XTP Beard

Babyliss Super Stubble XTP Beard
Meegeleverde accessoires: Baardtrimmer, Zachte borstel, Reinigingsborsteltje
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Panasonic ER-GB86 Wet&Dry Ultimate Beard

Panasonic ER-GB86 Wet&Dry Ultimate Beard
Meegeleverde accessoires: Geen meegeleverde accessoires
Bekijk op Bol.com

Waarom een tondeuse aanschaffen?

Waarom een tondeuse aanschaffen wanneer je hetzelfde resultaat bereikt met een scheerapparaat dat in de uitverkoop ligt, wegwerpscheermesjes van de Kruidvat of de beste baardtrimmer? Goede vraag.

Ik snapte dit ook niet, totdat ik besloot er zelf eentje te gebruiken – en wat een verschil zeg ... Het scheren gaat nu niet alleen sneller; het maakt het scheren oprecht plezieriger.

Laat het me nog eens vertellen: scheren gaat 10 keer sneller dan met een normaal scheermes of met een (baard)trimmer. Dit komt doordat de messen van een tondeuse veel breder zijn.

Heb je daarnaast net je haar perfect laten opscheren, en wil je hier niet over twee weken weer een paar tientjes aan kwijt zijn? Dan onderhoud je je strakke, korte coupe of je mooi vormgegeven baard thuis met een tondeuse!

Klinkt dit je allemaal als muziek in de oren? Dan weet je wat je te doen staat. 😉 En wie dacht dat tondeuses alleen voor mannen zijn, heeft het mis. We hebben allemaal haren die we willen verwijderen of stijlen. Hoe handig een set goede scheermesjes voor vrouwen ook is, een tondeuse is een alleskunner.

Koopgids: hoe kies ik de beste tondeuse?

Het kan zijn dat je helemaal geen overtuiging nodig hebt om een tondeuse aan te schaffen. Hoe dan ook, een beetje hulp bij het kiezen van de juiste tondeuse kan geen kwaad. Hieronder staan een aantal punten op een rij om je verder te helpen bij je keuze.

Wat is je doel?

De eerste vraag waarvan ik wil dat je hem beantwoordt, is waarvoor je de tondeuse precies wilt gaan gebruiken. Alleen je kapsel bijwerken? Prima, hier is in principe elke tondeuse voor geschikt, afhankelijk van de lengte waarop je je haar wilt knippen en welke opzetstukken of knipstanden je beoogde tondeuse heeft.

Ben je ook van plan je baard, je wenkbrauwen, je oorhaar, of ander haar over je lichaam aan te pakken? Let dan ook op de kracht van de motor. Vooral baardhaar is erg stug, waarvoor de motor sneller oververhit raakt als deze niet sterk genoeg is om weerstand te bieden aan dit haar.

Over het algemeen staat in de beschrijving aangegeven of een tondeuse ook geschikt is voor stugger haar, maar je hebt meer aan onafhankelijke reviews. Hier lees je in terug hoe een model in de praktijk presteert.

Tondeuse met verschillende opzetkammen op houten achtergrond

Opzetstukken voor elke plek

De kniplengtes pas je aan door verschillende opzetstukken die je zelf op de tondeuse zet. Je hebt een of meerdere trimkammen waarmee je de lengte bepaalt. Dit is óf één trimkam per lengte, óf een trimkam die je via een draaimechanisme verstelt en dus op meerdere lengtes gebruikt.

Er is ook een kleine ronde trimkop die je juist gebruikt voor je neus- en oorhaar. Voor je wenkbrauwen heb je een extra kleine trimkop. En dan is er je lichaamshaar, waar je in principe elk opzetstuk voor kan kiezen.

Sommige tondeuses met draaimechanismen hebben geen extra opzetstukken nodig. In plaats van verschillende kammen er op en er af te zetten, kun je de gewenste kniplengte verstellen door te draaien aan het wiel. Dit maakt het schakelen tussen het trimmen van verschillende haren minder tijdsintensief.

Hoe lang wil je je haren?

Nu je een idee hebt van waarvoor je de tondeuse wilt gebruiken en wat daarvoor nodig is, is het tijd om stil te staan bij de beoogde haarlengte.

Dit wordt doorgaans in millimeters weergegeven, en bepaalt uiteindelijk hoe kort (of lang)je haren na de trimbeurt zijn. Hoe korter de kniplengtes, hoe korter je haar.

Ga je voor een (bijna) kale, gladde look? Een kniplengte van 1 millimeter of zelfs korter is geschikt. Wanneer je een korte, maar zeker geen kale look wil, ga je voor 1 tot 10 millimeter. En als je een kort, maar toch iets flexibeler kapsel wil behouden, heb je 16 of meer millimeter nodig.

Je vindt tondeuses met opzetstukken die tot maximaal 42 millimeter gaan, en dat is al een behoorlijke uitschieter.

De 5 beste tondeuses op een rij

1. Remington B5 Style Series Cordless

1. Remington B5 Style Series Cordless

2. Babyliss Super Stubble XTP Beard

2. Babyliss Super Stubble XTP Beard
Oplaadtijd: 1.50 uur
Spoelbaar: Ja
Meegeleverde accessoires: Baardtrimmer, Zachte borstel, Reinigingsborsteltje

3. Panasonic ER-GB86 Wet&Dry Ultimate Beard

3. Panasonic ER-GB86 Wet&Dry Ultimate Beard
Oplaadtijd: 1 uur
Meegeleverde accessoires: Geen meegeleverde accessoires

4. Hatteker Hair Clipper and Beard

4. Hatteker Hair Clipper and Beard

5. Remington Virtually Indestructible Haircut and

5. Remington Virtually Indestructible Haircut and

Met of zonder snoer?

Wil je je tondeuse snoerloos? Er zijn tondeuses die je in het stopcontact laat wanneer je hem gebruikt. Er zijn ook tondeuses die op batterij werken. En voor de mensen die niet kunnen kiezen, wat dacht je van 50/50? ✌️

Tondeuses die je kan gebruiken wanneer hij in het stopcontact zit aangesloten, maar die je ook draadloos kan gebruiken wanneer ze genoeg zijn opgeladen. Deze gaan dan vaak een uur of langer draadloos mee.

Bij draadloze varianten – die doorgaans met een ingebouwde accu werken – heb je de kans dat deze waterdicht is.

Moet hij tegen water kunnen?

Vraag jezelf allereerst af: is het nodig? Ga je de tondeuse in de douche of in bad gebruiken? Als het antwoord hierop 'ja' is, dan heb je zeker weten een waterbestendige tondeuse nodig.

Als je antwoord 'nee' was, dan is waterdichtheid geen prioriteit, en kun je jezelf wat geld besparen door niet exclusief naar waterdichte modellen te zoeken.

Misschien een turbomodus?

In dit geval betekent het woord 'turbo' niet per se snelheid – want, ja, de messen bewegen wel vlugger, maar het gaat hier niet om sneller trimmen.

De vraag is welk haartype je hebt. Heb je fijn haar, dan is een turbofunctie niet nodig. Heb je dik, stug haar, dan is het handig om bij de aankoop van de tondeuse te letten op de turbofunctie. Met deze functie glijdt de tondeuse soepeler door het dikke haar.

Zelfslijpende messen

Om handmatig slijpwerk of een vroegtijdige vervanging te voorkomen, is een model met zelfslijpende messen een goede investering. De lichte wrijving tussen de messen houdt ze scherp, in plaats van dat dit ze afstompt. Zo voorkom je dat je bij veelvuldig gebruik je tondeuse weer na een half jaar moet vervangen.

Specificaties van tondeuses naast elkaar

1Remington B5 Style Series Cordless
2Babyliss Super Stubble XTP Beard
3Panasonic ER-GB86 Wet&Dry Ultimate Beard
4Hatteker Hair Clipper and Beard
5Remington Virtually Indestructible Haircut and

Remington B5 Style Series Cordless

Babyliss Super Stubble XTP Beard

Panasonic ER-GB86 Wet&Dry Ultimate Beard

Hatteker Hair Clipper and Beard

Remington Virtually Indestructible Haircut and

Veelgestelde vragen over tondeuses

Hoe gebruik ik een tondeuse?

Kies het opzetstuk of de stand op basis van je gewenste haarlengte. Ga daarna voor een spiegel zitten of staan. Mocht je een tweede spiegel hebben, houd die er dan bij voor optimaal overzicht. Dit is vooral handig als je de achterkant van je hoofd wilt scheren of bijknippen.

Zet de tondeuse aan en begin door hem tegen de groeirichting van je haar in over het deel van je hoofd te halen waar je je haar korter wilt hebben.

Hoe maak ik een tondeuse schoon?

Heb je een waterdicht model? Dan spoel je hem af onder lopend water! Is je tondeuse niet waterdicht, dan gebruik je een (doorgaans bijgeleverd) borsteltje om rondom en tussen de messen de haren weg te vegen.

Bij sommige modellen kun je ook de scheerkop eraf halen, waardoor je ook goed rondom het motortje schoonmaakt. Hierbij gebruik je nooit lopend water, want de motor zelf is hoogstwaarschijnlijk niet waterbestendig.

Wil je de tondeuse een grondigere onderhoudsbeurt geven? Zoek dan naar tondeuse-olie. Dit verspreid je over de mesjes om te voorkomen dat deze langs elkaar schuren en fijne haartjes overslaan.

Conclusie

Neem alle opties rustig door en beslis gebaseerd op je voorkeuren en eisen. Hoe kort wil je je haren hebben? Wil je hem meenemen onder de douche? Moet hij écht snoerloos zijn? Neem ook de voorziene gebruiksintensiteit mee. Je komt makkelijker weg met een goedkoper model als je hem maar zelden gebruikt en vice versa.

Nu ben ik benieuwd welke tondeuse het uiteindelijk wordt en welke 'creaties' hieruit komen! Laat het hieronder vooral even weten. Voor nu: bedankt voor het lezen, en succes met je keuze! 😁

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?