Bouw Sterke Spieren op met de Beste Roeitrainer

Thuis een full body workout doen is soms lastig. Allerlei gewichten en materiaal aanschaffen is duur, en al die apparaten nemen veel ruimte in beslag. Om elke keer naar de sportschool te gaan komt niet altijd uit. Gelukkig is er de beste roeitrainer, waarmee je een full body workout thuis doet, met maar één apparaat!

Veel handiger wordt het niet, vooral als je gebruik maakt van deze koopgids. Ik vertel je waar je op let zodat je met de beste roeitrainer thuiskomt. Hieronder alvast een paar suggesties.

Hydrow Connected Rowing Machine

Hydrow Connected Rowing Machine

Echelon Echelon Smart Rowing Machine

Echelon Echelon Smart Rowing Machine

NordicTrack RW900 Smart Rower

NordicTrack RW900 Smart Rower
Bekijk op Bol.com

Waarom een roeitrainer aanschaffen?

Als je thuis wil sporten, zijn er verschillende apparaten en materialen die je kan gebruiken. Sommige apparaten zijn bedoeld voor één spiergroep, zoals de beste loopband. Andere losse materialen, zoals gewichten, zijn weer duur in de aanschaf en nemen veel ruimte in, omdat je veel verschillende gewichten nodig hebt voor alle spiergroepen.

Eén apparaat voor je hele workout

Eén apparaat voor een full body workout is de beste oplossing als je niet te veel geld en ruimte wil spenderen. De roeitrainer geeft deze full body workout en is dus perfect!

De roeitrainer traint verschillende spieren zoals de beenspieren, buikspieren, rugspieren en armspieren. Naast dat je spieren opbouwt op de roeitrainer, is het ook goed voor je uithoudingsvermogen.

Door de combinatie van het trainen van je spieren en je conditie verbrand je ook nog eens vet, wat de roeitrainer geschikt maakt om af te vallen.

Lekker sporten, maar dan zonder spierpijn

Wil je naast het roeien ook nog sporten met andere apparaten of gewichten, dan is de roeitrainer ook geschikt voor je warming-up. Je maakt je spieren dan al warm voordat je begint met andere oefeningen, wat de kans op blessures verkleint.

Andere fijne apparaten om spiergroepen apart te trainen zijn een goede hometrainer en een crosstrainer.

Wil je een zware roeitraining beginnen, maar zie je nu al tegen de spierpijn op? Kijk dan ook eens naar een goede massage gun. Je masseert dan heerlijk de pijnlijke spieren.

Na een stevige workout val je waarschijnlijk als een blok in slaap. De beste slaaptrainer heb je voor jezelf niet nodig, maar is misschien wel handig voor je kindje, zodat je zelf uit kan slapen. 😉

beste roeitrainer voor een full body workout

Koopgids: hoe kies ik de beste roeitrainer?

Om de juiste roeitrainer te vinden die bij jouw sportwensen past, moet je letten op een aantal dingen.

Soorten roeitrainers

Je hebt vijf soorten roeitrainers: de luchtweerstand roeitrainer, de waterweerstand roeitrainer, de magnetische roeitrainer, de hydraulische roeitrainer en de elastische roeitrainer.

Deze vijf roeitrainers verschillen in hoe ze weerstand bieden tijdens het trainen. De weerstand zit in het vliegwiel van het apparaat. Je hebt verschillende manieren over hoe deze weerstand werkt.

Het verschil zit vooral in hoe de beweging aanvoelt. Ik leg hier per soort meer over uit.

Luchtweerstand roeitrainer

De luchtweerstand roeitrainer is een roeitrainer die het echte roeigevoel zoveel mogelijk nabootst. Een interessant aspect van de luchtweerstand roeitrainer is dat je zelf de weerstand bepaalt door te roeien.

Als jij harder roeit, geeft het apparaat vanzelf meer weerstand. Dit is vergelijkbaar met hoe roeien in het water voelt. Voor ervaren sporters is dit ideaal, maar voor beginners is het misschien moeilijk om zelf de juiste weerstand te vinden.

Een nadeel van dit type roeitrainer is dat hij veel geluid maakt tijdens het roeien.

Waterweerstand roeitrainer

De roeitrainer met waterweerstand is het meest realistisch van alle systemen. Met deze roeitrainer lijkt het net alsof je echt op water zit. Dit komt omdat er echt water in de machine zit.

Het nadeel hiervan is dat de roeitrainer meer aan onderhoud kost, omdat je het water moet verversen. Ook is de waterweerstand roeitrainer aan de duurdere kant.

Je bepaalt bij de waterweerstand roeitrainer hoeveel weerstand je hebt door het water dat je toevoegt. Hoe meer water je toevoegt, hoe hoger de weerstand is. Ook hier geldt: hoe sneller je roeit, hoe meer weerstand je voelt.

Hydraulische roeitrainer

De hydraulische roeitrainer beweegt een zuiger door een buis met vloeistof. Door te trekken begint de zuiger te bewegen. Dit type roeitrainer lijkt het minst op de originele beweging van roeien op water.

Ook is de vaste stoel een nadeel van dit type. Hierdoor gebruik je tijdens het trainen je benen niet, maar alleen je armen. Een voordeel is dat dit wel een kleine roeitrainer is die makkelijk overal past.

fitness roeien met de beste roeitrainer

Magnetische roeitrainer

Deze roeitrainer gebruikt een magneet om de weerstand te bepalen. Door deze magneet pas je de weerstand nauwkeurig aan met de trainingscomputer.

Het voordeel van deze roeitrainer is dat het apparaat heel stil is en daardoor geschikt om nog laat of vroeg op de dag mee te trainen, zonder anderen te storen.

Elastische roeitrainer

Bij de elastische roeitrainer komt de weerstand van een kabel waar je aan trekt. Het voordeel van een elastische roeitrainer is dat dit een simpel apparaat is wat niet duur is.

Als je 's avonds of 's ochtends wilt trainen en andere mensen niet wil storen, is dit stille apparaat ook heel geschikt.

Met de elastische roeitrainer maak je soepele bewegingen. Het nadeel is daardoor wel dat de bewegingen niet realistisch is. Je hebt niet het gevoel dat je op het water roeit.

Ook is de weerstand minder hoog dan bij andere roeitrainers. Als je echt zwaar en intensief wil trainen, is de elastische roeitrainer niet geschikt. Dit type is meer een beginnersmodel.

De 5 beste roeitrainers op een rij

1. Hydrow Connected Rowing Machine

1. Hydrow Connected Rowing Machine

2. Echelon Echelon Smart Rowing Machine

2. Echelon Echelon Smart Rowing Machine

3. NordicTrack RW900 Smart Rower

4. VAIVE Hydrow Wave

5. Peloton Row

Maximale gewicht en lengte

Als je lekker wil trainen op de roeitrainer, is het belangrijk om te kijken hoe je zelf op de roeitrainer past.

Zo heeft de roeitrainer altijd een maximaal belastbaar gewicht. Dit om te voorkomen dat het trainen gevaarlijk wordt of dat de roeitrainer omvalt omdat je intensief bezig bent.

Ook is het goed om te kijken naar je eigen lengte. Bij het product staat aangeven welke maximale lengte de trainer aankan. Zo heb je de roeitrainers met een maximale lengte van 180 cm. Voor de meesten is dit voldoende, maar voor langere mensen is dit te klein.

Trainingscomputer

Sommige roeitrainers bevatten een trainingscomputer. Hier kan je bijvoorbeeld de weerstand en de duur van je sessie mee instellen.

Ook zijn er trainingscomputers met handige extra's, zoals een hartslagfunctie die je hartslag meet tijdens het sporten. Dit is handig als je een bepaalde hartslagtraining wil doen of zeker wil weten dat je niet te intensief bezig bent.

Deze hartslagsensoren zitten in de handgrepen van het apparaat. Overigens zijn deze niet altijd even accuraat, omdat de sensoren je hartslag mogelijk niet goed meten door bijvoorbeeld zweethanden of te weinig grip op de handvaten.

Wil je altijd accuraat je hartslag meten? Dan is een extra borstband handig. Deze meet je hartslag nauwkeuring en sluit je aan op de trainingscomputer.

Je hebt ook trainingscomputers die je verbindt met een app. Je kan dan op de app al je trainingen nauwkeurig bijhouden met allerlei informatie over hoe je traint.

Of je kiest met de app zelf een virtuele rout, waarbij je een karakter de route ziet afleggen terwijl jij roeit. Zo wordt sporten net een game!

Trainingsniveaus

Bij een roeitrainer met een display of trainingscomputer heb je vaak de mogelijkheid om het trainingsniveau in te stellen.

Hierbij stelt de machine bijvoorbeeld automatisch in hoe lang je met een bepaalde weerstand moet trainen. Je wisselt dan makkelijk tussen verschillende weerstanden om zo het maximale uit je training te halen.

Hoe meer trainingsniveaus, hoe nauwkeuriger je de weerstand instelt.

Formaat roeitrainer

Naast je eigen gewicht en lengte is het ook goed om te kijken naar het gewicht en lengte van de roeitrainer zelf.

Meet altijd even op of de roeitrainer past. Houd er ook rekening mee dat je wat extra bewegingsruimte hebt.

Als je weinig ruimte hebt, zijn er inklapbare roeitrainers. Roeitrainers met wieltjes berg je makkelijk op in een andere kamer.

Het nadeel van een inklapbare roeitrainer is dat deze licht van gewicht is. Het gewicht is erg belangrijk bij een roeitrainer. Een lichte roeitrainer heeft minder stabiliteit dan een zware roeitrainer. Er wordt aangeraden om minimaal een roeitrainer aan te schaffen van 25 kilo.

Naast het gewicht van het hele apparaat moet je ook kijken naar het gewicht van het vliegwiel. Het vliegwiel is belangrijk voor de weerstand van de roeitrainer.

Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe realistischer de roeibeweging. Dit hangt ook deels af van het type roeitrainer. Kies in ieder geval voor een vliegwiel met een gewicht van minimaal 8 kilo.

Specificaties van de roeitrainer naast elkaar

Aantal trainingsniveausWeerstandsysteemBorstband mogelijkInstelling weerstandHartslagfunctie
1Hydrow Connected Rowing Machine
2Echelon Echelon Smart Rowing Machine
3NordicTrack RW900 Smart Rower
4VAIVE Hydrow Wave
5Peloton Row

Hydrow Connected Rowing Machine

Echelon Echelon Smart Rowing Machine

NordicTrack RW900 Smart Rower

VAIVE Hydrow Wave

Veelgestelde vragen over de roeitrainer

Hieronder geven we nog wat laatste informatie over de roeitrainer.

Is een roeitrainer goed om af te vallen?

Een roeitrainer is goed om te gebruiken voor het afvallen. Door de combinatie van conditietraining en het trainen van verschillende spieren verbrand je snel calorieën.

Wat train je met de roeitrainer?

Met de roeitrainer train je je uithoudingsvermogen en verschillende spiergroepen zoals de beenspieren, rugspieren, armspieren en buikspieren.

Conclusie

Er zijn wel vijf soorten roeitrainers met elk hun eigen voor- en nadelen. Gelukkig heb je nu alle informatie om een type te kiezen die bij je past!

Door nog even te letten op het gewicht en de lengte van jezelf en van de roeitrainer kan je comfortabel aan de slag gaan zonder bang te zijn dat je de stabiliteit verliest tijdens een intensieve training.

Met een trainingscomputer of een trainingsapp weet je precies hoe je traint en houd je al je trainingen bij om zo de gewenste resultaten te behalen.

Je weet nu alles over de beste roeitrainer. Laat hieronder weten welke roeitrainer jij binnenkort in je huis hebt staan. Andere tips of opmerkingen zijn ook welkom. Bedankt voor het lezen en veel roeiplezier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?