Zijdezacht Haar met de Beste Leave-In Conditioner

Voelt je haar droog aan of ziet het er beschadigd uit? Soms heeft je haar net wat extra verzorging nodig, maar met de enorme hoeveelheid haarproducten op de markt is het vinden van het juiste middel lastig. Gelukkig weet ik precies waar je kan beginnen met zoeken: overweeg eens beste leave-in conditioner!

Leave-in conditioner voedt je droge en beschadigde haar, maar helpt ook om gezond haar in goede conditie te houden. In dit artikel help ik je bij het vinden van de juiste leave-in conditioner voor jouw haar.

Om te beginnen vind je hieronder al vast de top 3 producten van dit moment!

Briogeo Rosarco Milk Reparative Leave-In

Briogeo Rosarco Milk Reparative Leave-In

Mizani 25 Miracle Milk Leave-in

Mizani 25 Miracle Milk Leave-in

LolaVie Leave-In Conditioner

LolaVie Leave-In Conditioner

Waarom een leave-in conditioner aanschaffen?

Of je nu veel aandacht besteedt aan haarverzorging of het liever simpel houdt, haren wassen doen we allemaal. Je kiest hierbij uit allerlei soorten shampoo, waaronder een droogshampoo voor wanneer je je haar buiten de douche op wil frissen en een goede natuurlijke shampoo of een shampoo bar voor degenen die graag een milieubewust product kopen.

Daarnaast bestaan er verschillende shampoos die zich richten op specifieke soorten verzorging, zoals een anti-roosshampoo voor mensen met roos of een zilvershampoo voor mensen die de gele gloed in hun haar willen verminderen.

Kortom: met shampoo kom je al ver qua verzorging, maar in sommige gevallen is het gebruik van shampoo alleen niet genoeg. Dit is waar conditioner in beeld komt.

De beste conditioner biedt extra verzorging. Het voedt, hydrateert en beschermt je haar en het helpt tegen klitten. Het verzacht je haar, waardoor je klitten makkelijker uitkamt.

Daarnaast kost het gebruik weinig extra moeite. Je brengt het gemakkelijk aan nadat je je haar wast.

Naast 'normale' conditioner bestaat er leave-in conditioner. De naam zegt het al: in plaats van dat je de conditioner na het inbrengen weer uitspoelt, laat je de leave-in conditioner in je haren zitten. Dit heeft een aantal voordelen.

Ten eerste voedt leave-in conditioner je haar langer dan een gewone conditioner en laat het een mooie glans achter. Wanneer je het product 's ochtends aanbrengt, zie je dat je haar de hele dag door meer glanst.

Ook beschermt leave-in conditioner je haar langer tegen factoren als wind, uv-straling, kou en hitte dan een normale conditioner. Vooral de bescherming tegen hitte is handig wanneer je je haar bijvoorbeeld föhnt of stylet.

Daarnaast ben je sneller klaar onder de douche met een leave-in conditioner, omdat je niet hoeft te wachten totdat je conditioner intrekt om het vervolgens uit te wassen. Je brengt alleen wat conditioner aan en laat het daarna zitten. Fijn als je liever weinig tijd kwijt bent aan haarverzorging!

Koopgids: hoe kies ik de beste leave-in conditioner?

Je haar goed verzorgen is belangrijk en de beste leave-in conditioner helpt hierbij. Ik vertel je in deze koopgids precies hoe je het juist product voor jouw haar vindt.

Haartype

Bij het kiezen van een passende leave-in conditioner kijk je om te beginnen naar welk haartype en welke eventuele haarproblemen je hebt.

Leave-in conditioner is in principe geschikt voor ieder haartype en -probleem, inclusief gezond haar, maar werkt vooral in specifieke situaties goed.

Heb je dun haar? Dan ziet je haar er al snel vet uit wanneer je een leave-in conditioner gebruikt. In dit geval kies je beter voor een normale conditioner.

Droog en beschadigd haar

Leave-in conditioner is vooral goed voor droog en beschadigd haar. Deze haarproblemen ontstaan voornamelijk snel bij haar dat je regelmatig stylet, föhnt en/of verft.

Kies in dit geval een product voor droog en beschadigd haar. De conditioner heeft bij voorkeur vochtinbrengende eigenschappen en bevat ingrediënten die vocht vasthouden.

Krul- en kroeshaar

Ook werkt leave-in conditioner goed voor alle typen (gezond) krul- en kroeshaar. Het zorgt dat je krullen zijdezacht aanvoelen, waardoor je het makkelijk doorkamt. Je haar ziet er daarnaast minder pluizig uit en krijgt het een mooie glans.

Kies in dit geval voor een conditioner die geschikt is voor krul- en kroeshaar en eventueel pluizend haar. Ook deze conditioners bevatten meestal hydraterende ingrediënten en hebben een voedende werking.

Lang haar

Doordat leave-in conditioner je haar zacht maakt, werkt het product ook goed voor mensen met lang haar.

De conditioner helpt bij het uitkammen van klitten en beschermt je haar, waardoor het minder snel breekt. Daarnaast maakt het je haarpunten sterker, waardoor je minder snel gespleten haarpunten krijgt.

De 5 beste leave-in conditioners op een rij

1. Briogeo Rosarco Milk Reparative Leave-In

1. Briogeo Rosarco Milk Reparative Leave-In

2. Mizani 25 Miracle Milk Leave-in

2. Mizani 25 Miracle Milk Leave-in

3. LolaVie Leave-In Conditioner

3. LolaVie Leave-In Conditioner

4. Mielle Organics White Peony Sulfate-Free

4. Mielle Organics White Peony Sulfate-Free

5. Garnier Whole Blends Coconut Oil

5. Garnier Whole Blends Coconut Oil

Ingrediënten

De ingrediënten in een leave-in conditioner hydrateren je haar en geven het een mooie glans. Kijk daarom goed naar welke ingrediënten de werking hebben die je zoekt, maar kijk ook welke ingrediënten je beter vermijdt.

Het is misschien een saai onderwerp, maar hoe beter je op de ingrediënten let, hoe groter de kans dat je de juiste leave-in conditioner vindt!

Natuurlijke ingrediënten en hypo-allergene producten

Een leave-in conditoner op basis van natuurlijke ingrediënten is meestal een goede keuze, zeker wanneer je hier waarde aan hecht. Denk hierbij aan shea butter, aloë vera, vitamine E en natuurlijke oliën zoals zonnebloemolie en kokosolie.

Het grootste nadeel van (volledig) natuurlijke conditioners is dat het effect niet altijd even mooi is, in vergelijking tot andere conditioners.

Wanneer je snel last hebt van een geïrriteerde hoofdhuid, helpt het in sommige gevallen ook wanneer je een natuurlijke conditioner gebruikt, maar niet altijd.

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Kies dan specifiek voor een hypo-allergeen product.

Hydraterende conditioner

Wanneer je specifiek zoekt naar een hydraterende conditioner, zijn de volgende ingrediënten goed: vetalcoholen, glycerol, shea butter, panthenol, olerithritol, natrium PCA, hyaluronzuur, sorbitol en fructose.

Daarnaast vind je ook regelmatig lichte oliën en/of pylymeren, zoals aloë of jojoba, in hydraterende conditioners.

Voedende conditioner

Wanneer je geen specifieke haarproblemen hebt, gebruik je een conditioner waarschijnlijk vooral voor de voedende en verzorgende werking. Het maakt in dit geval niet veel uit welke conditioner je kiest.

Ingrediënten waar je eventueel op let zijn biotine, keratine, pathenol en collageenpoeder. Deze stoffen voeden je haar en maken het veerkrachtiger, naast dat ze je haar hydrateren.

Siliconen

Siliconen komen in allerlei haarproducten voor. Misschien denk je daardoor dat ze geen kwaad kunnen, maar dat is niet waar. Het is beter als je siliconen vermijdt.

Dit ingrediënt zorgt voor een beschermend laagje op je haar, waardoor je haar gladder is. Dit lijkt goed, maar de siliconen werken op een onnatuurlijke manier.

Als je een conditioner met siliconen regelmatig gebruikt, laat dit steeds een laagje achter op je haar. Op den duur voelt je haar niet meer glad maar wordt het vies en vettig.

Parabenen

Ook parabenen komen in veel conditioners voor. Het ingrediënt vergroot de houdbaarheid van je de conditioner en zorgt voor een lekkere parfumgeur.

Hoewel er nu nog weinig bekend is over de schadelijkheid van parabenen, bestaat er binnen de wetenschap discussie over of parabenen goed zijn voor je haar. Dit heeft vooral te maken met het idee dat er mogelijk stoffen in zitten die je hormoonhuishouding verstoren.

Alcohol

Alcohol in conditioners werkt verdunnend en zorgt dat je het product makkelijker in je haar aanbrengt, maar droogt tegelijkertijd je haar uit en maakt het pluizig.

Je ontkomt er bijna nooit helemaal aan, maar hoe minder alcohol er in je conditioner zit, hoe beter het is. Kijk goed dat alcohol niet bovenaan in het rijtje van ingrediënten staat, maar zo ver mogelijk onderaan. Dan zit er niet zo veel in het product.

Daarnaast zijn sommige soorten alcohol zijn slechter dan anderen. Probeer de onderstaande soorten altijd te vermijden:

  • Alcohol Denat
  • SD Alcoholen
  • Ethanol
  • Isopropyl
  • Propanol
  • Propyl
  • Benzyl alcohol

Sulfaten

In tegenstelling tot de ingrediënten die ik hiervoor noemde, komen sulfaten bijna niet voor in leave-in conditioner, maar let toch goed op. Sulfaat zit vooral in shampoo.

Het reinigt je haar op een agressieve manier en wast natuurlijke oliën weg, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid van je haar. Vermijdt sulfaten zo veel mogelijk.

Zie je nu dat je shampoo sulfaten bevat? Dan is een leave-in conditioner (zonder sulfaten) extra goed. Dit helpt je haar herstellen van het effect dat de sulfaten hebben en houdt je haar gezond.

Veganistisch en dierproefvrij

Vind je het belangrijk dat je producten veganistisch en/of dierproefvrij zijn? Dan kies je gelukkig ook uit leave-in conditioners die in deze categorieën vallen.

Let goed op: de termen worden nogal eens met elkaar verward. Ik vertel je precies welke term wat inhoudt.

Veganistische (vegan) haarproducten bevatten geen dierlijke ingrediënten van dode of levende dieren. Daarnaast testen fabrikanten deze producten nooit op dieren.

Vegan producten zijn het diervriendelijkst en je herkent ze meestal een aan een label met een klavertje of zonnebloem waar 'vegan' bij staat.

Om het makkelijker te maken heb je websites met lijsten die aangeven of merken veganistische producten maken.

Je hebt ook vegetarische haarproducten. Dit is net even anders dan veganistische haarproducten. Vegetarische haarproducten bevatten geen dierlijke ingrediënten van dode dieren.

Bij dierproefvrije producten heb je de zekerheid dat het product niet getest is op dieren of ingrediënten bevat die getest zijn op dieren. Deze producten bevatten daarentegen mogelijk wel dierlijke ingrediënten.

Je herkent dierproefvrije producten aan een label met een konijntje, met de tekst 'cruelty free' erbij.

In de EU is testen op dieren verboden, maar buiten de EU geldt dit niet altijd. Is bij een product niet duidelijk of het dierproefvrij (of vegan) is? Ga er dan voor de zekerheid vanuit dat dit niet het geval is.

Dispenser en inhoud

Een punt waar je eventueel naar kijkt met het oog op gebruiksgemak, is de dispenser van de leave-in conditioner. Je hebt conditioners in een flacon, pomp, pot, spray of tube.

Welke dispenser je fijn vindt, is aan jou. Alle dispensers werken goed en het is maar net wat je handig vindt.

Het voordeel van een pot is dat je alle conditioner makkelijk bereikt, tot aan het laatste restje. Het nadeel is dat een pot minder hygiënisch is, vanwege het vocht en de bacteriën die erbij komen wanneer je je handen erin steekt.

Bij een flacon, tube of pomp moet je meer moeite doen om alles eruit te krijgen, maar deze dispensers zijn hygiënischer. Een spray is handig als je het product direct in je haar wil aanbrengen.

Kijk daarnaast naar de inhoud van de leave-in conditioner, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt voor je (lange) haar.

Vergelijk eventueel ook de inhoud van verschillende conditioners en de bijbehorende prijzen met elkaar. Wanneer je een product voor een hoge prijs met weinig inhoud kiest, is dat slechter voor je portemonnee.

Specificaties van leave-in conditioner naast elkaar

1Briogeo Rosarco Milk Reparative Leave-In
2Mizani 25 Miracle Milk Leave-in
3LolaVie Leave-In Conditioner
4Mielle Organics White Peony Sulfate-Free
5Garnier Whole Blends Coconut Oil

Briogeo Rosarco Milk Reparative Leave-In

Mizani 25 Miracle Milk Leave-in

LolaVie Leave-In Conditioner

Mielle Organics White Peony Sulfate-Free

Garnier Whole Blends Coconut Oil

Veelgestelde vragen over leave-in conditioner

Zit je nog met vragen of mis je nog wat informatie? Hieronder beantwoord ik nog wat laatste vragen over de leave-in conditioner.

Hoe gebruik je leave-in conditioner?

Gebruik de leave-in conditioner op nat of droog haar. Doe een klein beetje conditioner in je hand en verdeel het in je haar.

Breng het niet te dicht op je hoofdhuid aan en neem ook goed je haarpuntjes mee. De conditioner uitwassen is niet nodig. Het product kan de hele dag blijven zitten.

Kun je leave-in conditioner elke dag gebruiken?

Ja, dit kan, maar je haar wordt vet als je het dagelijks gebruikt. Wanneer je leave-in conditioner iedere dag in je haar smeert, zit het er nog in van de vorige dag en hoopt het zich mogelijk op.

Was daarom ook je haar regelmatig. Zo spoel je resten conditioner uit.

Kun je gewone conditioner als leave-in conditioner gebruiken?

Dit kan wel, maar ik raad het niet aan. Normale conditioner is speciaal gemaakt om eruit te wassen. Mogelijk is de normale conditioner te vet en ziet je haar er vettig uit.

Gebruik liever een speciale leave-in conditioner of een conditioner waarop specifiek staat dat je hem op beide manieren kunt gebruiken.

Conclusie

Welke leave-in conditioner je ook kiest, zolang je slechte ingrediënten vermijdt en een product uitzoekt dat bij jouw haartype en eventuele haarproblemen past, zal je haar stralen en gehydrateerd aanvoelen. ✨

Heb je nog opmerkingen of tips? Vul het feedbackformulier hieronder in. Zo kunnen wij onze artikelen verbeteren. Bedankt voor het lezen over de beste leave-in conditioner!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?