Een Frisse Start met de Beste Anti-Roosshampoo

Maar liefst de helft van de volwassen wereldpopulatie krijgt ten minste één keer in hun leven last van roos. Het is een onschuldige hoofdhuidaandoening, maar dat maakt het niet minder vervelend! Om van de poedersuiker op je hoofd verlost te zijn, is de beste anti-roosshampoo je redder in nood.

In dit artikel wijs ik je graag de weg naar de beste anti-roosshampoo voor jou! Met de beste anti-roosshampoo pak je het probleem van hoofdroos bij de (haar)wortel aan. Hieronder vind je alvast 3 fijne anti-roosshampoos op een rij.

Head Shoulders Head & Shoulders

Head Shoulders Head & Shoulders
Type dispenser: Flacon
Met conditioner: Nee
Dermatologisch getest: Ja
Inhoud: 1710 ml
Geslacht: Unisex
Bekijk op Bol.com

Head Shoulders Head & Shoulders

Head Shoulders Head & Shoulders
Type dispenser: Flacon
Met conditioner: Ja
Dermatologisch getest: Ja
Inhoud: 1620 ml
Geslacht: Unisex
Bekijk op Bol.com

Head Shoulders Head & Shoulders

Head Shoulders Head & Shoulders
Type dispenser: Flacon
Met conditioner: Ja
Dermatologisch getest: Ja
Inhoud: 1620 ml
Geslacht: Unisex
Bekijk op Bol.com

Waarom een anti-roosshampoo aanschaffen?

Roos (of ‘hoofdroos’) is een onschuldige maar vervelende hoofdhuidaandoening waarbij de huidcelvernieuwing op je hoofdhuid twee keer zo snel gaat. Als je roos hebt, is er dan ook een zichtbare ophoping van dode huidcellen. 

Niet fijn om losse schilfers op je hoofd of kleding te hebben. Vaak heb je niet alleen last van losliggende schilfers, maar ook een geïrriteerde hoofdhuid. Zo heb je bijvoorbeeld een rode huid of kun je niet stoppen met krabben.

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van deze snelle celvernieuwing. Wel worden drie factoren aangewezen die een rol spelen in het ontstaan van roos. 

  • Talg. Door talgproductie wordt de huid vettig. Mensen met roos hebben vaak een vette hoofdhuid. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. 
  • Gisten. Meer specifiek: het gist malassezia wordt als belangrijke boosdoener beschouwd. Deze gist maakt deel uit van de normale huidflora en veroorzaakt alleen hoofdroos in combinatie met… 
  • externe factoren, zoals droge lucht of interne factoren zoals een gevoeligheid, stress of een vitaminegebrek. 

Hoewel er dus nog veel onduidelijk is over de exacte oorzaak van roos, is anti-roosshampoo je redder in nood! Het kopen van dit product is niet zo makkelijk als je in eerste instantie zou denken.

Hoewel roos erg vervelend is, is het geen bedreiging voor je gezondheid: er is geen verband tussen hoofdroos of haaruitval of een medische aandoening. 

Een anti-roosshampoo reinigt je hoofdhuid grondig en voorkomt dat de roos terugkomt. Een groot voordeel van anti-roosshampoo is dat dit een makkelijke manier is om roos te verminderen en te voorkomen, door de celvernieuwing terug te brengen naar een normaal niveau.

Verder bevatten anti-roosshampoos ook ingrediënten om je hoofdhuid goed te hydrateren en zo de jeuk en irritatie te verminderen

Ik heb wat punten voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten. Op #1 staat natuurlijk dat de shampoo moet passen bij je haartype en de ernst van de roos.

Een verkeerde shampoo kan het beschermlaagje van je hoofdhuid juist verwijderen. Hierdoor krijg je juist irritaties en een rode hoofdhuid en mogelijk ook een grotere talgproductie. Dit maakt je hoofdhuid dus alleen maar kwetsbaarder.

Vrouw wast haar haar

Koopgids: hoe kies ik de beste anti-roosshampoo?

Een geschikte anti-roosshampoo kiezen is dus van groot belang, maar hoe kies je die? Een goede keuze maken begint bij het analyseren van je hoofdhuid.

Huidtype hoofdhuid 

Anti-roosshampoo is gericht op behandeling van je hoofdhuid. Kijk ook goed of de shampoo aansluit bij het huidtype van je hoofdhuid. Je huidtype hangt ook samen met het feit dat er twee soorten roos zijn:

  • Vette roos: Grote, gele schilfers, klampen zich vast aan de hoofdhuid. Door het krabben is de hoofdhuid geïrriteerd. Door deze verhoogde talgproductie klonteren de dode huidcellen aan elkaar. Deze samengeklonterde huidcellen zijn de velletjes die je ziet.
  • Droge roos: De schilfers zijn wit, zichtbaar op het oppervlak van de schedel en rond de randen van je haar. Schilfers blijven niet op de schedel, maar vallen uit en zijn te zien op je kleding. Valt als poedersuiker van je hoofd af.

Heb je een gevoelige hoofdhuid? Kies dan voor een anti-roosshampoo die speciaal geschikt is voor de gevoelige huid. Zo gaat de anti-roosshampoo niet alleen die vervelende hoofdroos tegen, maar geeft het je hoofdhuid de verzorging die het nodig heeft.

Onthoud: een gezonde hoofdhuid is de beste bescherming tegen het ontstaan van hoofdroos. Een goede leave-in conditioner kan ook helpen bij het gezond houden van de hoofdhuid.

Haartype 

Zoals bij alle haarproducten, moet een anti-roosshampoo ook goed aansluiten op je eigen haartype. Er zijn dan ook anti-roosshampoos die speciaal geschikt zijn voor bijvoorbeeld droog, gemengd, normaal of vet haar.

Heb je droog haar? Kies dan voor een voedende anti-roosshampoo, speciaal voor droog haar. Dan geniet je ook nog eens van extra hydratatie 😉!

Ingrediënten 

Ik adviseer je om sowieso altijd de ingrediënten te bekijken. Je gebruikt anti-roosshampoo om van een hoofdhuidaandoening af te komen. Bijwerkingen wil je zoveel mogelijk beperken.

Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb hieronder een simpel overzicht gemaakt! Als kritisch consument wil je natuurlijk weten welke ingrediënten je in je haar en op je hoofdhuid smeert. 🧐 

Actieve ingrediënten

Welke ingrediënten zijn het meest effectief in de strijd tegen hoofdroos? Je wilt niet blindelings afgaan op de beweringen en marketingpraatjes die op het etiket staan. Bekijk vooral welke actieve ingrediënten er in de anti-roosshampoo zitten. 

Met ‘actieve ingrediënten’ bedoel ik de ingrediënten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat zij hoofdroos effectief (‘actief’) bestrijden. Veel van deze ingrediënten zijn ook te verkrijgen bij de apotheek. 

De meest voorkomende actieve ingrediënten zijn:

  • Seleensulfide: (ook wel bekend als ‘selenium’). vermindert gisten en de talgproductie. 
  • Zinkpyrithion: remt de snelle celvernieuwing. 
  • Salicylzuur: dit verwijdert de bovenste huidlaag, waarop de schilfers zich bevinden.
  • Ketoconazol: werkt tegen schimmels en gisten.
  • Piroctone Olamine: werkt tegen de gist die een grote rol speelt bij het ontstaan van roos.

De effectiviteit van deze stoffen verschilt per persoon. Het is afhankelijk van de ernst van de hoofdroos en het huidtype van je hoofdhuid. Ook kun je last krijgen van bijwerkingen van deze ingrediënten. 

Heb je bijvoorbeeld een erg gevoelige huid? Of heb je een beschadigde hoofdhuid door het krabben op je hoofd? Kijk dan uit voor vervelende bijwerkingen! 

Van bovengenoemde actieve ingrediënten kun je bijvoorbeeld last krijgen van een rode of droge huid, of jeuk. Dit kan je klachten juist verergeren. Zodra je merkt dat je (meer) jeuk krijgt nadat je het product gebruikt, stop hier dan direct mee.

Een goede anti-roosshampoo helpt je juist tegen de jeuk. Heb je jeuk? Blijf met je vingers van je hoofdhuid. Anders beschadig je de huid alleen nog maar meer.

kat wordt op kop geaaid

Natuurlijke ingrediënten 

Vaak zie je ook ‘natuurlijke ingrediënten’ staan. Waarom? Natuurlijke ingrediënten zijn over het algemeen zachter en vriendelijker voor je huid en haar dan chemische ingrediënten. Voor de beste natuurlijke shampoo adviseer ik je om te kiezen voor een shampoo bar.

Deze shampoos bestaan niet alleen voor 100% uit natuurlijke ingrediënten, maar zijn ook nog eens vegan. Verder hebben deze shampoos een vaste vorm en geen plastic verpakking. Dat noem ik nog eens goed voor dier, mens en milieu! 🌱

Maar, let wel op: ook natuurlijke producten kunnen een allergische reactie geven. 

Alcohol en parfum vermijden

Hoewel je in de praktijk vrijwel voor elke (combinatie van) ingrediënten allergisch kan zijn, zijn er wel ingrediënten waarvan bekend is dat deze bij veel mensen tot irritaties leiden. Parfum is een van de grootste boosdoeners.

Hoewel een lekker geurtje fijn is, kan je hier wel vervelende bijwerkingen van krijgen. Naast geurstoffen zijn ook alcoholische conserveringsmiddelen een van de meest voorkomende oorzaken van allergie. 

Vooral voor mensen met een gevoelige huid of die een contactallergie hebben zijn deze ingrediënten per definitie een ‘no go’

De 5 beste anti-roosshampoos op een rij

1. Head Shoulders Head & Shoulders

1. Head Shoulders Head & Shoulders
Type dispenser: Flacon
Met conditioner: Nee
Dermatologisch getest: Ja
Inhoud: 1710 ml
Geslacht: Unisex

2. Head Shoulders Head & Shoulders

2. Head Shoulders Head & Shoulders
Type dispenser: Flacon
Met conditioner: Ja
Dermatologisch getest: Ja
Inhoud: 1620 ml
Geslacht: Unisex

3. Head Shoulders Head & Shoulders

3. Head Shoulders Head & Shoulders
Type dispenser: Flacon
Met conditioner: Ja
Dermatologisch getest: Ja
Inhoud: 1620 ml
Geslacht: Unisex

4. Maria Nila Head & Hair

4. Maria Nila Head & Hair
Type dispenser: Flacon
Met conditioner: Nee
Dermatologisch getest: Nee
Inhoud: 350 ml
Geslacht: Unisex

5. Schwarzkopf Anti-roos Shampoo 5x 400ml

5. Schwarzkopf Anti-roos Shampoo 5x 400ml
Type dispenser: Flacon
Met conditioner: Nee
Dermatologisch getest: Ja
Inhoud: 2000 ml
Geslacht: Unisex

De pH-waarde 

Check ook even hoe het zit met de pH-waarde. De pH-waarde geeft de zuurtegraad aan van een vloeibare oplossing. Een goede pH-waarde van een shampoo ligt tussen 3,5 en 5,0.

Met een goede pH-waarde trekken de haarschubben samen; de schubben liggen dan plat. Je haar breekt minder snel. Een goede pH-waarde is belangrijk voor een goede vochtbalans van je hoofdhuid. Als je last hebt van een droge hoofdhuid in combinatie met roos, kun je met goede hydratatie ook roos bestrijden.

Wist je dat ... je je haar niet elke dag hoeft te wassen? Als je je haar te veel wast, kan je de natuurlijke vetten van je hoofdhuid verwijderen. Deze vetten zijn juist belangrijk voor de bescherming van je hoofdhuid en haardos. 

Een te hoge pH-waarde leidt tot huidproblemen en haarproblemen. Met een pH-waarde dat boven 5,0 ligt, gaan de haarschubben open en worden ze ook zachter. Hierdoor krijg je pluizig, dof en beschadigd haar.

dry shampoos

Droogshampoo

Een goede droogshampoo is ideaal als je veel op reis bent en niet altijd in de buurt bent van een goede douche. Dit bestaat uit een poeder die het vet uit je hoofdhuid en haren absorbeert. Ook als het gaat om anti-roosshampoo zijn er varianten te vinden in de vorm van een droogshampoo.

Specificaties van anti-roosshampoos naast elkaar

Type dispenserInhoud
1Head Shoulders Head & ShouldersFlacon1710 ml
2Head Shoulders Head & ShouldersFlacon1620 ml
3Head Shoulders Head & ShouldersFlacon1620 ml
4Maria Nila Head & HairFlacon350 ml
5Schwarzkopf Anti-roos Shampoo 5x 400mlFlacon2000 ml

Head Shoulders Head & Shoulders

Type dispenser: Flacon

Inhoud: 1710 ml

Head Shoulders Head & Shoulders

Type dispenser: Flacon

Inhoud: 1620 ml

Head Shoulders Head & Shoulders

Type dispenser: Flacon

Inhoud: 1620 ml

Maria Nila Head & Hair

Type dispenser: Flacon

Inhoud: 350 ml

Schwarzkopf Anti-roos Shampoo 5x 400ml

Type dispenser: Flacon

Inhoud: 2000 ml

Veelgestelde vragen over anti-roosshampoo

Nog meer weten over anti-roosshampoo? Ik beantwoord hieronder een paar veelvoorkomende vragen.

Hoe vaak kan ik anti-roosshampoo gebruiken voordat ik resultaat zie? 

Hoe snel de anti-roosshampoo effectief is, hangt af van de specifieke shampoo die je gebruikt. Gemiddeld genomen kun je na twee weken resultaat zien. 

Hoe moet ik anti-roosshampoo gebruiken? 

In de eerste twee weken moet je twee keer per week je hoofdhuid en haar met anti-roosshampoo inwrijven. Om de hoofdroos effectief te bestrijden combineer je een anti-roosshampoo met een anti-roos conditioner. 

Last van roos? Kies dan altijd voor een anti-roos conditioner. Deze soort conditioner vult de actieve ingrediënten van een anti-roosshampoo aan.

Een ‘gewone’ conditioner kan namelijk de actieve ingrediënten uit de anti-roosshampoo verwijderen. Dat is zonde, want dan geeft het gebruik van anti-roosshampoo geen gewenst resultaat. 

Wat doet anti-roosshampoo met geverfd haar? 

Anti-roosshampoo kan van invloed zijn op de kleur van je geverfde haarlokken. Zo wordt anti-roosshampoo ook weleens gebruikt als alternatief voor zilvershampoo.

Wil je een ongewenste gloed uit je haar verwijderen en is zelfs een goede zilvershampoo niet effectief? Dan kun je anti-roosshampoo gebruiken om een ongewenste gele gloed uit je haar te verwijderen.  

Conclusie

Zoek je een anti-roosshampoo, zorg er dan voor dat deze goed aansluit bij het huidtype van je hoofdhuid en de behoefte van je haarlokken.

Hoewel je een anti-roosshampoo in de eerste plaats gebruikt om roos tegen te gaan, is goede verzorging een belangrijk punt om op te letten. Een gezonde hoofdhuid voorkomt voor een groot deel dat je opnieuw last krijgt van roos.

Dankjewel voor het lezen van dit artikel. Hopelijk heb je snel een goede shampoo in handen. Met de beste anti-roosshampoo pak je het probleem van hoofdroos bij de (haar)wortel aan 😄!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?