Laatst fietste ik 's morgens vroeg door de winkelstraat en werd verrast door een heerlijk aroma. De bakker op de hoek was zojuist geopend en het versgebakken brood was klaar om verkocht te worden. Eenmaal thuis was ik volledig geïnspireerd om deze sensatie in mijn eigen keuken te creëren.
Zelf brood bakken vergt wat tijd, maar is niet heel ingewikkeld. Ik leg je stap voor stap uit wat je moet doen om te genieten van een heerlijk versgebakken brood uit eigen keuken. Lees snel verder!
Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk liefde.❤️ Het geduld en kneedwerk vragen om nogal wat toewijding, maar het resultaat mag er zeker zijn. Brood bakken kun je helemaal zelf doen of met hulp van een goede broodbakmachine.
Een broodbakmachine doet eigenlijk al het werk voor je, namelijk: kneden, rijzen en bakken. Dat is veel makkelijker natuurlijk! Welke van de opties nou je voorkeur heeft, maakt niet uit. Ik bespreek ze namelijk allebei met je. We beginnen met bakken zonder broodbakmachine.
Scroll nog even verder voor de uitleg met broodbakmachine!
Voor het bakken van een overheerlijk (wit)brood moet je een aantal dingen in huis hebben.
Zorg dat je voor aanvang alle ingrediënten hebt afgewogen, je werkplek hebt opgeruimd, je handen hebt gewassen en je benodigdheden hebt klaargezet. Nu staat niets je meer in de weg om een heerlijk brood te bakken. Aan de slag dus!
Doe de bloem, het water, de gist en het zout in een grote kom. Meng alles door met je handen in het mengsel te kneden. Je ziet dat er na verloop van tijd een deeg ontstaat. Je blijft het deeg voor zo'n 15 tot 20 minuten kneden. Je merkt waarschijnlijk al dat je vandaag in ieder geval niet meer naar de sportschool hoeft.💪🏼😄
Je kunt het deeg ook door een goede keukenmachine met deeghaken laten kneden. Dat scheelt jou weer mankracht en tijd. Zet de keukenmachine op de tweede stand en laat het eerst maar eens voor 15 minuten kneden.
Om te kijken of het deeg klaar is, pak je een stukje en rek je het uit elkaar. Je kunt het vergelijken met kauwgom. Wordt het deeg dun en mooi lang uitgerekt? Dan is het klaar!
Breekt het uit elkaar? Dan moet je het wat langer kneden. Doe dit nog voor zo'n vijf minuten langer en controleer het deeg dan nogmaals.
Pak een grote kom (minimaal twee keer zo groot als het deeg) en vet deze royaal in met olie. Zorg dat de volledige kom ingevet is, om plakken te voorkomen. Het deeg gaat namelijk rijzen en zet dus uit. Vergeet dus niet om ook de bovenste randjes in te vetten.
Doe het deeg in de kom en bedek de kom met wat vershoudfolie. Zorg dat je de kom op een warme plek (21-28 graden) neerzet. Je laat de kom voor ongeveer een uurtje staan om het deeg te laten rijzen.
Dit uur kun je gebruiken om je aanrecht even op te ruimen en even een momentje voor jezelf te nemen. Zet dus de TV aan, doe een lekker gezichtsmasker op en kies wat heerlijke geurkaarsen uit voor een klein zen momentje.
Na een uur check je het deeg. Als het goed is, is het deeg verdubbeld in volume. Je kunt checken of het deeg voldoende heeft gerezen door met je vinger een gat in het deeg te prikken. Blijft het gat zichtbaar en komt je vinger er weer schoon uit? Dan heeft het deeg goed gerezen.
Bedek het aanrecht met bloem. In deze stap ga je het deeg doorslaan. Dit betekent dat je overtollig lucht uit het deeg drukt. Je kunt hiervoor je vingertoppen, vlakke hand of een deegroller gebruiken. Druk het deeg uit tot een cirkel.
Haal vervolgens steeds de buitenste zijden naar binnen, zodat het deeg langzamerhand een bolvorm krijgt. Stop de deegbol weer in de kom en bedek het met wat vershoudfolie. Nu laat je het deeg voor zo'n 20 minuten rusten.
Na dat het deeg heeft gerust, vorm je het in het gewenste model. Je kunt het deeg bol laten voor een rond en hoog brood, of maak een mooie traditionele ovale vorm.
Het is uiteraard ook toegestaan een (ingevet) bakblik te gebruiken. Let echter wel op dat dit bakblik groot genoeg is. Het deeg zal in de tweede rijs namelijk weer gaan uitzetten.
Gebruik je geen mal of bakblik? Dan leg je je gevormde brooddeeg op een ovenplaat die bedekt is met bakpapier. Smeer wat olijfolie op het deeg om plakken te voorkomen. Bedek het deeg wederom met vershoudfolie en laat het weer een uur rijzen.
Zorg dat je het deeg weer op een warme plek zet (21-28 graden). Zet na 50 minuten even een timer om de oven alvast voor te verwarmen. Stel de oven in op boven- en onderwarmte en zet de temperatuur op zo'n 230 graden.
Is het deeg weer verdubbeld en veert het lichtjes terug? Dan is het rijzen voltooid.
Nadat het rijzen weer is voltooid, is het (eindelijk🙌🏼) tijd om te bakken. Verwijder eerst nog even de vershoudfolie. Om je brood nog mooier te maken, kun je met een mes wat kerven in het deeg zetten. Je krijgt dan een beetje het resultaat zoals hieronder op de afbeelding te zien is.
Dit is precies hoe je een brood wil zien! Bak het brood nu voor ongeveer 35 minuten lang in de oven totdat het goudbruin is.
Is de baktijd voorbij en ziet het brood er mooi uit? Dan kun je hem eruit halen. Om dubbel te checken of het brood klaar is kun je even op de onderkant van het brood kloppen. Bij een hol geluid weet je zeker dat het brood klaar is.
Is je brood ingezakt? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het deeg was waarschijnlijk te vochtig of het heeft te lang gerezen. Experimenteer de volgende keer met wat minder water en gist.
Laat nu het brood even afkoelen. Persoonlijk vind ik dit altijd het lastigste onderdeel. Die overheerlijke geur en goudgele korst maken de verleiding erg groot om alvast een stukje te proeven. Het loont echter wel degelijk om even te wachten. Het snijden in een warm brood zorgt namelijk voor gaten.
Na het afkoelen kun je twee dingen doen. De eerste optie heeft mijn voorkeur: je eet het brood direct op en geniet van jouw eigen, verse creatie. Heb je meerdere broden gebakken, of na het bakken geen honger? Stop het brood dan direct in de vriezer om er op een ander moment van te genieten.
Haal je beste messenset uit de kast wanneer je een zelfgebakken brood gaat snijden. Met een bot mes maak je al snel deuken in je mooie brood. Dat is zonde van de luchtigheid en structuur!
Het gebruik van een broodbakmachine is veel gemakkelijker en scheelt je veel tijd. Voor het bakken van een brood in je broodbakmachine moet je het volgende in huis halen.
Er zijn ook kant-en-klare broodmixen te koop, waar de ingrediënten al voorgemixt zijn. Hierbij hoef je dan vaak alleen nog maar water toe te voegen. Lees daarom altijd goed de instructies op de verpakking!
Haal het bakblik uit de broodbakmachine en stop hier alle (afgewogen) ingrediënten in.
Stop het bakblik in de broodbakmachine en zet het programma aan. Vaak kun je zelf de grootte van het brood en de kleur van de korst bepalen. Meestal is het instellen erg gemakkelijk. Pak eventueel de handleiding van de machine erbij wanneer je niet zeker weet wat een bepaalde knop of instelling betekent.
Zet de machine aan. De machine zal nu zelf het kneed- en rijsproces doorlopen. Dit duurt minimaal twee uur, maar kan tot ongeveer vier uur duren! Kun jij ondertussen wat voor jezelf doen.💃🏼
Wanneer de machine klaar is, haal je met ovenhandschoenen het bakblik uit de machine. Laat het brood uit het (hete) bakblik glijden om af te koelen. Het brood moet volledig afgekoeld zijn, voordat je het gaat snijden!
Erg lastig, want de geur van het brood is zo aanlokkelijk dat je er bijna niet vanaf kunt blijven.😋 Eet na het afkoelen het brood direct op of vries het in. Je wilt namelijk niet dat het brood oud wordt. Eet smakelijk!
Hopelijk heb je nu antwoord gekregen op de vraag: "hoe bak ik zelf brood?". Het proces vergt wat geduld, maar is zeker niet ingewikkeld. Met het volgen van het stappenplan moet het in ieder geval helemaal in orde komen. Die heerlijke, verse broodgeur is de moeite zeker waard.
Laat je in het feedbackformulier nog even weten of je zelfgebakken brood goed smaakte? Bedankt voor het lezen👋🏼!