Wat is Beter: Wasmiddel of Waspoeder?

Zweer je bij vloeibaar wasmiddel? Of koop je niks anders dan waspoeder? Wellicht gebruik je toevallig het middel dat in de aanbieding was of het lekkerst ruikt. Maar heb je je eigenlijk wel eens afgevraagd waarom er twee soorten wasmiddel zijn?

Op deze pagina leg ik je uit welke van de twee beter is voor je was én je machine. Hiervoor duiken we in de verschillende eigenschappen van zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder.

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is beter?

Regelmatig afwisselen is het beste voor je was en je machine. Voor het wassen op lagere temperaturen gebruik je het beste vloeibaar wasmiddel. Waspoeder is weer beter voor je witte was vanaf 60 graden. Dit heeft verschillende redenen.

Wil je weten waarom? Lees dan snel verder.

Een korte geschiedenis van wasmiddel⏳

Om te begrijpen welk type wasmiddel het beste is duiken we even kort in de geschiedenis van wassen. Wasmiddel zag er eeuwen geleden namelijk nog heel anders uit.

Een mannenklus

Voordat men ooit gehoord had van wasmachines of reinigingsproducten, werd kleding in natuurlijk water gewassen. Het goed kunnen wassen zat 'm vooral in de hoeveelheid spierkracht die je had. 💪🏼

De was doen betekende hard schrobben, wringen en kloppen totdat alles weer schoon was. Gezien de fysieke mankracht die nodig was om kleding schoon te krijgen, werd dit slechts enkele keren per jaar uitgevoerd en alleen gedaan door mannen.

Waar de was doen eerst een mannentaak was, verschoof deze rol later al snel naar de vrouw. Dit zou tot zeker een paar eeuwen later zo blijven.

Urine als schoonmaakmiddel💦

Als wasmiddel werd vroeger dierlijk vet of loog gebruikt. In de zoektocht naar het beste wasmiddel werd flink geëxperimenteerd. Zo werd ook wel eens zogeheten 'kamerloog' gebruikt. Dit is een wat mooiere term voor urine.🧻 De urine werd dan gemengd met water.

Het idee hierachter was dat de ammoniak uit de urine de ergste vlekken uit kleding verwijderde. Slim gedacht, maar echt fris zal de kleding toentertijd niet geroken hebben.

Voor 7de eeuw was zeep het meest gebruikte middel om kleding mee te reinigen. Zeep maken was een ambacht die in Italië, Spanje en Frankrijk beoefend werd.

Helaas werd dit in de middeleeuwen om zeep geholpen door het gedachtegoed dat baden, wassen en het gebruik van zeep het werk van de duivel waren.👹 Daar wilde je als een gemiddelde middeleeuwer natuurlijk je vingers niet aan branden.

Het huidige wasmiddel🧴

Spoelen we een aantal eeuwen door, dan zien we dat in de jaren 40-50 de eerste wasmiddelen zoals we die nu kennen op de markt komen. De komst van een wasmachine vroeg om een ander wasmiddel (dan loog). Loog was namelijk schadelijk voor een aantal componenten van de wasmachine.

Het eerste echte wasmiddel kwam van het concern Procter & Gamble. Het was een waspoeder van het merk Tide, wat in de VS nog steeds onder deze naam te koop is. Dit poeder bevatte synthetische ingrediënten in plaats van loog of zeep.

Liever waspoeder of vloeibaar wasmiddel?

Tot op de dag van vandaag zijn de wereldwijde verkopen van poeder en vloeibaar wasmiddel zo'n 50/50. De meningen over het beste middel zijn dus erg verdeeld. Hieronder loop ik de voor- en nadelen van beide soorten met je langs.

Waspoeder🧂

Waspoeder is de meest traditionele vorm van wasmiddel die we kennen. Het zit vaak in grote kartonnen verpakkingen met kilo's aan waspoeder. Deze grootverpakkingen zijn relatief goedkoop en doe je lang mee.

Milieuvriendelijkere verpakking♻️

Een kartonnen verpakking van waspoeder is daarnaast beter voor het milieu dan de plastic verpakkingen waarin we vloeibaar wasmiddel vinden.

Verder zorgt de kartonnen verpakking vooral voor nadelen. Waspoeder in een kartonnen verpakking verliest namelijk snel z'n parfum. Hierdoor komt de heerlijke geur waarmee geadverteerd wordt niet terecht in de kleding.

Een ander nadeel van de kartonnen verpakking is dat het het waspoeder sneller laat klonteren, waardoor het minder goed oplost in water. Deze nadelen zijn echter weer gemakkelijk te voorkomen door je waspoeder te bewaren in een afgesloten pot. Dit staat ook nog eens een stuk leuker!

Waspoeder met maatschep

Waspoeder voor de witte was🤍

Vooral voor de witte was is waspoeder geschikter. Waspoeder bevat namelijk bleekmiddel. Dit zorgt ervoor dat je kleren minder snel grauw worden. Helaas zorgt bleekmiddel bij kleurrijke was juist dat de kleuren sneller vervagen. Waspoeder is dus minder geschikt voor de bonte was.

Is je witte kleding grauw geworden lukt het niet om het weer stralend te krijgen? Dan kun je met de juiste tips de witte was weer wit krijgen.

Alleen op hoge temperaturen🌡️

Wasmiddel moet goed in het water zijn opgelost om optimaal te werken. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe sneller andere stoffen hierin oplossen. Waspoeder doet dus vooral zijn werk op hogere wastemperaturen (vanaf 60 graden).

Dit maakt waspoeder geschikter voor artikelen die op een hoge temperatuur gewassen moet worden, zoals handdoeken wassen.

Bij het wassen op lagere temperaturen heb je kans dat het poeder niet volledig oplost in het water. Hierdoor kunnen er poederresten in je machine overblijven.

Het is daarom ook van belang dat je waspoeder goed doseert en zeker niet te veel gebruikt. De aanslag die in je wasmachine ontstaat is niet goed voor sommige onderdelen. Overtollige poederresten kunnen ook op je kleding terecht komen. Hierdoor kun je last krijgen van huidirritatie.

Voordelen:

  • Goedkoper
  • Milieuvriendelijkere verpakking
  • Houdt de witte was stralend wit
  • Wast beter op hoge temperaturen

Nadelen:

  • Werkt minder goed op lagere temperaturen
  • Minder geschikt voor de bonte was
  • Schadelijker voor je machine dan vloeibaar wasmiddel
  • Kan een schurende werking hebben

Vloeibaar wasmiddel💧

Vloeibaar wasmiddel wint steeds meer terrein. Dit is niet onterecht. Vloeibaar wasmiddel heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van waspoeder.

Alle wastemperaturen❄️

Vloeibaar wasmiddel is gemakkelijk oplosbaar in water. Hierdoor mengt het ook goed met water van lagere temperaturen (<60 graden). Vloeibaar wasmiddel doet zijn werk goed op elke temperatuur, omdat het sneller oplost dan waspoeder.

Voor je wasjes op 40 of 30 gaden heeft vloeibaar wasmiddel dus de voorkeur. En we weten, wassen op lagere temperaturen bespaart energie en is beter voor het milieu.

Milieu🌱

Het is lastig te zeggen welk wasmiddel nou milieuvriendelijker is. Zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel is niet per se bevorderlijk voor het milieu. Wasmachines verbruiken nou eenmaal veel energie.

Vind je het belangrijk rekening te houden met de aarde? Gebruik dan speciale ecologische wasmiddelen en was zo veel mogelijk op lage temperaturen met een volle trommel.

Om energie te besparen laat je je kleding luchtdrogen op het beste droogrek of een droogmolen. Is het geen goed weer? Dan kun je gebruik maken van een goede wasdroger, de beste warmtepompdroger of een goede was-droogcombinatie.

Iemand schenkt vloeibaar wasmiddel in doseerdop

Dosering🧪

Het is vooral bij vloeibaar wasmiddel belangrijk te letten op de dosering. Je gebruikt namelijk erg gemakkelijk te veel.

Bij een teveel aan vloeibaar wasmiddel kan je kleding naderhand wat vettig en plakkerig aanvoelen. Dit komt doordat er residu van het onopgeloste wasmiddel achterblijft op de kleding.

Ook de machine kan hier last van hebben. Bij vaak wassen met vloeibaar wasmiddel op lage temperaturen kan vetluis in de machine ontstaan. Het is daarom belangrijk zo af en toe je machine op een hoge temperatuur te laten draaien en een ontvettende wasmachinereiniger te gebruiken.

Toch is over het algemeen vloeibaar wasmiddel beter voor je machine dan poeder, omdat een vloeibaar middel niet snel voor aanslag zorgt.

Vloeibaar wasmiddel bevat meestal geen bleekmiddel. Daarnaast schuurt een vloeibaar middel niet met de kleding, waardoor je kleurrijke kleding lang mooi blijft. Voor de bonte was heeft vloeibaar wasmiddel dus zeker de voorkeur.

Een nadeel van vloeibaar wasmiddel is dat het duurder is dan waspoeder. Dit komt ook doordat je vloeibaar wasmiddel erg snel overdoseert. Het doseren blijft dan ook een hele kunst, vooral als je ook nog erg je best moet doen om niet te morsen.

Voordelen:

  • Wast beter op lagere temperaturen
  • Ook geschikt voor hoge temperaturen
  • Geschikter voor de bonte was
  • Beter voor je wasmachine

Nadelen:

  • Is duurder
  • Gemakkelijk te morsen
  • Plastic verpakking
  • Kan vetluis veroozaken

Bekijk de video hieronder waarin de voor- en nadelen van zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel nog eens op een rijtje worden gezet.

Hoe doseer je wasmiddel?

Het juist doseren van wasmiddel is erg belangrijk. Of het nou poeder of vloeibare wasmiddel is: te veel wasmiddel is slecht voor je kleding en voor de wasmachine.

Daarbij wordt je kleding er niet schoner van. Liever te weinig dan te veel wasmiddel dus. Zo voorkom je onnodig veel gebruik en merk je dat je wasmiddel langer meegaat.

Hoeveel wasmiddel je moet gebruiken is afhankelijk van een aantal dingen, namelijk de hoeveelheid was, hoe vuil je was is en de hardheid van het water. Voor deze laatste geldt dat hoe harder het water is, hoe meer wasmiddel je nodig hebt.

De waterhardheid is afhankelijk van het mineraalgehalte en verschilt per gemeente. Wil je weten hoe hard het water is in jouw gemeente? Bekijk dan deze pagina.

Voor de rest is het belangrijk goed naar de wasinstructies te kijken om een indicatie te krijgen van de juiste dosering. Experimenteer hier vooral mee! Probeer steeds een wat lagere dosis wasmiddel te gebruiken, totdat je merkt dat je was niet meer goed schoon wordt.

Gifje van overdoseren van wasmiddel

Conclusie

Als het goed is, heb je na het lezen van bovenstaande informatie een antwoord op de vraag: "waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is beter?".

Natuurlijk is het antwoord afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar als we experts mogen geloven is afwisseling het beste.

Gebruik waspoeder voor de witte was van 60 graden of hoger. In de andere gevallen kun je het beste voor vloeibaar wasmiddel gaan.

Hopelijk heeft dit artikel je wat wijzer gemaakt. Bedankt voor het lezen van dit artikel over waspoeder en vloeibaar wasmiddel. Heb jij nog goede wastips? Laat ze hieronder achter in het feedbackformulier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?