Geef Je Ogen een Wauw-Effect met de Beste Oogschaduw

Of je nu voor een verleidelijke blik of voor een kleurrijke look gaat; de beste oogschaduw is een onmisbaar product in je beauty stash. Spelen met diepte en kleur kan wonderen doen voor je ogen!👀

Met de beste oogschaduw maak je niet alleen die klassieke smokey eye, maar kun je ook spelen met andere stijlen en kleurencombinaties. Om fijne oogschaduw te kiezen, moet je weten welke kleuren, effecten en substanties van oogschaduw bij jou passen.

Dat is nou precies waar ik je bij ga helpen! De drie beste keuzes vind je alvast hieronder.

Max Factor Masterpiece Nude Palette

Max Factor Masterpiece Nude Palette
Verpakking lengte: 113 mm
Verpakking breedte: 68 mm
Kleur: 003 Rose Nudes
Aantal kleuren: 8
Effect: Glanzend
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee
Bekijk op Bol.com

Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw

Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw
Verpakking lengte: 112 mm
Verpakking breedte: 65 mm
Kleur: 001 Cappuccino Nudes
Aantal kleuren: 8
Effect: Glanzend
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee
Bekijk op Bol.com

Maybelline New York The Nudes

Maybelline New York The Nudes
Verpakking lengte: 125 mm
Verpakking breedte: 69 mm
Kleur: Nudes
Aantal kleuren: 12
Effect: Glanzend
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom oogschaduw aanschaffen?

Stel je een full-face make-up look voor, waarbij je een goede foundation, contour, blush, lippenstift en je beste mascara (of een goede waterproof mascara) perfect hebt aangebracht. Zodra je in de spiegel kijkt, zie je dat er iets mist.

Oogschaduw geeft je dat wow-effect voor je ogen, en zonder ziet de boel er maar vlak uit. Oogschaduw zorgt namelijk voor meer diepte rondom je ogen. Vervolgens maak je de look af door je wimpers een boost te geven met wimperserum en de beste wimperkruller.

Dit in combinatie met het beste oogpotlood en de beste eyeliner maakt je ogen het middelpunt van de aandacht. Oogschaduw is hier de basis voor!

Koopgids: hoe kies ik de beste oogschaduw?

De beste oogschaduw is sterk afhankelijk van je eigen wensen. Er bestaan aan de andere kant wel wat universele regels voor de beste kleuren en stijlen voor jouw oog- en huidskleur.

Hieronder bespreek ik de belangrijkste specificaties met je. Met een goede koop garandeer ik je dat je oogschaduw je favoriete make-up product wordt.

Kleur

We beginnen bij de basics. Het allereerste en leukste onderdeel van het kiezen van een oogschaduw is de kleur.🌈 De meeste soorten oogschaduw komen in palletten. Deze voorgeselecteerde kleuren zijn erg geschikt om te combineren en om bepaalde looks mee te creëren.

Kies eerst vooral de kleuren die goed staan bij je oog- en huidskleur. Heb je een lichte huidskleur? Dan zit je altijd goed met nude- of aardse tinten. Deze bevatten vaak brons- en koperkleuren en zorgen bij een lichte huid voor een oogverblindende look.

Een medium donkere huidskleur vraagt om wat warmere kleuren, zoals bruin en donkerrood. Ook kleuren met een gelige ondertoon, zoals goud- en honingkleuren, zijn erg geschikt. Durf je met wat extremere kleuren spelen? Zorg dan dat deze kleuren goed gepigmenteerd zijn.

Voor een donkere huiskleur is het belangrijk om grijstinten te voorkomen, omdat je hiermee een dof effect creëert. Kies voor heldere, goed gepigmenteerde kleuren. Indigo en bordeauxrood staan prachtig!

Naast je huidskleur is ook oogkleur erg van belang voor het bepalen van de juiste kleuren oogschaduw. Wil je je ogen echt laten opvallen? Kies dan voor een oogschaduwkleur complementair aan je oogkleur.

Een complementaire kleur is de kleur die in de kleurcirkel lijnrecht tegenover jouw oogkleur staat. Een mix van primaire met secundaire kleuren is voor oogschaduw een goed begin.

Klinkt dat allemaal ingewikkeld? In de video hieronder leer je daar meer over!

Aantal kleuren

Bij het kiezen van oogschaduw heb je meestal de keuze uit een pallet of een enkele oogschaduwkleur. Vooral voor beginners zou ik aanraden voor een pallet te kiezen, waarin je kunt oefenen met verschillende kleurcombinaties.

Oogschaduw van een enkele kleur is ideaal wanneer je die kleur vaak gebruikt en het sneller opgaat dan andere kleuren, maar dit leer je met de ervaring. De basis is daarom een palette met een minimum van 6 kleuren die goed bij elkaar passen.

Voor de wat meer ervaren make-upper die weet welke kleurencombinaties werken, kun je voor losse, enkele kleuren of paletten met veel verschillende (soms meer dan 100) kleuren kiezen.

Kwaliteit

Kwaliteit is een lastig aspect bij het kiezen van oogschaduw. Hiervoor moet je namelijk de proef op de som nemen. Tussen de verschillende merken en soorten oogschaduw zitten veel kwaliteitsverschillen.

Om dit uit te proberen kun je het beste in de winkel verschillende typen oogschaduw testen met een swatch op je arm. Een belangrijk kwaliteitskenmerk van oogschaduw is de pigmentatie van de kleuren. Dit betekent eigenlijk niets anders dan hoe sterk de kleur van de oogschaduw is.

Oogschaduwpalet met verschillende kleuren

Een goede kwaliteit oogschaduw heeft weinig opbouw nodig om de gewenste kleur op je huid te krijgen. Bij de wat slechtere kwaliteit oogschaduw merk je dat één laagje weinig kleur afgeeft op de huid.

Dan moet je dus meerdere lagen aanbrengen, wat kan leiden tot teveel poeder op je oogleden. Hierdoor gaat je oogschaduw er vlekkerig uit zien.

Om dit te voorkomen zijn we bij het tweede kwaliteitscriterium aangekomen. Een goede oogschaduw moet namelijk goed te blenden zijn. Dit houdt in dat je de kleuren gemakkelijk in elkaar kan laten overlopen, zodat je geen harde lijnen of vlekken overhoudt.

Je test dit door twee kleuren oogschaduw van hetzelfde merk naast elkaar op je arm te swatchen. Ga vervolgens lichtjes met je vingers over de twee kleuren heen, met het doel ze mooi in elkaar te laten overlopen.

Kost dit niet te veel moeite en zijn er geen harde lijnen meer te bekennen? Dan heb je goede blendbare oogschaduw te pakken!

Oogschaduw van goede kwaliteit blijft ten slotte lang en mooi zitten, maar er zijn ook andere producten die daarbij helpen. Maak elke look af met een goede setting spray en geniet langer van het resultaat!

De 5 beste oogschaduwen op een rij

1. Max Factor Masterpiece Nude Palette

1. Max Factor Masterpiece Nude Palette
Verpakking lengte: 113 mm
Verpakking breedte: 68 mm
Kleur: 003 Rose Nudes
Aantal kleuren: 8
Effect: Glanzend
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee

2. Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw

2. Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw
Verpakking lengte: 112 mm
Verpakking breedte: 65 mm
Kleur: 001 Cappuccino Nudes
Aantal kleuren: 8
Effect: Glanzend
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee

3. Maybelline New York The Nudes

3. Maybelline New York The Nudes
Verpakking lengte: 125 mm
Verpakking breedte: 69 mm
Kleur: Nudes
Aantal kleuren: 12
Effect: Glanzend
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee

4. Makeup Revolution Revolution Oogschaduw Palette

4. Makeup Revolution Revolution Oogschaduw Palette
Verpakking lengte: 175 mm
Verpakking breedte: 104 mm
Kleur: multi
Aantal kleuren: 30
Effect: Glanzend
Substantie: Poeder

5. Maybelline New York Color Tattoo

5. Maybelline New York Color Tattoo
Verpakking lengte: 40 mm
Verpakking breedte: 39 mm
Kleur: 150 Socialite
Aantal kleuren: 1
Effect: Glanzend
Substantie: Crème
Veganistisch: Nee

Effect

Van matte oogschaduw tot glitters: oogschaduw bestaat in allerlei effecten. Door verschillende effecten te gebruiken kun je spelen met de intensiteit van de look. Hieronder neem ik ze met je door.

Oogschaduw met een matte effect is een veilige optie die goed past in je dagelijkse make-uproutine. Voor een avondlook kan enkel matte oogschaduw wat saai zijn en is het veel leuker dit te combineren met andere effecten. Een oogschaduw met shimmer (of glanzend) effect heeft naast kleur een mooie glans.

Lichtgekleurde shimmer oogschaduw is erg geschikt om verschillende plekken rondom het oog te highlighten. Zo kun je je wenkbrauwbot, je binnenste ooghoek en het midden van je ooglid voorzien van een mooi laagje shimmer. Zo laat je je ogen volledig stralen.

Precies tussen de matte en shimmer zit de oogschaduw met een satin afwerking. Ze zijn dus iets glanzender dan matte oogschaduw, maar lang niet zo glanzend als shimmers. Ze zijn een goede optie wanneer een matte look wat te saai is, maar je geen heftige glitters wilt.

In een pallet vind je vaak matte, satin, shimmer en soms zelfs glitter oogschaduw. Dit is ook juist de bedoeling! Zo heb je meer mogelijkheden voor prachtige, creatieve looks.

Substantie

Je ziet vaak poederoogschaduw, maar er is ook oogschaduw in andere substanties. Zo liggen er ook crème en vloeibare substanties in de schappen.

Poederoogschaduw is de meest gebruikte en veelzijdige substantie. Poeder komt namelijk in alle effecten die ik hierboven heb besproken. Hiermee is poederoogschaduw in staat alle looks te creëren die je maar kunt bedenken.

Het nadeel van poeder is dat het soms slecht gepigmenteerd is of niet lang blijft zitten. Meestal ligt dit aan de kwaliteit van de oogschaduw, maar je kan dit probleem verhelpen met een goede oogschaduwbasis. Denk dan aan een primer of concealer.

Een minder voorkomende vorrm van oogschaduw is de crème. Crèmes zijn gebruiksvriendelijk en gemakkelijk aan te brengen, vooral wanneer ze in de vorm van een stick verkrijgbaar zijn. Het nadeel is dat crème wat moeilijker blendt.

Crèmes trekken overigens goed in de huid en blijven vaak langer zitten dan poeder. De voordelen van crème- en poederoogschaduw zou je ook kunnen combineren door de crème te gebruiken als basis voor de poederoogschaduw.

Potjes met vloeibare oogschaduw

Een derde variant is de compleet vloeibare oogschaduw. Van de drie substanties blijft vloeibare oogschaduw het beste zitten, omdat het snel na aanbrengen opdroogt. Dit maakt het daarentegen wel lastiger om het goed aan te brengen.

Om vloeibare oogschaduw goed te blenden, moet je snel en nauwkeurig werken. Doe je dit niet, dan is het erg lastig deze vlekkerige oogschaduw te herstellen.

Veganistisch

Veganisme heeft vele voordelen voor natuur, milieu en dieren. Niet alleen voedsel, maar ook voor oogschaduw kun je de keuze maken enkel veganistisch te kopen. Onder veganistische cosmeticaproducten wordt verstaan dat deze vrij zijn van dierlijke producten én niet op dieren zijn getest.

Ook in oogschaduw worden vaak dierlijke producten verwerkt. Dit is een ander label dan enkel 'cruelty-free', wat inhoudt dat het product niet gebruikt is voor dierproeven. Producten met het label cruelty-free kunnen daarentegen wel dierlijke ingrediënten bevatten.

Grijs konijntje kauwt op een blaadje sla.

Afmetingen verpakking

Inhoud is belangrijk, maar de juiste verpakking mag zeker niet onderbelicht blijven! Dan heb ik het niet over het uiterlijk van de verpakking, maar vooral over het formaat. Het is namelijk erg fijn dat je een oogschaduw mee kunt nemen om zo af en toe een kleine touch-up te doen.

Gelukkig zijn veel paletten oogschaduw ook in het klein beschikbaar. Check dus wel altijd even de afmetingen als je wilt dat de oogschaduw in je handtas past.👜

Specificaties van oogschaduw naast elkaar

KleurAantal kleurenEffectSubstantieVeganistisch
1Max Factor Masterpiece Nude Palette003 Rose Nudes8GlanzendPoederNee
2Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw001 Cappuccino Nudes8GlanzendPoederNee
3Maybelline New York The NudesNudes12GlanzendPoederNee
4Makeup Revolution Revolution Oogschaduw Palettemulti30GlanzendPoederNee
5Maybelline New York Color Tattoo150 Socialite1GlanzendCrèmeNee

Max Factor Masterpiece Nude Palette

Kleur: 003 Rose Nudes

Aantal kleuren: 8

Effect: Glanzend

Substantie: Poeder

Veganistisch: Nee

Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw

Kleur: 001 Cappuccino Nudes

Aantal kleuren: 8

Effect: Glanzend

Substantie: Poeder

Veganistisch: Nee

Maybelline New York The Nudes

Kleur: Nudes

Aantal kleuren: 12

Effect: Glanzend

Substantie: Poeder

Veganistisch: Nee

Makeup Revolution Revolution Oogschaduw Palette

Kleur: multi

Aantal kleuren: 30

Effect: Glanzend

Substantie: Poeder

Veganistisch: Nee

Maybelline New York Color Tattoo

Kleur: 150 Socialite

Aantal kleuren: 1

Effect: Glanzend

Substantie: Crème

Veganistisch: Nee

Veelgestelde vragen over oogschaduw

Wil je nog meer weten over oogschaduw? Neem hieronder eens een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Welke oogschaduw bij groene ogen?

Rode, oranje of bruine kleuren oogschaduw zijn het meest geschikt voor groene ogen. Zolang de kleur een rode ondertoon heeft zit je goed. Rood staat exact tegenover groen in het kleurenspectrum, waardoor je groene ogen erg goed naar voren komen.

Hoe oogschaduw aanbrengen?

Oogschaduw kun je het beste aanbrengen met speciale oogschaduwkwasten. Hieronder vallen kleine kwasten om de oogschaduw nauwkeurig aan te brengen, maar ook grotere blendkwasten om de look een mooi geheel te laten zijn. De basis van het aanbrengen van oogschaduw begint bij een basiskleur.

Breng dan eerst je gekozen basiskleur oogschaduw aan op je ooglid. Breng vervolgens een donkerdere kleur aan in de buitenkant van je ooglid en blend het (lichtjes) uit. Zolang je zorgt dat de kleuren goed en logisch in elkaar overlopen kun je van je ooghoeken tot wenkbrauwen spelen met verschillende kleuren.

Waarom oogschaduw?

Oogschaduw heeft als doel om meer aandacht op je ogen te vestigen. Het gebruiken van oogschaduw geeft meer diepte en vorm aan je ogen, waardoor je je ogen optisch groter, breder of scherper kunt laten lijken.

Waar oogschaduw aanbrengen?

Oogschaduw breng je aan op de huid rondom je ogen. Dit is voornamelijk op het ooglid, maar kan doorlopen tot het wenkbrauwbot en kan ook worden aangebracht bij de rand van de onderwimpers.

Conclusie

Bij het kiezen van de beste oogschaduw is het dus vooral belangrijk eerst te bepalen welke kleur bij jou past. Daarna kijk je naar andere specificaties, zoals je favoriete substantie, de kwaliteit, de afmetingen en de aanwezigheid van dierlijke ingrediënten.

Heb je eenmaal je favoriete oogschaduw gevonden? Dan kun je hier maandenlang mee vooruit.

Bedankt voor het lezen👋. Schroom niet hieronder feedback achter te laten!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?