Een Egale Huid met de Beste Foundation

Elke make-up liefhebber heeft de beste foundation nodig. Hierop bouw je de rest van je make-up look! De foundation egaliseert je huid voor een feilloze basis.

Dat je af en toe een oranje gezichtje voorbij ziet komen, bewijst dat het kiezen van de juiste foundation geen makkie is. In deze koopgids leg ik je uit hoe je de beste foundation kiest. Ik begin alvast met drie aanraders hieronder.

Dior Backstage Face & Body

Dior Backstage Face & Body
Substantie: Vloeistof
Bekijk op Bol.com

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk
Kleur: Bruin
Substantie: Vloeibaar
Huidtype: Normale huid
Effect: Natuurlijk
Dekking: Volledig dekkend
Veganistisch: Ja
Bekijk op Bol.com

IT Cosmetics Bye Bye Foundation

IT Cosmetics Bye Bye Foundation
Bekijk op Bol.com

Waarom een foundation aanschaffen?

Foundation egaliseert je huid. Dit huidkleurige goedje camoufleert acne, pigmentvlekken en roodheid met gemak. Hiermee lijkt je huid perfect en spotless.

Aangezien foundation de basis van elke look is, bestaat er geen complete look zónder foundation. Een gladde huid is immers ontzettend mooi! Zelfs wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat gezichten mét foundation als aantrekkelijker beschouwd worden.

Voordat je aan foundation begint, moet je wel weten wat je doet. Een verkeerde kleur, ondertoon of substantie ziet er direct wat vreemd uit. Het kiezen van een passende foundation is dus extreem belangrijk. Zo voorkom je een cakey of oranje gezicht. 🤡🧡

Wil je liever niet te veel van je hard verdiende centen uitgeven aan een foundation? Kies dan voor een foundation met een klein prijsje. Er zijn goede budgetfoundations op de markt!

Koopgids: hoe kies ik de beste foundation?

Voor de beste foundation loop ik even wat aantal zaken met je langs. Er zijn namelijk nogal wat dingen waar je op moet letten voordat je weet welke kleur, ondertoon en substantie de juiste voor jou is. Lees snel verder!

Kleur

Allereerst de kleur. Hier gaat het namelijk vaak verkeerd. Niet zo gek, want de juiste kleur kiezen is niet zo heel gemakkelijk. Het spreekt voor zich dat de kleur van een foundation zoveel mogelijk op je eigen huidskleur lijkt.

Maar ja... onze huidskleur verandert nou eenmaal vaak. Zo kan een kwartiertje in de zon een enorm kleurverschil opleveren, waardoor je opeens een donkerdere foundation nodig hebt.

Test eerst altijd de kleur van de foundation met een swatch. Belangrijk is dat je hiervoor niet je arm of handen gebruikt! Deze zijn vaak donkerder dan je gezicht.

Het beste is om de kleur van je foundation te matchen met je hals. Wanneer deze kleuren overeenkomen, oogt het resultaat het meest natuurlijk. Je kunt dit proberen door een swatch op je kaaklijn aan te brengen. Vergelijk de foundation met je huidskleur.

Is je hals lichter dan je gezicht? Kies dan voor een foundation die één tint lichter is dan je gezichtskleur. Zo voorkom je dat het verschil tussen je nek en gezicht te groot wordt: het welkbekende masker-effect.

Oogt je gezicht bleker dan dat je lief is? Geen zorgen! Je kunt namelijk later altijd nog meer warmte aanbrengen door een bronzer te gebruiken.

Tip! Heb je een gezicht die snel van kleur verandert? Koop een foundation die matcht met je huidskleur wanneer je op je lichtst bent. 

Haal ook een donkerdere foundation in huis. Wanneer je huid wat donkerder is, meng je wat druppels van de donkere foundation met je gewone foundation, totdat je de perfecte teint bereikt. 

Wees je ervan bewust dat je foundation door de dag heen kan verkleuren. Dit wordt ook wel oxideren genoemd. Zo kun je 's morgens met de perfecte kleur foundation de deur uitgaan en terugkomen met een oranje gezicht.

Dit is vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een matte foundation op een droge huid. Gebruik in ieder geval nooit foundations waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Om de kans op oxidatie te minimaliseren, is het raadzaam een primer te gebruiken. Houd daarnaast je gezicht goed gehydrateerd en gebruik een goede dagcrème.

Ondertoon

Minstens zo belangrijk als de kleur van de foundation is de ondertoon. Het is belangrijk de ondertoon van je huidskleur zo goed mogelijk te matchen met de ondertoon van de foundation.

Je huidskleur kan door het jaar heen veranderen, maar je ondertoon blijft altijd hetzelfde. Grofweg onderscheiden we drie typen: warm, koel en neutraal.

  • Gouden, gele of perzikachtige kleuren vallen onder de warme ondertonen. 💛🍑
  • De koele ondertonen omvatten roze, rode en blauwe kleuren.
  • Een neutrale ondertoon zit hier precies tussenin.

Methode 1: een vel papier

Je kunt op een aantal manieren de ondertoon van je huid bepalen. De meest eenvoudige manier is om een wit vel papier en een make-upspiegel erbij te pakken.

Houd het witte vel langs je gezicht en kijk in de spiegel. Lijkt je gezicht rozig in vergelijking met wit? Dan heeft je huid een koele ondertoon. Is het meer gelig? Dan is je ondertoon warm. Zit je hier precies tussenin? Dan is je ondertoon neutraal.

Methode 2: Reactie op zon

Hoe reageert je huid op de zon? Hieruit kun je namelijk gemakkelijk opmaken welke ondertoon je huid heeft. Wanneer je gemakkelijk verbrandt, is de kans groot dat je bij de groep van de koele ondertonen hoort. Word je eerder bruin dan dat je verbrandt? Dan heb je een warme ondertoon.

Verbrand je meestal eerst, maar word je daarna bruin? Je raadt het al... dan heb je een neutrale ondertoon.

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is de juiste ondertoon te kiezen. Daarom bespreek ik nog een derde methode voor het bepalen van je ondertoon, zodat je helemaal zeker van je zaak bent.

Methode 3: bekijk de kleur van je aderen

Door naar de kleur van je aderen te kijken kun je snel bepalen welke ondertoon je hebt. Voor de nauwkeurigste bepaling kijk je naar de aderen rondom je hals en gezicht.

Je huid heeft een koele ondertoon wanneer je aderen blauw van kleur zijn. (Olijf)groene aderen wijzen erop dat je een warme ondertoon hebt. Ook hier zie je bij een neutrale ondertoon een mix van beide tinten.

Kom je er zelf nog niet uit? Gebruik dan een handige online tool voor het bepalen van je ondertoon!

De 5 beste foundations op een rij

1. Dior Backstage Face & Body

1. Dior Backstage Face & Body
Substantie: Vloeistof

2. Giorgio Armani Beauty Luminous Silk

2. Giorgio Armani Beauty Luminous Silk
Kleur: Bruin
Substantie: Vloeibaar
Huidtype: Normale huid
Effect: Natuurlijk
Dekking: Volledig dekkend
Veganistisch: Ja

3. IT Cosmetics Bye Bye Foundation

4. L'Oreal Paris Age Perfect Radiant

4. L'Oreal Paris Age Perfect Radiant
Substantie: Crème
Huidtype: Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid

5. Pat McGrath Labs Sublime Perfection

5. Pat McGrath Labs Sublime Perfection

Dekking

Foundations geven je mooie dekking. Zoek je een lichte, subtiele dekking? Overweeg dan eens goede BB cream of CC cream. Deze geven je een lichtere dekking en bieden je de dagelijkse verzorging die je huid nodig heeft.

Vraag jezelf af wanneer en hoe vaak je foundation draagt. Overdag kan een full coverage-foundation te dekkend zijn. Dan is het beter een foundation met een lichte tot medium dekking te kiezen. Kleine oneffenheden kun je dan nog extra bedekken met de beste concealer.

Zoek je een foundation die geschikt is voor een mooie avondlook? Of heb je last van veel acne of andere oneffenheden? Een foundation met een volledige dekking is dan jouw beste vriend. Deze maakt je huid compleet egaal en blijft de hele avond zitten.

Effect

Foundations hebben verschillende effecten. Dit is de finish waarmee de foundation op je huid zit. Afhankelijk van je wensen en huidtype kun je kiezen uit een matte, natuurlijke of glanzende (dewy) finish.

Bij een normale of droge huid kun je het beste gaan voor een foundation met een stralend of dewy effect. Zo behoud je de natuurlijke glans van je gezicht en voorkom je een cakey effect. Nóg meer extra glans creëer je met een goede highlighter!

Een matte foundation is het meest geschikt voor een gecombineerde of vette huid. Ideaal wanneer je gezicht of T-zone snel glimt. Het matte effect van de foundation corrigeert de overmatige glans.

Een matte foundation kan als uitwerking hebben dat je gezicht een beetje een vlak canvas lijkt. Je kunt dan altijd meer diepte aanbrengen met een contourkit.

Twijfel je over welke finish je moet kiezen? Kies dan voor een satin finish of natural finish. Deze effecten zitten tussen mat en glanzend in.

SPF

Zonbescherming is erg belangrijk wanneer het aankomt op dagelijkse verzorging. Zelfs overdag wanneer de zon niet al te fel is, vang je uv-straling op. Dit kan op de lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk dagelijks een product met SPF te gebruiken.

Vrouw staat met gespreide armen op het balkon in de zon

SPF staat voor sun protection factor. Het nummer van deze factor geeft aan in hoeverre het product bescherming biedt tegen bepaalde soorten uv-straling.

Let op: SPF in een foundation is slechts een kleine aanvulling op zonbescherming. Foundations met een hogere dekking hebben vaker SPF dan licht dekkende foundations, maar alleen SPF uit je foundation is nooit voldoende bescherming.

De hoeveelheid foundation die je gebruikt is namelijk te klein om genoeg SPF te bevatten, ook al is de factor hoog. Smeer dus altijd zonnebrandcrème voor je foundation aanbrengt.

Substantie

Bij een foundation denk je wellicht aan een vloeibare substantie. Die zie je inderdaad het meest, maar er zijn ook andere substanties. Hieronder leg ik aan je uit of je het beste af bent met een poeder, cream, of vloeibare foundation.

Een poederfoundation zit vaak in een compacte verpakking die je met een kwast of powderpuff aanbrengt. Let op, foundation is iets anders dan setting poeder. Setting poeder heeft vaak geen dekking en is bedoeld als afwerking. Foundation geeft dekking.

Let wel op dat je geen creamy producten, zoals een cream blush of cream contour, over een poederfoundation kunt aanbrengen.

Een poederfoundation maakt het lastig om dit soort producten in de huid te blenden. Kies daarom eerder voor een blush en contour in poedervorm.

Voor de ultieme dekking kies je voor een creamy foundation. Deze dikke substantie laat geen enkel puistje of vlekje doorschijnen en blijft de hele dag zitten. Door de crème-achtige substantie is dit type foundation geschikt voor de droge en rijpe huid.

Last but not least zijn de vloeibare foundations. Veruit de meest populaire! Afhankelijk van de soort vloeibare foundation zijn deze geschikt voor elk huidtype.

Een vloeibare foundation vergt echter wat techniek om hem egaal te blenden. Houd hier als beginner rekening mee. Neem een kijkje in het filmpje hieronder om te zien welke uitwerking de verschillende soorten foundations hebben!

Specificaties van foundations naast elkaar

KleurHuidtypeEffectDekkingOndertoonMet SPF
1Dior Backstage Face & Body
2Giorgio Armani Beauty Luminous SilkBruinNormale huidNatuurlijkVolledig dekkend
3IT Cosmetics Bye Bye FoundationBruinNormale huidNatuurlijkVolledig dekkend
4L'Oreal Paris Age Perfect RadiantBruinDroge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huidNatuurlijkVolledig dekkend
5Pat McGrath Labs Sublime PerfectionBruinDroge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huidNatuurlijkVolledig dekkend

Dior Backstage Face & Body

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk

Kleur: Bruin

Huidtype: Normale huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

IT Cosmetics Bye Bye Foundation

Kleur: Bruin

Huidtype: Normale huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

L'Oreal Paris Age Perfect Radiant

Kleur: Bruin

Huidtype: Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

Pat McGrath Labs Sublime Perfection

Kleur: Bruin

Huidtype: Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

Veelgestelde vragen over foundation

Ik kan me voorstellen dat je nog wat vragen hebt. Hieronder staan de veelgestelde vragen over foundation op een rijtje.

Hoe breng je foundation aan?

Hoe je foundation aanbrengt, ligt aan de substantie. Een vloeibare foundation kun je het beste aanbrengen met een sponsje of een dikke buffer kwast met stevige haren. Op deze manier zorg je dat de foundation mooi en egaal op je huid ligt, zonder dat je vlekken krijgt.

Poeder foundation breng je aan met een poederkwast en cream foundation is vaak een stick die je direct aanbrengt. Dit blend je vervolgens uit met een kwast of sponsje.

Waarom foundation gebruiken?

Een foundation gebruik je als basis voor de rest van je make-up. Het geeft je als het ware een egaal canvas om je make-up op te doen. Foundation egaliseert je huid en zorgt dat je oneffenheden onzichtbaar worden. Zo oogt je huid glad en vlekkeloos.

Welke foundation geeft niet af?

Hoe lichter (minder dekkend) de foundation, hoe minder erg deze afgeeft op je kleding of mondkapje. Zorg dat je de foundation goed aanbrengt en blendt. Poeder de foundation af met een setting poeder. Hierdoor blijft de foundation langer op z'n plek en geeft hij minder af.

Is foundation slecht voor je huid?

Het dragen van een foundation is niet per se slecht voor je huid. Het heeft wel de voorkeur om voor dagelijks gebruik een wat lichtere foundation te dragen.

Pas wanneer je de foundation aan het einde van de dag niet goed verwijdert, kun je wat uitbraken op de huid tegenkomen. Sommige foundations bevatten ook veel verzorgende ingrediënten die juist voordelig zijn voor je huid.

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende om de beste foundation voor jezelf te kiezen. Wil je het goed doen? Kies dan een foundation met de juiste kleur en ondertoon. Neem hier goed de tijd voor!

Vervolgens kies je aan de hand van je huidtype en welke substantie je voorkeur heeft een mat of glanzend effect. Wanneer je hier op let, weet ik zeker dat het goedkomt!

Heb je nog aanvullingen of opmerkingen? Schroom niet het feedbackformulier hieronder in te vullen. Bedankt voor het lezen van deze koopgids!😊

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?