Slapen op Wolken met het Beste Matras

Na een lange dag is niets lekkerder dan kunnen neerploffen in je bed. Heerlijk onder je dekens liggen met een filmpje en wat thee – that's the dream, of niet? Dat wilt zeggen: zolang je het beste matras hebt.

Op een doorgelegen matras liggen maakt die droom tot een nachtmerrie. Je krijgt er rug- of gewrichtspijn door, en een goede nachtrust lijkt ook een verre herinnering. Check daarom alvast de beste drie matrassen hieronder, en lees door om erachter te komen hoe je de beste voor jou uitkiest!

Mister Sandman Matras 140x200 7

Mister Sandman Matras 140x200 7
Maatvoering: Tweepersoons
Anti-allergie: Ja
Bekijk op Bol.com

Mister Sandman Matras 90x200 cm

Mister Sandman Matras 90x200 cm
Maatvoering: Eenpersoons
Anti-allergie: Ja
Bekijk op Bol.com

Merkloos Koudschuim HR45 matras 20

Merkloos Koudschuim HR45 matras 20
Maatvoering: Tweepersoons
Anti-allergie: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een matras aanschaffen?

Dit is best een rare vraag, want zonder matras slaap je niet lekker! Het is zo belangrijk voor je nachtrust om het beste matras op je bed te hebben, omdat je op die manier de beste nachtrust krijgt. Iedereen zegt altijd: "Je moet minstens zeven uur aan slaap krijgen," en daar zijn experts het ook over eens.

Wanneer je een goede nachtrust te pakken hebt, betekent dat ook dat je overdag veel beter functioneert. Zelfs al heb je de beste slaapbank om op te slapen, zal het nooit zo goed zijn als wanneer je een goed matras en hoofdkussen hebt.

Er zijn natuurlijk veel manieren om je slaap te verbeteren, zoals een goede slaaptrainer, een elektrische deken of een slaapmasker, maar ook hier geldt: zonder een goed matras kom je niet ver.

Matrassen zijn niet goedkoop, dus daarom is het van groot belang dat je goed onderzoek doet voordat je een matras koopt. Iedereen heeft andere voorkeuren voor hoe een matras zou moeten liggen, denk aan een harder of zachter matras.

Daarnaast zijn er ook nog veel andere opties om je uiteindelijke aankoop aan te vullen, zoals een topmatras. Dat is een dunner matras dat je bovenop je normale matras legt.

Voor elk budget is er een goed matras te vinden. Op die manier hoef je niet een duur matras te kopen en daarop in een slaapzak te slapen. In dit artikel geef ik je enkele punten mee waar je op moet letten tijdens de zoektocht naar een nieuw matras!

Koopgids: hoe kies ik het beste matras?

Daar sta je dan in de meubelgigant: een grote hal vol met mooi opgemaakte bedden en matrassen. Waar moet je beginnen? Er zijn ontzettend veel verschillende soorten matrassen te vinden, dus hoe moet jij nu weten welke je moet kiezen?

Welnu, door de onderstaande koopgids door te nemen!

Maatvoering

Het lijkt best logisch om de goede maat matras te kopen voor je bed, maar dat kan lastiger blijken dan gedacht.

Het is niet nodig om nog te zeggen dat het dus erg belangrijk is om van tevoren op te meten hoe groot je matras mag zijn. Heb je net een nieuw frame gekocht, lees dan even terug hoe het zit met de maten hiervan.

Hou je je 'oude' frame, dan weet je wellicht de maten nog wel uit je hoofd. Toch is het wellicht juist in dat geval handig om toch nog even de rolmaat erbij te pakken, voor het geval dat.

Niet alleen de breedte en lengte maat is belangrijk, maar ook de hoogte. Anders heb je straks een goedkoop matras gescoord en blijkt het alleen maar een topmatras te zijn. Ik schaam me om te zeggen dat dat mij ook een keer gebeurd is… 😬

Ligcomfort

Op het internet geven ze vaak aan hoe lekker een matras ligt, maar dat is best wel anders voor iedereen.

Ik hou zelf van een vrij 'goedkoop' matras, omdat ik zachte matrassen die snel omvormen lekker vindt liggen. Dat betekent wel dat ik om de zoveel jaar een nieuwe moet kopen, maar dat heb ik er wel voor over.

Dat is dan ook de eerste afweging die je moet maken: ga je voor hard, of zacht? Zachte matrassen raadt men over het algemeen aan voor mensen tot zo'n 70 kg. Het is daarbij goed om te weten dat een zacht matras wel vaak warmer ligt, omdat het matras je meer omsluit.

De 5 beste matrassen op een rij

1. Mister Sandman Matras 140x200 7

1. Mister Sandman Matras 140x200 7
Maatvoering: Tweepersoons
Maatvoering: Tweepersoons
Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper
Max. belastbaar gewicht: 100 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Koudschuimmatras

2. Mister Sandman Matras 90x200 cm

2. Mister Sandman Matras 90x200 cm
Maatvoering: Eenpersoons
Maatvoering: Eenpersoons
Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper
Max. belastbaar gewicht: 130 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Koudschuimmatras

3. Merkloos Koudschuim HR45 matras 20

3. Merkloos Koudschuim HR45 matras 20
Maatvoering: Tweepersoons
Maatvoering: Tweepersoons
Type slaper: Buik-slaper
Max. belastbaar gewicht: 110 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Koudschuimmatras

4. Nova Sleep - Pocketvering Koudschuim

4. Nova Sleep - Pocketvering Koudschuim
Maatvoering: Eenpersoons
Maatvoering: Eenpersoons
Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper
Max. belastbaar gewicht: 150 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Pocketveringmatras

5. Densi Matras 140x200 20cm dik

5. Densi Matras 140x200 20cm dik
Maatvoering: Tweepersoons
Maatvoering: Tweepersoons
Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper
Max. belastbaar gewicht: 120 kg
Anti-allergie: Ja
Type matraskern: Koudschuimmatras

Soorten matrassen

Het ligcomfort is naast het bovengenoemde afhankelijk van het type matras, en hoe dit aansluit op je slaapstijl en je lichaamsvormen. Veel matrassen hebben een combinatie van de populairste materialen, maar als dit niet benoemd staat in de specificatielijst, mag je ervan uit gaan dat het merendeel van het matras bestaat uit het wél benoemde materiaal.

Pocketvering

Pocketveringen zijn gemaakt van metaal, en zijn verpakt in een textielen 'jasje'. Hiervan zijn tientallen tot honderden te vinden in je matras, soms zelfs in meer dan één laag. Omdat de veren in ieder hun eigen jasje zitten, werken ze onafhankelijk van elkaar.

Comfortzones komen tot stand door per zone een andere draaddikte te gebruiken, alsook de hoeveelheid windingen en de lengte van de veer aan te passen. Zo ondersteunt het matras een bepaald lichaamsdeel meer dan het ander.

Bonnellvering

Dit is een soort binnenvering die niet in zijn eigen jasje zit. Het matras zit vol dubbele veren met vier of vijf slagen, die aan elkaar verbonden zijn en als één individuele veer functioneren.

Deze matrassen zijn niet in zones onder te verdelen. De veren bewegen ook nog lang gnadat je je hebt omgedraaid in bed, wat dit type matras niet tot een populaire keus maakt.

Koudschuim (HR-schuim)

'HR' staat voor 'high resilience', en geeft meteen weer hoe dit populaire schuim werkt: het veert goed terug zodra de druk erop wegvalt. 'Koudschuim' zegt daarentegen alleen iets over hoe men het produceert.

In veel koudschuimmatrassen zit ook ander materiaal, zoals gelpockets. Dit maakt dat de kwaliteit en de prijzen van koudschuimmatrassen ontzettend uiteen lopen.

Traagschuim

Dit noemen we ook wel 'memory foam'. Het vormt zich geheel naar je lichaam, doordat de warmte hiervan het materiaal flexibel maakt. Je voelt op een traagschuimmatras daarom weinig tot geen drukpunten. Dat maakt het voor mensen die bedlegerig zijn een uitstekende optie.

In een koude omgeving wordt traagschuim snel hard, dus in een uiterst koude omgeving ligt dit matras niet lekker; niet totdat het buigbaar wordt door de warmte van je lichaam.

Omdat traagschuim behoorlijk duur is, gaat het meestal om een toplaag van traagschuim, met daaronder een andere matrasvulling. De dikte van het traagschuim bepaalt onder andere hoe duur een matras uiteindelijk is, alsook in welke mate deze je lichaam 'omhelst'.

PU-schuim

Zowel traag- als koudschuim zijn beide een type PU-schuim (polyurethaanschuim). Als je in een matrasbeschrijving alleen 'schuim' ziet staan, gaat het om 'normaal' PU-schuim.

Dit verschilt van de twee bovengenoemde typen schuim, omdat het een lagere veerkracht en lagere dichtheid heeft. Het effect van traagschuim ontbreekt geheel, waardoor 'normaal' PU-schuim goedkoper uitvalt.

Ook zie je soms nog PE-schuim, oftewel polyetherschuim. Deze is minder soepel en zie je steeds minder vaak.

Latex

Latexschuim is gemaakt van natuurrubber of synthetische latex, of een combinatie van de twee. Natuurrubber ligt doorgaaps beter. Hoe dan ook ligt latex soepel en comfortabel, maar is het ook behoorlijk duur. Je vindt het daarom vaak in de topmatras van eveneens duurdere boxsprings.

Het nadeel? Dit soort matrassen heeft slechte ventilatie, waardoor je het in veel gevallen snel warm krijgt.

Gel

Gel kan in een schuimlaag zijn verwerkt, of een hele laag van het matras in beslag nemen. Hoe dan ook: laat je niet verleiden door het idee dat gel heerlijk moet liggen. Dit is niet per se het geval; het schuim is een veel belangrijkere eigenschap die wel degelijk verschil maakt in je slaapcomfort.

Type slaper

Wist je dat er verschillende matrassen zijn voor verschillende types slaper? De meeste mensen slapen op hun rug, wat allerlei voordelen kent, maar zelf ben ik een zijslaper.

Wanneer je niet altijd op je rug slaapt, is het goed om een matras te kopen dat speciaal is gemaakt voor jouw 'slaapstijl'. Je krijgt dan meer ondersteuning op plekken die dat nodig hebben.

Op de meeste matrassen kun je als elk type slaper slapen, maar als je een matras kan vinden dat lekker ligt én speciaal voor jouw slaap type gemaakt is, raad ik je aan deze serieus te overwegen. Nogmaals gaat het om zoveel mogelijk comfort zodat je de beste nachtrust kan krijgen!

Maximaal belastbaar gewicht

Matrassen hebben een limiet op hoeveel kilo ze kunnen dragen. Houd je eigen gewicht daarom in gedachten wanneer je op zoek gaat naar een matras, alsook die van een eventuele partner die naast je slaapt.

Anti-allergie

Sommige mensen hebben last van bepaalde allergieën, zoals een stofallergie. Het is dan belangrijk om een matras te kopen die anti-allergie is, omdat je anders last krijgt van de bijbehorende verschijnselen. Denk daarbij aan jeuk, een verstopte neus, en tranende ogen.

De meeste matrassen zijn inmiddels al anti-allergie, dus je hoeft hier niet teveel over na te denken. Als je echter erg last hebt van een specifieke allergie, dan zou ik toch dubbel checken of het matras ook in dat opzicht 'anti-allergie' is. Extra voorzichtigheid kan nooit kwaad!

Specificaties van matrassen naast elkaar

Hieronder staan nog enkele specificaties van matrassen bij elkaar. Het spannendst zijn ze niet, maar mogelijk wel doorslaggevend in je zoektocht naar een nieuw matras!

Afneembare tijkAnti-allergeenVouwbaar
1Mister Sandman Matras 140x200 7JaHuisstofmijtwerendNee
2Mister Sandman Matras 90x200 cmJaHuisstofmijtwerendNee
3Merkloos Koudschuim HR45 matras 20JaHuisstofmijtwerendNee
4Nova Sleep - Pocketvering KoudschuimJaWolvrij, Rubbervrij, Latexvrij, HuisstofmijtwerendNee
5Densi Matras 140x200 20cm dikJaHuisstofmijtwerend, Latexvrij, Rubbervrij, WolvrijNee

Mister Sandman Matras 140x200 7

Afneembare tijk: Ja

Anti-allergeen: Huisstofmijtwerend

Vouwbaar: Nee

Mister Sandman Matras 90x200 cm

Afneembare tijk: Ja

Anti-allergeen: Huisstofmijtwerend

Vouwbaar: Nee

Merkloos Koudschuim HR45 matras 20

Afneembare tijk: Ja

Anti-allergeen: Huisstofmijtwerend

Vouwbaar: Nee

Nova Sleep - Pocketvering Koudschuim

Afneembare tijk: Ja

Anti-allergeen: Wolvrij, Rubbervrij, Latexvrij, Huisstofmijtwerend

Vouwbaar: Nee

Densi Matras 140x200 20cm dik

Afneembare tijk: Ja

Anti-allergeen: Huisstofmijtwerend, Latexvrij, Rubbervrij, Wolvrij

Vouwbaar: Nee

Veelgestelde vragen over matrassen

Hoe reinig je een matras?

De makkelijkste manier om een matras te reinigen is, door hem te stofzuigen. Om vervelende geurtjes uit het matras te krijgen, strooi je daarna soda (zuiveringszout) eroverheen. Borstel dit daarna met draaiende bewegingen in het matras, en laat het een paar uur zitten. Stofzuig het daarna allemaal op.

Als je vlekken hebt in je matras, verwijder je deze door een beetje schoonmaakmiddel met koud water erin te wrijven met bijvoorbeeld een tandenborstel. Idealiter doe je dit zo snel mogelijk, zodat de vlek zich niet kan 'settelen'.

Hoe draai je een matras?

Je moet je matras elke 6 maanden omkeren om het ligcomfort zo hoog mogelijk te houden. Dit kan door het matras de eerste keer horizontaal te draaien en de tweede keer verticaal. Door dit elke 6 maanden te doen,geniet je het langst van je matras.

Heb ik een matrastopper nodig?

Een matrastopper is geen vereiste voor een bed, maar ligt wel extra lekker. Ook als je een wat ouder matras hebt, kun je hem beter laten liggen door een topper erop te leggen.

Conclusie

Dus, ga je voor een traagschuimmatras van 180 × 200 cm, of toch voor een pocketvering van 90 × 200? Welk type matras in welke maat je ook kiest: als het goed is, weet je nu waar je op moet letten voor je overgaat tot aankoop!

Kijk vooral nog eens naar de top 5; wellicht staat het matras van je dromen er wel in! Nu nog een lekkere elektrische deken voor de koudste nachten, en je kunt er weer jaren op vooruit.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?