Een Heerlijke Nachtrust met het Beste Slaapmasker

Kan jij ook niet wachten tot je volgende dutje? Heerlijk! Maar elk beetje licht kan je slaap al verstoren. Het zorgt ervoor dat je minder diep slaapt of juist meteen wakker wordt, terwijl slaap enorm belangrijk is voor een leuke, productieve dag! Het beste slaapmasker is dus geen overbodige luxe.

Een goed slaapmasker blokkeert elke vorm van licht, zodat jij weer slaapt als een roosje! In dit artikel vertel ik je waarom een slaapmasker helpt en waar je op moet letten bij je aankoop. Hieronder staat alvast de top 3.

Brooklinen Mulberry silk eye mask

Brooklinen Mulberry silk eye mask

Manta Sleep Mask Pro

Manta Sleep Mask Pro
Kleur: Grijs
Patroon: Recht patroon
Doelgroep: Alle
Materiaalbeschrijving: Katoen
Wasvoorschrift: Machinewas
Bekijk op Bol.com

Tempur-Pedic Sleep Mask

Tempur-Pedic Sleep Mask

Waarom een slaapmasker aanschaffen?

Een goede nachtrust zorgt voor energie, een goed geheugen, creativiteit, productiviteit en oplossend vermogen. Eenmaal in je bedje vertrek je het liefst zo snel mogelijk naar dromenland voor een lange en ongestoorde slaap. Precies om die reden bestaan er slaapmaskers!

Voor wie is een slaapmasker?

Een slaapmasker kan in veel situaties van pas komen. Het is onder meer geschikt bij:

  • Nachtdiensten of powernaps: hierbij slaap je overdag. Met een slaapmasker sluit je je volledig af van de buitenwereld.
  • Tijdens een lange auto- of busreis: een slaapmasker neem je makkelijk mee en je hebt de kans dat je overdag kan slapen.
  • In het vliegtuig: tijdens een lange vliegreis naar een andere tijdzone kan je slaapcyclus in de war raken. Door het gebruik van een slaapmasker kan je lichaam zich alvast aanpassen aan de nieuwe tijdzone.
  • Hoofdpijn of migraine: als je migraine hebt, is licht je grootste vijand. Met een slaapmasker houd je dit licht buiten, zodat je hoofdpijn vermindert.
  • Slaapproblemen of slaapstoornissen: een slaapmasker helpt je om in slaap te vallen.

Slaapkwaliteit

Mensen die met een oogmasker slapen, voelen zich in de regel energieker bij het opstaan en vallen sneller in slaap. Daarnaast slaap je ook beter als het volledig donker is.

Licht en donker beïnvloeden je slaap. Dat komt doordat onze hersenen licht associëren met actief zijn. Andersom wordt een donkere kamer geassocieerd met rust en slaap.

Meer duisternis om je heen leidt tot meer REM-slaap. In het donker maakt het menselijk brein meer melatonine en serotonine aan. Deze slaaphormonen zorgen ervoor dat je uitrust, makkelijk in slaap valt en minder alert bent gedurende de nacht. Je krijgt hierdoor een beter slaapritme en hormoonbalans.

Echter, al het blauwe licht dat we 's avonds voor onze kiezen krijgen, verstoort de slaap. Denk aan het gebruik van je smartphone, tv of laptop.

Een oogmasker doet hier niets tegen (want je ziet niets als je het op hebt), maar op je overblijvende slaap doe je extra zuinig door licht van buitenaf te blokkeren hiermee.

Woon je in een drukke straat waar vaak de lampen bij je naar binnenschijnen? Zorg dan dat je ondanks het blauwe licht alsnog goed in slaap komt door een masker op te doen.

Lichtdetectie

Je bent aan het kamperen en ligt op het beste luchtbed in de beste slaapzak. Eindelijk kun je uitslapen en volledig tot rust komen. Maar ’s ochtends ben je meteen wakker zodra het licht wordt.

Herkenbaar? Dat komt doordat je ogen licht detecteren, zelfs wanneer deze gesloten zijn. Dit maakt het moeilijk om de gewenste rust te krijgen als er zonlicht of digitaal licht in de buurt is, bijvoorbeeld door een vriend die vanaf een goede slaapbank door zijn telefoon scrolt. Een slaapmasker helpt meteen!

Goedkope optie

Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Sommigen gebruiken slaapmedicatie voor een goede nachtrust. Je moet wel de juiste dosering innemen, zodat het niet gevaarlijk voor je is en je overdag niet suf bent. Daarnaast werkt dit middel verslavend.

Voor een donkere slaapomgeving kun je ook verduisterende gordijnen gebruiken. Hiervoor moet je wel wat dieper in de buidel tasten en ben je zo een mini-verbouwing verder.

Voordat je je toevlucht zoekt in medische middelen of je slaapkamer verbouwt, is het goed om de alternatieven door te nemen. Een slaapmasker is een natuurlijk middel waardoor je beter kunt slapen. Het is ook nog eens relatief goedkoop!

Koopgids: hoe kies ik het beste slaapmasker?

Aangezien je met je slaapmasker gaat slapen, moet deze wel comfortabel zitten. Je wilt niet de hele nacht wakker worden omdat het ding jeukt of je in de weg zit.

Als je slaapmasker niet goed past, verduistert het niet volledig of wekt het irritatie op. In deze koopgids leg ik je uit waar je allemaal op moet letten om het beste slaapmasker in huis te halen!

Verduisterende stof

De belangrijkste functie van een slaapmasker is het blokkeren van licht, zodat je makkelijk in slaap valt. Sommige materialen doen dit beter dan andere. Zijde, satijn, katoen of traagschuim zijn hiervoor de beste keuzes. Deze materialen laten nauwelijks licht door.

Materiaal

Je oogmasker moet niet alleen dik genoeg zijn om licht buiten te laten, het moet ook zacht en licht genoeg zijn om geen druk op je oogleden uit te oefenen. Een masker met een beetje opvulling aan de zijkanten en rond de randen, zorgt voor meer comfort.

Let ook op dat er geen schadelijke stoffen in het materiaal zitten. Dit is vooral belangrijk als je een allergie hebt. Check bij de productspecificaties of een product hypoallergeen is.

Hier vind je een overzicht van enkele maskermaterialen en hun functie:

  • Zijden slaapmasker: heeft een anti-verouderend effect op de huid.
  • Slaapmasker met koelkussen/gel: deze koelen de sinussen en kunnen helpen tegen migraine, omdat ze het hoofd kalmeren.
  • Traagschuim (memory foam): wordt als zeer huidvriendelijk beschouwd. Het verbetert de slaap door het ademende en comfortabele materiaal.
  • Slaapmasker met een warmtefunctie.
  • Slaapmasker met Bluetooth- en hoofdtelefoonfunctie.
  • Katoenen slaapmasker.

De maat

Wanneer je dan eenmaal lekker op een matras of waterbed ligt, wil je niet gestoord worden door een masker dat niet goed zit. Oogmaskers zijn ontworpen om de contouren van je gezicht te volgen.

Een klassiek masker is meestal licht en plat. Als je op zoek bent naar extra draagcomfort, dan zijn er ook speciale maskers met gegoten oogzakken. Hiermee voorkom je dat de stof direct op je oogleden zit. Dit zijn 3D- en ergonomische slaapmaskers.

Zorg er daarnaast voor dat je masker breed en lang genoeg is om je ogen volledig te bedekken. Als er nog licht doordringt, vangen je ogen het alsnog op en val je moeilijker in slaap. Let daarom goed op de maat van het oogmasker!

Oogmaskers hebben vaak een universele maat. Daar hebben de maskers een rekbare stof of een elastiek voor. Hiermee blijft het ’s nachts goed zitten. Als je een kleiner hoofd hebt, is een verstelbaar masker juist weer handig. Je bepaalt zelf hoe strak of los het masker zit.

Toch zijn er enkele maskers die in meerdere maten verkrijgbaar zijn. Is jouw oog op een van deze maskers gevallen? Dan raad ik aan om de omtrek van je hoofd te meten. Op basis hiervan kies je de juiste maat.

De 5 beste slaapmaskers op een rij

1. Brooklinen Mulberry silk eye mask

1. Brooklinen Mulberry silk eye mask

2. Manta Sleep Mask Pro

2. Manta Sleep Mask Pro
Kleur: Grijs
Patroon: Recht patroon
Doelgroep: Alle
Materiaalbeschrijving: Katoen
Wasvoorschrift: Machinewas

3. Tempur-Pedic Sleep Mask

3. Tempur-Pedic Sleep Mask

4. Nodpod Weighted Eye Blanket

4. Nodpod Weighted Eye Blanket

5. Slip Silk Sleep Mask

5. Slip Silk Sleep Mask
Kleur: Divers

Bevestiging

Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om je oogmasker te bevestigen. Welke sluiting voor jou het beste is, hangt voornamelijk af van je slaaphouding.

  • Rugslapers: je oogmasker beweegt nauwelijks. Het maakt dan ook weinig uit op welke manier je oogmasker is bevestigd.
  • Buikslapers en zijslapers: je oogmasker maakt zowel contact met je hoofd als met het bed of hoofdkussen. Hierdoor kan het makkelijk verschuiven. Je hebt dus een stevige sluiting nodig. Bij de meeste kwalitatief hoogstaande oogmaskers is dit het geval.
  • Voor je kind: ook voor de kleinen onder ons kan het fijn zijn om je volledig af te sluiten. Een verstelbaar masker past vrijwel altijd om het hoofd van je kind. Als je kleine het nog lastig vindt om de hele nacht door te slapen, kun je naast een slaapmasker een slaaptrainer gebruiken.

Het gewicht

Een slaapmasker dat te strak op je ogen ligt, zit op den duur niet lekker. Check dus het gewicht bij de productspecificaties. Lichte slaapmaskers wegen amper 20 gram, maar er zijn ook modellen die 150 gram wegen.

Per materiaal kan het ook verschillen hoeveel het oogmasker weegt. Een masker met klittenband is al snel zwaarder dan een dun elastiekje. Als er elektronische onderdelen in zitten, wordt je masker ook zwaarder.

Het belangrijkst is dat het masker niet teveel op je ogen drukt. Als het gewicht aan de hoge kant is, kijk dan waar dit gewicht zich bevindt en of het storend is.

Wasbaar

Als je je slaapmasker iedere nacht gebruikt, dan komt er een moment waarop het niet meer helemaal fris is. Het is dan ook fijn als je oogmasker wasbaar is.

Katoen en zijde kunnen meestal gewassen worden, maar volg wel altijd de aanwijzingen op het etiket. Kwalitatief goede oogmaskers kunnen op hoge temperaturen worden gewassen, tot wel 60 graden. Zo worden alle bacteriën gedood en is je masker weer hygiënisch.

Om de kwaliteit van het product te beschermen, is het voor sommige stoffen aan te bevelen om het met de hand te wassen. Een droogtrommel mag in geen geval worden gebruikt, omdat de kleur en het materiaal ernstig beschadigd kunnen raken.

Bluetooth

Luister je graag rustgevende muziek voor het slapen gaan? De draadjes van oordopjes gaan niet altijd goed samen met het elastiek of klittenband van een slaapmasker. Daarom bestaan er slaapmaskers met een ingebouwde headset die werken via Bluetooth.

Je verbindt je smart slaapmasker met je telefoon of andere apparaat en speelt vervolgens een afspeellijst naar keuze af.

Prijs

Hoeveel een slaapmasker kost, hangt af van de kwaliteit en andere extra's. Een simpel slaapmasker zonder extra’s vind je al vanaf 10 euro. Dit is meestal een plat masker van satijn. Maar ook voor slaapmaskers geldt: hoe meer comfort, hoe hoger de prijs.

Slaapmaskers in de middenprijscategorie kosten zo’n 10 tot 50 euro. Deze slaapmaskers bieden wat extra comfort, maar er is nog meer luxe. De duurste slaapmaskers kosten 50 tot wel 300 euro. Deze maskers vind je in het luxesegment van designermerken of hebben functies zoals Bluetooth.

Specificaties van slaapmaskers naast elkaar

KleurPatroonDoelgroepMateriaalbeschrijvingWasvoorschrift
1Brooklinen Mulberry silk eye mask
2Manta Sleep Mask ProGrijsRecht patroonAlleKatoenMachinewas
3Tempur-Pedic Sleep MaskGrijsRecht patroonAlleKatoenMachinewas
4Nodpod Weighted Eye BlanketGrijsRecht patroonAlleKatoenMachinewas
5Slip Silk Sleep MaskDiversRecht patroonAlleKatoenMachinewas

Brooklinen Mulberry silk eye mask

Manta Sleep Mask Pro

Kleur: Grijs

Patroon: Recht patroon

Doelgroep: Alle

Materiaalbeschrijving: Katoen

Wasvoorschrift: Machinewas

Tempur-Pedic Sleep Mask

Kleur: Grijs

Patroon: Recht patroon

Doelgroep: Alle

Materiaalbeschrijving: Katoen

Wasvoorschrift: Machinewas

Nodpod Weighted Eye Blanket

Kleur: Grijs

Patroon: Recht patroon

Doelgroep: Alle

Materiaalbeschrijving: Katoen

Wasvoorschrift: Machinewas

Slip Silk Sleep Mask

Kleur: Divers

Patroon: Recht patroon

Doelgroep: Alle

Materiaalbeschrijving: Katoen

Wasvoorschrift: Machinewas

Veelgestelde vragen over slaapmaskers

Voordat het tijd is voor een heerlijk dutje beantwoord ik nog enkele laatste vragen over slaapmaskers.

Wat is een slaapmasker?

Een slaapmasker wordt ook wel een nachtmasker, oogmasker of ooglapje genoemd. Deze plaats je over je ogen wanneer je gaat slapen. Doordat het totaal verduisterend is, word je niet wakker van enige vorm van licht. Dit kan daglicht zijn, maar ook blauw licht, afkomstig van apparaten zoals je smartphone. De duisternis bevordert de slaapkwaliteit.

Waarom zou je een slaapmasker gebruiken?

De absolute duisternis helpt je bij het aanmaken van melatonine. Hierdoor ontspant je lichaam en val je in een diepere slaap. Afhankelijk van het type slaapmasker, heeft het slaapmasker ook medische voordelen. Een verkoelend slaapmasker helpt bijvoorbeeld bij hoofdpijn.

Is een slaapmasker slecht voor je ogen?

Slaapmaskers zijn van lichte materialen gemaakt. Sommige modellen hebben zelfs een ergonomisch ontwerp. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je ogen niet te veel belast worden. Als je het slaapmasker niet te strak over je hoofd draagt, heeft het geen schadelijke gevolgen en is het dus niet gevaarlijk.  

Voor wie is een slaapmasker geschikt?

Zowel voor volwassenen als kinderen is een slaapmasker zeer geschikt. Omdat er geen leeftijdsgrens verbonden is aan het dragen van een slaapmasker, kan iedereen die er behoefte aan heeft een slaapmasker dragen.

Het kan vooral prettig zijn wanneer je gevoelig bent voor licht en het moeilijk vindt om in slaap te vallen in lichtere kamers. Moet je overdag slaap inhalen met een powernap of ben je veel op reis? Dan is een slaapmasker je beste metgezel.

Conclusie

Overdag, ’s nachts, of onderweg – welk slaapmasker je ook kiest, jij slaapt nu goed in elke situatie.

Zoals je las zijn slaapmaskers zeer verschillend qua design en extra functionaliteiten. Bepaal zelf je budget, maar zorg er zeker voor dat je masker goed verduistert en comfortabel is.

Heb je nog geen keuze gemaakt, neem de top 5 nog eens door of slaap er nog een nachtje over. Heb je nog vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag. Bedankt voor het lezen en ik wens je alvast een fijne nachtrust toe!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?