Zicht op Je Sportprestaties met de Beste Hartslagmeter

Wist je dat je hartslag je iets kan vertellen over je gezondheid? Bij een te lage hartslag kun je klachten ervaren, terwijl een te hoge hartslag weer kan duiden op bijvoorbeeld overbelasting of stress. Met de beste hartslagmeter krijg je hier inzicht in! ❤️

Of je nu als sporter je conditie wil verbeteren of om een andere reden je hartslag in de gaten wilt houden, een hartslagmeter helpt je hierbij. Hieronder vind je al vast de top 3 hartslagmeters van dit moment.

Wil je meer informatie? Scrol dan vooral door naar onze koopgids!

POLAR H10 Heart Rate Monitor

POLAR H10 Heart Rate Monitor
Bediening via mobiele app: Nee
Accu/batterij model: Geen batterijen
Bluetooth: Nee
Caloriemeting: Nee
GPS: Nee
Geschikt voor onderwater: Ja
Trainingsfunctie: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap

Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap
Bediening via mobiele app: Nee
App vereist voor volledige functionaliteit: Ja
App werkt op besturingssyteem: Niet van toepassing
Accu/batterij model: Knoopcel
Bluetooth: Ja
Caloriemeting: Nee
GPS: Nee
Geschikt voor onderwater: Ja
Trainingsfunctie: Nee
Bekijk op Bol.com

MyZone MZ Switch

MyZone MZ Switch

Waarom een hartslagmeter aanschaffen?

Met een hartslagmeter weet je gelijk of je hartslag laag, hoog of ergens in het midden ligt. Het apparaat helpt je om je persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelen te behalen en om je hartslag over het algemeen te monitoren, zonder dat je zelf hoeft te tellen terwijl je je vingers aan je pols houdt. 😉

Of je nu wilt afvallen of juist je gezondheid op peil wilt houden door fit te blijven, een hartslagmeter registreert je hartslag tijdens het sporten. Zo weet je bijvoorbeeld op basis van je maximale hartslag of je jezelf niet overbelast.

Belangrijk om te weten: er is een verschil tussen je hartslag als je actief bent en als je rust. Ben je ontspannen? Dan ligt je hartslag als het goed is rond de 60 tot 100 slagen per minuut (bij volwassenen).

Hoe lager je hartslag ligt als je ontspannen bent, hoe efficiënter je hart werkt (tenzij je een hartritmestoornis zoals bradycardie hebt). Bij een lagere hartslag heeft je hart minder slagen nodig om je bloed door je lichaam te pompen

Wil je fitter worden en je basishartslag verlagen? Dan helpt het om voldoende te bewegen. Sommige topsporters hebben in rust bijvoorbeeld een hartslag van 40 slagen per minuut, hoewel je hartslag ook afhangt van leeftijd en aanleg.

Kortom: je hartslag en je algehele fitheid hangen nauw met elkaar samen.

GIF van een cartoon hart dat pompt

Koopgids: hoe kies ik de beste hartslagmeter?

Voordat je een hartslagmeter uitkiest, moet je weten op welke eigenschappen je moet letten. Ik behandel ze allemaal in deze koopgids, zodat je de beste hartslagmeter voor jou vindt.

Verschillende typen hartslagmeters

Als je op zoek bent naar de beste thermometer, kies je uit verschillende types. Denk aan een goede oorthermometer of een voorhoofdthermometer. Bij hartslagmeters heb je ook keuze uit verschillende soorten.

Hartslagmeters verschillen vooral van elkaar op twee punten: de plaats op je lichaam waar je de meter draagt en de wijze waarop het apparaat je hartslag meet. Deze twee punten hangen met elkaar samen.

Je hebt een paar mogelijkheden wanneer je kiest waar je het apparaat wil dragen. De eerste optie is om je pols (of arm). Meestal hebben deze hartslagmeters de vorm van een sporthorloge of armband.

De tweede optie is om je borst, in de vorm van een borstband die je via een app met je telefoon verbindt.

De plek waar je je hartslag meet, bepaalt in de meeste gevallen met welke meettechnologie de hartslagmeter werkt, hoewel je bij polsmeters tegenwoordig keuze hebt.

Over het algemeen geldt toch dat een hartslagmeter voor je pols of arm meestal met een optische meettechniek werkt, terwijl een meter voor je borstkas een elektrische hartslagmeting uitvoert. Ik leg je uit wat het verschil is tussen de twee.

De meettechniek

Een optische hartslagmeting (OHR) meet je hartslag op een indirecte manier. Dit gebeurt met ledlichtjes die veranderingen in de omvang van je bloedvaten meten.

Je bloedvaten worden wijder wanneer je hart bij iedere hartslag nieuw zuurstof in je bloed pompt. Het apparaat vertaalt deze beweging naar hartslagmetingen. Zo meet de hartslagmeter in principe het gevolg van je hartslag.

Het grootste voordeel van een optische hartslagmeter voor om je pols, is dat het apparaat meestal ook trainingsgegevens verzamelt en andere waarden meet, zoals je bloeddruk. Zo heb je geen aparte bloeddrukmeter nodig!

Het nadeel van een optische hartslagmeting is de nauwkeurigheid. Hoewel het verschilt per apparaat, is de optische meettechniek volgens onderzoek niet altijd nauwkeurig.

Voor preciezere metingen kies je beter voor een borstband met een elektronische hartslagmeter.

Heb je een tatoeage op de plek waar je de hartslagmeter bevestigt? Bij een optische meting blokkeert de inkt van je tatoeage het licht van de meter. Hierdoor is de meting nog onnauwkeuriger.

Een elektronische hartslagmeter meet je hartslag op een directe manier. Deze techniek werkt met een sensor die de elektrische activiteit van je hart (ECG) meet en deze signalen omzet naar een hartslagmeting. Zo meet het apparaat je hartslag, en niet het gevolg van je hartslag.

Zoals ik al aangaf, is een borstband met een elektronische hartslagmeting over het algemeen nauwkeuriger en wordt deze methode meer gebruikt onder (top)sporters.

Het nadeel van een borstband is dat het draagcomfort in sommige gevallen minder is dan bij een horloge. Bovendien meet een borstband enkel je hartslag en geen andere waarden.

Overweeg vooral zelf wat je belangrijk vindt. Ga je voor het draagcomfort en de veelzijdigheid van een sporthorloge of ga je liever voor de nauwkeurigheid van een borstband met elektronische hartslagmeting?

Bij sommige sporthorloges kun je eventueel ook een losse borstband aanschaffen die je aan het horloge koppelt. In dit geval heb je zowel een nauwkeurigere hartslagmeting van de borstband als de extra's van een sporthorloge.

Apple Watch met een hartslagmeter

Bediening en verbinding

Hoe zit het dan met de bediening? Dit verschilt per type hartslagmeter, maar meestal werkt het apparaat met een van de volgende opties.

Sporthorloges bedien je in sommige gevallen via het horloge zelf. Je stelt het horloge makkelijk in met knoppen of via een touchscreen.

Sommige sporthorloges en de meeste borstbanden verbind je daarentegen via een app met je telefoon. Heeft je hartslagmeter bijvoorbeeld ook een trainingsfunctie? Dan kun je de app openen en je training beginnen.

Het voordeel van een app is daarnaast dat je via de app meestal meteen een overzicht hebt van je (hartslag)metingen. Zo krijg je makkelijker inzicht in je vorderingen. Ook handig! 😉

Verbindingstypen

Om je hartslagmeter te koppelen aan je telefoon of eventueel je sporthorloge (in het geval van een borstband), kies je uit verschillende verbindingstypen. Een hartslagmeter werkt met Bluetooth, wifi of ANT+.

Bluetooth gebruik je om je hartslagmeter aan één ander apparaat te koppelen.

Ook bestaat er Dual Bluetooth Smart. Met dit type Bluetooth verbind je je hartslagmeter met twee andere apparaten. Handig wanneer je bijvoorbeeld je telefoon en je smartwatch allebei wil koppelen.

Wil je je hartslagmeter aan nog meer apparaten tegelijk koppelen, zoals je smartwatch, je fitnessapparaat én je smartphone? Kies dan voor een hartslagmeter met ANT+.

Voor een rondje hardlopen is het overbodig om meer dan twee apparaten te koppelen, maar wanneer je binnen met fitnessapparatuur werkt, is ANT+ ideaal. Wanneer je al je apparaten koppelt, kun je je hartslag en andere gegevens altijd meten en meteen je statistieken inzien!

Compatibiliteit van besturingssysteem

Waar je je hartslagmeter ook mee koppelt, het is van belang dat je hartslagmeter werkt met je apparaten. Hier zorgt niet alleen het verbindingstype voor, maar ook het besturingssysteem van je apparaat en je hartslagmeter.

De besturingssystemen moeten compatibel zijn. Heb je bijvoorbeeld een Android telefoon? Let dan op dat (de app van) je hartslagmeter ook op Android werkt.

De 5 beste hartslagmeters op een rij

1. POLAR H10 Heart Rate Monitor

1. POLAR H10 Heart Rate Monitor
Bediening via mobiele app: Nee
Accu/batterij model: Geen batterijen
Bluetooth: Nee
Caloriemeting: Nee
GPS: Nee
Geschikt voor onderwater: Ja
Trainingsfunctie: Nee
Voedingstype: Batterij

2. Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap

2. Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap
Bediening via mobiele app: Nee
App vereist voor volledige functionaliteit: Ja
App werkt op besturingssyteem: Niet van toepassing
Accu/batterij model: Knoopcel
Bluetooth: Ja
Caloriemeting: Nee
GPS: Nee
Geschikt voor onderwater: Ja
Trainingsfunctie: Nee
Voedingstype: Geen voedingstype

3. MyZone MZ Switch

3. MyZone MZ Switch

4. Fitbit Inspire 2 - Activity

4. Fitbit Inspire 2 - Activity
Bluetooth: Ja

5. Fitbit Charge 5 Activity Tracker

5. Fitbit Charge 5 Activity Tracker
Bluetooth: Ja

Extra functies

Ik gaf het hiervoor al kort aan, maar hartslagmeters in de vorm van een sporthorloge meten meestal meer dan alleen je hartslag en hebben handige aanvullende functies.

Sommige hartslagmeters meten niet alleen je hartslag, maar ook de calorieën die je verbrandt. Dit is ideaal als je de hartslagmeter koopt om bijvoorbeeld af te vallen. Met een caloriemeting bereik je je doel makkelijker.

Ook hebben bepaalde modellen een ingebouwde trainingsfunctie. Deze functie helpt je bij je trainingen en geeft je informatie over je hartslag, zodat je je uithoudingsvermogen naar een hoger niveau tilt!

Loop je graag hard? Dan is een hartslagmeter met een gps-functie handig. Zo zie je bij thuiskomst welke route en hoeveel kilometer je gelopen hebt en ontdek je eventueel makkelijker nieuwe hardlooproutes.

Lijkt het hebben van dit soort functies (en meer) je wat? Dan weet je dat een sporthorloge, eventueel met borstband erbij, de beste keuze is voor jou.

Sportende vrouw in de zon

Accu of batterijen

De meeste hartslagmeters werken op batterijen of een accu. Check even hoe het hiermee zit.

Kijk of bijvoorbeeld de juiste oplaadkabel meegeleverd wordt, wanneer het apparaat een accu heeft, en wat de accuduur is. Je wilt niet dat je hartslagmeter halverwege een training leeg is.

Werkt het apparaat met batterijen? Bekijk dan welke batterijen je nodig hebt en schaf ze eventueel meteen aan als ze niet meegeleverd worden.

Een voorraadje batterijen in huis hebben is nooit verkeerd, hoewel de batterijen van sommige hartslagmeters tot 3,5 jaar meegaan!

Waterbestendigheid

Wil je je hartslag ook tijdens het zwemmen meten of tijdens je wandelingen in regenachtig Nederlands weer? Check goed hoe het zit met de waterbestendigheid van je hartslagmeter.

Net zoals bij andere apparaten wordt de waterdichtheid van een hartslagmeter uitgedrukt in een ATM- of IP-certificering.

Specificaties van hartslagmeter naast elkaar

Bediening via mobiele appGPSTrainingsfunctieWaterbestendigApp vereist voor volledige functionaliteit
1POLAR H10 Heart Rate MonitorNeeNeeNeeJa
2Garmin HRM-Pro Premium Chest StrapNeeNeeNeeJaJa
3MyZone MZ SwitchNeeNeeNeeJaJa
4Fitbit Inspire 2 - ActivityNeeNeeNeeJaJa
5Fitbit Charge 5 Activity TrackerNeeNeeNeeJaJa

POLAR H10 Heart Rate Monitor

Bediening via mobiele app: Nee

GPS: Nee

Trainingsfunctie: Nee

Waterbestendig: Ja

Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap

Bediening via mobiele app: Nee

GPS: Nee

Trainingsfunctie: Nee

Waterbestendig: Ja

App vereist voor volledige functionaliteit: Ja

MyZone MZ Switch

Bediening via mobiele app: Nee

GPS: Nee

Trainingsfunctie: Nee

Waterbestendig: Ja

App vereist voor volledige functionaliteit: Ja

Fitbit Inspire 2 - Activity

Bediening via mobiele app: Nee

GPS: Nee

Trainingsfunctie: Nee

Waterbestendig: Ja

App vereist voor volledige functionaliteit: Ja

Fitbit Charge 5 Activity Tracker

Bediening via mobiele app: Nee

GPS: Nee

Trainingsfunctie: Nee

Waterbestendig: Ja

App vereist voor volledige functionaliteit: Ja

Veelgestelde vragen over hartslagmeters

Nu je bijna aan het einde bent gekomen van dit artikel, heb je misschien nog aanvullende vragen. Geen zorgen! Hieronder heb ik een paar veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

Hoe maak ik mijn hartslagmeter schoon?

Om zo lang mogelijk van je hartslagmeter te genieten is het belangrijk dat je het apparaat onderhoudt. Maak je hartslagmeter elke keer na gebruik goed schoon.

Gebruik je een hartslagmeter in de vorm van een borstband? Maak de hartslagconnector los van de borstband en droog de connector af met een handdoek. De band veeg je af met een vochtig doekje.

Heb je een hartslagmeter voor om je pols? Meestal is het geen probleem als je deze schoonmaakt met een vochtig doekje, maar let bij een sporthorloge voor de zekerheid op de waterbestendigheid.

Hoe betrouwbaar is een hartslagmeter?

De betrouwbaarheid van de hartslagmeter hangt voornamelijk af van het type meting.

Meestal werken sporthorloges/armbanden met een optische hartslagmeting en borstbanden met een elektronische hartslagmeting. De elektronische hartslagmeting meet je hartslag direct en is doorgaans nauwkeuriger dan de (indirecte) optische meting.

Heb je tatoeages op de plaats waar je je sporthorloge draagt? Dan is een optische meting mogelijk nog onnauwkeuriger. Met een borstband heb je dit probleem nooit.

Hoeveel kost een hartslagmeter?

De prijs van een hartslagmeter varieert sterk. Voor de goedkoopste hartslagmeter betaal je € 50,-, terwijl de duurste hartslagmeter rond de € 100,- of zelfs meer kost.

Mijn tip: stel eerst je budget vast en kijk dan welke hartslagmeter het beste aansluit op je wensen, binnen het budget dat je hebt!

Conclusie

Met de beste hartslagmeter til je je gezondheid naar een hoger niveau! Of je het apparaat nu gebruikt om je conditie op te bouwen of om je trainingen te optimaliseren, een hartslagmeter is in al deze gevallen een onmisbaar accessoire.

Eén van de belangrijkste punten waar je op moet letten is het type meting: ga je voor een optische of juist een elektrische meting? Deze keuze beïnvloedt sterk welke hartslagmeter dé match voor jou is! ❤️

Heb je nog vragen of tips? Laat hieronder dan gerust een reactie achter. Dankjewel voor het lezen van dit artikel en veel plezier met je nieuwe hartslagmeter!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?