Altijd je Temperatuur Meten met de Beste Thermometer

Voel je je ziek, zwak en misselijk? Dan heb je waarschijnlijk koorts te pakken. Even aan je voorhoofd voelen geeft je al een indicatie, maar je wil het liever zeker weten! Daarvoor heb je de beste thermometer nodig. Die meet snel en nauwkeurig je lichaamstemperatuur!

De beste thermometer is dan ook precies wat je hier vindt. Er staat ook alvast een top 3 met geliefde thermometers voor je klaar.

Vicks SpeedRead thermometer

Vicks SpeedRead thermometer
Bekijk op Bol.com

iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

Meater Plus Smart Meat Thermometer

Meater Plus Smart Meat Thermometer
Materiaal: Staal
Bekijk op Bol.com

Waarom een thermometer aanschaffen?

Met een thermometer zie je snel en makkelijk je lichaamstemperatuur. Waarom is dit zo belangrijk?

De lichaamstemperatuur op peil houden is één van de vier vitale functies van het lichaam. De andere drie zijn ademhaling, bewustzijn en bloedcirculatie.

Als een van de vitale functies afwijkt, is dit een signaal dat er iets mis is. Dan ben je bijvoorbeeld ziek. Een goed inzicht in de vitale functies betekent een goed inzicht in je gezondheid!

Tip: met de beste hartslagmeter en bloeddrukmeter heb je nog meer inzicht in je gezondheid.

In de meeste gevallen is koorts niet gevaarlijk. Je lichaam maakt afweerstoffen aan, omdat je een bacterie of virus hebt opgelopen. Neem een paar dagen rust en je voelt je weer kiplekker!

Loopt de koorts hoger op dan 39,5ºC, of houdt het langer aan dan 5 dagen? Neem dan contact op met de huisarts! Die constateert dan of het kwaad kan en zegt wat je verder moet doen.

Koopgids: hoe kies ik de beste thermometer?

Als je nog geen goede thermometer in huis hebt, is dit het moment om er een te kopen. Maar wat voor thermometer moet je precies aanschaffen? Daar helpt deze koopgids je bij!

koortsthermometer op rode achtergrond

Welke soorten thermometers zijn er?

Thermometers zijn er in alle soorten en maten. Ik heb alle soorten voor je uitgezocht en met elkaar vergeleken. Alle verschillen en voor- en nadelen vind je hier!

Analoog vs. digitaal

Allereerst heb je de keuze tussen een analoge of een digitale thermometer.

Een analoge thermometer gebruikt een vloeistof die uitzet en krimpt bij temperatuurverschillen. Vroeger werd hiervoor kwik gebruikt. Deze vloeistof is inmiddels vervangen door alcohol, omdat kwik schadelijk is voor het milieu. Let wel goed op dat je de analoge thermometer goed af kan lezen.

Het voordeel van een analoge thermometer is dat deze niet snel stuk gaat. Houd er wel rekening mee dat een analoge thermometer helaas niet zo nauwkeurig is als een digitale.

Een digitale thermometer is een snelle manier om (lichaams)temperatuur te meten. De thermometer heeft een elektronische warmtesensor. Deze geeft nauwkeurig de gemeten temperatuur aan op een makkelijk af te lezen display.

Het nadeel van een digitale thermometer is dat de batterij na verloop van tijd leeg raakt. Als de batterij (bijna) leeg is, kan de thermometer niet (nauwkeurig) meer meten.

Plaats van de meting

Verschillende thermometers gebruik je op verschillende plekken van je lichaam. Je hebt de volgende opties:

Een goede oorthermometer. Dit is een digitale thermometer waarmee je de lichaamstemperatuur meet in de gehoorgang. De meting is snel en nauwkeurig! Voor hygiëne zijn beschermhoesjes beschikbaar. Deze verwissel je na elke meting.

Het is bij een oorthermometer belangrijk dat je de meting goed uitvoert. Meet bijvoorbeeld niet een oor waar je net op hebt geslapen. Deze is altijd warmer dan je lichaamstemperatuur! Raadpleeg voor een juiste meting de handleiding.

Een voorhoofdthermometer meet, zoals de naam al verklapt, de temperatuur van je voorhoofd. De thermometer hoeft niet in contact te komen met je voorhoofd; een kleine afstand is voldoende. Daarom is deze meting hygiënisch!

Helaas is een voorhoofdthermometer minder nauwkeurig. De meting wordt snel beïnvloed door omgevingstemperatuur.

Een oorthermometer en een voorhoofdthermometer zijn infraroodthermometers. Een ingebouwde laser meet de omgevingstemperatuur. Zo weet jij je lichaamstemperatuur!

Met een staafthermometer kan je de lichaamstemperatuur op drie plekken meten: oraal (onder de tong), rectaal of onder de oksels. De staafthermometer is de meest betrouwbare thermometer.

Een rectale meting is het meest nauwkeurig. Een orale meting of een meting onder de oksels wijkt ongeveer 0,5ºC af. Deze moet je bij de gemeten temperatuur optellen!

Responstijd

Als je je lichaamstemperatuur meet, wil je niet ongeduldig wachten tot je eindelijk de temperatuur kan lezen. Hoe snel een thermometer is, zie je aan de responstijd.

De responstijd verschilt per thermometer. Zo geeft een voorhoofd- of oorthermometer een meting binnen maximaal 3 seconden, terwijl een staafthermometer tien tot tachtig seconden moet nadenken.

Hygiëne

Het komt wel eens voor dat je de thermometer moet delen, bijvoorbeeld met je gezinsleden of huisgenoten. Dan is het belangrijk dat dit hygiënisch gebeurt!

Sommige thermometers hebben beschermhoesjes. Bij elke meting plaats je een nieuw hoesje en gooi je de oude weg.

Heeft de thermometer geen beschermhoesjes? Maak de thermometer dan goed schoon na elke meting. Dit doe je onder de kraan met koud water en een beetje zeep. Je kunt de thermometer ontsmetten met een beetje alcohol.

Heb je een digitale thermometer? Let dan goed op dat het display niet nat wordt!

De 5 beste thermometers op een rij

1. Vicks SpeedRead thermometer

2. iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

2. iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

3. Meater Plus Smart Meat Thermometer

3. Meater Plus Smart Meat Thermometer
Materiaal: Staal

4. ThermoWorks Dot Simple Alarm Thermometer

4. ThermoWorks Dot Simple Alarm Thermometer
Materiaal: Bestaat voor 80% uit gerecycled materiaal, Bio plastic, Gerecycled Plastic, Kunststof

5. Lavatools Javelin Pro Duo

5. Lavatools Javelin Pro Duo

Geheugenfunctie

Sommige thermometers beschikken over een geheugenfunctie. De thermometer onthoudt dan eerdere metingen, zodat je nog meer inzicht hebt in je lichaamstemperatuur. Je ziet direct of je temperatuur van dag tot dag constant blijft, of dat deze schommelt.

In sommige thermometers kun je zelfs gebruikersprofielen instellen. Zo houd je de metingen van verschillende personen bij in één apparaat. De meeste thermometers onthouden in ieder geval de laatste meting, maar het geheugen van een thermometer kan oplopen tot wel 35 metingen!

Koortswaarschuwing

Wil je meteen weten of je koorts hebt, nog voordat je de temperatuur hebt afgelezen? Kies dan voor een thermometer met koortswaarschuwing. Deze geeft een pieptoon of een gekleurd scherm als je lichaamstemperatuur 38ºC of hoger is.

Batterijduur

De batterij van een digitale thermometer gaat ongeveer 2 jaar mee. Als de batterij is verouderd, meet de thermometer niet meer nauwkeurig.

Kijk voordat je een thermometer aanschaft of de batterijen verwisselbaar zijn. Als je de batterijen simpelweg kan vervangen, gaat je digitale thermometer veel langer mee! Zo niet, moet je om de 2 jaar een nieuwe kopen. 😅

Extra functies

Heeft je thermometer een display? In sommige gevallen heeft de thermometer dan ook extra functies. Zo geven sommige thermometers ook de omgevingstemperatuur aan, of de tijd. Zulke functies zijn niet noodzakelijk, maar wel handig!

Specificaties van thermometers naast elkaar

MateriaalGeluidssignaal bij koortsExtra functies thermometerInfrarood thermometerLocatie van metingThermometerfunctieAnaloog of Digitaal
1Vicks SpeedRead thermometer
2iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3
3Meater Plus Smart Meat ThermometerStaal
4ThermoWorks Dot Simple Alarm ThermometerBestaat voor 80% uit gerecycled materiaal, Bio plastic, Gerecycled Plastic, Kunststof
5Lavatools Javelin Pro DuoBestaat voor 80% uit gerecycled materiaal, Bio plastic, Gerecycled Plastic, Kunststof

Vicks SpeedRead thermometer

iHealth No-Touch Forehead Thermometer PT3

Meater Plus Smart Meat Thermometer

Materiaal: Staal

ThermoWorks Dot Simple Alarm Thermometer

Materiaal: Bestaat voor 80% uit gerecycled materiaal, Bio plastic, Gerecycled Plastic, Kunststof

Lavatools Javelin Pro Duo

Materiaal: Bestaat voor 80% uit gerecycled materiaal, Bio plastic, Gerecycled Plastic, Kunststof

Veelgestelde vragen over thermometers

Heb je nog meer vragen over de beste thermometer? Misschien wordt je vraag hieronder beantwoord!

Hoe moet je een thermometer schoonmaken?

Spoel de thermometer eerst af met koud water. Heb je een digitale thermometer? Zorg dan dat het display niet nat wordt. Vervolgens ontsmet je de thermometer met een beetje ontsmettingsalcohol en een watje. Vergeet niet de achterblijvende alcohol af te spoelen met koud water!

Welke thermometer gebruik je bij een baby?

Je meet de lichaamstemperatuur van een baby het beste met een orale of rectale, digitale thermometer. Er bestaan ook fopspeenthermometers, maar hierbij loop je het risico dat je baby de speen niet lang genoeg in de mond houdt. Oor- en voorhoofdthermometers kun je ook bij baby's gebruiken, maar deze meten minder nauwkeurig.

Wanneer heb je koorts?

Je hebt koorts bij een lichaamstemperatuur van 38ºC of hoger. Bij een lichaamstemperatuur tussen de 37,5ºC en de 38ºC heb je verhoging.

Conclusie

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel wegwijs geworden in de wereld van de thermometers. Nu ben je in staat om een weloverwogen keuze te maken!

Bedenk goed wat voor thermometer je zoekt. Meet je liever analoog of digitaal? En op welke lichaamsplek? Vergeet niet een blik te werpen op de extra functies van de thermometer. Je weet maar nooit wat zo'n klein ding allemaal kan!

Heeft dit artikel je geholpen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?