Kook de Sterren van de Hemel met het Beste Koksmes šŸ’«

Het gaat wel prima in de keuken met al die standaard messen, tot het moment dat je eens een koksmes in je handen hebt gehad. Dat is de real deal, en dat merk je. Met het beste koksmes snijd je alles tot in de fijnste stukjes zonder enige moeite. šŸ‘©ā€šŸ³

Maar voordat je deze je keuken binnenlaat, moet hij wel aan al je wensen voldoen. Eens kijken welk koksmes het dan wordt! Hieronder heb ik alvast een aantal suggesties neergezet.

NAZROMĀ® Professioneel Koksmes 20 CM,

NAZROMĀ® Professioneel Koksmes 20 CM,
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal: Hout, Staal, RVS
Vaatwasser veilig: Ja
Materiaal lemmet: Roestvrijstaal
Bekijk op Bol.com

PAUDIN N1 Professioneel Koksmes Japans

PAUDIN N1 Professioneel Koksmes Japans
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal: RVS, Staal
Vaatwasser veilig: Nee
Materiaal lemmet: Koolstofstaal
Bekijk op Bol.com

Shinrai Japan Japans Koksmes 20

Shinrai Japan Japans Koksmes 20
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal: Staal
Vaatwasser veilig: Nee
Materiaal lemmet: Koolstofstaal
Bekijk op Bol.com

Waarom een koksmes aanschaffen?

Met een koksmes in de hand ben je een echte chef in eigen keuken, en dan maakt het niet uit of je vijfsterrenmaaltijden of een snelle pasta in elkaar draait ā€“ je bent net Gordon Ramsay! Een koksmes tilt dan ook een goed messenset naar een hoger niveau.

Je hebt dan ook geen megagrote reden nodig om een koksmes aan te schaffen. Geniet je ervan te koken en ben je dus vaak in de keuken te vinden? Hoog tijd voor een koksmes, want daar word je Ć©cht happy van! Niet zo'n keukenprins(es), maar je ziet in dat dit iets is waar je je best voor wil doen? Een koksmes geeft je dat extra zetje!

Met een koksmes kun je veel ā€“ het is een ware alleskunner. Vlees? Geen probleem. Vis? Pak het koksmes erbij. Groente? Hetzelfde verhaal. Je kunt hem ook gebruiken voor het fijnsnijden van kruiden en voor het pellen van knoflook ā€“ eigenlijk voor alles wat je maar wil snijden in de keuken. Die moet je hebben! šŸ”Ŗ

Koopgids: hoe kies ik het beste koksmes?

Goede vraag! Er zijn er superveel verschillende opties om uit te kiezen. Laten we eens kijken welke het beste bij jou en je keuken past.

koksmessen op snijplank

Materiaal

Een mes bestaat nooit uit maar een materiaal. Je hebt altijd een lemmet (waarmee je snijdt), en een handvat. Je kijkt dus van welk materiaal deze twee afzonderlijk zijn gemaakt.

Het handvat

Het is wel zo fijn als je het mes goed kunt vasthouden en dit comfortabel aanvoelt. Nu zijn er wel veel verschillende materialen, waarvan de naam je misschien niets zegt. Hier vertel ik er wat meer over.

  • Kunststof is hard en glad, en gemakkelijk te steriliseren. Het is daarbij nagenoeg onbreekbaar, maar wel buigbaar. Laat je het vallen, dan loop je dus het risico dat je handvat vervormd raakt.
  • Houten handvaten zien er vooral goed uit ā€“ strak en stevig. Wel moet je dit goed onderhouden met wax en dergelijke om het mooi te hebben, en moet je het goed schoonmaken om bacteriegroei (van eventueel zweet) tegen te gaan.
  • Micarta bestaat uit materialen als linnen, canvas, en papier. Het is licht en duurzaam, maar het enigszins zachte oppervlak kan deuken en krassen ontwikkelen die water doorlaten. Het is dus niet geschikt voor de vaatwasser.
  • Rvs staat voor roestvrij staal, en is daarmee bestendig tegen corrosie! Hij kan ook goed tegen zout en zoet water. Over het algemeen heeft rvs hogere bewerkingskosten (ten opzicht van bijvoorbeeld 'normaal' staal), dus is rvs altijd wat duurder.

Het lemmet

Het lemmet is het daadwerkelijke mes waarmee je de ingrediƫnten snijdt. Elk koksmes doet zijn werk, maar elk ander materiaal komt met zijn eigen eigenschappen.

  • Rvs ā€“ je las er net al over. Het roest niet! Vervang het mes wel wanneer er krassen of andere schade ontstaan: het chroom-en-nikkellaagje kunnen tot vergiftiging leiden wanneer deze uitlogen.
  • Damascusstaal bestaat uit vele lagen samen gesmolten staal, wat voor een prachtig patroon zorgt. Het is taai en blijft lang scherp. Dit mes vraagt wel om doordacht onderhoud: hij is vatbaar voor corrosie (roest).
  • Koolstofstaal behoudt zijn scherpte goed en is daarom veel te vinden in koksmessen. Het materiaal is wel gevoelig voor roest, dus dat wordt goed afdrogen na het wassen!
  • Keramiek is het hardste materiaal uit dit lijstje: op de hardheidsschaal van Mohs net onder de diamant! Toch komt dit materiaal ook met zijn nadeel: glijdt hij uit je handen en valt hij op de vloer, dan breekt het direct. šŸ˜…

De 5 beste koksmessen op een rij

1. NAZROMĀ® Professioneel Koksmes 20 CM,

1. NAZROMĀ® Professioneel Koksmes 20 CM,
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal lemmet: Roestvrijstaal
Product lengte: 20 cm
Vaatwasser veilig: Ja
Verpakkingsinhoud: Koksmes + Mesbeschermer

2. PAUDIN N1 Professioneel Koksmes Japans

2. PAUDIN N1 Professioneel Koksmes Japans
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal lemmet: Koolstofstaal
Product lengte: 33 cm
Vaatwasser veilig: Nee
Verpakkingsinhoud: Het PAUDIN Refresh Coated RC1 Koksmes zit goed beveiligd en verpakt in een luxe geschenkverpakking met magnetische sluiting.

3. Shinrai Japan Japans Koksmes 20

3. Shinrai Japan Japans Koksmes 20
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal lemmet: Koolstofstaal
Product lengte: 33 cm
Vaatwasser veilig: Nee
Verpakkingsinhoud: 1x Koksmes, 1x Luxe giftbox

4. KitchenBrothers Koksmes 20cm Professioneel

4. KitchenBrothers Koksmes 20cm Professioneel
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal lemmet: Roestvrijstaal
Product lengte: 20 cm
Vaatwasser veilig: Ja
Verpakkingsinhoud: 1x Koksmes 1x Luxe verpakking

5. Swilix Professioneel Koksmes 20 CM,

5. Swilix Professioneel Koksmes 20 CM,
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal lemmet: Roestvrijstaal
Product lengte: 33 cm
Vaatwasser veilig: Ja
Verpakkingsinhoud: 1x Swilix Koksmes 1x mesbeschermer 1x messenslijper 1x vingerbeschermer

Hoe zwaar mag hij zijn?

Toch wel zo fijn als je het mes makkelijk op kan pakken en over de snijdplank kan bewegen. Niet dat een koksmes Ć¼berhaupt zo zwaar kan zijn dat hij onmogelijk wordt om mee te snijden, maar enkele grammen maken voor sommigen veel verschil.

Een lichter mes zal makkelijker over een snijplank vliegen. Een zwaarder mes gaat harder door de aubergine heen. Allebei heeft hij zijn voordelen en het is aan jou: heb je liever een stukje staal zo licht als een veer of een stevig product in je hand?

Zin in extra's?

Je kwam hier voor het beste koksmes, maar je hebt de kans om zelfs meer voor je geld te krijgen! šŸ˜± Vaak krijg je meer mee in de verpakking dan alleen het koksmes.

  • Luxe verpakking: een chique, beschermende doos waar je het mes in kan bewaren. Dat is veilig en leuk.
  • Mesbeschermer. Je voorkomt hiermee dat het mes bot wordt en je houdt je geliefde koksmes zo lang mogelijk mooi.
  • Vingerbeschermers draag je voor de veiligheid om je vingers tijdens het snijden van je ingrediĆ«nten.
  • Messenslijper. Na verloop van tijd wordt een mes bot. Met een messenslijper draai je dit grotendeels terug.

Vaatwasserfanaat?

Kiezen voor een vaatwasser bestendig koksmes maakt je echt niet lui. Je hebt de vaatwasser niet voor niks! Het draaien van de vaat in de vaatwasser is ook milieuvriendelijker dan het afspoelen onder de kraan. Dat is mooi meegepakt! Dan moet ik er wel bij vermelden dat het afwassen met de hand in bijvoorbeeld een teiltje nog duurzamer is. De keuze is aan jou.

Specificaties van koksmessen naast elkaar

Type handgreep / handgrepenMateriaalVaatwasser veilig
1NAZROMĀ® Professioneel Koksmes 20 CM,ErgonomischHout, Staal, RVSJa
2PAUDIN N1 Professioneel Koksmes JapansErgonomischRVS, StaalNee
3Shinrai Japan Japans Koksmes 20ErgonomischStaalNee
4KitchenBrothers Koksmes 20cm ProfessioneelErgonomischStaalJa
5Swilix Professioneel Koksmes 20 CM,ErgonomischStaalJa

NAZROMĀ® Professioneel Koksmes 20 CM,

Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch

Materiaal: Hout, Staal, RVS

Vaatwasser veilig: Ja

PAUDIN N1 Professioneel Koksmes Japans

Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch

Materiaal: RVS, Staal

Vaatwasser veilig: Nee

Shinrai Japan Japans Koksmes 20

Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch

Materiaal: Staal

Vaatwasser veilig: Nee

KitchenBrothers Koksmes 20cm Professioneel

Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch

Materiaal: Staal

Vaatwasser veilig: Ja

Swilix Professioneel Koksmes 20 CM,

Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch

Materiaal: Staal

Vaatwasser veilig: Ja

Veelgestelde vragen over koksmessen

Hieronder de meestgestelde vragen die er zijn over koksmessen!

Waarvoor is een koksmes?

Het koksmes is een alleskunner. Met dit mes snijd je groente, vlees en vis, en snijd je kruiden fijn. Je houdt de afwas hiermee tot een minimum, omdat je toch maar Ć©Ć©n mes gebruikt. Dat is makkelijk en snel.

Hoe gebruik je een koksmes?

Houd het handvat vast in een hamergreep: omklem de handgreep met vier vingers en leg je duim tegen je wijsvinger aan, aan de voorzijde van de greep. Breng het handvat omhoog en leg je ingrediƫnt onder het mes. Breng het lemmet daarna omlaag om door je ingrediƫnt te snijden, en til het weer iets op naderhand. Herhaal deze op-en-neer bewegingen vervolgens om alles te snijden.

Hoe slijp je een koksmes?

Als allereerste zijn er verschillende soorten messenslijpers. Slijpstaven van diamant of keramiek en slijpstenen zie je het vaakst, maar doortrekslijpers, waar je het mes door trekt, en slijpmachines, die een deel van het werk overnemen, werken ook. Hoe je zo'n mes precies slijpt, ligt dus maar net aan welk soort slijper je gebruikt, en of dit meteen de beste messenslijper is voor jouw mes.

Conclusie

Je kiest zelf welk koksmes het best bij jou past: welk materiaal ligt lekker in je hand, laat het materiaal de vaatwasser toe (mocht je dat willen), of ben je een enorme kluns die een vingerbeschermer nodig heeft? šŸ˜‰

Voel je vrij om hieronder contact op te nemen met ons, mocht je vragen of tips hebben. Bedankt voor je tijd!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?