Het gaat wel prima in de keuken met al die standaard messen, tot het moment dat je eens een koksmes in je handen hebt gehad. Dat is de real deal, en dat merk je. Met het beste koksmes snijd je alles tot in de fijnste stukjes zonder enige moeite. š©āš³
Maar voordat je deze je keuken binnenlaat, moet hij wel aan al je wensen voldoen. Eens kijken welk koksmes het dan wordt! Hieronder heb ik alvast een aantal suggesties neergezet.
Met een koksmes in de hand ben je een echte chef in eigen keuken, en dan maakt het niet uit of je vijfsterrenmaaltijden of een snelle pasta in elkaar draait ā je bent net Gordon Ramsay! Een koksmes tilt dan ook een goed messenset naar een hoger niveau.
Je hebt dan ook geen megagrote reden nodig om een koksmes aan te schaffen. Geniet je ervan te koken en ben je dus vaak in de keuken te vinden? Hoog tijd voor een koksmes, want daar word je Ć©cht happy van! Niet zo'n keukenprins(es), maar je ziet in dat dit iets is waar je je best voor wil doen? Een koksmes geeft je dat extra zetje!
Met een koksmes kun je veel ā het is een ware alleskunner. Vlees? Geen probleem. Vis? Pak het koksmes erbij. Groente? Hetzelfde verhaal. Je kunt hem ook gebruiken voor het fijnsnijden van kruiden en voor het pellen van knoflook ā eigenlijk voor alles wat je maar wil snijden in de keuken. Die moet je hebben! šŖ
Goede vraag! Er zijn er superveel verschillende opties om uit te kiezen. Laten we eens kijken welke het beste bij jou en je keuken past.
Een mes bestaat nooit uit maar een materiaal. Je hebt altijd een lemmet (waarmee je snijdt), en een handvat. Je kijkt dus van welk materiaal deze twee afzonderlijk zijn gemaakt.
Het is wel zo fijn als je het mes goed kunt vasthouden en dit comfortabel aanvoelt. Nu zijn er wel veel verschillende materialen, waarvan de naam je misschien niets zegt. Hier vertel ik er wat meer over.
Het lemmet is het daadwerkelijke mes waarmee je de ingrediƫnten snijdt. Elk koksmes doet zijn werk, maar elk ander materiaal komt met zijn eigen eigenschappen.
Toch wel zo fijn als je het mes makkelijk op kan pakken en over de snijdplank kan bewegen. Niet dat een koksmes Ć¼berhaupt zo zwaar kan zijn dat hij onmogelijk wordt om mee te snijden, maar enkele grammen maken voor sommigen veel verschil.
Een lichter mes zal makkelijker over een snijplank vliegen. Een zwaarder mes gaat harder door de aubergine heen. Allebei heeft hij zijn voordelen en het is aan jou: heb je liever een stukje staal zo licht als een veer of een stevig product in je hand?
Je kwam hier voor het beste koksmes, maar je hebt de kans om zelfs meer voor je geld te krijgen! š± Vaak krijg je meer mee in de verpakking dan alleen het koksmes.
Kiezen voor een vaatwasser bestendig koksmes maakt je echt niet lui. Je hebt de vaatwasser niet voor niks! Het draaien van de vaat in de vaatwasser is ook milieuvriendelijker dan het afspoelen onder de kraan. Dat is mooi meegepakt! Dan moet ik er wel bij vermelden dat het afwassen met de hand in bijvoorbeeld een teiltje nog duurzamer is. De keuze is aan jou.
Type handgreep / handgrepen | Materiaal | Vaatwasser veilig | |||
---|---|---|---|---|---|
1 | NAZROMĀ® Professioneel Koksmes 20 CM, | Ergonomisch | Hout, Staal, RVS | Ja | Bekijk op Bol.com |
2 | PAUDIN N1 Professioneel Koksmes Japans | Ergonomisch | RVS, Staal | Nee | Bekijk op Bol.com |
3 | Shinrai Japan Japans Koksmes 20 | Ergonomisch | Staal | Nee | Bekijk op Bol.com |
4 | KitchenBrothers Koksmes 20cm Professioneel | Ergonomisch | Staal | Ja | Bekijk op Bol.com |
5 | Swilix Professioneel Koksmes 20 CM, | Ergonomisch | Staal | Ja | Bekijk op Bol.com |
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal: Hout, Staal, RVS
Vaatwasser veilig: Ja
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal: RVS, Staal
Vaatwasser veilig: Nee
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal: Staal
Vaatwasser veilig: Nee
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal: Staal
Vaatwasser veilig: Ja
Type handgreep / handgrepen: Ergonomisch
Materiaal: Staal
Vaatwasser veilig: Ja
Hieronder de meestgestelde vragen die er zijn over koksmessen!
Het koksmes is een alleskunner. Met dit mes snijd je groente, vlees en vis, en snijd je kruiden fijn. Je houdt de afwas hiermee tot een minimum, omdat je toch maar Ć©Ć©n mes gebruikt. Dat is makkelijk en snel.
Houd het handvat vast in een hamergreep: omklem de handgreep met vier vingers en leg je duim tegen je wijsvinger aan, aan de voorzijde van de greep. Breng het handvat omhoog en leg je ingrediƫnt onder het mes. Breng het lemmet daarna omlaag om door je ingrediƫnt te snijden, en til het weer iets op naderhand. Herhaal deze op-en-neer bewegingen vervolgens om alles te snijden.
Als allereerste zijn er verschillende soorten messenslijpers. Slijpstaven van diamant of keramiek en slijpstenen zie je het vaakst, maar doortrekslijpers, waar je het mes door trekt, en slijpmachines, die een deel van het werk overnemen, werken ook. Hoe je zo'n mes precies slijpt, ligt dus maar net aan welk soort slijper je gebruikt, en of dit meteen de beste messenslijper is voor jouw mes.
Je kiest zelf welk koksmes het best bij jou past: welk materiaal ligt lekker in je hand, laat het materiaal de vaatwasser toe (mocht je dat willen), of ben je een enorme kluns die een vingerbeschermer nodig heeft? š
Voel je vrij om hieronder contact op te nemen met ons, mocht je vragen of tips hebben. Bedankt voor je tijd!