Fijn en Lekker Koken met de Beste Snijplank

Bij de meeste recepten begint koken met het snijden van groenten en andere ingrediënten. Om de juiste porties te krijgen en je recept te laten slagen, is een goede snijplank dus heel erg belangrijk. Met de beste snijplank snijd jij alle ingrediënten zodat je een heerlijk gerecht klaarmaakt.

WonderCooks Index Snijplankenset Met Houder

WonderCooks Index Snijplankenset Met Houder
Antibacterieel: Ja
Materiaal: Kunststof
Aantal snijplanken: 4
Inclusief houder: Ja
Inclusief handvat: Ja
Bekijk op Bol.com

Joseph Joseph Index Snijplankenset met

Joseph Joseph Index Snijplankenset met
Antibacterieel: Nee
Materiaal: Kunststof
Aantal snijplanken: 4
Inclusief houder: Nee
Inclusief handvat: Nee
Bekijk op Bol.com

VDN Professionele Snijplank Acacia Hout

VDN Professionele Snijplank Acacia Hout
Antibacterieel: Nee
Materiaal: Hout
Aantal snijplanken: 1
Inclusief houder: Nee
Inclusief handvat: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een snijplank aanschaffen?

Als je gaat koken of eten wil klaarmaken, moet je altijd wel iets snijden. Even het brood snijden, de wortels in stukjes voor het avondeten, de knoflook snijden voor extra smaak of komkommer snijden als gezonde snack.

Met al dat snijden heb je, naast een goede messenset of koksmes, ook de beste snijplank nodig. De snijplank zet je op je aanrecht of tafel en snijd je de ingrediënten op.

De snijplank beschermt je aanrecht of tafel tegen krassen en beschadigingen van het mes. Zonder de plank beschadigt je tafel of aanrecht. Na een aantal keer snijden kan het mes je aanrecht zo beschadigen dat er diepe krassen in het oppervlak komen.

Dat is natuurlijk zonde van je dure aanrecht of tafel. Gelukkig zijn snijplanken dik en stevig en zijn ze goed bestand tegen scherpe messen. Van al dat snijden wordt ook je mes bot. Om dat te voorkomen gebruik je een messenslijper.

Koopgids: hoe kies ik de beste snijplank?

Om te beginnen kijken we naar de soorten snijplanken.

Vorm en aantal

Om te beginnen is het goed om te kijken naar het formaat van de snijplank. Als je veel groentes wil snijden of grote stukken vlees is het handig als je daar de ruimte voor hebt.

De meeste planken zijn vierkant of rechthoekig en hebben daardoor veel ruimte. Ook heb je ronde snijplanken. Deze vorm is wat kleiner, maar net zo geschikt.

Ook heb je snijplanksets. Je krijgt dan meerdere snijplanken, soms van verschillende groottes. Handig als je alleen iets kleins wil snijden en daarvoor niet je grote snijplank tevoorschijn wil halen.

Meerdere snijplanken gebruiken is ook hygiënischer, omdat je niet je groentes snijdt op hetzelfde oppervlak waar je net rauwe kip hebt gesneden. Je doet dit dan op twee verschillende planken.

Als laatste heb je nog de dikte van de snijplank. Hoe dik de snijplank is, ligt aan het materiaal. Wel is een dikke snijplank steviger en kan je hem ook nog als hakblok gebruiken. Je kan flink snijden en hakken in een dikke snijplank zonder dat je hem direct verwoest.

De 5 beste snijplanken op een rij

1. WonderCooks Index Snijplankenset Met Houder

1. WonderCooks Index Snijplankenset Met Houder
Antibacterieel: Ja
Materiaal: Kunststof
Aantal snijplanken: 4
Inclusief houder: Ja
Inclusief handvat: Ja

2. Joseph Joseph Index Snijplankenset met

2. Joseph Joseph Index Snijplankenset met
Antibacterieel: Nee
Materiaal: Kunststof
Aantal snijplanken: 4
Inclusief houder: Nee
Inclusief handvat: Nee

3. VDN Professionele Snijplank Acacia Hout

3. VDN Professionele Snijplank Acacia Hout
Antibacterieel: Nee
Materiaal: Hout
Aantal snijplanken: 1
Inclusief houder: Nee
Inclusief handvat: Ja

4. Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken Set

4. Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken Set
Antibacterieel: Ja
Materiaal: Kunststof
Aantal snijplanken: 3
Inclusief houder: Nee
Inclusief handvat: Ja

5. MyCuisine Snijplankenset met Houder 4

5. MyCuisine Snijplankenset met Houder 4
Antibacterieel: Ja
Materiaal: Kunststof
Aantal snijplanken: 4
Inclusief houder: Ja
Inclusief handvat: Nee

Materiaal

Het materiaal is ook een belangrijke eigenschap van een snijplank. Hier zitten verschillen in als het gaat om levensduur en stevigheid.

Om te beginnen heb je de glazen of stenen snijplank. Deze snijplanken zien er mooi uit en maak je makkelijk schoon. Nadelen van deze snijplanken is dat het materiaal erg hard is en snel breekt.

Het materiaal is zo hard dat je mes snel beschadigt en bot wordt. Voor je messen is dit materiaal een afrader.

Snijplanken van kunststof komen regelmatig voor en zijn voor de thuiskokers erg geschikt. Ze zijn niet te duur, maar toch stevig. Het mes zal niet beschadigen door een kunststof snijplank, maar de snijplank zelf misschien wel.

Een scherper mes maakt al snel sneetjes in de plank. Het nadeel daarvan is dat bacteriën zich ophopen waardoor je ziek wordt van bijvoorbeeld bacteriën in vlees die per ongeluk op je groenten of brood terecht komen.

Wel is hier een oplossing voor door meerdere planken te kopen. Vaak heb je kunststoffen planken ook in meerdere kleuren. Daarover later meer.

Een snijplank van thermoplastische polyvethaan is ook een soort kunststofplank, maar net iets anders. Dit materiaal geeft iets mee als je aan het snijden ben. Als je niet te veel hakt, is het materiaal ook krasbestendig.

Daarnaast is dit type plank erg hygiënisch doordat het geen geuren opneemt. Ze zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat je planken voor verschillende voedselgroepen goed uit elkaar houdt.

gele paprika staat op een klein wit snijplankje met een rood mes ernaast

Houten snijplank

Als laatste heb je nog de houten snijplanken. Dit is een dikke en stevige plank. Deze plank is duurzaam en gaat jarenlang mee als je hem goed verzorgt.

Daarnaast is een houten plank goed te gebruiken voor je messen. De plank beschadigt de messen niet en maakt ze niet bot. Ook is een houten plank erg hygiënisch. Ze reinigen zichzelf namelijk. Je moet ze een beetje helpen, maar je hebt wel minder kans op kruisbesmettingen.

Een nadeel van de houten snijplank is dat hij erg zwaar is. Je neemt ze niet makkelijk overal mee naartoe. Ook vereist de plank wat onderhoud. Je moet ze voorzichtig wassen, want ze beschadigen snel door heet water. Ook is het aan te raden om ze regelmatig insmeren met olie.

Je hebt ook bamboe snijplanken. Een bamboe snijplank is lang houdbaar en hygiënisch. Ook de bamboe plank maakt zichzelf een beetje schoon door de antibacteriële werking.

De bamboe plank is daarnaast iets makkelijker schoon te maken dan een houten plank. De bamboe is iets beter bestand tegen zeep. Een nadeel is dat bamboe iets harder is voor je messen dan hout. De bamboe beschadigt de messen sneller.

Gekleurde planken

De verschillende kleuren snijplanken zijn niet alleen voor de sier. Dit zijn vaak de haccp-planken. Elke kleur duidt een specifieke voedselgroep aan die je alleen op die plank snijdt.

Zo heb je nooit last van kruisbesmettingen door het gebruik van dezelfde plank voor verschillende etenswaren. De kleuren zijn als volgt:

  • Rood staat voor rauw vlees
  • Bruin voor gebakken vlees
  • Blauw voor vis en ander zee voedsel
  • Geel voor gevogelte
  • Groente voor fruit en groente
  • Wit voor brood en zuivel

En soms heb je nog een paarse snijplank voor allergenen. Je kan ook zelf de kleuren een ander doel geven, maar dit is wel een handige lijst om te onthouden.

Ook hanteren sommige mensen andere regels voor de kleuren. Het ligt er ook maar net aan welk etenswaar jij regelmatig snijdt. Als je nooit gevogelte snijdt, is het zonde om de gele plank helemaal niet te gebruiken.

Schoonmaken en onderhoud

Of de plank vaatwasserbestendig is, ligt aan het materiaal. Een kunststoffen plank kan prima in de vaatwasser. Een glazen of stenen snijplank mag ook in de vaatwasser, maar is ook makkelijk schoon te maken met de hand. Een houten plank mag niet in de vaatwasser.

Een houten snijplank kan door de vaatwasser ernstig beschadigen. Het is belangrijk dat je goed omgaat met je houten snijplank, zodat hij lang meegaat.

Een houten snijplank was je dan ook het beste af met alleen water. Als je echt rauw vlees of vis hebt gesneden, is wat afwasmiddel gebruiken handig.

Ook moet je de houten snijplank insmeren met olie. Dit dient als een soort beschermlaagje voor je snijplank. Je hebt hier speciale snijplank olie voor die niet ruikt of een smaakje heeft. Ook kan je amandelolie of druivenpitolie gebruiken.

Als je meer wil weten over houten snijplanken onderhouden, vind je hier een uitgebreide handleiding.

Makkelijk snijden

Om het snijden makkelijk te maken bieden sommige snijplanken nog extra's. Sommige hebben een handvat zodat je de plank kan vasthouden, als je bijvoorbeeld de groentes in de pan wil schuiven.

Om de groentes in de pan te schuiven heb je ook snijplanken die vouwbaar zijn. Dan breng je snijplank naar de pan toe en door de vouwen begeleid je het eten makkelijk in de pan.

Ook heb je snijplanken met antislip randen. Dan schuiven ze niet op het aanrecht tijdens het snijden.

Als je snel door wil snijden, heb je ook snijplanken met een opvangbak. Je schuift dan daar de gesneden groenten in en kan meteen verder met het volgende ingrediënt snijden. Je maakt het bakje vervolgens los en gooit de ingrediënten in de pan, zonder dat de hele plank mee hoeft.

Ook heb je planken met een sapgeul. Tijdens het snijden van sappige groenten kan er sap vrij komen. Je plank wordt er vies van en het sap gaat alle kanten op met snijden. De sapgeul vangt dit sap op zodat je makkelijk kan doorsnijden.

Handige extra's

Nog een laatste handige extra van de snijplank is je soms bij een set een houder krijgt. Je doet je snijplanken set dan in een houder bij elkaar. Je raakt je planken niet kwijt en ze beschadigen niet doordat je er andere dingen opzet.

Sommige snijplanken kan je ook ophangen. Ideaal als je weinig ruimte hebt op je aanrecht of in de keukenkastjes.

Specificaties van de snijplank naast elkaar

AntibacterieelMateriaalAantal snijplankenInclusief houder
1WonderCooks Index Snijplankenset Met HouderJaKunststof4Ja
2Joseph Joseph Index Snijplankenset metNeeKunststof4Nee
3VDN Professionele Snijplank Acacia HoutNeeHout1Nee
4Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken SetJaKunststof3Nee
5MyCuisine Snijplankenset met Houder 4JaKunststof4Ja

WonderCooks Index Snijplankenset Met Houder

Antibacterieel: Ja

Materiaal: Kunststof

Aantal snijplanken: 4

Inclusief houder: Ja

Joseph Joseph Index Snijplankenset met

Antibacterieel: Nee

Materiaal: Kunststof

Aantal snijplanken: 4

Inclusief houder: Nee

VDN Professionele Snijplank Acacia Hout

Antibacterieel: Nee

Materiaal: Hout

Aantal snijplanken: 1

Inclusief houder: Nee

Ubian 3-delige Kunststof Snijplanken Set

Antibacterieel: Ja

Materiaal: Kunststof

Aantal snijplanken: 3

Inclusief houder: Nee

MyCuisine Snijplankenset met Houder 4

Antibacterieel: Ja

Materiaal: Kunststof

Aantal snijplanken: 4

Inclusief houder: Ja

Veelgestelde vragen over de snijplank

We geven nog wat laatste informatie over de snijplank.

Waarom een houten snijplank aanschaffen?

Een houten snijplank is een goede stevige plank die lang meegaat. De plank beschadigt je messen niet en maakt ze niet bot. Met een beetje onderhoud gaat de plank ook jarenlang mee.

Welke snijplank voor welk voedsel?

Het is het meest hygiënisch om voor elk voedsel type een andere snijplank te gebruiken. Je hebt hier ook planken met speciale kleuren voor. Dit zijn de haccp-planken. Hierbij staat rood voor rauw vlees, blauw voor vis, groen voor groente en fruit, geel voor gevogelte, bruin voor gebakken vlees, wit voor brood en zuivel en paars voor allergenen.

Waar is een snijplank van gemaakt?

Een snijplank maken ze van verschillende materialen. Je hebt snijplanken van kunststof, glas, steen, hout en bamboe. Elk materiaal heeft eigen voordelen en nadelen. Zo is bamboe en hout erg stevig, maar heeft het materiaal wel onderhoud nodig en is kunststof makkelijk te wassen, maar gaat de snijplank minder lang mee.

Welke snijplank is hygiënisch?

Als je de snijplank op de juiste manier wast en onderhoud is elke snijplank hygiënisch. Een kunststof snijplank is makkelijk in de vaatwasser te wassen, maar doordat je sneller sneetjes krijgt in het materiaal kan daar wel bacteriën achterblijven. Een houten plank kost meer tijd om te wassen, maar heeft wel zelf een antibacteriële werking.

Conclusie

Je weet nu welke snijplank bij jouw wensen past. Ga je voor speciaal gekleurde snijplanken om zeker te weten dat je kruisbesmetting voorkomt of ga je voor een stevige houten plank met antibacteriële werking?

Ook zijn er genoeg handige extra's bij de snijplank om het snijden makkelijker te maken. Denk aan snijplanken met antislip aan de randen of snijplanken met een opvangbak om gesneden groenten in te doen.

Je weet nu alles over de beste snijplank. Laat hieronder weten welke snijplank jij binnenkort gaat aanschaffen. Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?