Altijd Vlijmscherpe Messen met de Beste Messenslijper

Als echte (thuis)kok ben je natuurlijk trots op je beste messen. Je hebt gezocht naar fijne messen en wilt ze het liefst je hele kook carrière houden. De beste messenslijper is dan wat je zoekt!

Na een tijdje merk je dat je favoriete messen niet meer zo goed snijden. Moet je nu ineens afscheid nemen? Zeker niet! Met je messenslijper maak jij je oude, vertrouwde messen weer vlijmscherp en zijn ze weer als nieuw.

Work Sharp Electric Culinary E2

Work Sharp Electric Culinary E2

Chef’sChoice Trizor 15XV Professional Electric

Chef’sChoice Trizor 15XV Professional Electric

Chef’s Choice Trizor XV knife

Chef’s Choice Trizor XV knife
Type messenslijper: Slijpsteen
Materiaal slijpgedeelte: Synthetisch steen
Materiaal: Staal
Bekijk op Bol.com

Waarom een messenslijper aanschaffen?

Als je gehecht ben aan je beste messenset of geen zin hebt om steeds weer nieuwe messen te kopen, biedt een messenslijper de uitkomst. Met de messenslijper maak je je goede koksmes weer als nieuw. Afhankelijk van de messenslijper kost dit nauwelijks moeite!

Scherpe messen hebben een aantal voordelen. Met een scherp mes snijd je makkelijker, zodat voorbereiding minder tijd en moeite kost. Je gaat dan ook preciezer te werk en snijdt niet per ongeluk te weinig of te veel af.

Een bot mes zorgt ook voor meer ongelukken, omdat je meer kracht moet zetten tijdens het snijden. Je glijdt dan sneller uit. Een mes wat goed scherp is gemaakt met een messenslijper voorkomt ongelukken.

Als je veilig met je mes wil werken en ook je aanrecht wil beschermen, kies dan een goede snijplank. Zo glijd je minder snel uit met je mes en maak je geen krassen in je aanrechtblad.

Koopgids: hoe kies ik de beste messenslijper?

Er zijn allerlei verschillende messenslijpers met hun eigen specificaties. Om de beste te kiezen, kijk je naar je slijpvaardigheden en welke messen je slijpt. Hieronder gaan we dieper in op verschillende soorten messenslijpers en waar je ze voor gebruikt.

Het verschil tussen messenslijpers zit vooral in hoeveel je zelf moet doen en wat de machine doet. Ook zit er een verschil in hoe nauwkeurig de messenslijper het mes slijpt.

Doortrekslijper

Bij deze slijper zet je het mes in de gleuf en beweeg je het mes zelf door de gleuf heen. Door de wieltjes in de gleuf wordt het mes op de juiste hoek geslepen. Dit maakt de doortrekslijper makkelijk in gebruik. Helaas kun je niet het gehele mes goed slijpen, want het handvat zit in de weg.

Slijpmachine

De slijpmachine is de makkelijkste messenslijper van het rijtje. Daarom is deze messenslijper geschikt als je zelf geen kennis hebt van messen slijpen of graag het klusje snel klaart.

De machine is elektrisch, dus je hoeft alleen maar je mes in de gleuf te zetten. De rest doet de machine voor je. Dit heeft ook een nadeel: je messen slijten sneller. De hitte van de machine verhit het mes en maakt het metaal op den duur zwakker.

koken met scherp mes

Slijpsteen

Een slijpsteen staat ook wel bekend als wetsteen en is vooral geschikt voor mensen die verstand hebben van handmatig messen slijpen. Het is een traditionele slijper waarbij je zelf de juiste hoek moet bepalen. Ook duurt het slijpen met de slijpsteen langer.

Slijpstaaf

Deze messenslijper gebruik je alleen als je de messen na elk gebruik slijpt. De slijpstaaf is niet geschikt om botte messen scherp te krijgen, zoals andere slijpers. De slijpstaaf is daardoor geschikt als je je messen niet intensief gebruikt en zorgt net voor dat scherpe randje.

Aanzetstaal

Een aanzetstaal is vergelijkbaar met de slijpstaaf, maar is net wat zwakker. Ook kan aanzetstaal niet alle messen slijpen, zoals de gekartelde broodmessen. De slijpstaaf is daarentegen wel geschikt voor het broodmes.

Pocketslijper

Een pocketslijper is net even iets anders dan de bovenstaande messenslijpers. De pocketslijper is niet geschikt voor keukenmessen, maar alleen geschikt voor zakmessen en snoeischaren.

Bij de verschillende type messenslijpers moet je zelf nagaan wat je belangrijk vindt. Hou je van lekker koken, maar doe je dit niet erg vaak, dan is een slijpstaaf of slijpmachine prima. Kook je dagelijks en heb je baat bij vlijmscherpe messen, dan is je verdiepen in een slijpsteen geen overbodige luxe.

De 5 beste messenslijpers op een rij

1. Work Sharp Electric Culinary E2

1. Work Sharp Electric Culinary E2

2. Chef’sChoice Trizor 15XV Professional Electric

2. Chef’sChoice Trizor 15XV Professional Electric

3. Chef’s Choice Trizor XV knife

3. Chef’s Choice Trizor XV knife
Type messenslijper: Slijpsteen
Materiaal slijpgedeelte: Synthetisch steen
Materiaal: Staal

4. Chef'sChoice Trizor XV Sharpener EdgeSelect

4. Chef'sChoice Trizor XV Sharpener EdgeSelect

5. Brod Taylor Brod & Taylor

5. Brod Taylor Brod & Taylor

Welke messen wil je slijpen?

De messenslijper is meestal geschikt voor het slijpen van alle soorten messen, maar er zijn uitzonderingen. Bekijk voor de aanschaf van de messenslijper dan ook eerst welke messen je er allemaal mee wil slijpen.

Soorten messen

De pocketslijper is, zoals eerder genoemd, niet geschikt voor alle messen. Deze is niet geschikt voor keukenmessen, maar wel voor zakmessen en snoeischaren.

Ook zijn er messen die je maar aan één kant mag slijpen en zijn er kartelmessen, zoals het broodmes. Deze soorten zijn niet voor alle messenslijpers geschikt. Vaak slijpt de messenslijper gelijk het mes aan beide kanten. In de handleiding lees je voor welke messen de slijper geschikt is.

Materialen van messen

Er zijn ook uitzonderingen gebaseerd op het materiaal van het mes. Een keramisch mes mag je nooit slijpen met een messenslijper. Dit komt doordat de messen van keramiek zijn gemaakt, terwijl normale messen van staal zijn. De standaard messenslijpers zijn uitsluitend geschikt voor stalen messen.

De keramische messen zijn wel te slijpen, maar dit vergt veel techniek en doe je het best met een industriële messenslijper. Er zijn messenslijpers die geschikt zijn voor keramische messen, maar daar moet je wel verstand van hebben. Anders maak je de messen al snel kapot.

Nog een mes van bijzonder materiaal is het damastmes. Dit mes bestaat uit meerdere staallagen op elkaar. Elk mes is hierbij uniek.

De damastmessen mag je gewoon met de standaard messenslijpers slijpen. Je mag de damastmessen alleen niet slijpen met aanzetstaal. Wees ook extra voorzichtig, omdat het mes snel beschadigd raakt.

Wil je met je messenslijper verschillende soorten messen slijpen? Kijk dan ook even naar het formaat van de messen in de slijper. Een grotere gleuf voor de messen is vooral bedoeld voor de grote vleesmessen. Wil je ook kleinere groentemessen slijpen, kijk dan of de messenslijper daar een kleinere gleuf voor heeft.

Je hebt ook messenslijpers die andere soorten messen slijpen, zoals de messen van een schaar. De slijper heeft hier dan een speciale extra gleuf voor.

Materialen

Zowel de messenslijper zelf als het slijpgedeelte zijn beide van andere materialen gemaakt. Vooral bij het materiaal van het slijpgedeelte zijn er grote verschillen.

Voor de buitenkant van de messenslijper wordt er gebruik gemaakt van verschillende plasticsoorten (ABS) of kunststof. Dit is een fijne en stevige stof voor de messenslijper, omdat het makkelijk vasthoudt en het licht materiaal is.

Het materiaal van het slijpgedeelte is belangrijk voor je messen. Hoe harder het materiaal, hoe meer je van het mes slijpt. Het is daarom goed om te kijken naar het materiaal van de messenslijper voordat je het mes slijpt. Te hard slijpmateriaal maakt het mes kapot.

Slijpmaterialen en messen

Aanzetstaal spreekt voor zich. Het slijpgedeelte is gemaakt van roestvrij staal (RVS). De luxere variant van een aanzetstaal, de slijpstaaf, is gemaakt van keramiek of diamant. Dit type staal is sterker dan roestvrij staal en is zodoende scherper en geschikt voor meerdere soorten messen.

Keramisch slijpmateriaal is gemaakt met een combinatie van verschillende materialen in poedervorm en een bindmiddel (ook van verschillende materialen). Het poeder en het bindmiddel smelten ze vervolgens in een de vorm.

Na het afkoelen slijpen ze het materiaal recht en heb je een keramische slijpsteen. De scherpte van het keramische slijpgedeelte is afhankelijk van welke poeders en bindweefsels ze mengen en hoe fijn het poeder is.

De grofheid van een keramische steen wordt aangegeven in grit. Hoe hoger het aantal grit, hoe fijner de steen is. Als je twijfelt over de grit, is het aan te raden om rustig te slijpen. Je merkt dan zelf of je het mes vaker moet slijpen om hem scherp te krijgen.

Een ander sterk materiaal voor de slijpsteen is diamant. Bij dit materiaal gebruikt men kleine, synthetische diamantdeeltjes. Een voordeel van diamant is dat het materiaal bijna niet slijt. De messenslijper gaat langdurig mee. Ook hoef je geen kracht te zetten tijdens het slijpen.

Een nadeel is dat je precies te werk moet gaan; bij ongecontroleerd gebruik haal je al snel teveel af van je mes. Een volledig diamanten messenslijper is bovendien duurder dan een messenslijper van RVS of keramiek.

Schoonmaken

Over het algemeen zal de messenslijper altijd zelf schoon blijven. Als je de messen slijpt, zorg dan dat de messen schoon zijn en er geen etensresten op zitten. Zo maak je het slijpen voor jezelf ook makkelijker.

Wil je de messenslijper toch nog even schoonmaken? Dan kan je de meeste slijpers in de vaatwassers doen. Een sopje met reinigingsmiddel is ook prima.

Nadat je de messenslijper heb gebruikt, was je nog even het mes na. Tijdens het slijpen komen mogelijk kleine deeltjes staal van het mes af. Het is bijna niet te zien, maar het is toch even goed om het mes schoon te maken. Zo belandt er niks in je eten.

Specificaties van de messenslijper naast elkaar

Type messenslijperMateriaal slijpgedeelteMateriaal
1Work Sharp Electric Culinary E2
2Chef’sChoice Trizor 15XV Professional Electric
3Chef’s Choice Trizor XV knifeSlijpsteenSynthetisch steenStaal
4Chef'sChoice Trizor XV Sharpener EdgeSelectSlijpsteenSynthetisch steenStaal
5Brod Taylor Brod & TaylorSlijpsteenSynthetisch steenStaal

Work Sharp Electric Culinary E2

Chef’sChoice Trizor 15XV Professional Electric

Chef’s Choice Trizor XV knife

Type messenslijper: Slijpsteen

Materiaal slijpgedeelte: Synthetisch steen

Materiaal: Staal

Chef'sChoice Trizor XV Sharpener EdgeSelect

Type messenslijper: Slijpsteen

Materiaal slijpgedeelte: Synthetisch steen

Materiaal: Staal

Brod Taylor Brod & Taylor

Type messenslijper: Slijpsteen

Materiaal slijpgedeelte: Synthetisch steen

Materiaal: Staal

Veelgestelde vragen over de messenslijper

Wil je nog iets anders weten over messenslijpers? De antwoorden op een aantal veelvoorkomende vragen over messenslijpers vind je hieronder.

Hoe vaak moet je een mes slijpen?

Met aanzetstaal mag dit elke keer na gebruik van het mes. Aanzetstaal maakt de messen alleen even glad en is niet bedoeld voor botte messen.

Als je een mes echt wil slijpen, dan moet je kijken of hij bot is. Doe dit door een tomaat te snijden. Gaat dit makkelijk, dan is je mes nog goed. Gaat dit moeizaam, dan moet je het mes slijpen. Je kan het ook testen met papier. Snijd een vel papier door midden. Als dit moeilijk gaat, is je mes bot.

Hoe gebruik je een messenslijper?

Hoe je de messenslijper gebruikt is afhankelijk van het type messenslijper. Bij een slijpsteen of slijpstaaf moet je zelf het mes erlangs leggen en vanaf een bepaalde hoek slijpen. Een elektrische messenslijper doet alles zelf.

Hoe werkt een messenslijper?

Een messenslijper is een apparaat dat je messen slijpt. Je doet de messen in een van de gleuven. In deze gleuven zit een verhard materiaal zoals keramiek, diamant of staal. Bij slijpstenen of slijpstaven heb je geen gleuf, maar haal je het mes langs de messenslijper.

Conclusie

Je hebt voor de eerste keer je nieuwe messenslijper gebruikt. Je pakt je mes en plaatst hem op de tomaat die voor je ligt. Nog voordat je druk kan zetten ben je al door de tomaat heen! Je kan een leven zonder messenslijper niet meer voorstellen.

Na het lezen van deze koopgids weet je welke messenslijper je moet aanschaffen. Je hebt een slijper gevonden die bij je past en krijgt de meest botte messen weer moeiteloos vlijmscherp.

Welke messenslijper ook bij je past: hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Laat hieronder weten welke messenslijper jij gaat aanschaffen. Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?