Eerste Hulp bij veel Stof in Huis

Het zonnetje schijnt lekker naar binnen, je hoort buiten de vogeltjes fluiten en ineens zie je het... overal stof! Voor de zoveelste keer haal je een stofzuiger door het huis, maar het lijkt niet te helpen. Veel stof in huis kan een hardnekkig probleem zijn.

Heb je ook last van veel stof in huis? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik ga je leren hoe je stof verdrijft, zodat je weer rustig in het zonnetje kan zitten. ☀️ Geniet van een stofvrij huis!

Voordat je begint

Problemen kun je het beste bij de oorzaak aanpakken. Dat geldt ook voor stof! Voordat je begint, heb je antwoord nodig op twee vragen. Wat is stof eigenlijk, en waar komt het vandaan? Dat ga ik je uitleggen.

Wat is stof?

Stof bestaat uit heel kleine uit elkaar gevallen stukjes materie. Per definitie wordt zo'n stukje materie pas stof genoemd, als het kleiner is dan 0,06 millimeter - dit is nog minder dan een tiende van de dikte van menselijk haar. Er is onderscheid tussen binnenstof en buitenstof.

  • Buitenstof is al het stof dat van buiten komt. Denk aan zandstof, stuifmeel, schimmels en sporen. In Nederland heb je vooral te maken met zoutstof. De zee veroorzaakt zoutkristallen in de lucht, die neerdwarrelen als stofdeeltjes.
  • Binnenstof is al het stof dat van binnen komt. Hiermee wordt binnenshuis bedoeld. Denk aan huisstofmijt, huidschilfertjes, haardeeltjes en vezels van je kleding.

Waar komt stof vandaan?

Binnenstof ontstaat simpelweg door in je huis te wonen. Je huid laat huidschilfers los en je verliest haren. Hier kun je niks tegen doen. Hetzelfde geldt voor medebewoners en huisdieren.

Buitenstof neem je mee als je door de deur naar binnen loopt. Je kinderen, huisgenoten of huisdieren nemen ook stof mee naar binnen. Als je ramen open staan, waait er ook nog eens stof naar binnen. Kortom; je ontkomt er niet aan.

Een deurmat bij je voor- en achterdeur voorkomt een hoop stof in je huis. Het buitenstof blijft grotendeels in de mat hangen en neem je zo niet mee naar binnen!

Nu je weet wat stof is en waar het vandaan komt, is het tijd om het stof eens grondig aan te pakken!

Veel stof in huis goed schoonmaken

Dit heb je nodig...

Om je huis goed onder handen te nemen, heb je een aantal dingen nodig. Ze staan hieronder op een rijtje.

Als je deze spullen klaar hebt staan, kun je aan de slag!

Stap 1: Opruimen!

De eerste stap bij het voorkomen van stof is opruimen. Hoe minder spullen er in je woonkamer of slaapkamer staan, hoe minder spullen stof vangen.

Vooral kleding trekt veel stof aan. Zoek daarom regelmatig je kleding uit en doneer of verkoop kledingstukken die je niet meer draagt! Laat ook geen kleding slingeren, maar ruim deze direct op in je kledingkast of wasmand.

Stap 2: Roosters, filters en ventilatiekanalen schoonmaken

Ga eens na waar in je huis zich roosters, filters en ventilatiekanalen zitten. Dit zijn plekken waar stof zich ophoopt en die dus regelmatig schoongemaakt moeten worden. Denk aan het ventilatiesysteem van de badkamer, de afzuigkap of het filter in de droger.

Je kunt roosters, filters en ventilatiekanalen eenvoudig schoonmaken met een doekje en wat schoonmaakmiddel. 🧼 Is het filter uitneembaar? Dan kun je het ook afspoelen onder de kraan of laten weken in een mengsel van water en schoonmaakmiddel.

Stap 3: Matten kloppen

Klop vloerkleden, matten, kussens en andere objecten die makkelijk stof vangen buiten uit. Dat scheelt al een hoop stof in huis! Het kan ook helpen om af en toe je gordijnen uit te kloppen en te wassen; deze vangen ook veel stof.

Stap 4: Afstoffen

De volgende stap in je schoonmaakroutine is afstoffen. Als je dit doet voor het stofzuigen, dwarrelen stofresten vanzelf naar beneden en zuig je die later op.

Je kunt het beste afstoffen met een vochtig microvezeldoekje. Hier blijft stof goed in hangen, waardoor je het niet door je hele huis verspreidt. Klop het doekje na het afstoffen buiten uit.

Wil je dat het stof na het schoonmaken ook weg blijft? Dan is een goede luchtreiniger het overwegen waard. Deze filtert stof uit de lucht, waardoor het minder kans krijgt om neer te dwarrelen. 

Stap 5: Stofzuigen

Je bent bij de laatste stap! Het ligt misschien voor de hand, maar om stof te bestrijden moet je stofzuigen.

Hiervoor kun je het beste een steelstofzuiger gebruiken. De zuigkracht van een goede robotstofzuiger kan niet tippen aan de beste steelstofzuiger. Daarnaast heeft een steelstofzuiger opzetstukken waarmee je efficiënter werkt. Donkere, stoffige hoekjes zijn zo ook verleden tijd!

Conclusie

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op de vraag hoe je veel stof in huis het beste bestrijdt.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus maak je huis regelmatig schoon voor het beste resultaat. Niet pas als de lagen stof op de vensterbank staan. Onthoud goed dat een volledig stofvrij huis onmogelijk is. Je hoeft niet te streven naar perfectie!

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft het je geholpen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?