Magnetron Schoonmaken in 7 Simpele Stappen

Iedereen kent het wel; je warmt iets nét te lang op in de magnetron en het kookt over of spat alle kanten op – je hele magnetron onder de spetters! Je magnetron schoonmaken is misschien iets wat je snel vergeet, toch kun je er beter niet te lang mee wachten. Aangekoekte etensresten kunnen namelijk nare geurtjes verspreiden en je magnetron minder efficiënt maken.

Met dit stappenplan leg ik je uit hoe je de magnetron het beste schoonmaakt, zodat je dit onmisbare apparaat weer snel kunt inzetten voor het verwarmen van je kliekjes of het ontdooien van je ingevroren groente. Het zal je verbazen hoe snel je er mee klaar bent! ⏱

Waarom moet je de magnetron schoonmaken?

Je magnetron is een apparaat wat je bijna elke dag gebruikt – voor je eigen eten zoals rijst koken, of voor het overgebleven natvoer van je kat dat je in de koelkast hebt bewaard.

Het is daarom wel zo hygiënisch om je magnetron sowieso elke maand schoon te maken. Hiermee houd je de magnetron niet alleen bacterievrij, maar zorg je er ook voor dat het apparaat beter werkt. Aangekoekte resten veroorzaken elektrische vonken, wat je magnetron minder efficiënt maakt.

Dit heb je nodig om de magnetron te reinigen

Het schoonmaken van je magnetron bestaat uit het reinigen van de binnenkant én de buitenkant. Ook je combi-magnetron maak je met deze middelen schoon!

  • Citroen en/of schoonmaakazijn
  • (Microvezel)doek
  • Een hittebestendig schaaltje
  • Een stoffer
  • Theedoek
  • Eventueel een stofzuiger of kruimeldief
  • Afwasmiddel en afwasborstel
  • Eventueel zuiveringszout

Stap 1: Verwijder kruimels en losse resten

Er liggen misschien kruimels of losse etensresten op het draaiplateau van je magnetron. Haal dit loszittende vuil weg uit je magnetron voordat je aan het echte werk begint. Gebruik hiervoor een stoffer, stofzuiger of kruimeldief.

Citroen in schaaltje

Stap 2: Vul het schaaltje

Vul het hittebestendige schaaltje met 150 ml warm water, citroen en/of schoonmaakazijn. Citroen en schoonmaakazijn hebben een hoge zuurtegraad, waardoor ze de ideale natuurlijke ontvetter zijn. Bovendien verwijdert citroen ook nare geurtjes!

  • Bij gebruik van citroen knijp je het sap uit in het water en leg je daarna de citroen erin.
  • Bij gebruik van schoonmaakazijn voeg je 4 eetlepels toe aan het water.

Stap 3: Laat de stoom maar komen!

Plaats het schaaltje in magnetron en zet deze voor 3 minuten aan op een gemiddelde stand, rond de 500/600 watt. Hou het schaaltje in de gaten; het water hierin moet verdampen. Wanneer je magnetron een heuse stoomcabine is geworden, zet je hem uit – maar laat je de deur nog een paar minuten dicht! Op die manier kan de stoom goed inwerken op al het vuil.

Stap 4: Verwijder het schaaltje en de losse onderdelen

Haal het schaaltje uit de magnetron met een ovenwant, pannenlap of iets anders waarmee je je hand tegen de hitte beschermt. De magnetron heeft immers niet alleen het water verhit, maar ook het schaaltje!

Verwijder ook gelijk de losse onderdelen zoals het draaiplateau en eventueel het wielstel uit de magnetron; deze onderdelen reinig je apart.

Stap 5: Maak de binnenkant van de magnetron schoon

Door de stoom van het watermengsel zijn aangekoekte etensresten, vlekken en spetters losgeweekt. Met een (microvezel)doek veeg je de wanden en de deur van de magnetron af. Als de stoom zijn werk goed heeft gedaan, laten de vuilresten en spetters makkelijk los.

Als niet alle vuilresten makkelijk weg te vegen zijn, gebruik je een sopje van warm water en zuiveringszout, azijn of afwasmiddel. Je hebt van deze middelen maar een klein beetje nodig. Als al het vuil weg is, reinig je de binnenkant na met schoon water en droog je het daarna goed met een theedoek. Het schoonmaakmiddel moet helemaal weg zijn!

Magnetron schoonvegen met doekje

Stap 6: Reinig de losse onderdelen

Was het draaiplateau en de eventuele andere onderdelen af in de wasbak met een beetje afwasmiddel en een afwasborstel. Je kunt ook een staalborsteltje gebruiken als een vlek er écht niet uit gaat. Het glazen draaiplateau kan ook in de vaatwasser, als je die toevallig net aan wilde zetten. Na het schoonmaken zet je de onderdelen terug in de magnetron.

Stap 7: Maak de buitenkant van de magnetron schoon

Als laatste reinig je de buitenkant van de magnetron met een sopje van warm water en zuiveringszout of azijn. Als je bij stap 5 een sopje hebt gemaakt voor de binnenkant, kun je deze hiervoor gebruiken.

Let erop dat de stekker van de magnetron uit het stopcontact is. Stof daarbij ook ventilatieroosters af met een stoffer terwijl je bezig bent. Dan is het totaalplaatje compleet! ✨

Een truc tegen nare geurtjes

Last van nare geurtjes in je magnetron? Naast een schaaltje met citroen bestaat er ook een ouderwetse truc om dit tegen te gaan. Zet een schaaltje gevuld met bakpoeder, houtskool of gemalen koffie een paar uur in de magnetron. Deze ingrediënten nemen de nare geurtjes op. Voor het beste resultaat herhaal je dit een aantal dagen en ververs je de inhoud steeds.

Hardnekkige vlekken

Heb je bovenstaand stappenplan geprobeerd, maar kreeg je niet alle vlekken weg? Schrob dan eens met een halve citroen over de vlek heen. Nadat je het sap even hebt laten intrekken, ga je er met een vochtige doek overheen.

Werkt dit ook niet, maak dan een pasta van ⅔ zuiveringszout en ⅓ water. Smeer de pasta op de vuile plek en laat dit 10 tot 30 minuten intrekken. Veeg de pasta daarna weg met een vochtige doek en als het goed is, is je vlek nu ook weg. Je kunt ook een beetje azijn over de pasta gieten; hierdoor gaat het bruisen en weekt vuil nog beter los.

Wat je niet moet gebruiken om je magnetron schoon te maken

  • Vaatwastabletten zijn niet geschikt om je magnetron schoon te maken. Deze lossen alleen op in heet water en de stoom ervan haalt niets uit.
  • Ammoniak vermijd je ook liever. Sommige mensen raden dit product aan voor het verwijderen van hardnekkige vlekken, maar natuurlijke middelen die minder schadelijk zijn krijgen de voorkeur. Ammoniak is slecht voor milieu, de damp is ongezond om in te ademen, en bovendien stinkt het ook heel erg!

Hoe houd ik mijn magnetron schoon?

Om je magnetron niet binnen de kortste keren tot spetterfestijn te moeten bestempelen, geef ik je hier een aantal tips!

  • Niet al het eten met schil kan worden opgewarmd in de magnetron, zoals eieren. Door de schil kan warmte niet ontsnappen, waardoor het eten ontploft. Check daarom altijd of het eten dat je wilt opwarmen geschikt is voor de magnetron.
  • Let op het materiaal dat je in de magnetron doet. Plaats er bijvoorbeeld nooit metalen pannen of aluminiumfolie in. Kijk ook uit met bepaalde soorten plastic. Deze is idealiter expliciet geschikt voor gebruik in magnetrons.
  • Laat drankjes niet overkoken en verwarm ze ze langzaam, met intervallen van een halve minuut.
  • Maak vlekken of spetters meteen schoon, zodat ze niet aankoeken.
  • Gebruik een magnetronkap om je bord of mok te bedekken, of dek het af. Zo komen er geen spetters in je magnetron als je het opwarmt. Als je ervoor kiest het af te dekken, zorg dan wel dat stoom kan ontsnappen. Anders komen er ontploffingen!

Conclusie

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe kan ik het beste mijn magnetron reinigen?" Je weet welke stappen je neemt om je magnetron schoon te maken en hoe je voedselexplosies zoveel mogelijk voorkomt. 💥 Dat is wel zo handig, want niemand staat te springen om een magnetron met etensresten of nare geurtjes.

Heb jij nog een tip, laat het me dan hieronder weten. En terwijl je toch bezig bent, maak ook meteen je oven schoon! Voor nu in ieder geval: bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?