Je Oven Schoonmaken? Zo Pak Je Het Aan!

Pina Balk
Auteur | 18.10.2021

Om eerlijk te zijn, had ik al jaren mijn oven niet schoongemaakt. Mijn huis rook na het gebruik van mijn oven niet meer naar versgebakken baksels, maar naar verbrande etensresten! Tijd voor een flinke schoonmaak! Ik heb na een beetje onderzoek de makkelijkste stappen op een rijtje gezet voor het schoonmaken van je oven. En ja, zelfs mijn inmiddels gepaneerde oven kreeg ik ermee schoon! ✨

Dit heb je nodig voor een schone oven

Het belangrijkste wat je nodig hebt, is een dosis motivatie. Je oven schoonmaken kost even tijd, maar het is het helemaal waard! Zie het als een onderdeel van je kookroutine, een vies fornuis met etensresten maak je ook schoon na het koken!

Dit heb je nodig:

  • Schoonmaakhandschoenen
  • Stofzuiger of kruimeldief
  • Baking soda
  • Vaatdoekje
  • Citroen
  • Azijn
  • Sponsje
Baking soda noemt men ook wel zuiveringszout, bicarbonaat, dubbelkoolzure soda, koolzuurpoeder, maagzout, natriumbicarbonaat en E500. 

Ik raad schoonmaakhandschoenen aan, omdat dit klusje al snel een kliederboel wordt. Let daarom ook op je kleren! We willen niet dat je oven straks schoon is, maar jijzelf helemaal onder het vuil zit!

Stap 1: Etensresten verwijderen

We beginnen simpel: de etensresten verwijderen. Haal ten eerste alle ovenroosters en bakplaten uit je oven. Pak je stofzuiger of kruimeldief en zuig alle kruimels op. Geef vooral het rubberen randje van de ovendeur wat extra aandacht; daar verzamelen zich flink wat kruimels!

Stap 2: De binnenkant van je oven schoonmaken

Nu alle kruimels uit de weg zijn, gaan we door naar het hardnekkige werk! Geen zorgen; dat laat het moeilijker klinken dan dat het is.

Voor deze stap gaan we met het wondermiddel baking soda aan de slag! Ik zeg wondermiddel, omdat je er zoveel meer mee kan dan schoonmaken. Baking soda is niet alleen een effectief schoonmaakmiddel, het is ook onmisbaar in de keuken! De naam zegt het al: het is een belangrijk ingrediënt voor allerlei baksels, om het deeg te laten rijzen.

Baking soda

Maar goed, we gaan nu niet bakken. Begin met het voorverwarmen van je oven op de hoogste stand. Bij de meeste ovens is dit 250 °C. Meng ondertussen 2 flinke scheppen baking soda met water in een ovenschaal. Voeg wat citroensap toe voor een frisse geur! 🍋

Zet nu de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven. Draai daarna de oven uit en haal de ovenschaal eruit. Let op, bewaar het baking soda mengsel! Dit heb je later nog nodig. Laat de oven vervolgens afkoelen. Zet de voordeur open om dit proces te versnellen.

Poets nu de binnenkant van de oven met een vaatdoek schoon, en je ziet dat alle viezigheid zo loskomt! De grootste klus zit er hierna alweer op!

Stap 3: Je ovenroosters en bakplaten schoonmaken

Voor deze stap heb je je baking soda-mengsel bewaard. Voeg 2 eetlepels azijn toe aan het baking soda mengsel. Smeer vervolgens de ovenroosters en bakplaten hiermee in en laat 30 minuten inwerken. Als je tijd hebt, laat het dan een nacht weken. Dan weet je zeker dat alle viezigheid er vanaf komt!

Haal vervolgens met een spons alle vuilresten van de roosters en bakplaten. Nu is het tijd voor de laatste stap!

Stap 4: Het schoonmaken van je ovenruit

Heb je nog wat over van je baking soda-mengsel? Gebruik dit dan voor deze stap. Zo niet, meng dan opnieuw wat water met 2 eetlepels baking soda. Smeer je ovenruit hiermee in en laat het 15 minuten intrekken. Poets hierna zo het vuil van de ruit af!

Wil je de ruit nog extra ontvetten? Spray het dan in met azijn en laat opnieuw 15 minuten intrekken. Veeg daarna de ruit droog met een schone doek.

Heb je de smaak te pakken? Met hetzelfde mengsel is je magnetron schoonmaken ook een eitje!

Conclusie

Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat. Zelf ben ik erg blij met het resultaat! Mijn huis ruikt niet meer naar verbrande etensresten, maar naar versgebakken brood! 🍞

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?