Supersnel een Koffievlek Verwijderen met Deze 7 Huis-tuin-en-keukenmiddelen!☕

Het gebeurt mij vaak genoeg in de ochtend. Met een koffiemachine heb ik een heerlijk kopje koffie gezet, maar door haast en onhandigheid mors ik de koffie. De bank, thee- en vaatdoeken en zelfs mijn eigen kleding hebben er al aan moeten geloven.

Het voordeel: door mijn onhandigheid ben ik expert geworden in het effectief verwijderen van een koffievlek!

Hoe sneller je na het koffiemorsen actie onderneemt, hoe gemakkelijker je de vlek verwijdert. Gelukkig gebruik je bij de meeste methoden huis-tuin-en-keukenmiddelen, zodat je direct aan de slag kan. Hieronder lees je 7 verschillende manieren om een koffievlek te verwijderen.

#1 Zout🧂

Door direct na het morsen van koffie zout op de vlek te strooien, voorkom je dat de vlek verspreidt of dieper in de stof trekt. Strooi dus een royale laag zout op de vlek en laat dit voor een aantal minuten intrekken. Ga hierna met een nat sponsje over de vlek en laat het zout de vlek in zich opnemen.

zout gebruiken om schoon te maken

#2 Azijn🧽

Azijn werkt zeer effectief bij het verwijderen van een koffievlek. Dit komt doordat de aanwezige zuren de koffievlek afbreken. Gebruik een doek en doordrenk deze met azijn. Wrijf met deze doek over de koffievlek.

Werkt dit niet voldoende? Vul dan een teiltje voor een derde met azijn. Vul de rest aan met water en laat het stuk stof voor een nachtje weken in deze oplossing. Doe 'm de volgende dag in de was en je ziet dat je koffievlek compleet is verdwenen.

#3 Schoonmaakalcohol🧴

Met schoonmaakalcohol is het mogelijk om hardnekkige vlekken uit bepaalde stoffen te krijgen. Gebruik deze methode als je er pas laat achter komt dat je koffie hebt gemorst. De vlek is dan al ingetrokken en heeft dus een zwaarder bestrijdingsmiddel nodig.

Breng wat schoonmaakalcohol aan op een doekje en wrijf hiermee lichtjes over de koffievlek. Als het goed is, kun je de vlek zonder te veel moeite wegkrijgen. Was na de behandeling je kledingstuk wel even uit, of spray wat water over de plek waar de vlek zat (bij een bank of tapijt).

Gebruik geen schoonmaakalcohol op kwetsbare stoffen als wol of (kunst)zijde! Dit kan de stof namelijk beschadigen. 

#4 Soda🍚

Baking soda is een ideaal middel dat in vele situaties van pas komt. Zo ook bij koffievlekken. Strooi ruim voldoende baking soda op een vers gemorste koffievlek. Laat dit voor een tijdje intrekken en spoel de soda van het stofoppervlak af. Als het kan, is het handig de stof naderhand in de wasmachine te stoppen.

Stop je de kleding daarna direct in de wasdroger? Dan kun je het dezelfde dag nog aan!

Tip: voor een nog effectievere vlekverwijdering kun je wat azijn toevoegen aan de soda!

#5 Wasmiddel🧼

Dit is de minst originele, maar wel de meest voor de hand liggende optie voor wanneer je net een koffievlek hebt gemaakt. Dep wat vloeibaar wasmiddel op de koffievlek en laat het voor zo'n 30 minuten intrekken.

Spoel de vlek daarna uit of stop het kledingstuk in de wasmachine. Je koffievlek is onzichtbaar geworden! De beste wasmachine heeft zelfs een speciaal programma voor vlekverwijdering, wat bij koffievlekken zeer goed van pas komt.

#6 Bier🍺

Deze tip is mijn favoriet en geeft aan waarom het belangrijk is om altijd een biertje koud te hebben staan! Bier werkt namelijk erg goed om koffievlekken te verwijderen, in bijvoorbeeld je tapijt.

Man draagt veel enorme pinten bier naar een tafel

Wrijf wat bier over de vlek en de vlek verdwijnt langzaam maar zeker. Vergeet uiteraard niet de vlek met water af te spoelen! Doe je dit niet, dan blijft je tapijt of bank een tijdje naar bier ruiken.

Lukt het niet om een hardnekkige koffievlek uit je bank te verwijderen? Probeer je bank dan eens te reinigen met een stoomreiniger. Wedden dat hij er weer als nieuw uitziet?

#7 Eigeel🍳

Wellicht wat omslachtig om eerst een ei open te breken om een vlek te behandelen, maar ik wilde deze bijzondere tip nog wel delen. Eigeel is een fantastische wijze voor het oplossen van koffievlekken.

Mix het eigeel met een kopje koud water en breng het mengsel aan over de vlek. Scrub het mengsel zachtjes in de vlek met een sponsje of zachte tandenborstel. Laat het enkele minuten intrekken en spoel het af met koud water.

Conclusie

Hopelijk is het verwijderen van een koffievlek kinderspel geworden met deze 7 tips! Mors je net zo vaak koffie als ik? Dan is dit de uitgelezen kans om alle methoden eens uit te proberen.

Vergeet niet in het feedbackformulier achter te laten welke methode voor jou het beste werkt! Bedankt voor het lezen.👋

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?