Verse Koffie? Kies Voor een Handmatige Koffiemolen!

Voor koffiefans zoals jij is koffie veel meer dan een alleen een ‘cafeïnebommetje’ uit een koffiezetapparaat. Je gaat altijd voor de beste smaakbeleving. Een handmatige koffiemolen is hiervoor onmisbaar!

Overweeg je om een handmatige koffiemolen te kopen? In dit artikel lees je precies hoe je de beste handmatige koffiemolen kiest. Laten we samen eens een kijkje nemen!

Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

Baratza Encore

Baratza Encore
Bekijk op Bol.com

Baratza Virtuoso+

Baratza Virtuoso+
Bekijk op Bol.com

Waarom een handmatige koffiemolen aanschaffen?

Met een handmatige koffiemolen ga je voor een optimale smaakbeleving! Door de bonen te malen vlak voordat je de koffie klaarmaakt, blijft de smaak van de koffie behouden. Dit is voor zowel handmatig koffie zetten als voor het gebruik van koffiezetapparaten een grote plus.

Koffie is namelijk een versproduct: zodra koffiebonen gemalen zijn, verliezen deze al binnen 15 minuten een hele portie van hun aroma's.

Met een handmatige koffiemolen zet je dus écht een vers bakje koffie. Daar kunnen zelfs de beste oploskoffie en koffiepads niet aan tippen!

Bovendien ben je in vergelijking met een elektrische koffiemolen iets flexibeler. Deze laatste werkt doorgaans op een vaste snelheid.

Maalt zo'n elektrische koffiemolen te snel, dan raken de bonen al verhit voor het zetproces, wat de smaak – in ieder geval voor fijnproevers – niet ten goede komt. Daar heb je met een handmatig model geen last van!

Verder zijn handmatige koffiemolens milieuvriendelijk in gebruik. Anders dan bij een elektrische koffiemolen, ben je met een handmatige koffiemolen niet afhankelijk van stroomtoevoer.

Hierdoor zijn handmatige koffiemolens niet alleen milieuvriendelijk in gebruik, maar ook nog eens makkelijk om mee te nemen als je bijvoorbeeld gaat kamperen. Daarom staan handmatige koffiemolens ook bekend als compacte lichtgewichten!

Er zijn dus genoeg redenen om een handmatige koffiemolen te kopen! Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van een goede koffiemolen? Laten we alle punten eens langsgaan!

Handmatige koffiemolen van RVS met koffiebonen eromheen op witte achtergrond

Koopgids: hoe kies ik de beste handmatige koffiemolen?

Dan nu tot de kern van het verhaal: de koopgids! Hier bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van koffiemolens, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Lichtgewichten die overal zijn te gebruiken!

Hoewel handmatige koffiemolens kenmerkend zijn voor een licht gewicht, zijn er wel verschillen. Zo zijn er koffiemolens van 270 gram, maar ook van 755 gram.

Het gewichtsverschil komt door verschillende factoren, zoals het type koffiemolen en het type maalwerk. 

Retro of een strak, modern design?

Welk ontwerp je kiest, is een kwestie van persoonlijke smaak. Ben je fan van een retro look, dan kies je voor koffiemolens met een retro look! Met dit design ga je even 'terug in de tijd'.

Heb je niet zoveel met een retro stijl? Kies dan een modern design – strak in al zijn eenvoud.

Materiaal van koffiemolen

RVS (roestvrij staal) zie je veel bij koffiemolens met een modern design. Ga je voor een retro item? Dan is de kans groot dat het apparaat van hout is.

Je kunt je voorstellen dat hout iets minder duurzaam is dan RVS. Hout neem vet en vocht op van je huid en de verdere omgeving (dus let op schimmel!), en een buts is ook al snel verkregen als je er niet voorzichtig mee omgaat.

Ook zijn er koffiemolens die uit verschillende materialen bestaan, bijvoorbeeld een houten koffiemolen met onderdelen van glas. Dat is vooral erg mooi, maar kan zo'n constructie ook kwetsbaarder maken. 

Kijk dan ook goed naar het materiaal van de koffiemolen. Dit is niet alleen een kwestie van je persoonlijke smaak en duurzaamheid, maar is ook van invloed op hoe je de koffiemolen schoonmaakt. RVS vergt minder werk in dat opzicht dan bijvoorbeeld hout.

Verderop in het artikel vertel ik je meer over het onderhoud van de koffiemolen, maar laten we eerst ingaan op de maalschijven. Dit is misschien wel hét belangrijkste onderdeel van de koffiemolen! 😉

Maalschijven: soort en materiaal

Er zijn twee typen maalschijven: conisch of vlak. Conische maalschijven zijn kegelvormig. Met deze vorm schijven heb je minder snel last van een verstopping dan bij vlakke maalschijven.

De twee belangrijkste kenmerken zijn echter dat deze schijven in het algemeen minder snel slijten dan hun platte tegenhangers.

Wel gaat dit ten koste van hoe gelijkmatig de molen de koffie maalt: de maling komt er doorgaans iets ongelijker uit dan bij een model met platte schijven. Als casual koffiewaardeerder merk je dit misschien niet op, maar een fjinproever mogelijk wél.

Vlakke maalschijven hebben gekartelde randen die zorgen voor een gelijkmatige maling. Ook deze schijven zijn ideaal voor een fijne maling, bijvoorbeeld voor het bereiden van een espresso.

In vergelijking met conische maalschijven maken deze schijven iets meer geluid tijdens het malen, maar in ruil voor dit soort nadelen zijn ze wel goedkoper dan hun conische soortgenoten.

De meeste maalschijven bestaan uit roestvrij staal (RVS) of keramiek. RVS is iets minder slijtvast dan keramiek en is ook gevoelig voor wrijving, waardoor het snel warm wordt. Dit is een minpuntje, want dit kán de koffiesmaak aantasten. Wederom is dit iets dat fijnproevers vooral zullen merken.

Keramiek is daarentegen hittebestendig en heeft daarmee een voordeel vergeleken met RVS. Verder is dit materiaal slijtvast en heeft het een lange levensduur. Keramische maalschijven zijn daardoor gemiddeld duurder dan maalschijven van RVS.

De 5 beste handmatige koffiemolens op een rij

1. Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

1. Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

2. Baratza Encore

3. Baratza Virtuoso+

Maalgraden: grof, medium of fijn?

Met een handmatige koffiemolen heb je de volledige controle! Zo kun je verschillende maalgraden instellen, zoals 'grof', 'medium' of 'fijn'. Vaak worden deze maalgraden aangegeven in cijfers.

De maalgraad geeft hoe dan ook aan hoe fijn je de koffiebonen maalt. Hierbij geldt: hoe fijner de maalgraad, hoe sterker de koffie. ☕ Dat heeft te maken met het feit dat fijner gemalen koffie een groter contactoppervlak heeft dan grofgemalen koffie.

Voor elk type koffie bestaat er dan ook een optimale maalgraad. Voor filterkoffie maal je de bonen bijvoorbeeld grover dan wanneer je een espresso maakt.

Of je nu een goed filterkoffiezetapparaat of een espresso-apparaat gebruikt, de juiste maalgraad is cruciaal om tot de juiste smaak en textuur te komen. De juiste maalgraad is daarom net zo belangrijk als een goed koffiezetapparaat zelf.

Inhoud bonenreservoir

Drink je veel kopjes koffie achter elkaar? Kies dan voor een koffiemolen met een groot bonenreservoir. Zo hoef je deze niet om de haverklap bij te vullen.

Als je toch niet alle bonen gebruikt, dan kun je ze beter niet in het reservoir laten zitten. Dit gaat namelijk ten koste van de versheid - en daarmee ook de smaak - van de koffie. Bewaar de bonen op een koele, donkere plek in een luchtdichte verpakking.

Hoeveel gram bonen je met de koffiemolen kunt malen staat niet altijd aangegeven bij de productspecificaties. In de meer uitgebreide productomschrijving heeft de fabrikant dit vaak wel aangegeven.

Deze informatie is relevant: dan weet je ongeveer hoeveel koffie je kunt maken met een gevuld bonenreservoir. Om je een idee te geven: voor één kopje koffie heb je ongeveer 70 gebrande koffiebonen – of ± 8 gram – nodig.

De versheid van de koffie hangt ook af van de branddatum van de koffiebonen. Voor optimale versheid gebruik je koffiebonen binnen twee weken na de branddatum. 

Onderhoud van de handmatige koffiemolen

Als koffieliefhebber gebruik je de koffiemolen misschien wel dagelijks! Bij intensief gebruik kan zich veel vuil ophopen in de toevoer van het reservoir naar het maalwerk. Dit is een feest voor bacteriën en andere microben.

Om daadwerkelijk van verse koffie te genieten, moet je de koffiemolen dan ook goed onderhouden!

Het schoonmaken is dan ook niet alleen belangrijk om je gezondheid te waarborgen door te voorkomen dat je bacteriën en dergelijke binnenkrijgt, maar ook om de duurzaamheid van het apparaat – en dan vooral de maalschijven – te bevorderen.

Hoe je de koffiemolen schoon maakt hangt af van het materiaal van de koffiemolen. Glas of roestvrij staal kun je eenvoudig schoonmaken met heet water en een sopje.

Kies je voor een houten koffiemolen? Kijk dan uit met water, want daar kan hout niet goed tegen. Wel kun je een vochtig doekje gebruiken. Met een borsteltje kun je de maalschijven schoonmaken.

Sommige koffiemolens hoef je niet handmatig schoon te maken, maar kun je in de vaatwasser doen. Check altijd de gebruikshandleiding om te zien hoe je de koffiemolen weer blinkend schoon krijgt! ✨  

Specificaties van handmatige koffiemolens naast elkaar

1Timemore Chestnut C2 Manual Coffee
2Baratza Encore
3Baratza Virtuoso+

Timemore Chestnut C2 Manual Coffee

Baratza Encore

Baratza Virtuoso+

Veelgestelde vragen over handmatige koffiemolens

Hoe werkt een handmatige koffiemolen?

Een handmatige koffiemolen werkt heel eenvoudig: open het bonenreservoir en doe daar de koffiebonen in. Sluit het reservoir goed af en draaien maar!

Afhankelijk van het formaat van het reservoir, passen hier genoeg bonen in voor slechts één kopje koffie, of voor enkele kopjes. In dit laatste geval weeg je idealiter je gemalen koffie goed af, voordat je hier koffie mee zet.

Hoe vaak moet ik een handmatige koffiemolen schoonmaken?

Een handmatige koffiemolen moet je minstens een keer per week reinigen. Zo voorkom je dat opgehoopt vuil en bacteriën in je koffie terecht komen.

Verder adviseer ik je om een keer per maand een grondige schoonmaak te houden. Bij zo'n grondige reiniging schroef je eerst alle onderdelen los, zodat je deze allemaal goed kan reinigen.

Wat kost een handmatige koffiemolen?

De prijzen variëren sterk, maar goedkoop is vaak duurkoop, zeker als het om handmatige koffiemolens gaat. De maling van goedkope koffiemolens is vaak niet gelijkmatig genoeg, en valt vaak grover uit dan bedoeld.

Aangezien koffiemolens vooral door koffieliefhebbers worden gebruikt, is een duurdere koffiemolen de investering zeker waard!

Conclusie

Een handmatige koffiemolen is onmisbaar voor iedere koffiefan, zolang deze goed op je wensen aansluit! Let vooral op de inhoud van het koffiereservoir, het gewicht en de materialen.

Ik ben benieuwd welke koffiemolen je uiteindelijk kiest, en hoop dan ook dat je gauw van een vers kopje koffie kunt genieten. Succes met het maken van je keuze en dank voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?