Dit is de Ideale Doorlooptijd voor een Espresso ☕️

Ben jij iemand die de dag niet doorkomt zonder een kop koffie? En geniet je dan het liefst van een heerlijke, volle en aromatische espresso? Dan heb ik goed nieuws! Met de juiste doorlooptijd van espresso wordt je koffie-game nóg sterker, en je espresso nóg lekkerder. Dat is nog eens straf bakkie!

Een espresso vormt de basis van allerlei koffiespecialiteiten. Straks zet je niet alleen de perfecte espresso op tafel, maar tover je ook een lekkere cappuccino, latte macchiato of flat white tevoorschijn. Koffietijd!

Wat is de doorlooptijd van espresso?​

De perfecte doorlooptijd van de beste espresso is 25 tot 30 seconden. Een kortere doorlooptijd zorgt voor slappere koffie. Als je doelt op daadwerkelijke espresso in plaats van filterkoffie, dan is dat wel het laatste wat je wilt.

De doorlooptijd moet echter ook niet te lang zijn, want dan wordt de koffie bitter. Een beetje bitter is wel lekker, maar te veel is ook niet goed!

Doorlooptijd is samen met de maalgraad bepalend voor een goede espresso. Is je koffie te fijn of te grof gemalen? Dat beïnvloedt de doorlooptijd, de smaak en het aroma van je dagelijkse warme drank. Dat is andere koffie!

Klinkt simpel, maar hoe zit het precies? Ik verklap het geheim van de beste espresso. 🕵️‍♀️

kopje espresso

Doorlooptijd – waar staat dat voor?

Je begint met water en koffiebonen en je eindigt met een heerlijke espresso. Het hete water maakt de smaken en aroma's van de koffiebonen vrij, met als resultaat een heerlijk kopje koffie. Hoelang het duurt voordat het water in je kopje belandt, noemen we de doorlooptijd, of extractietijd. Beide woorden beschrijven hetzelfde.

Een espressomachine werkt anders dan een filterkoffiezetapparaat. Filterkoffie neemt zijn tijd. Het water loopt enkel onder invloed van de zwaartekracht door het filter met gemalen koffiebonen naar beneden. Bij een espresso gaat dat anders.

De beste espressomachine perst het water onder hoge druk door de gemalen koffiebonen. Zo zet je een intense, volle en aromatische espresso. Als je je ogen sluit, kun je het bijna ruiken! 😍

Een goede espresso heeft een wat dikkere structuur dan 'normale' koffie, een diepbruine kleur en een donkerbruine tot roodachtige cremalaag. Als je deze drie dingen ziet in je kopje espresso, weet je dat je de juiste doorlooptijd te pakken hebt.

Wat betekent de maalgraad?

De maalgraad bepaalt de grofheid of juist de fijnheid van je gemalen koffiebonen. Het is van invloed op de uiteindelijke smaak en textuur van je koffie, omdat het ook de doorlooptijd bepaalt!

Espresso heeft een fijnere maalgraad, terwijl filterkoffie juist een grove maling heeft. Elke koffie en elke manier van koffiezetten heeft zijn eigen ideale maalgraad. Zo heb je voor espresso een veel fijnere maalgraad nodig dan voor filterkoffie.

GIF van iemand die koffiebonen uit handen laat glijden

Is je espresso te slap? Dan is de maling te grof. Als je koffie juist te bitter uitvalt, heb je een te fijne maalgraad gebruikt. Volgende keer beter! 😅

Hoe zet je de perfecte espresso?

Die doorlooptijd heb je onder de knie. Hoe nu verder?

  • Het begint allemaal met de juiste koffiebonen. De beste espressobonen zijn arabicakoffiebonen!
  • Nu is het tijd om de koffiebonen te malen. Hiervoor gebruik je een koffiemolen. Maal de bonen niet te grof, maar ook niet te fijn. Zoals je in dit artikel geleerd hebt, beïnvloedt dat de doorlooptijd!
  • Vul de filterhouder met de juiste hoeveelheid versgemalen koffiebonen. Voor een enkele shot is dit 9 gram en voor een dubbele shot 18 gram.
  • Verdeel de gemalen koffie gelijkmatig met een tandenstokertje. Anders loopt het water onregelmatig door je koffie!
  • Druk de koffie goed aan met een tamper, maar niet té strak. Dit vergt enige oefening!
  • Tijd om de espresso te zetten! Houd hierbij de perfecte doorlooptijd van 25 tot 30 seconden nauw in de gaten.
Goede espresso zetten vergt geduld, oefening en heel veel uitproberen! Ieders smaak is anders. Experimenteer met de juiste doorlooptijd, goede koffiebonen en maalgraad. Net zo lang tot je een hemels bakkie kunt zetten!

Voor de perfecte espresso heb je de beste koffiemachine nodig. Een goed koffiezetapparaat met bonen maalt zelfs de bonen vers voor je. Dat scheelt je een hoop werk!

Waar komt espresso vandaan?

Espresso is uitgevonden door de Italiaanse Luigi Bezzera. Dit ging geheel per ongeluk! Hij was op zoek naar een manier om zo snel mogelijk koffie te zetten. Na wat experimenteren zette hij de eerste espresso. Die smaakte naar meer!

De eerste espressomachine komt uit 1901, gepatenteerd door Bezzera. Zonder hem had je misschien nooit je favoriete koffiesoort ontdekt!

Conclusie

Ik hoop dat je nu antwoord hebt op je vraag: "Wat is de doorlooptijd van espresso?" De ideale doorlooptijd van een goede espresso is 25 tot 30 seconden. Vergeet niet dat smaken verschillen, en dit dus ook een kwestie is van persoonlijke smaak.

Bedankt voor het lezen! Hopelijk ben je nu een beetje wegwijs geworden in de wereld van espresso's. Luigi Bezzera zou vast trots op je zijn!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier! ✍️

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?