Met deze Tips is Buikpijn van Koffie Verleden Tijd

De dag beginnen met een lekker bakje koffie is voor velen een heilig ochtendritueel. Alleen al het aroma dat vrijkomt tijdens het zetten van je kopje koffie is overheerlijk. En ja, die cafeïne komt ook goed van pas. Zonder ben ik in de vroege uurtjes niet te genieten. Er is alleen één probleem: soms krijg ik buikpijn van koffie.

Net wanneer de cafeïne zijn werk begint te doen, krijg je ermee te maken. Het is een veelgehoorde klacht, maar ik zou geen ervaren koffiedrinker zijn als ik niet zou weten hoe je deze buikpijn tegengaat.

Met enkele simpele aanpassingen verklein je de kans op vervelende bijwerkingen enorm. Geen zorgen! Je hoeft niet te stoppen met het drinken van koffie.

Sterker nog, het maakt niet uit of je nu koffie drinkt van de beste koffiemachine, een goed koffiezetapparaat of zelfs oploskoffie. Het drinken van een bakkie pleur op z'n tijd levert een aantal gezondheidsvoordelen op! Deze wil ik je niet ontnemen.

Plank met cold brew koffie erop

#1 Cold brew drinken❄️

Om buikpijn van koffie te voorkomen helpt het om van je warme bakkie troost over te stappen op een heerlijke cold brew. Dit betekent dat de koffie met koud water gezet wordt. Het drinken van een cold brew is niet alleen lekker, maar je krijgt er ook minder snel buikpijn van!

Dat koude koffie minder buikpijn geeft, heeft te maken met de zuurgraad, ofwel de pH-waarde. Koffie heeft een zuurgraad van rond de 5. Dit houdt in dat koffie aan de zure kant van het spectrum zit.

De meest voorkomende zuren in koffie zijn chlorogeenzuur en kininezuur. Dit laatste zuur is verantwoordelijk voor de onaangename, bittere smaakt die je proeft wanneer koffie oud is.

Je hebt vast wel eens een slok genomen van koffie die te lang op een hete plaat heeft gestaan. De verandering in smaak komt doordat kininezuur sneller wordt aangemaakt wanneer je koffie gedurende een langere (te lange) tijd verwarmt.

Nu verschilt de zuurgraad tussen warm en koud gezette koffie niet zo veel. De reden dat warm gezette koffie toch buikpijn veroorzaakt, heeft te maken met de grotere hoeveelheid zure verbindingen die in warme koffie zitten.

Heet gezette koffie heeft bevat meer zuren, omdat heet water meer zuurverbindingen uit de gemalen koffie of koffiebonen haalt. Bij koud water worden veel minder zuren uit de koffie losgetrokken. Hierdoor heeft cold brew lagere zuurwaarden, waardoor de kans op zure oprispingen kleiner is dan bij hete koffie.

#2 Overstappen op cafeïnevrij ☕

Een lange tijd geloofde ik dat cafeïne de raison d'être is van het drinken van koffie. Maar eerlijk is eerlijk, cafeïne is niet een van de meest gezonde stoffen. Cafeïne is dan ook een van de veroorzakers van buikpijn.

Cafeïne stimuleert de aanmaak van maagzuur en bij een te veel daarvan krijg je last van zure oprispingen. Je zure maaginhoud komt dan terug omhoog richting de slokdarm. Dit leidt tot pijnklachten.

Daarnaast heeft cafeïne invloed op je darmen. Cafeïne bevordert de peristaltiek van de darmen, wat betekent dat de spieren in je darmen zich vaker samentrekken en daarmee de darminhoud sneller voortstuwen.

Dit veroorzaakt in sommige gevallen ook buikpijn. Je voelt wel aan waar dit naartoe gaat. De darmbewegingen zorgen ervoor dat je stoelgang een kleine boost krijgt, waarna meestal een bezoekje aan het toilet volgt.

Cafeïnevrije koffie bevat aanzienlijk minder cafeïne dan gewone koffie. Waar een normaal kopje koffie zo'n 85 milligram cafeïne bevat, is dit bij decaf maar 2 tot 4 milligram. Dit is aanzienlijk minder!

Heb je regelmatig last van buikpijn na het drinken van koffie? Overweeg de overstap op cafeïnevrije koffie.

Melk wordt in een glas geschonken

#3 Zeg gedag tegen koffiemelk 🥛

Ben je dol op een goede cappuccino of caffè latte? De heerlijke schuimlaag geeft je koffie die romige touch en maakt hem gemakkelijk weg te drinken. Maar wist je dat de melk in je koffie mogelijk een veroorzaker van buikpijn is?

Melk geeft een probleem als je last hebt van lactose-intolerantie. Lactose, ook wel 'melksuiker' genoemd, vind je terug in de meeste producten met melk. Wanneer je intolerant bent voor lactose, verteert je lichaam deze melkproducten niet goed.

Je lichaam maakt bij lactose-intolerantie te weinig lactase aan. Lactase is een enzym dat betrokken is bij de afbraak van lactose. Bij een tekort aan lactase wordt de lactose niet goed opgenomen in je bloed.

De resterende lactose blijft dan achter in de dikke darm. Dit geeft je vervolgens klachten als buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Vermoed je dat je lactose-intolerant bent? Ga dan naar je huisarts om dit te bespreken. Bij lactose-intolerantie is het verstandig dat je melkproducten volledig weglaat en je koffie zwart drinkt.

Vind je koffie zonder melk écht niet te hachelen? Probeer dan eens een plantaardig alternatief op koffiemelk. Er zijn genoeg variaties als haver- en amandelmelk die goed samengaan met de smaak van koffie.

Wereldwijd hebben 65% van de volwassenen lactose-intolerantie. In Oost-Azië is dit zelfs 90%!

Conclusie

Zo zie je maar weer dat koffie om verschillende redenen je buik van streek kan maken. Gelukkig heb je genoeg mogelijkheden om buikpijn te voorkomen, zonder dat je afscheid neemt van een bakkie leut in de ochtend.

Hopelijk is buikpijn van koffie door deze tips geen issue meer voor je! In ieder geval bedankt voor het lezen. Vergeet je niet het feedbackformulier in te vullen?

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?