Comfortabel Slapen op de Beste Topper

Alles zit tegen wanneer je een nacht niet goed hebt geslapen. Dan kan het zijn dat dit niet lukt door een oncomfortabel matras. Met de beste topper los je dit probleem in veel gevallen op.

Maak kennis met je nieuwe beste vriend die je naar dromenland brengt. 😴 Hieronder vind je de beste drie alvast, maar lees vooral de koopgids om een idee te krijgen van de belangrijkste eigenschappen om in gedachten te houden.

Saatva Graphite Mattress Topper

Saatva Graphite Mattress Topper

Lucid Gel Memory Foam Topper

Lucid Gel Memory Foam Topper

Tempur-Pedic TEMPUR-Adapt Mattress Topper

Tempur-Pedic TEMPUR-Adapt Mattress Topper

Waarom een topper aanschaffen?

Een topper is een dun matrasje dat je op je 'normale' matras neerlegt. Niet meer, niet minder. Waar het matras voor de ondersteuning zorgt, geeft de topper het laatste laagje comfort.

Misschien is je matras al wat ouder en geeft hij je lichaam langzaamaan niet meer wat het nodig heeft. Dan is het makkelijker (en voordeliger!) om een topper aan te schaffen. Zo doe je langer met het matras.

Welnu, dit wilt niet zeggen dat je eindeloos toppers op elkaar kunt stapelen om langer met je matras te doen, maar op deze manier haal je wel het uiterste eruit.

De topper is niet alleen bedoeld voor de oude matrassen. Voldoet het aangeschafte matras toch niet aan je voorkeuren? Of zijn je voorkeuren veranderd? Ligt hij net wat te hard? Dan is een topper de oplossing om je bed aan je voorkeuren aan te passen.

Een topper helpt ook pijn in de rug te verlichten, omdat hij voor meer ondersteuning en een betere gewichtsverdeling zorgt. Dit is het geval bij toppers gemaakt van traagschuim of latex. Daar kom ik straks nog op terug.

En wat als degene waar je mee in bed slaapt een andere voorkeur aan matras hardheid heeft? Geen probleem: als jullie ieder een eigen matras hebben, kun je die irritante ruimte tussenin overbruggen door een enkele topper over de twee matrassen te leggen.

Nu ik alle voordelen op een rijtje heb gezet, wordt het tijd om er ook echt eentje uit te zoeken! Scrol snel verder voor de handige koopgids.

Koopgids: hoe kies ik de beste topper?

Mocht dit de eerste keer zijn dat je een topper aanschaft, zou het kunnen dat je geen idee hebt waar te beginnen. Dat is geen reden tot zorgen: we nemen hieronder de belangrijkste eigenschappen samen door!

Hoe lig je er 's nachts bij?

De een slaapt op zijn buik, de ander op zijn rug, en de ander weer op zijn zij. Natuurlijk kan een topper elke soort slaper aan. Echter zijn er toppers die speciaal zijn ontworpen voor een bepaalde slaappositie.

Wil je optimaal ligcomfort tijdens je nachtrust, en weet je dat je altijd in een bepaalde positie ligt? Dan is het een goed idee om de lijst met producteigenschappen na te lopen hierop!

Weet je al welk toppermateriaal je wil?

Er zijn veel verschillende materialen die fabrikanten gebruiken voor matras toppers. Als je niet weet welke mogelijkheden er zijn, kom je nooit tot een weloverwogen keuze.

Polyether

Dit materiaal is het goedkoopst, maar dat maakt hem niet minder waard. Dit is geschikt voor wanneer je budget wat krap is, of een topper zoekt voor op het logeerbed die slechts af en toe wordt gebruikt!

Hij gaat helaas niet zo lang mee – hoogstens drie jaar. Ook is hij warmte isolerend, wat betekent dat hij snel 'te warm' aanvoelt.

Latex

Deze vormt zich gemakkelijk naar je lichaam door de drukverlagende werking en verdeelt je lichaamsgewicht goed met de hoge veerkrachtigheid.

Ook als je gevoelig voor allergieën bent, biedt het een uitkomst: latex is van nature antibacterieel. Je hebt er wel spierballen voor nodig om hem op het bed te krijgen, want het is verre van het lichtste materiaal.

Koudschuim

Dit materiaal ventileert goed dankzij de open celstructuur. Ook treedt er amper kuilvorming op, maar vormt hij zich wel makkelijk naar je lichaam door de hoge conformiteit: nadat je opstaat, neemt het materiaal weer zijn oude vorm aan.

Heb je een topper nodig in de boot, caravan of camper? Koudschuim is ook geschikt voor vochtige plekken. Al die voorbeelden maken het een behoorlijk duur materiaal.

Ga je in het najaar kamperen en heb je last van vocht? Dat kan ik me voorstellen: het maakt een koude camper er niet warmer op. Een elektrische deken is dan een perfecte aanvulling op een goede topper.

Traagschuim

Het materiaal met de langste levensduur! Traagschuim wordt zacht wanneer het in aanraking komt met warmte, terwijl de kans op kuilvorming miniem is én hij geschikt is voor verstelbare bedbodems.

Het kan trouwens wel warm aanvoelen, omdat het warmte vasthoudt. Investeren in een goed zomerdekbed is geen gek idee.

De 5 beste toppers op een rij

1. Saatva Graphite Mattress Topper

1. Saatva Graphite Mattress Topper

2. Lucid Gel Memory Foam Topper

2. Lucid Gel Memory Foam Topper

3. Tempur-Pedic TEMPUR-Adapt Mattress Topper

3. Tempur-Pedic TEMPUR-Adapt Mattress Topper

4. Birch Plush Organic Mattress Topper

4. Birch Plush Organic Mattress Topper

5. Layla Memory Foam Topper

5. Layla Memory Foam Topper
Materiaal: Polyester
Maatvoering: Eenpersoons

En het materiaal van de tijk?

De tijk is de hoes die om de topper gaat. Een tijk houdt de topper zelf schoon, maar je moet deze regelmatig ook even een wasbeurt geven. Net als bij kleding, gelden voor iedere stof aparte regels.

  • Polyester. Was dit op 40 °C in de wasmachine. Polyester is kleurvast, dus licht en donkere kleuren mogen samen. Ook maakt het niet uit welk wasmiddel je gebruikt.
  • Katoen. Dit mag ook op 40 °C, idealiter met een wasmiddel dat goed werkt op lage temperatuur. Ik raad het af om katoen in de droger te doen, aangezien hitte dit kan laten krimpen.
  • Biologisch katoen. Deze was je op dezelfde manier als 'normaal' katoen. Wil je meer bijdragen aan een duurzame wereld? Was hem dan op een lagere temperatuur en maak gebruik van natuurlijk wasmiddel.
  • Microvezel. Ga voor 60 of zelfs 90 °C in de wasmachine om de tijk van al het vuil en bacteriën te ontdoen. Was microvezel apart: de stof houdt pluisjes van andere stoffen vast.
  • Tencel. Dit materiaal kun je wassen zoals katoen. Check wel eerst het label. Sommige tijken zijn namelijk zijdezacht en hebben een handwas nodig, maar over het algemeen is dit niet het geval.

Hoe groot is je bed?

Aangezien de topper bovenop je matras ligt, moet hij er wel op passen. Eenpersoonsbed, tweepersoonsbed, of een tweepersoonsbed met liever twee verschillende toppers erop – het kan allemaal.

De meest voorkomende matraslengte is 200 centimeter. In breedte heb je de keuze tussen 80 cm, 90 cm, 160 cm, en 180 cm. Nu is het alleen nog de taak om achter de grootte van het 'normale' matras te komen.

Ga voor dezelfde grootte topper als dat je matras is. Mocht deze maat er écht niet zijn, ga dan liever voor een kleiner dan een grotere topper – dan rol je 's nachts tenminste niet van het bed af, denkende dat je matras tien centimeter breder is dan dat het daadwerkelijk is.

matras op laag bed

Welk nummer staat er op je weegschaal?

Niet voor iedereen een leuke vraag om te beantwoorden, en je hoeft het verder niemand te vertellen, maar het is voor jezelf belangrijk om te weten. Je gewicht bepaalt hoe effectief een topper uiteindelijk is.

Het is geen verrassing dat het matras meer inzakt wanneer er meer druk op ligt. Het is daarom goed om te overwegen hoe hard je topper hoort te zijn. Een te hard matras veroorzaakt pijnlijke plekken, een te zacht matras verandert in een hangmat.

Hieronder een aantal vuistregels bij het afstemmen van matras per lichaamsgewicht:

  • 40 kg tot 60 kg: zacht matras.
  • 60 kg tot 80 kg: medium matras.
  • 80 kg tot 100 kg: hard matras.
  • Vanaf 100 kg: extra hard matras.

Specificaties van toppers naast elkaar

Hieronder vind je nog één keer de belangrijkste eigenschappen per topper: zo kan je een nog betere keuze maken.

MateriaalMaatvoering
1Saatva Graphite Mattress Topper
2Lucid Gel Memory Foam Topper
3Tempur-Pedic TEMPUR-Adapt Mattress Topper
4Birch Plush Organic Mattress Topper
5Layla Memory Foam TopperPolyesterEenpersoons

Saatva Graphite Mattress Topper

Lucid Gel Memory Foam Topper

Tempur-Pedic TEMPUR-Adapt Mattress Topper

Birch Plush Organic Mattress Topper

Layla Memory Foam Topper

Materiaal: Polyester

Maatvoering: Eenpersoons

Veelgestelde vragen over toppers

Prangende vragen beantwoord ik hieronder. 😉

Is een topper nodig?

Voor de een niet, voor de ander wel: extra comfort bovenop een net iets te hard matras. Het onderliggende matras wordt ook ontlast, waardoor deze langer meegaat.

Heb je een tweepersoonsbed met twee eenpersoons matrassen erop? Met een tweepersoons topper erop, heb je geen last meer van die kier tussen de matrassen.

Wanneer de topper vervangen?

Dit hangt af van het materiaal waar de topper van is gemaakt. De levensduur van een topper is gemiddeld zo'n 5 jaar. Een topper van polyether gaat maximaal 4 jaar meegaan. Aan het einde van dat termijn heeft hij waarschijnlijk redelijk wat kuilvorming.

Aan de andere kant heb je toppers van koudschuim die tot wel 10 jaar mee kunnen gaan. Je kunt je voorstellen dat je hier ook meer voor betaalt.

Hoe maak je de topper schoon?

Een topper schoonmaken betekent de hoes wassen! Doe dit regelmatig – even vaak als dat je een dekbed en hoofdkussen vervangt. Houd deze richtlijnen aan, afhankelijk van het materiaal van de tijk: polyester, (biologisch) katoen en tencel op 40 °C; microvezel op 60 tot 90 °C.

Conclusie

Een zacht, comfortabel bed – dat is wat we willen. Let vooral op het materiaal en het formaat, en je bent klaar om te starten. Alleen de beste topper is geschikt voor een topper zoals jij. Cliché, of niet? Vergeet mijn slechte grap maar, leg je hoofd op het beste kussen in huis en vertrek naar dromenland!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?