Heerlijk Slapen met het Beste Kussen voor je Hoofd 😴

Word je vaak wakker met nekpijn? Wellicht gebruik je een hoofdkussen dat niet geschikt is voor je slaaphouding. Er komt namelijk nogal wat kijken bij het kiezen van het beste kussen.

In deze koopgids leg ik je uit hoe je een kussen kiest die een goede slaaphouding bevordert. De beste drie staan in ieder geval alvast hieronder voor je klaar.

Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagen

Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagen
Product hoogte: 10 cm
Materiaal vulling: Microvezel
Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper
Vulgewicht: 1000
Navulbaar: Nee
Doelgroep: Volwassenen
Stevigheid kussen: Medium
Stevigheid kussen: Medium
Type kussen: Hoofdkussen
Bekijk op Bol.com

2x Orthomedisch box hoofdkussens luxe

2x Orthomedisch box hoofdkussens luxe
Product hoogte: 10 cm
Materiaal vulling: Katoen
Type slaper: Buik-slaper, Zij-slaper, Rug-slaper
Vulgewicht: 1000
Navulbaar: Nee
Doelgroep: Volwassenen
Stevigheid kussen: Stevig
Stevigheid kussen: Stevig
Type kussen: Hoofdkussen
Bekijk op Bol.com

SmartFoam® Luna Verkoelend Hoofdkussen 60

SmartFoam® Luna Verkoelend Hoofdkussen 60
Materiaal vulling: Traagschuim, Dons
Type slaper: Zij-slaper, Buik-slaper, Rug-slaper
Navulbaar: Ja
Doelgroep: Volwassenen
Stevigheid kussen: Medium
Stevigheid kussen: Medium
Type kussen: Hoofdkussen
Bekijk op Bol.com

Waarom een kussen aanschaffen?

Elke nacht weer draagt je kussen het gewicht van je hoofd. Dit gewicht ligt ongeveer op 7 kilogram! Geen gemakkelijke taak dus. Het is daarom erg belangrijk dat je een goed kussen gebruikt die je hoofd maximaal ondersteunt.

Afhankelijk van je slaaphouding is een ander type kussen de juiste voor je. Zo voorkom je nek-, schouder- en rugpijn en word je goed uitgerust wakker.

Je stemt hierbij niet alleen de hoogte en het vulmateriaal van het kussen af, maar ook het materiaal van het tijk. Zo kies je voor een materiaal dat uitermate zacht ligt, of juist voor iets wat goed ademt.

Wist je dat je kussen elke twee tot drie jaar aan vervanging toe is? Na deze tijd bestaat je kussen voor meer dan 10% aan dode huidcellen. 🤯 Schaf dus op tijd een nieuwe aan!

Koopgids: hoe kies ik het beste kussen?

Veel mensen kopen gedachteloos een nieuw kussen, zonder te letten op de verschillende eigenschappen ervan. Het is echter erg belangrijk hier wel op te letten!

Alleen zo maak je een goed overwogen koopbeslissing. De minimale tijdsinvestering betaalt zichzelf uiteindelijk terug in een goede nachtrust.

Slaaphouding

We beginnen direct met het belangrijkste criterium voor een goed kussen. De behoeften van een buikslaper zijn namelijk compleet verschillend met die van een rugslaper. Vraag jezelf dus eerst af wat je favoriete slaaphouding is, en stem daar je kussen op af.

  • Rugslapers

Het beste kussen voor een rugslaper is een kussen met een medium hoogte en medium stevigheid. Een medium hoogte zorgt ervoor dat je hoofd een goede ondersteuning ondervindt, zonder dat je nek in een onnatuurlijke hoek gedwongen wordt.

Hiermee verlicht het de druk van je nek en schouders. Dit is niet alleen meer comfortabel, maar ook beter voor je postuur. Dat scheelt je uiteindelijk weer nek- en rugklachten de volgende dag.

Hierdoor ligt je hoofd in een zo neutraal mogelijk positie. Een medium stevigheid zorgt ervoor dat het kussen 's nachts niet verder inzakt, waardoor je gedurende de hele nacht ondersteuning hebt. Dit voorkomt nek- en rugpijn.

Een kussen met memory foam is voor rugslapers de beste optie; dit houdt je hoofd in zekere zin op zijn plek en voorkomt dat het onbedoeld opzij valt, waardoor je alsnog nekpijn krijgt.

  • Zijslapers

Lig je voor het grootste gedeelte van de nacht op je zij? Een hoog kussen is dan het beste. Wanneer je op je zij ligt, is de nek hoger geplaatst vergeleken met een rugligging.

Voor een goede ondersteuning is een wat hoger kussen dus de beste oplossing, want hiermee vul je de ruimte tussen je nek, je schouder en het matras op. Zo bespaar je wederom een rare knik in je nek en voorkom je een te grote druk op je schouder.

Qua stevigheid doe je er goed aan een medium tot stevig kussen te gebruiken. Dit zorgt er wederom voor dat het kussen tijdens het slapen niet verder inzakt.

Voor zijslapers betekent een inzakkend kussen vooral nek- en schouderpijn, omdat je wervelkolom in een onnatuurlijke positie terecht komt. Kies dus zeker geen zacht kussen! Kussens met kapok als vulmateriaal zijn in het speciaal geschikt voor zijslapers.

  • Buikslapers

Veel experts waarschuwen dat slapen op je buik niet zo goed is voor je nek en rug. Ook je ademhaling zou niet optimaal werken in een buikligging.

Kom je tijdens het slapen tóch altijd uit op een buikligging en is dit voor jou de comfortabelste positie? Zorg dan in ieder geval dat je een kussen kiest die je buikligging het beste opvangt.

Baby valt voorover in slaap op rode bank

Het beste kussen voor buikslapers is een dun kussen. Een laag kussen (minder dan 5,5 cm) zorgt ervoor dat je hoofd niet te veel naar boven wordt gedrukt wanneer je op je buik ligt.

Hoe hoger het kussen, hoe meer je ruggengraat in een onnatuurlijke positie dwingt. Hierdoor ontstaat een grote kans op nekpijn.

Ga dus voor zo min mogelijk ruimte tussen je hoofd en het matras, terwijl je idealiter wel de ruimte tussen je kaaklijn, borst en het matras opvult.

Een zacht kussen is hierbij doorgaan de beste optie. Zo wordt de ruimte tussen je hoofd en je matras verkleint en zorgt voor de optimale stand van de ruggengraat.

Een kussen met dons als vulling zorgt voor een goede zachtheid en is daarom erg geschikt voor buikslapers. Voor veganisten of dierenliefhebbers is bamboe een goed alternatief.

Vulling

De vulling van je kussen kan een wereld van verschil maken. De meeste kussens hebben een vulling van polyester, dons, traagschuim, latex of wol. In bijzondere gevallen kom je ook kussens tegen met een bamboe, kapok of boekweit vulling.

Elk type heeft zo zijn eigen sterke en zwakke punten.

  • Polyester

Polyester (ook wel als 'synthetisch' aangeduid) is veruit de betaalbaarste vulling die je kunt vinden. Polyester heeft als voordelen dat het niet alleen goedkoop, maar ook zacht en lichtgewicht is.

Daarnaast kan polyester in de wasmachine, zodat niet alleen je kussenslopen fris blijven, maar ook je kussen en zijn vulling. Op de voordelen van wasbaarheid kom ik later terug.

Een van de nadelen van polyester is dat het een slechte warmteafdrijver is. Je kussen houdt veel warmte vast, waardoor je zwetend wakker wordt als je hier gevoelig voor bent. Daarnaast wordt polyestervulling snel plat, dus moet je je kussen eerder vervangen.

  • Dons

Een vulling van dons is kwalitatief over het algemeen superieur in vergelijking met polyester. Dons is erg zacht en gaat lang mee, omdat het niet snel zijn veerkracht verliest. Vaak bestaat dit type uit ganzen- of eendendons, wat het ongeschikt maakt voor veganisten.

In tegenstelling tot polyester, reguleert dons wél goed warmte. Hierdoor blijft je kussen in de nacht op een fijne temperatuur. Het nadeel van dons is dat het nogal kostbaar is en je een hoog prijskaartje kunt verwachten.

  • Traagschuim

Traagschuim of memory foam is uitermate geschikt voor rugslapers. Dit type vulling is stevig en vormt zich naar de contouren van het hoofd. Door de stevigheid verliest dit type vulling niet snel zijn vorm en gaat het ontzettend lang mee.

Het nadeel van traagschuim is dat het veel warmte opneemt, waardoor je deze slecht kunt afdrijven. Verwacht bovendien veel te betalen voor een kussen met traagschuim als vulling.

Zet dit echter af tegen de levensduur van dit kussen, en je merkt dat je voor de lange termijn een prima prijs betaalt.

  • Latex

Net als traagschuim is latex een erg stevige vulling die uitermate geschikt is voor de rugslaper. Latex is een natuurlijk product en is daarmee erg milieuvriendelijk. Daarnaast ademen kussens met deze vulling goed, en gaan ze ontzettend lang mee.

Het nadeel van latex is dat het een rubberachtige lucht kan hebben die niet snel verdwijnt. Ook latex is erg kostbaar en is dus een investering voor de lange termijn.

  • Wol

Wol is ontzettend geschikt voor mensen met allergieën, doordat het stof afstoot. Wol is een ontzettend goede temperatuurregulator. Zo is het lekker koel in de zomer en warm in de winter.

Een van de nadelen van wol is dat het snel aan elkaar kan gaan klompen, waardoor je harde stukken in je kussen krijgt.

  • Bamboe

Bamboe is een zacht en lichtgewicht materiaal en is daarmee meer geschikt voor buik- en zijslapers. Een kussen met bamboevulling is milieuvriendelijk en vrij van synthetische stoffen.

Daarnaast ventileert bamboe goed en neemt het veel vocht op. Dit is vooral fijn voor de zomermaanden. Het nadeel van bamboe is de relatief hoge prijs. 💸

  • Kapok

Kapok is een vulmiddel dat wordt gewonnen van de kapokboom. Kapok is daarmee 100% natuurlijk en erg licht. De duurzame vezels waarvan kapok is gemaakt gaan lang mee, waardoor je het kussen niet snel hoeft te vervangen.

Het is een luchtig materiaal en reguleert daarom goed het vochtniveau en de temperatuur. Bovendien heeft het zelfreinigende eigenschappen. Wel zo handig, want je kunt het niet in de wasmachine stoppen. Wil je dus regelmatig een fris gewassen kussen, dan is kapok niet voor jou.

  • Boekweit

Boekweit ken je wellicht van boekweitmeel. Boekweit wordt in Japan al jaren als kussenvulling gebruikt. Boekweit is zeker anders dan andere vullingen.

Een boekweitvulling bestaat uit de schillen van boekweitgraan. Hierdoor vormt boekweit en stevige vulling. Andere voordelen van boekweit is dat het goedkoop, milieuvriendelijk en luchtdoorlatend is.

Het nadeel van boekweit is het geluid die het maakt wanneer je je hoofd in het kussen drukt. Word je snel gek van geluid? Dan zou ik boekweit lekker links laten liggen.

De 5 beste kussens op een rij

1. Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagen

1. Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagen
Materiaal tijk: Katoen
Product hoogte: 10 cm
Materiaal vulling: Microvezel
Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper
Vulgewicht: 1000
Navulbaar: Nee
Doelgroep: Volwassenen
Stevigheid kussen: Medium
Stevigheid kussen: Medium
Type kussen: Hoofdkussen

2. 2x Orthomedisch box hoofdkussens luxe

2. 2x Orthomedisch box hoofdkussens luxe
Materiaal tijk: Katoen
Product hoogte: 10 cm
Materiaal vulling: Katoen
Type slaper: Buik-slaper, Zij-slaper, Rug-slaper
Vulgewicht: 1000
Navulbaar: Nee
Doelgroep: Volwassenen
Stevigheid kussen: Stevig
Stevigheid kussen: Stevig
Type kussen: Hoofdkussen

3. SmartFoam® Luna Verkoelend Hoofdkussen 60

3. SmartFoam® Luna Verkoelend Hoofdkussen 60
Materiaal tijk: Bamboe
Materiaal vulling: Traagschuim, Dons
Type slaper: Zij-slaper, Buik-slaper, Rug-slaper
Navulbaar: Ja
Doelgroep: Volwassenen
Stevigheid kussen: Medium
Stevigheid kussen: Medium
Type kussen: Hoofdkussen

4. Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagen

4. Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagen
Materiaal tijk: Katoen
Product hoogte: 10 cm
Materiaal vulling: Microvezel
Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper
Vulgewicht: 1000
Navulbaar: Nee
Doelgroep: Volwassenen
Stevigheid kussen: Medium
Stevigheid kussen: Medium
Type kussen: Hoofdkussen

5. Dreamlab Traagschuim Hoofdkussen Verstelbaar kussen

5. Dreamlab Traagschuim Hoofdkussen Verstelbaar kussen
Materiaal tijk: Polyester
Product hoogte: 20 cm
Materiaal vulling: Foam, Traagschuim
Type slaper: Rug-slaper, Zij-slaper, Buik-slaper
Vulgewicht: 0
Navulbaar: Ja
Doelgroep: Volwassenen
Stevigheid kussen: Medium
Stevigheid kussen: Medium
Type kussen: Hoofdkussen

Materiaal van de tijk

Het tijk is het omhulsel van een kussen. Over het tijk plaats je je kussensloop. Allereerst is het van belang dat het tijk van een lichte, dichte stof is gemaakt, zodat de vulling niet door het stof heen prikt.

Dit is vooral belangrijk bij vulmiddelen als dons. Dit voelt niet alleen comfortabel, maar heeft ook een nadelig effect op de levensduur van het kussen. De kwaliteit van het tijk is in sterke mate afhankelijk van het materiaal waarvan het is gemaakt. Daarover hieronder meer.

  • Katoen

Veruit de meeste tijken zijn gemaakt van katoen. Katoen zegt op zichzelf niet zo veel over de kwaliteit van het tijk. Hiervoor moeten we kijken naar de kwaliteit van het katoen zelf.

Dit wordt uitgedrukt in Nm (nummer metrisch). Dit staat voor de hoeveelheid meter garen per gram. Hoe hoger de Nm-waarde, hoe hoger de kwaliteit van het katoen (en dus ook van het tijk).

Gewoonlijk wil je gaan voor een Nm-waarde van minimaal 80 of 100. Dit betekent dat het katoen stevig genoeg is en de vulling van het kussen bij elkaar kan houden. Aan de andere kant ventileert de stof bij deze kwaliteit nog steeds erg goed, wat vooral ahndig is als je veel zweet.

Luxere kantoenen tijken zijn te vinden vanaf 100 Nm.

  • Zijde

Zijde verwart men vaak met satijn. Dit zijn echter twee verschillende dingen. Waar zijde echt een materiaal is, is satijn een weeftechniek. Beide hebben voor een groot deel dezelfde eigenschappen, maar zijn in de kern verschillend. Hier bespreek ik zijde.

Zijde is een kostbare stof die wordt gemaakt van zijderupsen. Het bestaat dus volledig uit natuurlijk vezels. De stof is erg stevig en elastisch. Zijde heeft ook iso-thermische eigenschappen.

Hierdoor houdt het je kussen koel wanneer de omgeving warm is. Tegelijkertijd houdt het je kussen warm wanneer de omgeving koud is. 🔥

Ben je een koukleum en kun je de iso-thermische eigenschappen van zijde wel gebruiken? Overweeg dan ook eens een elektrische deken aan te schaffen. Deze zorgt ervoor dat je tijdens de winter in een heerlijk voorverwarmd bed kunt slapen.

Het is dan ook een fijne stof om op te slapen. Je zult dan ook zien dat alleen de luxere kussens een zijden tijk bevatten. Je betaalt hier meer voor in vergelijking met katoen, maar je krijgt dan ook veel meer comfort en luxe.

Zijde kan daarnaast helpen bij mensen die snel last hebben van huisstofmijt of andere allergieën.

Welnu, als je veganist bent, is traditioneel zijde niet voor jou, want het is gemaakt van zijderupsen. Satijn is juist het veganistische alternatief dat van bijvoorbeeld katoen is gemaakt, maar tóch even zacht aanvoelt.

  • Polyester

Polyester is een synthetische stof gemaakt van polyestergaren. Het is wereldwijd een van de meest gebruikte textielsoorten. Dit is niet zonder reden. Polyester is licht, goedkoop, ademend en gemakkelijk schoon te krijgen.

Ook microvezel valt onder de polyesters. Microvezel heeft een groot absorberend vermogen en voelt erg zacht aan. Een tijk van microvezel biedt dus veel voordelen. Je ziet het daarom ook vaak als tijk voor ander beddengoed, zoals je dekbed, zomerdekbed en je topper.

Het nadeel van polyester is dat het niet erg goed is voor het milieu. Bij de productie komen namelijk veel fossiele brandstoffen kijken. Vind je dit belangrijk? Dan kun je beter voor een tijk van 100% katoen kiezen.

Witte kussens met wit laken op wit matras-

Navulbaarheid

Ik raad je sterk aan een kussen te kiezen die je de mogelijkheid tot navullen geeft. Na verloop van tijd zakt je kussen namelijk wat in, waardoor hij niet meer goed past bij je slaaphouding.

In plaats van dat je steeds een nieuw kussen moet aanschaffen, is het duurzamer en goedkoper deze af en toe bij te vullen. Vooral wanneer je een kostbare tijk – van bijvoorbeeld zijde of satijn – om je vulling hebt, is een navulbaar kussen een goede optie.

Zo'n tijk is namelijk een duur onderdeel van je kussen. Door deze te blijven gebruiken en alleen de vulling zo nu en dan te vervangen, bespaar je veel geld en behoud je toch een kwalitatief goed kussen.

Wasbaar

Het liefst wil ik je de details besparen, maar het is belangrijk om te weten wat voor viezigheid in verloop van tijd in je kussen gaat zitten.

Denk maar aan dode huidcellen, zweet en beestjes zoals huisstofmijt (en ja, ook hun uitwerpselen). Het niet regelmatig wassen van je kussen zorgt voor een voedingsbron van bacteriën.

Het is aan te raden eens in de twee maanden je kussen te wassen. Helaas zijn niet alle kussens uitwasbaar. Om de levensduur van je kussen te rekken is het dus raadzaam goed te kijken of je kussen geschikt is voor de wasmachine.

Je wilt namelijk niet op een vies kussen slapen, of elke twee maanden een nieuwe moeten aanschaffen.

Type matras

Ook het type matras waar je op slaapt maakt uit voor het kiezen van het beste kussen. Zoals ik hierboven heb uitgelegd is het belangrijk dat je wervelkolom in een natuurlijke houding komt te liggen.

Je kunt je dus voorstellen dat bij een zacht matras je lichaam lager ligt dan bij een hard matras. Je moet hier dus zeker rekening mee houden!

Heb je een hard matras? Dan zakt je lichaam niet veel naar beneden tijdens het liggen. Dan heb je doorgaans ook meer aan een iets harder kussen en vice-versa. Een kussen dat doorzakt terwijl de matras steenhard is, heeft weinig nut.

Specificaties van kussens naast elkaar

Materiaal tijkMateriaal vullingType slaperVulgewichtNavulbaarStevigheid kussen
1Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagenKatoenMicrovezelBuik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper1000NeeMedium
22x Orthomedisch box hoofdkussens luxeKatoenKatoenBuik-slaper, Zij-slaper, Rug-slaper1000NeeStevig
3SmartFoam® Luna Verkoelend Hoofdkussen 60BamboeTraagschuim, DonsZij-slaper, Buik-slaper, Rug-slaper1000JaMedium
4Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagenKatoenMicrovezelBuik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper1000NeeMedium
5Dreamlab Traagschuim Hoofdkussen Verstelbaar kussenPolyesterFoam, TraagschuimRug-slaper, Zij-slaper, Buik-slaper0JaMedium

Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagen

Materiaal tijk: Katoen

Materiaal vulling: Microvezel

Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper

Vulgewicht: 1000

Navulbaar: Nee

Stevigheid kussen: Medium

2x Orthomedisch box hoofdkussens luxe

Materiaal tijk: Katoen

Materiaal vulling: Katoen

Type slaper: Buik-slaper, Zij-slaper, Rug-slaper

Vulgewicht: 1000

Navulbaar: Nee

Stevigheid kussen: Stevig

SmartFoam® Luna Verkoelend Hoofdkussen 60

Materiaal tijk: Bamboe

Materiaal vulling: Traagschuim, Dons

Type slaper: Zij-slaper, Buik-slaper, Rug-slaper

Vulgewicht: 1000

Navulbaar: Ja

Stevigheid kussen: Medium

Sleep Comfy Hoofdkussen 30 dagen

Materiaal tijk: Katoen

Materiaal vulling: Microvezel

Type slaper: Buik-slaper, Rug-slaper, Zij-slaper

Vulgewicht: 1000

Navulbaar: Nee

Stevigheid kussen: Medium

Dreamlab Traagschuim Hoofdkussen Verstelbaar kussen

Materiaal tijk: Polyester

Materiaal vulling: Foam, Traagschuim

Type slaper: Rug-slaper, Zij-slaper, Buik-slaper

Vulgewicht: 0

Navulbaar: Ja

Stevigheid kussen: Medium

Veelgestelde vragen over het kussens

Geen zorgen als alles niet helemaal vanzelfsprekend voor je is. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het beste kussen.

Wanneer kussen vervangen?

Afhankelijk van de kwaliteit van het kussen moet je deze ongeveer elke 2-3 jaar vervangen. In verloop van tijd verliest je kussen veerkracht en wordt deze platter, waardoor je nekpijn kunt krijgen.

Ook is het vanuit hygiënisch oogpunt belangrijk tijdig je kussen te vervangen.

Welk kussen is het beste?

Het beste kussen kies je aan de hand van je slaaphouding. Zo hebben buikslapers een platter en zachter kussen nodig dan rugslapers, terwijl zijslapers over het algemeen het hoogste kussen nodig hebben.

Dit heeft te maken met de natuurlijke houding van je wervelkolom.

Hoe kussen wassen?

Kijk ten eerste altijd goed naar het waslabel voordat je een kussen in de wasmachine doet. Het kan zelfs zo zijn dat je kussen helemaal niet wasbaar is.

Op het waslabel lees je op hoeveel graden je het kussen mag wassen. Idealiter is dit minstens 60 graden. Zo doodt je de meeste bacteriën. Denk er ook aan dat je het kussen goed laat drogen! Doe je dit niet, dan is het vocht een magneet voor bacteriegroei.

Welk kussen voor zijslaper?

Een hoog kussen is voor een zijslaper het meest geschikt. Wanneer je op je zij ligt, is de nek hoger geplaatst vergeleken met een rugligging.

Voor een goede ondersteuning is een wat hoger kussen dus de beste oplossing. Zo blijft je hoofd op gelijke hoogte met je ruggengraat en voorkomt het een te grote druk op je schouder.

Conclusie

Het kiezen van het beste kussen kent zoals je ziet nogal wat aandachtspunten! Denk allereerst aan je favoriete slaaphouding en het soort matras dat je hebt. Aan de hand daarvan kun je de stevigheid en hoogte van het kussen bepalen.

Heb je dit allemaal goed geanalyseerd? Vergeet dan niet rekening te houden met het materiaal van het tijk en de mogelijkheid tot het navullen en wassen van het kussen. Hopelijk komt al deze informatie je nachtrust ten goede met het beste kussen.

Bedankt dat je de moeite hebt genomen om dit artikel te lezen! Heb je nog meer tips voor het kiezen van het beste kussen? Vul dan het feedbackformulier hieronder in.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?