Bespaar Energie met de Beste Slimme Verlichting 💡

Met de beste slimme verlichting creëer je in je huis de perfecte sfeer; exact naar je eigen wensen. Wil je lichten die automatisch feller worden in de ochtend en dimmen als buiten begint te schemeren? Of tover je de huiskamer om in een echte disco, met lichten die veranderen op de maat van de muziek?

De opties zijn eindeloos, maar dan moet het wel goed werken! In deze koopgids vind je alles wat je moet weten om de beste slimme verlichting te kiezen 's ochtends om rustig mee op te staan, en/of 's avonds mee te feesten.

Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je alvast de top 3 slimme verlichting van dit moment!

Wyze Bulb White

Wyze Bulb White
Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant
Kleur: Wit
Fitting: E27
Voedingstype: Netstroom
Bediening via mobiele app: Ja
Met dimfunctie: Ja
Smart Home Platform: Google Assistant
Bekijk op Bol.com

Nanoleaf Shapes -- Hexagons

Nanoleaf Shapes -- Hexagons
Kleur: Wit
Voedingstype: Netstroom
Aansluitspanning: 220 V
Aantal lichtpunten aan te sluiten: 1
Bediening via mobiele app: Ja
Met dimfunctie: Ja
Smart Home Platform: Apple HomeKit
Bekijk op Bol.com

Wyze Lock Bolt

Wyze Lock Bolt

Waarom slimme verlichting aanschaffen?

Slimme verlichting klinkt technisch en geavanceerd, maar wat is het eigenlijk? Het gaat om alle soorten verlichting die je bedient met een app of via de wifi. Led-lampen liggen het meest voor de hand, maar er bestaan ook slimme led-strips of spotjes.

Helaas is slimme verlichting duurder dan gewone led-lampen, maar hier krijg je hier wel wat voor terug! Zo is een installatie van slimme verlichting energiezuinig.

Vergeleken met gloeilampen is dit al een stuk zuiniger, maar ook de 'domme' led-lampen kunnen niet tegen de slimme verlichting op!

De beste manier om energie te besparen, is door het licht uit te zetten als je het niet nodig hebt. Klinkt simpel, toch? Helaas zijn we vaak te lui of vergeetachtig om de verlichting te dimmen of uit te schakelen.

Daar biedt slimme verlichting een uitkomst! Als je vergeet de lampen uit te zetten, kan dit ook makkelijk op afstand via een afstandsbediening en/of een app.

Met slimme schakelschema's vergeet je bovendien nooit meer het licht aan of uit te zetten. Je bepaalt zelf wanneer de lichten aangaan, uitgaan, of gedimd worden.

Je kiest er bijvoorbeeld voor om 's ochtends geleidelijk het licht aan te zetten. Zo maak je je huis een grote wake-up light! 's Avonds laat je het vervolgens aanspringen rond zonsondergang, en dim je het licht geleidelijk tot het uitstaat wanneer je naar bed gaat.

Door de slimme verlichting te combineren met sensoren, maak je het nog zuiniger! De verlichting gaat alleen aan als je in de buurt bent. Wil je een goed inzicht in je energieverbruik? Gebruik dan ook de beste energiemeter!

Al met al is slimme verlichting een slimme keuze! 😉

Koopgids: hoe kies ik de beste slimme verlichting?

Voordat je slimme verlichting aanschaft, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Daar is deze handige koopgids voor! Ik heb een overzicht gemaakt van alle belangrijke specificaties van goede slimme verlichting. Zo weet je zeker dat je met de beste koop naar huis gaat!

Waar moet je beginnen?

Als je wilt beginnen met het installeren van slimme verlichting in je woning, is het verstandig om een starterskit aan te schaffen. Hierin zit alles wat je nodig hebt om succesvol gebruik te maken van slimme verlichting. De kit bevat de volgende onderdelen:

  • Twee of drie slimme lampen. Als het je bevalt, kun je later meer lampen installeren!
  • En hub of een bridge. Dit is het besturingsonderdeel.
  • Eventueel een afstandsbediening. Als je een smart-systeem hebt dat via een app werkt, is een afstandsbediening overbodig. Wel handig als je telefoon leeg is!

Welk besturingssysteem?

Screenshot van Apple Home met een slimme lamp aan

Zoals ik eerder al zei, benoem je veel slimme verlichting met een app. In de meeste gevallen kun je de slimme verlichting ook aansluiten op een smart home hub om je verlichting ook buiten huis te bedienen.

Dit is vooral handig als je een avond weg bent en niet de indruk wilt wekken dat je appartement of huis onbewaakt is!

De meeste slimme verlichting werkt ook met slimme assistenten. Je hoeft dan niet eens je telefoon te zoeken om het licht uit te zetten. Je zegt gewoon: "Hey Google, zet het licht uit in de woonkamer."

Let goed op of het slimme ecosysteem dat je in huis hebt of aan wilt schaffen, compatibel is met de slimme verlichting. Dit vind je terug in de specificaties, of op de verpakking. De bekendste besturingssystemen zijn:

  • Google Home (werkt samen met Google Assistent);
  • Apple HomeKit (werkt samen met Siri);
  • Amazon Alexa (werkt samen met Alexa).

Denk ook aan welk merk je de lampen van koopt. Niet elk merk (of elk specifiek model) werkt met ieder slim ecosysteem. Zo werken in verhouding weinig merken samen met Apple HomeKit, dus houd daar rekening mee als je een Apple-fanaat bent!

Philips Hue en sommige alternatieven voor Philips Hue, zoals NanoLeaf, werken wél samen met de kieskeurige Apple HomeKit.

IFTTT: wat is dat?

IFTTT is een afkorting die staat voor: if this, then that. Oftewel: als dit, dan dat. Maar wat betekent het precies?

Met IFTTT koppel je verschillende smart home-apparaten – die anderszins incompatibel zijn – aan elkaar. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld je slimme verlichting te koppelen aan je Spotify. Als je favoriete muziek aanstaat, dan matcht de slimme verlichting bijvoorbeeld de kleuren van de albumcover, om maar wat te noemen.

Voor de echte tech-liefhebbers is IFTTT onmisbaar. Je zet de wereld van technologie geheel naar je eigen hand! De mogelijkheden zijn eindeloos.

De 5 beste slimme verlichtingen op een rij

1. Wyze Bulb White

1. Wyze Bulb White
Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant
Kleur: Wit
Fitting: E27
Voedingstype: Netstroom
Bediening via mobiele app: Ja
Met dimfunctie: Ja
Smart Home Platform: Google Assistant

2. Nanoleaf Shapes -- Hexagons

2. Nanoleaf Shapes -- Hexagons
Kleur: Wit
Voedingstype: Netstroom
Aansluitspanning: 220 V
Aantal lichtpunten aan te sluiten: 1
Bediening via mobiele app: Ja
Met dimfunctie: Ja
Smart Home Platform: Apple HomeKit

3. Wyze Lock Bolt

3. Wyze Lock Bolt

4. Feit Electric PAR38 Smart Light

4. Feit Electric PAR38 Smart Light

5. Philips Hue Color Ambience

5. Philips Hue Color Ambience
Fitting: GU10
Aansluitspanning: 230 V
Bediening via mobiele app: Ja
Met dimfunctie: Ja
Smart Home Platform: Alexa Amazon, Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT, KlikAanKlikUit, Philips Hue, SmartThings

Wat hoort nog meer bij slimme verlichting?

Een slimme lamp is niet veel meer dan dat: een opzichzelfstaande lamp die je aansluit op het ecosysteem van je smart home en via bluetooth en/of wifi bedient. Meer is niet nodig – maar hoe zit dat met slimme verlichting? Daar komt meer bij kijken.

Een slimme stekker plaats je tussen het snoer van de lamp en het stopcontact. Dit is een bruggetje dat het mogelijk maakt om je oude apparaten ook slim te maken! Zo neem je de lamp die je geërfd hebt van je oma gewoon mee in je smart-systeem.

Een slimme schakelaar is een andere manier om een bruggetje te bouwen tussen je slimme verlichting en je eventuele smart-systeem in huis.

De slimme schakelaar werkt op de eerste plaats net zoals een gewone schakelaar. Het verschil is dat deze verbonden is met de cloud, waardoor de lampen gekoppeld zijn aan je smart-systeem.

Een alternatief voor de slimme schakelaar is een smart home hub. Denk hierbij aan een Apple Homepod, een Amazon Echo en/of een Google Nest-speaker.

Deze zijn verbonden met het internet én met je domotica (smart-home-apparatuur), waardoor ze je toestaan je slimme verlichting op afstand te bedienen – in veel gevallen zelfs terwijl je niet thuis bent.

Een alternatief voor de slimme stekker is een slimme fitting. Deze plaats je in de fitting van een bestaande lampenhouder, waarna je de lamp in deze slimme fitting schroeft. De lamp doet hierdoor moeiteloos mee met de rest van je smart home.

Connectiviteit

De manier waarop je slimme verlichting bedient, hangt af van het protocol dat deze gebruikt. Dit is de manier waarop de slimme producten met elkaar verbinden. Je hebt de volgende opties:

  • Wifi is de populairste verbindingsmethode, omdat het makkelijk te installeren is. Je verbindt de lampen met je wifi-netwerk, en je bent al klaar. Bedienen doe je daarna eenvoudig via een app op je smartphone.
  • Zigbee gebruikt een eigen hub. Het netwerk staat los van je wifi-netwerk. Alle Zigbee-apparaten kunnen met elkaar communiceren, maar apparaten die geen Zigbee gebruiken, vallen buiten de boot.
  • Bluetooth is ook een mogelijke verbindingsmethode. Deze wordt minder vaak gebruikt, omdat het een relatief klein bereik heeft.

Sommige modellen gebruiken hun eigen communicatieprotocol. Let goed op welk protocol je product gebruikt, en of deze kan communiceren met je andere slimme verlichting of andere apparatuur die je wilt verbinden aan je verlichting (denk aan bewegingssensoren die je wellicht wilt koppelen aan je verlichting).

persoon bestuurt slimme verlichting

Fitting

De standaardfitting is E27; dit is een grote fitting. De meeste lampen hebben deze zelfde fitting, dus je ondervindt hier niet snel problemen mee. Andere veel voorkomende fittingen zijn:

  • E14. Dit is een kleine fitting.
  • GU10. Dit is een fitting speciaal voor spotjes. Deze kun je tegenkomen als je slimme spotjes aanschaft!

Lumen

De hoeveelheid licht die lampen uitstralen wordt uitgedrukt in lumen (lm). Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller de lamp. Je wil geen bouwlamp in de slaapkamer, en koken doe je het liefst niet in het donker. Hoe weet je dan hoeveel lumen je nodig hebt?

Je kunt het volgende als maatstaf gebruiken:

  • Een nachtlampje heeft zo'n 50 tot 100 lm.
  • Een leeslampje heeft zo'n 200 tot 300 lm.
  • Kamerverlichting heeft zo'n 400 tot 500 lm.

Hoe groter de kamer, hoe meer lumen je nodig hebt. Dit bereik je door fellere lampen te kopen, of door meerdere lampen te installeren. Sommige kleine ruimtes, zoals de badkamer, vereisen ook een hoger lumen.

Wil je het aantal lumen aanpassen? Kies dan voor dimbare slimme verlichting. Besluit je je oude lampen om te toveren tot slimme verlichting met een slimme stekker, schakelaar, of fitting? Controleer dan eerst even of de oude lampen dimbaar zijn.

Temperatuur

De felheid van de lamp is niet het enige sfeerbepalende gegeven. Ook de temperatuur kan het verschil maken!

Grofweg bestaat er een verschil tussen warm licht en koud licht. De temperatuur van het licht wordt uitgedrukt in K – dit staat voor Kelvin. Lampen hebben een temperatuur tussen de 2700 K tot 6500 K, wat je ongeveer zo afleest:

  • Kleurtemperatuur tot 2700 K: extra warm wit.
  • Kleurtemperatuur van 2700 K tot 3000 K: warm wit.
  • Kleurtemperatuur van 3000 K tot 4000 K: neutraal wit.
  • Kleurtemperatuur van meer dan 4000 K: koud wit.

Welke kleurtemperatuur passend is, hangt af van de ruimte en de sfeer die je voor ogen hebt. Meestal geeft men in de badkamer bijvoorbeeld de voorkeur aan een koudere kleurtemperatuur.

In ruimtes die gezelligheid uit moeten stralen, zoals de woonkamer, is een warme kleurtemperatuur beter – tenzij je van die sterieel ziekenhuissfeer houdt. 😜

Er zijn ook modellen beschikbaar waarbij je zelf de kleurtemperatuur instelt. Check in dat geval voor je je keuze maakt ook de minimum- en maximumtemperatuur van je beoogde match!

Kleurenspectrum

Kijk vooraf ook goed welk kleurenspectrum de slimme lamp heeft. Bedenk hoe belangrijk je het vindt dat een lamp verschillende kleuren kan tonen. RGB-lampen verander je met één druk op de knop in alle kleuren van de regenboog, terwijl anderen het bescheiden bij één kleur houden.

Specificaties van slimme verlichting naast elkaar

Compatibel metKleurBediening via mobiele appSmart Home Platform
1Wyze Bulb WhiteMet apparaten in het ecosysteem van fabrikantWitJaGoogle Assistant
2Nanoleaf Shapes -- HexagonsMet apparaten in het ecosysteem van fabrikantWitJaApple HomeKit
3Wyze Lock BoltMet apparaten in het ecosysteem van fabrikantWitJaApple HomeKit
4Feit Electric PAR38 Smart LightMet apparaten in het ecosysteem van fabrikantWitJaApple HomeKit
5Philips Hue Color AmbienceMet apparaten in het ecosysteem van fabrikantWitJaAlexa Amazon, Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT, KlikAanKlikUit, Philips Hue, SmartThings

Wyze Bulb White

Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant

Kleur: Wit

Bediening via mobiele app: Ja

Smart Home Platform: Google Assistant

Nanoleaf Shapes -- Hexagons

Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant

Kleur: Wit

Bediening via mobiele app: Ja

Smart Home Platform: Apple HomeKit

Wyze Lock Bolt

Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant

Kleur: Wit

Bediening via mobiele app: Ja

Smart Home Platform: Apple HomeKit

Feit Electric PAR38 Smart Light

Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant

Kleur: Wit

Bediening via mobiele app: Ja

Smart Home Platform: Apple HomeKit

Philips Hue Color Ambience

Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant

Kleur: Wit

Bediening via mobiele app: Ja

Smart Home Platform: Alexa Amazon, Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT, KlikAanKlikUit, Philips Hue, SmartThings

Veelgestelde vragen over slimme verlichting

Heb je nog meer vragen over slimme verlichting? Neem dan deze veelgestelde vragen door! 😄

Hoe werkt slimme verlichting?

Met slimme verlichting staan lampen met elkaar in verbinding via wifi, een bridge of een hub. Je bestuurt de lampen via een app op je telefoon. Zo schakel je lampen in of uit, en dim je ze op afstand – zelfs als je niet verbonden bent met het netwerk waar je slimme verlichting aan is gekoppeld.

Wat kost slimme verlichting?

Slimme lampen kosten tussen € 25 en € 160 per stuk. Wat je kwijt bent is afhankelijk van de fitting, het kleurenspectrum en de verbindingsopties van de lamp. Ook zijn modellen die compatibel met Apple HomeKit zijn doorgaans duurder.

Werkt slimme verlichting ook buiten?

Ja, slimme verlichting werkt ook buiten! Hier heb je wel speciale slimme buitenverlichting voor nodig. Onder andere Philips Hue heeft zulke lampen in zijn assortiment.

Werkt slimme verlichting ook zonder wifi?

Of de slimme verlichting zonder wifi werkt, hangt af van het merk. Lampen die je via een bridge of hub bestuurt, hebben wifi nodig voor volle functionaliteit.

Als de lampen via bluetooth in verbinding staan, zijn ze ook zonder wifi te gebruiken, maar dan alleen zolang je je binnen hetzelfde huis begeeft als de lampen in kwestie.

smartphone met app voor slimme verlichting

Conclusie

Hopelijk ben je na het lezen van deze koopgids een beetje wegwijs geworden in de wereld van de slimme verlichting. Heb je nog nooit slimme verlichting geïnstalleerd?

Dan is een starterskit een goed beginpunt. Wil je de slimme verlichting in huis uitbreiden? Kijk dan goed of je merken kan combineren, of dat je gebonden bent aan één merk.

Bedankt voor het lezen! Heeft dit artikel je geholpen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. ✍️

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?