Bedien je Apparaten op Afstand met de Beste Slimme Stekker

Beeld je eens een smart home in: je bestuurt apparaten op afstand, je houdt via een app je stroomverbruik bij, en nog veel meer. Klinkt dit interessant? Je bereikt het allemaal met beste slimme stekker!

Ik heb hieronder al een top 3 neergezet, maar lees snel verder om erachter te komen waar je op let bij het uitkiezen van een slimme stekker. 🔌

Kasa Smart Plug Mini with

Kasa Smart Plug Mini with

TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power

TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power
Bekijk op Bol.com

Philips Hue Smart Plug

Philips Hue Smart Plug
Voor binnen of buiten: Voor binnen
Bluetooth: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een slimme stekker aanschaffen?

Je vraagt je misschien af wat een slimme stekker nu precies is. Het antwoord is simpel: met een slimme stekker tover je een "normaal" apparaat om in een slim apparaat.

Je plaatst hem tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat dat je gebruikt. Daarna bedien je via een app gemakkelijk het apparaat waar het om gaat.

Op deze manier bedien je allerlei apparaten op afstand. Je schakelt vanaf de zolder de lampen beneden uit, en je zet buitenshuis de tv uit wanneer je dat vergeten bent. Handig en makkelijk!

Daarnaast stel je eventueel tijdschema's in. Zo bepaal je van tevoren op welke momenten je apparaten inschakelen en uitschakelen!

Je zet bijvoorbeeld de verwarming aanzet voordat je thuiskomt of schakelt 's avonds automatisch brandgevaarlijke apparaten uit. Dat is wel zo veilig.

Je kan de slimme stekker ook aan bewegingssensoren koppelen. Zo schakelen apparaten vanzelf in wanneer je langsloopt. Wanneer je midden in de nacht thuiskomt, hoef je op deze manier niet in het donker te zoeken naar het lichtknopje.

Een laatste voordeel aan een slimme stekker is dat je met sommige modellen je stroomverbruik meet. De stekker meet het energieverbruik en laat deze data zien in een app.

Zo houd je je verbruik bij en heb je een compleet overzicht van alle kosten. Op deze manier is een slimme stekker niet alleen handig en veilig, maar ook voordelig!

⚠️ Let ook op: wanneer je slimme stekkers googelt, kom je ook snel uit op de Philip Hue lampen. Deze lampen zijn ook 'slim' en zijn daarom een goede keuze, maar de prijs ligt hoger dan bij een Philips Hue-alternatief of een slimme stekker.

Iemand die een slimme stekker gebruikt

Koopgids: hoe kies ik de beste slimme stekker?

Nu nog de geschikte slimme stekker uitzoeken! Ik heb hieronder een handige koopgids geschreven, zodat je precies weet waar je op let bij de aanschaf.

Stand-alone

In de meeste gevallen schaf je naast een slimme stekker ook een basisstation aan. Het basisstation is het hart van alle slimme stekkers in je huis. Daarnaast heb je hem nodig om de slimme stekkers op afstand te besturen!

Of een basissation noodzakelijk is, verschilt per merk, en het staat altijd aangegeven. Is je slimme stekker een stand-alone? Dan heeft hij geen basisstation nodig.

Tijdschema instelbaar

Eén van de voordelen aan een slimme stekker is dat je tijdschema's voor je apparaten instelt.

Stel, je bent weg op vakantie, maar je wil inbrekers afschrikken. Dan stel je de woonkamer lampen zo in dat ze aanspringen in de ochtend en/of avond, of je schakelt bewegingssensoren buiten in die aanspringen zodra er beweging is.

Of misschien ben je een weekendje weg en is er niemand die de plantjes in de tuin water geeft. Wanneer de temperatuur oploopt, ontstaat het risico dat ze allemaal doodgaan!

Voorkom je dit liever? Stel in dat sproeiers aanspringen op een bepaald tijdstip en bescherm je planten tegen de hitte.

Dat zijn maar een paar van de opties. Stel bijvoorbeeld in dat je tuinlampen op een bepaald tijdstip aan gaan of sluit de slimme stekker aan op je koffiezetapparaat, en zorg ervoor dat je koffie klaar staat wanneer jij 's ochtends beneden komt. Kortom, je hebt allerlei mogelijkheden!

Dimmer

Wanneer je een slimme stekker met dimmer hebt, kun je daar een lamp in steken. Het licht van de lamp wordt op die manier dimbaar. Zo creëer je op elk moment de juiste sfeer in huis.

Het licht dimmen kan trouwens ook met goede slimme verlichting. Slimme verlichting werkt precies hetzelfde, alleen dan zonder een extra slimme stekker!

De 5 beste slimme stekkers op een rij

1. Kasa Smart Plug Mini with

1. Kasa Smart Plug Mini with

2. TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power

3. Philips Hue Smart Plug

3. Philips Hue Smart Plug
Voor binnen of buiten: Voor binnen

4. Eve Energy Smart Plug (Matter)

5. Wyze Plug Outdoor

Spatwaterdicht

Wanneer de slimmer stekker spatwaterdicht is, kan hij tegen een kleine hoeveelheid water. Het apparaat is waterbestendig, maar niet waterdicht. Zo kan je hem best naast de wasbak hangen, en zelfs naast de badkuip.

Je leest de spatwaterdichtheid af aan de IP-certificering. In het kort geeft dit aan hoe goed het apparaat tegen stof en vocht kan. Hoe hoger, hoe beter. Neem een IP-certificering van IP65: 6 is de stofbestendigheid, en 5 is de vochtbestendigheid.

Wanneer heb je een (spat)waterdichte slimme stekker nodig? Bijvoorbeeld voor een slimme stekker in de badkamer, de keuken of buitenshuis. Je kiest in dit geval een slimme stekker met een hoge IP-certificering tegen vocht.

Met afstandsbediening

Naast een app voor je slimme stekker, hebben sommige modellen ook een afstandsbediening. Dit is handig voor wanneer de accu van je smartphone leeg is of op momenten dat je even geen telefoon bij de hand hebt.

App vereist voor volledige functionaliteit

Slimme stekkers bedien je via een app die je downloadt in de App Store of de Play Store. Via de app stel je tijdschema's in, houd je het energieverbruik bij, en bedien je apparaten op afstand.

Bij de meeste slimme stekkers heb je de app dan ook nodig om gebruik te maken van alle functionaliteiten van de stekker.

Wanneer de app niet geschikt is voor iOS of Android, staat dat aangegeven bij de productinformatie. Dit komt meestal niet voor, maar let er wel even op.

Voltage

Hoe hoger het voltage, hoe meer stroom er door je stekker gaat en hoe sterker de stekker is. Het maximale voltage van stekkers is alleen niet oneindig hoog.

Bedenk vooral hoeveel stroom de apparaten die je wil aansluiten nodig hebben en bepaal op basis daarvan welke stekker geschikt is.

Het maximale voltage verschilt bovendien per land, en voor Nederland heeft een slimme stekker een maximaal voltage van 230. Neem je een stekker mee vanuit het buitenland? Let hier dan op!

Specificaties van de slimme stekker naast elkaar

Hieronder staan de belangrijkste details nog even op een rijtje voor je!

1Kasa Smart Plug Mini with
2TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power
3Philips Hue Smart Plug
4Eve Energy Smart Plug (Matter)
5Wyze Plug Outdoor

Kasa Smart Plug Mini with

TP-Link Kasa Smart Wi-Fi Power

Eve Energy Smart Plug (Matter)

Wyze Plug Outdoor

Veelgestelde vragen over de slimme stekker

Hoewel ik hoop dat ik hierboven al je vragen al beantwoord heb, staan hieronder nog de meest gestelde vragen over slimme stekkers.

Wat is een slimme stekker en hoe werkt het?

Een slimme stekker plaats je tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat dat je slim wilt maken. Daarna bedien je het apparaat via een app.

Je zet bijvoorbeeld op afstand je lamp aan, stelt een tijd in waarop het koffiezetapparaat je koffie klaarzet, en houdt (de kosten van) je energieverbruik bij.

Wat verbruikt een slimme stekker?

De slimme stekker verbruikt ongeveer 0,2 watt in stand-by modus. Bij veel slimme stekkers is het mogelijk om het totale energieverbruik te meten wanneer hij is aangesloten aan een apparaat.

Zo krijg je inzicht in het stroomverbruik zonder eerst de beste energiemeter aan te schaffen, en houd je makkelijk de kosten bij.

Waarvoor gebruik je een slimme stekker?

Met een slimme stekker creëer je een smart home. Je zet bijvoorbeeld lampen aan zonder thuis te zijn, koppelt bewegingssensoren met je tuinverlichting, of je zet de sproeiers automatisch aan bij droogte.

Ook houd je je energiekosten in de gaten via een app waarin je het stroomverbruik van aangesloten apparaten terugziet.

Conclusie

Nu is het tijd om een slimme stekker aan te schaffen! Let vooral op de mogelijkheden (tijdschema's en dimmer), of de app op jouw smartphone kan, en eventueel of hij spatwaterdicht is.

Bedankt voor je tijd, en laat vooral een berichtje of feedback achter hieronder. 👋😄

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?