De Beste Laptop voor Studenten: Schrijven, Ontwerpen en Meer

De beste is je grote steun en toeverlaat tijdens je studie. Al je verslagen, notities en afspraken zijn op dit apparaat terug te vinden. Je logt ermee in op Blackboard, Moodle, of welke studeeromgeving dan ook.

Studeren zonder een laptop is tegenwoordig haast onmogelijk. 💻 Het is belangrijk dat je laptop goed aansluit bij je studie, maar ook bij je eigen voorkeuren. Je wilt immers dat je laptop gedurende je hele studie meegaat.

Hoe je de beste laptop voor studenten uitkiest, lees je op deze pagina. De beste drie staan hieronder vast klaar!

student laptop

student laptop

Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)

Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)
Bekijk op Bol.com

Microsoft Surface Go 3 (2021)

Microsoft Surface Go 3 (2021)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Bekijk op Bol.com

Waarom een laptop voor studenten aanschaffen?

Kun je je nog een studententijd voorstellen zonder laptops? Gek om te bedenken hoe studenten van 30 jaar terug gebruikmaakten van typemachines of zelfs pen en papier. Tegenwoordig is het onderwijs zodanig ingericht dat een laptop onmisbaar is!

De keuze voor een studielaptop is nogal een klus. Er zijn zoveel verschillende merken en modellen te vinden. Daarbij is elke student anders en is het niet verstandig zomaar een laptop te kiezen.

Aan een goede laptop voor je studie stel je nu eenmaal andere eisen dan aan een gaming-laptop of een laptop voor foto- en videobewerking.

In de onderstaande koopgids vind je de weg in het grote aanbod aan laptops en help ik je bij het kiezen van de beste laptop voor studenten.

Geef je liever niet te veel geld uit? Met beste budgetlaptop schaf je – ook met een kleine portemonnee – een degelijke laptop aan.

Koopgids: hoe kies ik de beste laptop voor studenten?

Er zijn verschillende specificaties die een laptop voor studenten de beste maken. Een voor een loop ik ze met je langs, te beginnen bij het besturingssysteem van een laptop.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem, of operating system (OS), is de belangrijkste software van je laptop. Het is een vooraf ingesteld programma die alle andere software en hardware managet. De bekendste besturingssystemen van deze tijd zijn Microsoft Windows, macOS, Chrome OS en Linux.

Microsoft Windows

Je herkent vast nog wel het groene gras en de bewolkte lucht als achtergrond toen je vroeger de pc opstartte. Deze zogeheten Bliss Wallpaper kenmerkt het gouden tijdperk van het meestgebruikte besturingssysteem ter wereld. Windows is sinds de jaren '80 in gebruik en sindsdien zijn er vele versies uitgebracht.

Windows is een uitstekend besturingssysteem. Je kunt het naar eigen wens inrichten, het is gemakkelijk in gebruik en daarom ook voor studenten zeer geschikt. Door zijn populariteit is bijna alle externe software toepasbaar op Windows.

Vereist je opleiding bepaalde applicaties of programma's? Dan durf ik bijna met zekerheid te zeggen dat Windows deze ondersteunt.

Dit geldt niet alleen voor toepassingen, maar ook voor games. Er zijn duizenden beschikbare games voor de huidige versie van windows. Mocht je na een lange lesdag ontspanning zoeken door gaming, dan is een laptop met Windows een goede keuze.

macOS

macOS is het besturingssysteem van Apple en vind je op MacBooks en iMacs. Het allereerste voordeel van macOS is het design. Alles ziet mooi en strak uit en het gebruik ervan is uiterst intuïtief.

macOS is daarbij een van de veiligste besturingssystemen. Apple voert regelmatig updates uit om de beveiliging van je MacBook up-to-date te houden.

Je bewaart je aantekeningen en opdrachten dus veilig op je apparaat, of in de cloud. Vooral wanneer je al in het bezit bent van andere Apple-apparaten, werkt cloudopslag fantastisch.

Je MacBook werkt dan naadloos samen met je iPhone, iPad of iMac. Als student is vooral dit gebruiksgemak een pré. Het nadeel van macOS zijn de kosten: de apparaten van Apple zijn prijzig en vooral als student groeit geld je nu eenmaal niet op de rug.

Heb je daarnaast speciale software nodig voor je opleiding? Dan heb je kans dat deze niet zo naadloos op macOS werkt, vergeleken met op Windows-laptop. Daarbij is macOS voor gamen gezien het gebrek aan maatwerkopties niet het beste besturingssysteem.

MacBook Pro op houten bureau

Chrome OS

Sinds 2011 heeft ook Google zijn eigen besturingssysteem. Chrome OS is exclusief gemaakt voor Chromebooks en is geschikt voor het werken in de browser.

Het grote voordeel van Chrome OS, is dat het geen high-end hardware nodig heeft om soepel te draaien. Dit maakt Chromebooks erg budgetvriendelijk en energiezuinig.

Het grote nadeel van ChromeOS is dat het veel software niet ondersteunt. Programma's als Word, Excel en Zoom zijn alleen beschikbaar in de browser.

Zit je dus even zonder wifi? Dan is je Chromebook praktisch onbruikbaar. 🙅 Gelukkig blijkt dit in de praktijk nauwelijks voor te komen en ben je met de beste wifi-versterker in alle hoeken van je huis gedekt.

Voor reguliere studenten is een Chromebook zeer geschikt en voorziet hij je in alle behoeften. Let wel, voor studenten met veel grafische projecten of andere programmavereisten is Chrome OS gewoonweg niet de beste keuze.

Chrome OS is gebouwd op de Linuxkernel. Dit betekent dat de basis van Chrome OS in Linux is gelegd. Toch beschouwt men Chrome OS niet als een 'normaal' type Linux. Dit komt doordat Chrome OS niet zo veel aanpasbare opties heeft als andere versies van Linux.

Linux

Als je een geavanceerde computergebruiker wilt worden, is het een goed idee om Linux te leren. Zelfs als je geen technische studie volgt, vergroot je computerkennis door Linux als besturingssysteem in te stellen.

Linux is een verzamelnaam van open-source besturingssystemen die gebruik maken van de Linuxkernel. Dit betekent dat de broncode openbaar is en iedereen deze mag gebruiken. Er zijn dan ook veel besturingssystemen die gebaseerd zijn op Linux.

Android, het meestgebruikte besturingssysteem van smartphone, is net als vele anderen gebaseerd op de kernel van Linux!

Een bijkomend voordeel hiervan, is dat Linux gratis beschikbaar is. Ter vergelijking: in een laptop met Windows betaal je al minstens € 100 aan licentiekosten.

Het nadeel van Linux is dat het nu eenmaal niet bekend staat om het gebruiksgemak. Het kost wat tijd en inspanning om Linux zo soepel mogelijk voor je te laten werken.

Heb je liever dat een besturingssysteem dat alles zo gemakkelijk mogelijk voor je maakt? Dan raad ik je een van de bovenstaande opties aan.

Een ander nadeel is dat lang niet alle software toepasbaar is. Veelgebruikte programma's als Word en Powerpoint zijn niet – of alleen via een omweg – beschikbaar voor Linux. Dit maakt hem minder geschikt voor studenten die bepaalde programma's nodig hebben.

De 5 beste laptops voor studenten op een rij

1. student laptop

1. student laptop

2. Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)

3. Microsoft Surface Go 3 (2021)

3. Microsoft Surface Go 3 (2021)
Beeldschermresolutie: 1920 x 1280

4. Acer Swift 3 OLED (2022)

4. Acer Swift 3 OLED (2022)
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Opslag media: SSD
Aantal processorkernen: 4
Intern geheugen: 16 GB

5. HP Spectre x360 13.5″

5. HP Spectre x360 13.5″
Beeldschermresolutie: 3000 x 2000
Opslag media: SSD
Aantal processorkernen: 10
Intern geheugen: 32 GB

Processor

Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de software, hoe beter de hardware moet zijn om deze software soepel te laten draaien. De processor maakt deel uit van deze hardware.

De processor is een chip in je laptop en is verantwoordelijk voor aansturingen en berekeningen. Het is het brein achter alle taken van je laptop.

Hoe sneller de processor de aansturingen en berekeningen uitvoert, hoe sneller je laptop is. De bekendste processorfabrikanten zijn Intel en AMD.

De processors van de fabrikanten concurreren met elkaar en liggen tegenwoordig qua prestaties erg dicht bij elkaar. Vooral voor een studentenlaptop is de ene fabrikant niet beter dan de ander.

Liever let je op bepaalde eigenschappen van een processor. Hoe meer taken je van je laptop vraagt, hoe beter je processor moet zijn.

Dit betekent dat je als grafisch vormgeving student een krachtigere processor nodig hebt dan een pabo-student. Een goede processor herken je aan het aantal kernen en de kloksnelheid.

Kernen

Klinken de termen quad-core and dual-core je bekend in de oren? Dit zegt namelijk iets over het aantal kernen van de processor. Vroeger hadden processors slecht één kern. Dit betekent dat een processor één taak tegelijkertijd uitvoerde. Multitasken was dan wel mogelijk, maar had een erg traag systeem tot gevolg.

Gelukkig hebben processors tegenwoordig meerdere kernen. Zo voert je laptop verschillende opdrachten binnen een programma op goede snelheid tegelijkertijd uit. De regel van "hoe meer, hoe beter", geldt zeker voor het aantal processorkernen.

Zit je voor je studie vooral te typen achter je laptop? Dan heb je aan een quad-core processor (vier kernen) ruim voldoende. Maak je echter gebruik van vormgevingsprogramma's, datasets, of andere veeleisende software? Dan raad ik minimaal een octa-core processor aan (8 kernen).

Naast dat een kern zich met één taak tegelijkertijd bezighoudt, zijn veel processors in staat hun kernen virtueel op te splitsen. ↔️ Deze splitsingen worden ook wel threads genoemd. Met deze threads voert een kern nog meer taken uit, waardoor deze efficiënter werkt.

Close up van vingertoppen die een 
processor-chip in laptop installeren.

Kloksnelheid

De kloksnelheid van een processor geeft aan hoeveel bewerkingen elke kern per seconde uitvoert. In principe staat een hogere kloksnelheid dus voor een snellere laptop (als alle overige specificaties ongeveer even krachtig zijn, tenminste). Het aantal kernen/threads, de RAM en je opslag hebben hier namelijk ook een groot aandeel in.

Als student heb je voldoende aan een kloksnelheid vanaf 3 GHz. Dit betekent dat de processorkernen maar liefst 3 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren. 🤯

Ook voor de kloksnelheid geldt dat je meer nodig hebt, wanneer je opleiding om zwaarder geschut vraagt. Om zware programma's – zoals videobewerkings- of 3D-ontwerpsoftware – soepel te gebruiken is een kloksnelheid van minstens 4 GHz aan te raden.

RAM

De RAM, ook wel het werkgeheugen of intern geheugen, staat voor 'random acces memory'. Beschouw de RAM als een soort kortetermijngeheugen. Een laptop slaat veelgebruikte data tijdelijk op in het werkgeheugen, zodat je processor hier snel toegang tot heeft.

De RAM houdt bij welke apps op de achtergrond draaien en laat je snel teruggaan naar waar je gebleven was. Zo is je laptop veel sneller dan wanneer je processor deze gegevens in de opslag moet zoeken.

Met niet genoeg werkgeheugen, reageert je laptop langzamer. Dit gebeurt vooral wanneer je veel tabbladen en programma's tegelijkertijd hebt geopend.

Voor alleen het surfen op het web, tekstverwerking of het kijken van video's is niet veel RAM nodig en is 4 tot 8 GB voldoende. Gebruik je je laptop naast je studie ook voor gaming, of ben je vooral grafisch bezig? Ga dan meer richting de 16 tot 32 GB.

RAM kent bovendien generaties. Dit begon met de komst van double rate data (DDR). Dit betekent dat de RAM twee keer per klokcyclus gegevens naar de processor overbrengt. Hiermee is het sneller en stabieler dan het oudere single rate data RAM.

Inmiddels zijn we jaren verder en is de snelheid van de RAM exponentieel gegroeid. Het oorspronkelijke DDR RAM is opgevolgd door DDR2, DDR3, DDR4 en DDR5. Dit zijn allemaal generaties van dezelfde technologie met hogere snelheden dan zijn voorganger, terwijl de afmetingen steeds hetzelfde blijven.

Is je beoogde laptop net uitgebracht? Dan beschikt deze waarschijnlijk over DDR4 of DDR5, al is deze laatste op het moment van schrijven nog erg nieuw en daarmee aan de dure kant.

Videokaart

De pixels waaruit je beeldscherm bestaat, worden door de computer aangestuurd om een beeld te creëren. De videokaart met zijn graphical processing unit (GPU) is hiervoor verantwoordelijk. Laptops hebben in veel gevallen een videokaart ingebouwd in de processor. Dit is de zogeheten geïntegreerde videokaart.

Het voordeel hiervan is dat je geïntegreerde videokaart klein, energiezuinig en minder duur is dan een dedicated videokaart. Deze laatste is een speciaal stuk hardware en is er volledig op gericht de grafische prestaties van je laptop te beheren.

Het voordeel van een dedicated videokaart is dat deze doorgaans complexere beelden veel sneller en beter weergeeft dan een geïntegreerde videokaart.

Nu is een geïntegreerde videokaart voldoende voor 4K-streaming en het spelen van lichte webgames. Moet je voor je studie 3D-ontwerpen maken, grafisch ontwerpen of aan foto- en videobewerking doen, dan is een dedicated videokaart een must. Dit geldt ook wanneer je je studielaptop in je vrije tijd gebruikt als gaming-laptop. 🎮

Er zijn veel verschillende soorten videokaarten, maar ze hebben allemaal een GPU, wat video-RAM (VRAM), en koeling. Het kiezen van een laptop met een goede videokaart is een klus op zich, maar let in ieder geval op de geheugensnelheid.

VRAM heeft in zeker zin dezelfde functie als RAM voor je laptop: het slaat grafische gegevens als texturen en vormen tijdelijk op, zodat deze snel beschikbaar zijn voor de GPU.

Hoe sneller de videokaart dit kan, hoe beter de grafische prestaties. Hier komt de geheugensnelheid om de hoek kijken. Naast voldoende GB aan VRAM, is de geheugensnelheid hiervan ook een van de belangrijkste aspecten.

De laatste generatie VRAM is GDDR6(X). Idealiter ga je dan ook hier voor, maar om een cent te besparen, is een kaart met GDDR5 ook een passende oplossing.

Scherm

Of je nu online een college aan het volgen bent, of ondertussen stiekem een online shoptripje maakt, alles gaat via je scherm. Als student turen je ogen gemiddeld maar liefst 40 uur per week naar je scherm. Een kwalitatief goed scherm is dus belangrijker dan ooit!

Resolutie

Ontzettend irritant is het wanneer de kwaliteit van een scherm zodanig slecht is dat de individuele pixels zichtbaar zijn. Wil je dit voorkomen? Dan is een goede schermresolutie belangrijk. De schermresolutie wordt weer gegeven in het aantal pixels in de breedte × het aantal pixels in de hoogte.

Hoe hoger de resolutie, hoe hoger de pixeldichtheid. Dit betekent dat per inch meer pixels gepropt zitten, wat uiteindelijk tot een scherper, gedetailleerder beeld leidt.

De resolutie is afhankelijk van twee dingen: de kwaliteit van de videokaart en het beeldscherm. De videokaart is namelijk verantwoordelijk voor het creëren van grafische elementen. Hoe beter een videokaart is, hoe meer data deze tegelijkertijd verwerkt.

Dit betekent dat een goede videokaart in theorie meer pixels rendert dan een minder sterke GPU. In de dagelijkse gang van zaken merk je hier niet veel van, maar voor gamers en grafische vormgevers is resolutie een belangrijke specificatie.

De meeste laptops hebben een scherm met een van de volgende resoluties:

  • HD: 1366 × 768 pixels;
  • Full HD/1080p: 1920 × 1080 pixels;
  • 2K/WQHD: 2560 × 1440 pixels;
  • Ultra HD/4K: 3840 × 2160 pixels.

Voor je studie is een resolutie van 1920 × 1080 pixels prima; voor tekstverwerking en streaming heb je aan Full HD voldoende. Een lagere resolutie is af te raden. Het streamen van een video of het volgen van online les in 1366 × 768 is net niet zo strak als in Full HD.

UltraHD is voor als student vaak overkill. Het is dus niet nodig hier extra geld voor neer te leggen. Uiteraard geldt hier weer een uitzondering voor bepaalde type studenten.

Voor ontwerpers, foto- en videobewerkers en gamers is een hogere resolutie zeker waardevol, maar vraag je af of je videokaart en je accu dit aankunnen.

Liever nog ga je voor een mooie tussenweg: 2K, ofwel WQHD. Deze geeft beeld net iets scherper weer, wat vooral op panelen boven de 15 inch mooi uitziet.

Een hogere resolutie betekent niet alleen dat beelden scherper zijn, maar ook meer inhoud op het scherm. Zo zet je je agenda in de ene hoek van het scherm, je bewerkingsprogramma in de andere en hoef je niet te schakelen tussen verschillende schermen.

Vrouw zit te werken achter laptop

Type paneel

Naast verschillende resoluties, maken schermen gebruik van verschillende technieken. De beste techniek hangt af van je gebruik, budget en persoonlijke voorkeuren.

  • TNtwisted nematic

Twisted nematic, of TN, is een van de meest gebruikte typen panelen. TN is voornamelijk bij gamers populair. Dit is niet omdat de visuele prestaties van TN-panelen zo goed zijn; het grote voordeel van TN-panelen is de verversingsnelheid. Hierdoor zien snelle acties op het scherm scherp uit.

Daarnaast zijn TN-schermen vergeleken met de andere opties goedkoop. Zit je vast aan een budget? Dan is een TN-scherm prima, maar voor een betere kijkhoek en contrastweergave kies je beter een VA- of IPS-paneel.

  • IPSin-plane switching

IPS, of in-plane switching, is een schermtype dat gebruik maakt van de lcd-techniek. Lcd-schermen maken gebruik van vloeibare kristallen die licht doorlaten. De term 'IPS' is afgeleid van de manier waarop deze kristallen in het lcd-scherm zijn gerangschikt.

In een IPS-paneel zijn deze kristallen horizontaal uitgelijnd en draaien ze parallel (in-plane) wanneer er stroom doorheen gaat. IPS-schermen zijn ontwikkeld als een beter alternatief op TN-schermen. Een IPS-scherm is dan met name beter in de kleurweergave en heeft een grotere kijkhoek.

IPS-panelen zijn uitermate geschikt voor dagelijks gebruik. Ze overleggen een uitstekende helderheid en zijn daarmee geschikt voor grafisch ontwerp. Uiteraard hangt hier een prijskaartje aan; IPS-panelen kosten meer dan TN-schermen.

Daarnaast hebben IPS-schermen gemiddeld een lagere verversingssnelheid dan TN-panelen, wat voor studenten die graag gamen in hun vrije tijd niet optimaal is.

  • VAvertical alignment

Neem je de middenweg tussen IPS en TN, dan kom je uit op een VA-paneel, ofwel vertical alignment. Zoals de naam al aangeeft, maakt deze technologie gebruik van verticaal uitgelijnde kristallen. Deze kantelen wanneer ze onder spanning komen te staan. Door deze kanteling wordt licht doorgelaten.

Dit is het belangrijkste verschil tussen IPS en VA: bij VAstaan de kristallen loodrecht op elkaar, terwijl ze bij IPS parallel aan elkaar staan. De kleurweergave en kijkhoek van VA is beter dan die van een TN-scherm, maar weer minder dan die van een IPS-paneel.

Dit maakt dat ook de prijs van VA-schermen in het midden van de andere opties liggen.

  • Oledorganic light emitting diode

Oled-schermen zijn prachtig om naar te kijken en hebben veel goede eigenschappen. ✨ De beste tv heeft volgens velen daarom een oled-paneel, wat het onder tv's een bekende optie maakt. Het grote nadeel van oled-schermen is de zogenoemde burn-in.

We spreken heirvan wanneer een deel van een beeld – bijvoorbeeld navigatieknoppen of stilstaande pictogrammen – zichtbaar blijft als een soort achtergrond, ongeacht wat er verder op het scherm verschijnt.

Bij een laptop is het gebruik van oled extra risicovol, omdat er vaak veel stilstaande elementen op het scherm st aan, zoals de menubalk, je achtergrond of bepaalde widgets.

Laptops met een oled-scherm zijn mede daarom zeldzaam. Laat je de burn-in achterwege, dan zijn oled-schermen van hoogstaande kwaliteit.

Opslag

Waar je de RAM vergelijkt met je kortetermijngeheugen, is de opslag van je laptop het langetermijngeheugen. In deze opslag bewaar je al je bestanden voor je studie, zoals verslagen, opdrachten en presentaties. Het is dus belangrijk dat de capaciteit toereikend is!

Gebruik je voor je studie vooral tekstbestanden? Dan heb je aan een opslag van 256 GB ruim voldoende. Werk je veel in de cloud en sla je hier ook je bestanden op? Dan is 128 GB wellicht al goed genoeg, maar let op dat je hiermee niet veel ruimte overhoudt voor het installeren van applicaties.

Studenten die hun laptop voor veel meer dan alleen schrijven gebruiken, hebben wat meer nodig. Ontwerpers, foto- en videobewerkers of datawetenschappers gebruiken vaak grotere bestanden. Een laptop met 512 GB aan opslag volstaat dan.

Blijkt achteraf dat je toch meer opslag nodig hebt van voorzien? Dan is een microSD-kaart of externe SSD een goede optie om bestanden die je niet dagelijks nodig hebt op te slaan.

Niet alleen de capaciteit, maar ook het type opslag is belangrijk. Dit doet namelijk veel voor de prestaties van je laptop. Er zijn twee typen opslag die computers gebruiken.

Dit zijn SSD, solid state drive, en HDD, hard disk drive. Ze verschillen vooral in de manier waarop ze bestanden opslaan en raadplegen.

HDD gebruikt een ronddraaiende schijf (vandaar de naam 'harde schijf') om gegevens op te slaan. Zie het als de beste optische drive met een cd erin die onder de lees- en schrijfarm van de drive ligt; dit werkt op ongeveer dezelfde manier.

SSD is daarentegen een chip. Als je budget het toelaat, is SSD de beste optie. SSD is namelijk vele malen sneller, minder kwetsbaar en energiezuiniger dan een HDD.

Close up van opslag in de vorm van een harde schijf

Al hebben laptops tegenwoordig bijna alleen nog maar een SSD, vind je HDD's soms nog in laptops in het goedkopere segment. Hoewel SSD's nu veel goedkoper zijn dan vroeger, betaal je nog steeds zo'n twee tot drie keer meer dan voor dezelfde hoeveelheid HDD-opslag.

De prijs voor een SSD daalt namelijk al jaren in verhouding met de prijs voor een HDD. Het is dus een kwestie van tijd voordat de prijs van een SSD de HDD evenaart.

Nu is het wel zo dat alle nieuwere laptops minstens een gedeeltelijke SSD-opslag aanbieden. In dat geval staat het besturingssysteem en je belangrijkste apps op de SSD, en de rest – programma's die je niet vaak gebruikt en bestanden – op de HDD-schijf. Zo krijg je nog de meeste bang for your buck. 💰

Accuduur

Als student is de accuduur van je laptop een van de belangrijkste specificaties. Niets is zo vervelend wanneer je laptop vol met nog-niet-opgeslagen bestanden uitvalt. Continu vastgeketend zitten aan een stopcontact is daarbij ook niet echt handig.

Een goede laptop heeft een goede mobiliteit en is ook zonder snoeren lang bruikbaar. Daarbij hou je de laderpoort liever vrij voor andere aansluitingen, zoals de beste muis of een goede docking station.

De accuduur van een laptop is van veel dingen afhankelijk. Uiteraard begint dit bij de capaciteit van de accu. Deze wordt uitgedrukt in milliampère per uur (mAh) of watt per uur (Wh) en loopt uiteen van 35 tot soms wel 80 Wh. Helaas betekent een hogere capaciteit niet altijd een langere batterijduur.

In de praktijk is de accuduur is vooral afhankelijk van je eigen gebruik gebruik en de efficiëntie van de laptop. Een laptop met goede hardware – zoals een krachtige processor met een dedicated videokaart, en een hoge schermresolutie – verbruikt veel meer stroom dan een laptop met zwakkere hardware.

Daarbij vraag je bij multitasken of streamen veel meer van de accu dan wanneer je enkel werkstuk wegtikt. Probeer dus zelf een zo goed mogelijke inschatting te maken welke invloed de specificaties en je gebruik hebben op de accuduur van je laptop.

Kijk eventueel naar de beloofde maximale accuduur in uren of check de reviews van andere gebruikers!

Specificaties van de laptop voor studenten naast elkaar

OpslagcapaciteitType computer processorMaximale batterijduurIntern geheugenAantal processorkernen
1student laptop
2Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)
3Microsoft Surface Go 3 (2021)128 GB
4Acer Swift 3 OLED (2022)512 GBIntel Core i511 uur16 GB4
5HP Spectre x360 13.5″1000 GBIntel Core i713.5 uur32 GB10

student laptop

Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)

Microsoft Surface Go 3 (2021)

Opslagcapaciteit: 128 GB

Acer Swift 3 OLED (2022)

Opslagcapaciteit: 512 GB

Type computer processor: Intel Core i5

Maximale batterijduur: 11 uur

Intern geheugen: 16 GB

Aantal processorkernen: 4

HP Spectre x360 13.5″

Opslagcapaciteit: 1000 GB

Type computer processor: Intel Core i7

Maximale batterijduur: 13.5 uur

Intern geheugen: 32 GB

Aantal processorkernen: 10

Veelgestelde vragen over laptops voor studenten

De beste laptop voor studenten heeft nogal wat specificaties. In de veelgestelde vragen vind je wellicht wat antwoorden die je in je keuze helpen.

Wanneer moet je een laptop vervangen?

Wanneer je een laptop moet vervangen, ligt aan de staat van je laptop. Zodra je laptop sloom wordt, geen software-updates meer uitvoert of grote beschadigingen heeft, is het tijd om een nieuwe laptop te overwegen. Gemiddeld gaat een laptop 5 jaar mee.

Waar moet een laptop voor school aan voldoen?

Een goede laptop voor school moet vooral draagbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Kijk dus vooral naar de accuduur en het besturingssysteem. Check wel altijd even bij je opleiding of je laptop speciale specificaties moet hebben.

Wat zijn goede laptops voor studenten?

Er zijn veel goede laptops voor studenten. Een goede laptop voor studenten is er een waarop je al je notities, verslagen en overige bestanden goed structureert.

Daarnaast is een goede laptop voor studenten een multitasker, zodat je tegelijkertijd online les volgt, aantekeningen maakt en andere nodige programma's kunt openen.

Is een laptop voor studenten aftrekbaar?

Helaas zijn laptops en andere apparatuur voor studenten niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Alleen verplichte leermiddelen zijn fiscaal aftrekbaar. Denk hierbij aan boeken of bepaalde software.

Conclusie

De beste laptop voor studenten is nog niet zo 1, 2, 3 gekozen. Een one-size-fits-all-laptop bestaat dan ook niet. Bekijk allereerst of je vanuit je opleiding een laptop met bepaalde specificaties moet hebben. Bedenk ook zelf voor welke toepassingen je de laptop gaat gebruiken.

Een student grafisch vormgeving vraagt immers meer van zijn/haar laptop dan een student die vooral aan het typen is. Deze laatste heeft het geluk veel minder geld uit te hoeven geven.

Heb je deze cruciale specificaties allemaal afgevinkt? Denk dan na over hoe je de laptop in je vrije tijd gebruikt. Zo heeft het als filmliefhebber nut wat meer uit te geven aan een goed laptopscherm en heeft een gamer baat bij een goede processor en videokaart.

Een laptop gebruik je bijna elke dag en is cruciaal om je studie mee door te komen. Wees dus niet te zuinig tijdens de aanschaf en bespaar liever op andere dingen!

Hopelijk heeft dit artikel je een eind op weg geholpen om de beste laptop voor studenten te kiezen. Bedankt voor het lezen en vergeet geen feedback achter te laten!👋

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?