Een Betere Verbinding met de Beste Wifi-Versterker

Heb je nét geen wifi op zolder, in je slaapkamer of in de achtertuin? Dat is erg vervelend! 😅 Gelukkig is daar een oplossing voor: de beste wifi-versterker. Deze zorgt ervoor dat het wifi-signaal een groter bereik heeft.

Zo kun je ook achter in de tuin werken, Netflixen of gamen! 😍 Je leest alles over wifi-versterkers in deze koopgids. Hieronder vind je alvast de top 3!

MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker

MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker
Bekijk op Bol.com

TPLink TP-Link RE200 - Wifi

TPLink TP-Link RE200 - Wifi
Bekijk op Bol.com

Waarom een wifi-versterker aanschaffen?

Wifi is erg handig, maar dan moet het wel werken! Merk je dat de wifi wegvalt of langzamer is in bepaalde delen van je huis, zoals in de achterkamer of op zolder? Heb je een goede laptop voor studenten op zolder staan, maar kom je niet verder dan een enkele zoekopdracht op Google?

Dan heb je kans dat het bereik daar nét te zwak is. Dat los je op met de beste wifi-versterker! Een wifi-versterker ondersteunt het wifi-signaal in en om je huis.

Dat doet het door het wifi-signaal van je router op te pikken en deze opnieuw uit te zenden. Door de wifi-versterker strategisch te plaatsen, verleng je hiermee het bereik van je wifi-netwerk. Dit kan horizontaal – dus bijvoorbeeld iets de tuin in – of verticaal, dus richting de kelder of de zolder.

man met koffie en telefoon in tuin

Koopgids: hoe kies ik de beste wifi-versterker?

Ben je overtuigd dat je een wifi-versterker nodig hebt? Ren dan niet direct naar de winkel! Verdiep je eerst in de specificaties van wifi-versterkers. De belangrijkste bespreek ik hieronder voor je in de koopgids.

Soorten wifi-versterkers

Wifi-versterkers zijn er in alle soorten en maten. Welke varianten er zijn en wat ze inhouden, staat hieronder op een rijtje!

  • Een wifi-repeater is de meest voorkomende wifi-versterker. Deze pikt het bestaande wifi-signaal van de router op en verstuurt deze opnieuw. Zo ontstaat er een soort tweede wifi-netwerk, verder verwijderd van de router. Hierbij gaat helaas wel snelheid verloren
  • Een wifi-booster versterkt het bestaande wifi-signaal. Dit verhoogt ook het bereik van het wifi-netwerk. Dit type en de wifi-repeater worden vaak samengetrokken; een repeater dient ook vaak als booster en andersom. Ook hierbij verlies je redelijk wat aan snelheid.
  • Een powerline-adapter verstuurt het internetsignaal via je stroomnet. Je plaatst één adapter in de buurt van je wifi-router in een stopcontact, en de andere op een plek waar je het wifi-signaal wilt versterken. Je verliest iets aan snelheid, maar meestal niet drastisch veel.
  • Mesh- of multiroom-wifi is een systeem dat ervoor zorgt dat je wifi hebt in heel je huis. Twee of meer satellieten staan in dit geval met elkaar in verbinding, vaak via een kabel, maar soms ook draadloos. Die zorgen voor een optimaal wifi-signaal. Met dit systeem verlies je ook geen snelheid!
  • Access points zijn apparaten die in verbinding staan met je router door een netwerkkabel. Is je internet slecht achter in de woonkamer? Dan plaats je daar een access point! Je kunt er meerdere in je huis plaatsen.
  • Een mifi-router staat in verbinding met je mobiele netwerk. Deze boost dus geen wifi, maar 4G! Als je gebruikmaakt van een mifi-router, houd dan goed je bundel in de gaten, want je blaast hiermee snel door je datapakket!

Wifi-frequenties

Wifi-signalen worden uitgezonden op enkele golflengtes. Dit heet de frequentieband. Niet alleen je wifi-apparaten gebruiken deze frequentieband, maar ook andere elektronische apparaten. De meest voorkomende frequentiebanden zijn:

  • 2,4 GHz. Allerlei apparaten in huis gebruiken deze frequentie – zelfs je magnetron! Hoe meer apparaten verbonden zijn via dezelfde frequentieband, hoe minder stabiel je wifi-netwerk is. Toch heeft deze frequentieband een groot voordeel: het is een sterk signaal dat ver reikt. Muren, plafonds en deuren zijn geen probleem!
  • 5 GHz. Deze frequentie is een stuk sneller! Dit is ideaal als je absoluut geen tijd hebt voor lag en andere vertragingen, wat je bijvoorbeeld nodig hebt om te gamen. Één minpuntje: het bereik van deze frequentieband is minder groot.
  • 6 GHz. Deze frequentie is pas sinds 2014 beschikbaar gesteld. Het gaat om een snellere, stabielere variant van de 5GHz-frequentieband. Het bereik is helaas nog kleiner, en deze frequentie werkt bovendien alleen met wifi 6E.

Alle apparaten die met wifi werken, werken op minstens één van deze banden.

  • Single-band versterkers werken alleen op de 2,4GHz-frequentie.
  • Een dual-band versterker wisselt continu tussen de 2,4 GHz-frequentie en de 5 GHz-frequentie.
  • Een simultaneous dual-band versterker kan tegelijkertijd een 2,4 GHz en een 5 GHz-frequentiesignaal uitzenden. Dit voorkomt dat een van de twee overbelast raakt, en is bovendien sneller dan het continue wisselen tussen frequenties.
  • Een simultaneous tri-band versterker functioneert op de 2,4GHz-band en óf twee 5GHz-banden, óf een 5GHz-band en een 6GHz-band.
Stem de compatibiliteit met bepaalde frequenties af op de frequenties waarop je router en ontvangende apparaten  zoals je laptop en telefoon – werken; anders functioneert de versterker niet! Hetzelfde geldt voor wifi-standaarden. 👇

Wifi-standaarden

Alle wifi-apparaten hebben minstens een wifi-standaard. Dit heeft te maken met de reikwijdte, datasnelheid en compatibiliteit van het apparaat.

Wifi 0, ook wel 802.11 genoemd, is een van de oudste wifi-standaarden. Deze komt uit 1997 en heeft een maximumsnelheid van 2 Mbps. De bijbehorende frequentie is 2,4 GHz.

Mbps, Mbit/s en Mb/s zijn afkortingen voor hetzelfde gegeven: het aantal megabits dat je per seconde binnenhaalt (downloadsnelheid) en wegstuurt (uploadsnelheid). Hoe hoger deze waarde, hoe sneller je netwerk! ⚡️ De twee snelheden worden ook vaak gebundeld tot een totale, gemiddelde internetsnelheid, of doorvoersnelheid.

Wifi 1 omvat 802.11b en kwam in 1999 uit, met een maximumsnelheid van 11 Mbps op de 2,4GHz-band. Wifi 2, ofwel 802.11a, werd ook geïntroduceerd in 1999. Deze wifi-standaard is met een maximale snelheid van 54 Mbps sneller dan Wifi 1. Helaas heeft Wifi 2 een minder goed bereik. De bijbehorende frequentie is 5 GHz.

Wifi 3, 802.11g, komt uit 2003. Deze wifi-standaard heeft, net als zijn voorganger, een maximumsnelheid van 54 Mbps. De frequentie is 2,4 GHz.

Wifi 4, ofwel 802.11n, komt uit 2009. Dit is de eerste wifi-standaard die MIMO ondersteunt. Als je niet weet wat dit is, dan vind je dat verderop in de koopgids terug! De snelheidslimiet schiet omhoog naar 600 Mbps. Deze wifi-standaard werkt bovendien op twee frequenties: 2,4 GHz en 5 GHz.

Wifi 5 (802.11ac) werd geïntroduceerd in 2013. Dit is veruit de populairste wifi-standaard. Deze vult zijn repertoire aan met beamforming. Als je niet weet wat dit is: het wordt verderop in de koopgids uitgelegd! Deze wifi-standaard heeft een snelheid van 2,6 Gbps (oftewel 2.600 Mbps) en werkt op de 5GHz-frequentie.

Wifi 6, ook wel 802.11ax genoemd, komt uit 2018. De bijbehorende snelheid is 9,6 Gbps en de wifi-standaard werkt op drie frequenties: 2,4 GHz, 5 GHz en eventueel 6 GHz. De laatste frequentie zien we enkel bij wifi 6E.

Netwerkbeveiliging

Het is verstandig om je netwerk te beveiligen. Vaak zit er al netwerkbeveiliging op je wifi-versterker. Dit zijn de verschillende beveiligingsmogelijkheden:

  • WEP-beveiliging. Deze netwerkbeveiliging is niet aan te raden, omdat deze achterhaald en makkelijk te kraken is.
  • WPA-beveiliging. Dit is een betere, veiligere keuze.
  • WPA2-beveiliging. Dit is een nog betere netwerkbeveiliging. Helaas wordt deze niet door alle apparaten ondersteund.

De 5 beste wifi-versterkers op een rij

2. MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker

3. TPLink TP-Link RE200 - Wifi

4. Phreeze Super WiFi Repeater 1200

5. Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi

Extra functies

Een wifi-versterker beschikt eventueel over enkele extra functies. Wat dit inhoudt en wat de voordelen van deze functies zijn, bespreek ik hieronder!

MU-MIMO

MU-MIMO is de afkorting van multiple-user, multiple-input, multiple-output. Het is de opvolger van MIMO, waarbij de 'multiple-user' nog niet van toepassing was. In het kort betekent MU-MIMO dat de wifi-router de mogelijkheid heeft met meerdere apparaten tegelijk te communiceren, en hierbij data te versturen en ontvangen.

Als zowel je router als je wifi-versterker MU-MIMO ondersteunt, werkt het netwerk een stuk sneller. Apparaten hoeven minder lang op elkaar te wachten. Haperende filmpjes en eeuwig ladende websites zijn verleden tijd!

Helaas is het wel zo dat veel ontvangende apparatuur deze technologie niet eens fatsoenlijk ondersteunen. Zo is het bij een budgetlaptop waarschijnlijker dat je enkel MIMO aantreft. Op die manier maak je helaas niet optimaal gebruik van de MU-MIMO-vaardigheden van de versterker.

Beamforming

Beamforming ondersteunt een snel en efficiënt wifi-signaal. Vooral nieuwere routers en wifi-versterkers zijn met deze technologie uitgerust.

Oude routers zenden het wifisignaal doelloos om zich heen. Dit verzwakt het signaal. Routers en wifi-versterkers met beamforming communiceren direct met de beste laptop of met een smartphone. Daardoor is het signaal sterker en sneller.

Ethernetpoorten

Een andere manier om je apparaten direct met het netwerk te verbinden, is met een ethernetkabel. Bedrade verbinding is sneller dan draadloze verbinding. Wil je gebruikmaken van kabels, let dan wel goed op dat de wifi-versterker beschikt over een ethernetpoort.

Wil je meerdere apparaten tegelijk verbinden? Dan heeft de wifi-versterker ook meerdere ethernetpoorten nodig!

dansende kat meme

Geïntegreerd stopcontact

Je verliest een stopcontact als je een wifi-versterker installeert. Heb je weinig stopcontacten, of gaat dit ten koste van een stopcontact op een handige plek? Zoek dan naar een wifi-versterker met een geïntegreerd stopcontact. Zo kun je het stopcontact nog steeds gebruiken!

Budget

Het laatste, maar niet onbelangrijke aandachtspuntje is je budget. Je hebt al een wifi-versterker vanaf € 20, maar voor een groot huis en een groot netwerk ben je duurder uit. Hoeveel wil je uitgeven aan de versterker?

Hoe geavanceerder de kerneigenschappen en extraatjes, hoe duurder de wifi-versterker wordt. Neem je genoegen met een simpele versterker, of ga je toch voor een duurder model? De keuze is aan jou!

Garantie

Let goed op of er garantie op de wifi-versterker zit. Dit is een indicatie van hoelang de versterker het, onder normale omstandigheden, zou moeten doen!

Specificaties van wifi-versterkers naast elkaar

1TP-Link RE450
2MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker
3TPLink TP-Link RE200 - Wifi
4Phreeze Super WiFi Repeater 1200
5Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi

MDgoods MD-goods ® WiFi Versterker

TPLink TP-Link RE200 - Wifi

Phreeze Super WiFi Repeater 1200

Trusted Goods® Wifi Versterker Wifi

Veelgestelde vragen over wifi-versterkers

Wil je nog meer weten over wifi-versterkers? Lees dan deze veelgestelde vragen!

Hoe sluit je een wifi-versterker aan?

Doe de wifi-versterker in een stopcontact binnen het bereik van je wifi-netwerk. Wacht tot het wifi-lampje en het power-lampje branden. Je koppelt de versterker daarna aan de router via de WPS-knoppen of via het internet.

Als je de WPS-knoppen van de versterker en de router gebruikt, gebeurt alles vanzelf. Doe je het via het internet, dan moet je hoe dan ook de handleiding van de versterker raadplegen en navigeren naar een online omgeving om de verbinding tussen de versterker en de router op te zetten.

Wanneer heb je een wifi-versterker nodig?

Als je een zwak wifi-signaal hebt in bepaalde delen van je huis, heb je een wifi-versterker nodig! Deze pikt het bestaande signaal van je router op, en zendt deze lokaal opnieuw uit.

Is een wifi-versterker schadelijk?

Nee. Wifi-versterkers en de elektromagnetische velden die hierbij komen kijken zijn niet schadelijk. In Nederland gelden er regels omtrent de limieten van elektromagnetische velden van producten die op de markt verschijnen. Alle versterkers die dus in Nederland te verkrijgen zijn, zijn niet schadelijk zijn voor je gezondheid.

Conclusie

Hopelijk ben je na het lezen van deze koopgids een beetje wegwijs in de wereld van de wifi-versterkers. Het belangrijkste is dat de wifi-versterker compatibel is met je router en je elektronische apparaten! Let hier dan ook goed op. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier! 📝

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?