De Beste Kattenbakvulling voor je Geliefde Kat

Het minst leuke deel van het hebben van huisdieren heeft meestal iets te maken met ontlasting. 💩 Je bezighouden met de kattenbak – zelfs al zit hier de beste kattenbakvulling in – is dan waarschijnlijk ook niet je favoriete tijdsbesteding.

Vervelende geurtjes, rondslingerende kattenbakkorrels en het verschonen van de kattenbak zijn nogal wat nadelen van het hebben van katten. Helaas is het nu eenmaal part of the game.

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, is het belangrijk dat je de beste kattenbakvulling gebruikt. Dit bespaart je een hoop gedoe en maakt jou en je kat een stuk gelukkiger. Welke kattenbakkorrels geschikt zijn voor jouw kat, lees je in deze koopgids.

De drie beste soorten kattenbakvulling staan alvast hieronder.

Biokats Biokat's Diamond Care Fresh

Biokats Biokat's Diamond Care Fresh
Verpakkingsinhoud: 10 liter
Materiaal vulling: Klei
Geur toegevoegd: Babypoeder
Klontvormend: Ja
Geschikt voor kittens: Ja
Biologisch afbreekbaar: Nee
Bekijk op Bol.com

Biokats Biokat's Micro Classic 14

Biokats Biokat's Micro Classic 14
Verpakkingsinhoud: 14 Liter
Materiaal vulling: Klei
Geur toegevoegd: Geen
Klontvormend: Ja
Geschikt voor kittens: Ja
Biologisch afbreekbaar: Nee
Bekijk op Bol.com

Easypets Classic 5in1 Kattenbakvulling 20L

Easypets Classic 5in1 Kattenbakvulling 20L
Verpakkingsinhoud: Easypets Classic Clean Klontvormende Kattenbakvulling Klontvormend grit met maximale absorptie en een goede controle van de slechte geuren. Met deze voordeelverpakking van maarliefst 20L kunt u op zijn minst 66 dagen voorruit! De samenstelling is op basis van natuurlijke bentoniet, het laat uw zich kat zich net als in zijn natuurlijke omgeving voelen. Bovendien zorgen de heel dikke korrels ervoor dat de kat het zand niet met zich meeneemt buiten de kattenbak. Hoge absorptie Perfecte klonten Verweerd ongewensde geurtjes Geen stof 100% Natuurlijk
Materiaal vulling: Klei
Geur toegevoegd: Geen
Klontvormend: Ja
Geschikt voor kittens: Ja
Biologisch afbreekbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

Katten kunnen nogal specifiek zijn als het gaat om het type kattenbakvulling dat ze prettig vinden. Je hebt zelf ook vast wel eens op een wc gezeten waarvan de bril niet helemaal lekker zat. Beeld je nu maar eens in dat je hier iedere dag mee zit, en misschien snap je dan waarom katten zo kieskeurig zijn.

Het is voor katten bovendien belangrijk dat ze zich veilig voelen wanneer ze hun behoefte doen. Daarom is het net zo belangrijk dat de vulling in een kattenbak komt te zitten waar je kat zich goed bij voelt.

Vindt je kat de vulling of de bak niet fijn, dan laat je kat dat op de harde manier merken door zijn behoefte op een andere plek in huis achterlaten. Een goede kattenbakvulling is dus een cruciaal onderdeel van de missie om je kat de kattenbak überhaupt te laten gebruiken.

Daarnaast wil je dat de ontlasting van je kat gemakkelijk is weg te scheppen. Ook is het fijn als je een optie weet te vinden die nare geurtjes absorbeert of anderszins tegengaat.

Ben je helemaal klaar met het opruimen van de cadeautjes van je kat? Klik hier om eens een kijkje te nemen bij de beste zelfreinigende kattenbak. Dat scheelt je een hoop gedoe!

Koopgids: hoe kies ik de beste kattenbakvulling?

Er zijn enkele belangrijke specificaties die ervoor zorgen dat je kat schoon en geurloos zijn of haar behoefte kan doen. Hieronder loop ik ze even met je langs.

Klontvormend kattenbakgrit

Op veel verpakkingen van kattenbakkorrels kom je het woord 'klontvormend' tegen. Goed nieuws, want klontvormend kattenbakgrit komt met een aantal voordelen vergeleken met reguliere kattenbakvulling. Klontvormend kattenbakgrit bestaat meestal uit een kleiachtig materiaal.

Materialen die klontvormend zijn, worden gemaakt door de klei te verhitten, waardoor het vocht verdampt. Hierdoor blijven droge korrels over.

Voegt je kat weer vocht toe in de vorm van bijvoorbeeld urine, dan klonteren de natte korrels weer samen, en nemen ze min of meer hun originele kleivorm aan.

Het voordeel hiervan is dat je precies kan zien waar je kat zijn of haar behoefte heeft gedaan. Doordat het klontje alle viezigheid omhult, hoef je enkel de klonten dagelijks uit de kattenbak te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je de kattenbak ook minder vaak in zijn geheel hoeft te verschonen.

Niet-klontvormende kattenbakvulling geeft daarentegen doorgaans veel stof af. Dit is niet goed voor de longen van je kat, wetende dat een kat zijn behoefte in principe altijd probeert te begraven.

Een ander nadeel aan niet-klontvormende kattenbakvulling is dat je wellicht altijd nog wat vieze deeltjes kattenbakkorrel over hebt als je de ontlasting eruit schept. Je moet daardoor de volledige kattenbak vaker moeten verschonen.

Gebruik geen klontvormende kattenbakvulling voor kittens. Kittens hebben sneller de neiging de klontjes op te eten. Dat pakt zelden goed uit! ⚠️

Binnenkat of buitenkat

Om de beste kattenbakkorrels te kiezen voor je kat, moet je je eerst een aantal dingen afvragen. De beste kattenbakvulling is namelijk een vulling die past bij het gedrag en behoeften van je kat. Vanzelfsprekend heeft een binnenkat andere behoeften dan een buitenkat.

Een buitenkat doet zijn of haar behoefte zo af en toe in je tuin (of die van de buren) en heeft dus minder vaak binnen de kattenbak nodig. Een binnenkat is compleet afhankelijk van de kattenbak als het op het doen van zijn of haar behoefte aankomt.

Binnenkatten gebruiken de kattenbak een stuk vaker dan buitenkatten. Het is bij een binnenkat dus van belang dat de kattenbakkorrels lang mee gaan. Het beste is dan om in ieder geval klontvormend kattenbakgrit te gebruiken.

Wil je liever dat je kat vaker de behoefte buitenshuis doet? Ga dan eens op zoek naar het beste kattenluik. Je kat heeft hierdoor gremzeloos lol buiten zonder dat jij voor portier hoeft te spelen!

Zorg alleen dat je kat niet ontsnapt en oefen eerst even met een goed kattentuigje, vooral als je hem voor het eerst kennis wilt laten maken met de buitenwereld.

Om de relatie met je buren goed te houden, is het bovendien een idee ze een goede kattenverjager cadeau te doen voor in de tuin. Zo voorkom je dat je kat zijn uitwerpselen op de verkeerde plek achterlaat!

Een buitenkat heeft soms wel wat meer aandacht nodig dan een binnenkat. Een buitenkat trotseert alles wat in de harde buitenwereld te vinden is. Controleer je diertje daarom regelmatig op teken en behandel hem of haar zo nu en dan met een goed vlooimiddel voor katten.

Biologisch afbreekbaar

Kattenbakvulling zorgt voor veel afval. Een biologisch afbreekbare kattenbakvulling houdt in dat de korrels na gebruik op een natuurlijke manier worden afgebroken. Klei is de meest gebruikte stof voor kattenbakgrit, maar is niet erg goed voor het milieu.

Het liefst kies je daarom voor een kattenbakvulling die in ieder geval biologisch afbreekbaar is. Veel van deze afbreekbare vullingen laten weinig schadelijk afval achter. Soms kun je het zelfs door het toilet spoelen. Kijk ook goed naar hoelang je een kattenbakvulling kunt gebruiken voor je het moet weggooien.

Wanneer je elke week de vulling van de kattenbak moet vervangen heb je uiteindelijk nog meer afval, of dit nu biologisch afbreekbaar is of niet.

Kattenbakvulling die je niet vaak hoeft te vervangen is van goede kwaliteit. De ontlasting van je kat is gemakkelijk weg te scheppen en vieze geurtjes worden goed geabsorbeerd. Zo blijft de kattenbak fris, ondanks het vele gebruik.

Een zak biologisch afbreekbaar kattengrit op de vloer

Stof

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is de hoeveelheid stof die het materiaal afgeeft. Voor het doen van de behoefte graaft je kat een kuiltje. Naderhand veegt je kat wat van de kattenbakkorrels over zijn uitwerpselen om deze goed te verstoppen. Bij dit graven en vegen kan er nog wel wat stof vrijkomen.

Dit is niet alleen rommelig, maar ook slecht voor de gezondheid van je kat. Ook voor jou is het niet prettig om die stof in te ademen.

Wil je stof zo veel mogelijk vermijden? Kies dan voor – je raadt het al – een klontvormende kattenbakvulling. Doordat je de klonten beter herkent dan losse, begraven uitwerpselen, hoef je niet de hele kattenbak door te spitten voor je iets vindt om weg te scheppen!

Geur

De meningen zijn sterk verdeeld over het toevoegen van geur aan kattenbakkorrels. Men beweert dat veel toegevoegde geuren eigenlijk veel te sterk zijn voor katten, waardoor ze het niet prettig vinden hun behoefte in de kattenbak te doen. Katten hebben een veel sterker reukvermogen dan mensen, dus dat is niet moeilijk voor te stellen.

Bedenk allereerst goed waar de kattenbak staat in je huis. Het maakt nogal uit of je kat in de woonkamer zijn behoefte doet, of dat dit in de garage gebeurt. Wanneer de kattenbak op een plek staat waar je vaak komt, dan is een maskerende geur gewenst.

Merk je dat je kat je kattenbak niet graag gebruik? De geur zou een van de redenen kunnen zijn, waarom je kat de kattenbak liever vermijdt. Probeer dan eens een geurvrije kattenbakvulling en kijk wat er gebeurt.

De 5 beste kattenbakvullingen op een rij

1. Biokats Biokat's Diamond Care Fresh

1. Biokats Biokat's Diamond Care Fresh
Verpakkingsinhoud: 10 liter
Materiaal vulling: Klei
Geur toegevoegd: Babypoeder
Klontvormend: Ja
Geschikt voor kittens: Ja
Biologisch afbreekbaar: Nee

2. Biokats Biokat's Micro Classic 14

2. Biokats Biokat's Micro Classic 14
Verpakkingsinhoud: 14 Liter
Materiaal vulling: Klei
Geur toegevoegd: Geen
Klontvormend: Ja
Geschikt voor kittens: Ja
Biologisch afbreekbaar: Nee

3. Easypets Classic 5in1 Kattenbakvulling 20L

3. Easypets Classic 5in1 Kattenbakvulling 20L
Verpakkingsinhoud: Easypets Classic Clean Klontvormende Kattenbakvulling Klontvormend grit met maximale absorptie en een goede controle van de slechte geuren. Met deze voordeelverpakking van maarliefst 20L kunt u op zijn minst 66 dagen voorruit! De samenstelling is op basis van natuurlijke bentoniet, het laat uw zich kat zich net als in zijn natuurlijke omgeving voelen. Bovendien zorgen de heel dikke korrels ervoor dat de kat het zand niet met zich meeneemt buiten de kattenbak. Hoge absorptie Perfecte klonten Verweerd ongewensde geurtjes Geen stof 100% Natuurlijk
Materiaal vulling: Klei
Geur toegevoegd: Geen
Klontvormend: Ja
Geschikt voor kittens: Ja
Biologisch afbreekbaar: Ja

4. Catsan Hygiene Plus - Kattenbakvulling

4. Catsan Hygiene Plus - Kattenbakvulling
Verpakkingsinhoud: 1 x 20L Hygiene Plus kattenbakvulling
Materiaal vulling: Kalk
Geur toegevoegd: Geen
Klontvormend: Nee
Geschikt voor kittens: Ja
Biologisch afbreekbaar: Nee

5. Easypets Houtkorrel Kattenbakvulling 2x 10KG

5. Easypets Houtkorrel Kattenbakvulling 2x 10KG
Verpakkingsinhoud: 40 Liter (20KG) Easypets biologisch afbreekbare houtkorrels. Gemaakt voor katten, ook geschikt voor knaagdieren.
Materiaal vulling: Houtkorrels
Geur toegevoegd: Geen
Klontvormend: Nee
Geschikt voor kittens: Ja
Biologisch afbreekbaar: Ja

Materiaal van de vulling

Kattenbakvulling komen in veel verschillende soorten en maten. De verschillende soorten materialen hebben zo ook allemaal hun eigen voor- en nadelen. Sommige zijn kwalitatief gewoon wat beter dan anderen.

Silica ⚪

Silica kattenbakvulling bevat vochtabsorberende mineralen. Het kan maar liefst veertig keer zijn eigen gewicht in vloeistof opnemen. Hierdoor wordt al het vocht uit de ontlasting getrokken, waardoor je het gemakkelijk uit de bak kan scheppen.

Door dit sterke absorptievermogen krijgen bacteriën niet de kans om te groeien. Dit maakt silica kattenbakvulling een van de meest hygiënische opties.

Nog een voordeel van silica is dat het voornamelijk ammoniak opneemt. Door deze eigenschap heb je minder snel last van nare geurtjes wanneer je kat de behoefte heeft gedaan.

Dat niet alleen, maar ammoniak is giftig. Als je kattenbakvulling vol urine zit, merk je vanzelf dat deze sterk begint te ruiken. Is het eenmaal zo ver, dan kan eventueel stof dat hieruit op wordt opgeschopt de ogen, neus, longen, keel en huid van je kat irriteren.

Een nadeel van silica is dat de kleine steentjes onaangenaam kunnen voelen aan de pootjes van je kat. Dit kan een reden voor je kat zijn om de kattenbak niet te gebruiken.

Gebruik dit type kattenbakkorrel nooit voor kittens! Kittens staan erom bekend dingen te eten die ze niet in hun mond horen te stoppen. Een te veel aan silicagel is giftig voor katten en kan nare gevolgen hebben.

Schoon kattengrit van houtstukjes in hand-min

Houtkorrels 🪵

Houtkorrels als kattenbakgrit zijn erg milieuvriendelijk. Ze zijn biologisch afbreekbaar en veroorzaken weinig afval. Verder komen er vooral veel nadelen bij kijken.

Door de relatief grote korrels kan het lastig zijn alle ontlasting goed uit de bak te scheppen. Hierdoor blijven er vaak wat stukjes achter waar nog urine of erger op zit. Dit zorgt voor nare luchtjes – vooral bij open kattenbakken – en heeft tot het gevolg dat je de gehele bak vaker gaat verschonen.

Daarnaast kan het voorkomen dat je kat geen voorstander is van houtkorrels. Hout kan namelijk oncomfortabel voelen aan de poten, waardoor katten een bezoekje aan hun toilet het liefst vermijden. Ook graaft het minder lekker in dan bijvoorbeeld klei of zand, wat eventueel tot een tripje buiten de kattenbak leidt.

Let – waar hij of zij zijn behoefte dan ook doet – op afwijkingen in de ontlasting van je huisdier! Een te sterk ruikende ontlasting is namelijk geen goed teken.

Wat je kat allemaal binnenkrijgt, maakt zeker uit voor de stoelgang van je huisdier. Let dus ook op het type kattenvoer dat je in huis haalt en zorg dat je kat alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Klei 🟫

Veel mensen zijn fan van kattenbakgrit op kleibasis. Dit type kattenbakvulling wordt gemaakt door klei te verhitten. In dit proces wordt onttrekt het vocht zich uit de klei, waardoor het hard en droog wordt. Hierdoor ontstaan de kleine korrels die je aantreft in de kant-en-klare zak die je koopt.

Wanneer je weer vocht aan de klei toevoegt, ofwel wanneer je kat zijn behoefte doet, wordt de klei weer een klonterige substantie die gemakkelijk uit de kattenbak te scheppen is. Dit zorgt dat je minder vaak de gehele kattenbak hoeft te verschonen.

Daarnaast wordt de ontlasting door de klei erg goed opgenomen en ingesloten. Hierdoor komt er maar weinig ammoniak vrij, wat betekent dat je niet zo snel last krijgt van onaangename geurtjes.

Het nadeel van klei is dat het niet echt milieuvriendelijk is. Klei klinkt als een natuurlijk product, maar de manier waarop het wordt gewonnen gaat ten koste van natuurlijke gebieden.

Maïs 🌽

Mais is een ecologische manier om je kattenbak te vullen. Daarnaast klontert het goed wanneer het in aanraking komt met vocht en kun je het na gebruik door het toilet spoelen.

Een ander voordeel van maïskorrels is dat ze zacht aanvoelen voor de pootjes van je kat. Ze blijven tegelijkertijd niet aan de pootjes plakken. Zo heb je de kattenbakkorrels niet door het hele huis liggen!

Kalk 🪨

Kalk absorbeert de ontlasting van je kat zeer goed. De kalksteentjes zijn poreus, waardoor de vocht snel wordt opgenomen. Het maskeert luchtjes uitstekend, omdat de kalk de ontlasting insluit.

Kalk vormt geen klontjes en wordt dus minder snel ingeslikt. Dit maakt dat kalk geschikt is voor kittens en oudere katten.

Mijn kat gebruikt de kattenbak nog steeds niet! Wat nu?!

Heb je al veel verschillende soorten kattenbakvulling geprobeerd, maar weigert je kat nog steeds de kattenbak te gebruiken? Wellicht moet je kat gewoon nog even wennen aan de kattenbak. De video hieronder helpt je hierbij!

Specificaties van kattenbakvulling naast elkaar

VerpakkingsinhoudMateriaal vullingGeur toegevoegdKlontvormendGeschikt voor kittensBiologisch afbreekbaar
1Biokats Biokat's Diamond Care Fresh10 literKleiBabypoederJaJaNee
2Biokats Biokat's Micro Classic 1414 LiterKleiGeenJaJaNee
3Easypets Classic 5in1 Kattenbakvulling 20LEasypets Classic Clean Klontvormende Kattenbakvulling Klontvormend grit met maximale absorptie en een goede controle van de slechte geuren. Met deze voordeelverpakking van maarliefst 20L kunt u op zijn minst 66 dagen voorruit! De samenstelling is op basis van natuurlijke bentoniet, het laat uw zich kat zich net als in zijn natuurlijke omgeving voelen. Bovendien zorgen de heel dikke korrels ervoor dat de kat het zand niet met zich meeneemt buiten de kattenbak. Hoge absorptie Perfecte klonten Verweerd ongewensde geurtjes Geen stof 100% NatuurlijkKleiGeenJaJaJa
4Catsan Hygiene Plus - Kattenbakvulling1 x 20L Hygiene Plus kattenbakvullingKalkGeenNeeJaNee
5Easypets Houtkorrel Kattenbakvulling 2x 10KG40 Liter (20KG) Easypets biologisch afbreekbare houtkorrels. Gemaakt voor katten, ook geschikt voor knaagdieren.HoutkorrelsGeenNeeJaJa

Biokats Biokat's Diamond Care Fresh

Verpakkingsinhoud: 10 liter

Materiaal vulling: Klei

Geur toegevoegd: Babypoeder

Klontvormend: Ja

Geschikt voor kittens: Ja

Biologisch afbreekbaar: Nee

Biokats Biokat's Micro Classic 14

Verpakkingsinhoud: 14 Liter

Materiaal vulling: Klei

Geur toegevoegd: Geen

Klontvormend: Ja

Geschikt voor kittens: Ja

Biologisch afbreekbaar: Nee

Easypets Classic 5in1 Kattenbakvulling 20L

Verpakkingsinhoud: Easypets Classic Clean Klontvormende Kattenbakvulling Klontvormend grit met maximale absorptie en een goede controle van de slechte geuren. Met deze voordeelverpakking van maarliefst 20L kunt u op zijn minst 66 dagen voorruit! De samenstelling is op basis van natuurlijke bentoniet, het laat uw zich kat zich net als in zijn natuurlijke omgeving voelen. Bovendien zorgen de heel dikke korrels ervoor dat de kat het zand niet met zich meeneemt buiten de kattenbak. Hoge absorptie Perfecte klonten Verweerd ongewensde geurtjes Geen stof 100% Natuurlijk

Materiaal vulling: Klei

Geur toegevoegd: Geen

Klontvormend: Ja

Geschikt voor kittens: Ja

Biologisch afbreekbaar: Ja

Catsan Hygiene Plus - Kattenbakvulling

Verpakkingsinhoud: 1 x 20L Hygiene Plus kattenbakvulling

Materiaal vulling: Kalk

Geur toegevoegd: Geen

Klontvormend: Nee

Geschikt voor kittens: Ja

Biologisch afbreekbaar: Nee

Easypets Houtkorrel Kattenbakvulling 2x 10KG

Verpakkingsinhoud: 40 Liter (20KG) Easypets biologisch afbreekbare houtkorrels. Gemaakt voor katten, ook geschikt voor knaagdieren.

Materiaal vulling: Houtkorrels

Geur toegevoegd: Geen

Klontvormend: Nee

Geschikt voor kittens: Ja

Biologisch afbreekbaar: Ja

Veelgestelde vragen over kattenbakvulling

Lees hieronder nog even de meestgestelde vragen over kattenbakvulling door. Wellicht staat er wat tussen wat je nog niet wist!

Wanneer moet ik de kattenbakvulling vervangen?

Het is belangrijk dagelijks de uitwerpselen van je kat uit de kattenbak te scheppen. Je schept hierbij altijd wat kattenbakvulling mee, dus het is raadzaam om elke twee dagen het een beetje aan te vullen.

Vervang in ieder geval elke twee weken de volledige kattenbakvulling en maak dan ook de bak goed schoon.

Hoeveel kattenbakvulling moet ik gebruiken?

Gebruik voor de kattenbak een laagje van 5 centimeter aan korrels. Katten vinden het fijn een kuiltje te graven alvorens ze hun behoefte doen. Met een laagje van 5 centimeter heeft je kat genoeg grit hiervoor.

Is kattenbakvulling giftig?

Kattenbakvulling is niet giftig. Het enige probleem waarbij vergiftiging kan optreden, is als je kat de kattenbakvulling eet. De meeste doen dit echter niet uit zichzelf; het probleem doet zich vooral voor bij kittens.

Waar moet ik kattenbakvulling weggooien?

Kattenbakvulling gooi je weg bij het restafval. Zelfs wanneer je de korrels zijn gemaakt van biologisch afbreekbare stoffen als mais of hout, gooi je deze ook weg bij het restafval.

Conclusie

Heb je niet zo'n kieskeurige kat? Dan kun je gaan voor iets wat gemakkelijk voor jou werkt, zoals klontvormende kattenbakvulling, biologisch afbreekbare kattenbakkorrels, of geurmaskerend kattenbakgrit.

Bedankt voor het lezen en vergeet niet jouw tips over de beste kattenbakvulling te delen in het formulier hieronder!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?