Verzorg je Kat met het Beste Vlooimiddel

Je geliefde kat wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Het beste kattenvoer en regelmatig naar de dierenarts voor de inentingen is bijna vanzelfsprekend, maar vergeet ook niet het beste vlooienmiddel voor je kat!

Ook katten krijgen weleens last van vervelende beestjes, waaronder vlooien. Het is belangrijk dat je je kat beschermt tegen dit ongedierte. Hieronder staan al een paar goede vlooimiddelen om mee te beginnen, maar lees vooral door om een idee te krijgen van hoe je het beste vlooimiddel voor je kat kiest!

Revolution Plus Topical Solution for

Revolution Plus Topical Solution for
Bekijk op Bol.com

Hartz Groomer's Best Flea Comb

Hartz Groomer's Best Flea Comb

CAPSTAR CAPSTAR Oral Flea Treatment

CAPSTAR CAPSTAR Oral Flea Treatment

Waarom een vlooimiddel voor katten aanschaffen?

Je kat verdient een fijn leven. Je wilt zo lang mogelijk je kat bij je hebben en goed voor hem of haar zorgen. Het regelmatig gebruiken van een vlooienmiddel is dan ook essentieel voor je kat.

Katten vangen vlooien op door zich te bevinden in plekken waar al vlooien of larven zijn. Ook krijgen katten vlooien van andere dieren. Oftewel: vlooien loopt je kat in no-time op.

Een kat die regelmatig buiten komt heeft sneller last van vlooien, zowel omdat deze zich van dier tot dier verspreiden. De kat neemt de vlooien mee naar binnen door het kattenluik en helpt zo een lokale vlooienkolonie op te zetten.

Zelfs een binnenkat kan last krijgen van vlooien doordat de vlooien al in je huis zitten, zelfs al merk je hier zelf niets van. Vlooien houden van donkere en rustige plaatsen, zoals in kieren en de plooien hiervan naden. Andere huisdieren, zoals honden, cavia's en kanaries, kunnen deze beestjes ook overdragen.

Daarnaast geven vlooien hun voorkeur aan honden en katten en zitten ze alleen op de mens als er geen huisdieren aanwezig zijn.

Het vervelende aan vlooien is dat als ze eenmaal in je huis zitten, ze zich razendsnel verspreiden. Een vlo legt wel 50 eitjes per dag. Binnen de kortste keren heb je last van een heuse vlooienplaag.

Niemand wil een plaag en dus is het soms goed om preventief een vlooienmiddel voor je kat te gebruiken. Ook als het al te laat is, helpt een goed vlooienmiddel alsnog.

Wil je na het lezen over vlooien je kat liever binnen houden? Ik zou het je niet kwalijk nemen. Denk in dit geval hoe dan ook na over de beste kattenbak. Gevuld met goede kattenbakvulling hoeft je kat niet meer naar buiten om zijn behoefte te doen.

Vind je de kattenbak schoonmaken te veel werk, of te vies om je mee bezig te houden – en heb je nog een leuke zakcent liggen? Dan heb je ook nog een zelfreinigende kattenbak.

Zit je per ongeluk op de verkeerde site en wil je deze katten (die mogelijk vlooien meebrengen) uit je tuin houden? 😅 Dan moet je juist op zoek gaan naar de beste kattenverjager.

Koopgids: hoe kies ik het beste vlooimiddel voor katten?

Om zeker te weten dat je van die vervelende vlooien afkomt en dat ze niet op je kat terechtkomen, is het goed om te kijken naar welke soorten vlooienmiddelen zoal bestaan. Hieronder lees je over alle specificaties van het beste vlooimiddel voor je kat.

Verschillende middelen

Je hebt verschillende middelen die als vlooimiddel dienen. Je hebt vlooienmiddel in pilvorm, als druppels met een pipetje, een speciale halsband. vachtsprays, en shampoos.

Vlooienmiddel in pilvorm breng je bij de kat aan door het in het kattenvoer te verstoppen. Ga bijvoorbeeld voor nat voer en bedek de pil met een laagje voer. Met een beetje geluk slikt de kat de pil door tijdens het eten. Controleer altijd of dit echt is gelukt. Anders heb je er alsnog weinig aan.

De pil verspreidt zich via bloedbaan, wat inhoudt dat de vlo de kat al heeft moeten bijten voordat de pil zijn werk kan doen. Vlooien die al in de vacht zitten, maar nog niet hebben gebeten, sterven hier niet door.

Eet je kat om de pil heen of wil je preventief vlooien bestrijden dan is vlooienmiddel in druppelvorm met een pipetje een betere oplossing.

Deze druppels breng je direct aan op de huid en verspreidt zich via de talglaag van de huid. Het doodt op die manier alle vlooien op de huid, ook degene die je kat nog niet hebben gebeten. De druppels komen ook terecht in de bloedbaan van de kat en doodt gelijk vlooien die je kat ergens anders op het lichaam bijten.

De kat mag de druppels niet oplikken, want op die manier werkt het middel niet. Giftig is het niet, maar wel nutteloos als het niet op de huid van je kat wordt toegebracht.

Het is daardoor belangrijk dat je het vlooienmiddel op de goede plek aanbrengt. Dit is op de nek of tussen de schouderbladen. Als je kat veel last heeft van vlooien, kun je het ook nog op de staartbasis aanbrengen.

Je kunt de kat ook een antivlooienhalsband omdoen. Deze halsband zit net als een normale kattenhalsband of kattentuigje en geeft geleidelijk een werkzame stof af die zich verspreidt over de talglaag van de huid, net als de druppels.

Een nadeel van de halsband is dat de band de huid kan irriteren. Ook houden niet alle katten van het dragen van een bandje. 😖

Avontuurlijke katten lopen bovendien het risico om ergens aan vast te blijven hangen, waardoor het gevaarlijk wordt als de halsband niet losschiet. Schiet hij wel los, dant werkt het middel niet meer.

Twee andere opties zijn vlooiensprays en shampoos. Deze breng je aan op de huid en verspreidt een werkzame stof op de talglaag van de huid.

Het nadeel van sprays en shampoos is dat ze een korte werkingsduur hebben. Sommige producten werken een of twee weken daarna ook nog, maar daar houdt het op. Bij een hardnekkigere plaag is alleen een shampoo of spray niet genoeg.

De 5 beste vlooimiddelen voor katten op een rij

1. Revolution Plus Topical Solution for

2. Hartz Groomer's Best Flea Comb

2. Hartz Groomer's Best Flea Comb

3. CAPSTAR CAPSTAR Oral Flea Treatment

3. CAPSTAR CAPSTAR Oral Flea Treatment

4. Bravecto Topical Solution for Cats

4. Bravecto Topical Solution for Cats

5. Hartz Groomer's Best Flea Comb

5. Hartz Groomer's Best Flea Comb

Dosering

Hoeveel vlooienmiddel nodig is, is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de kat. Op het product staat altijd aangegeven vanaf welke leeftijd of gewicht de kat het middel mag nemen en hoe vaak je het mag toedienen.

Volg deze instructies altijd op. Als je dit niet doet kan dit leiden tot allergische reacties en in het ergste geval kan je kat zelfs overlijden. Combineer ook nooit meerdere vlooimiddelen; dit kan leiden tot een overdosis aan werkzame stoffen. ⚠️

Vooral bij zwakkere katten die bijvoorbeeld oud zijn of ziektes hebben, zoals nierfalen, moet je extra oppassen. Om de vlooien te bestrijden maken ze gebruik van vergif. Dit is effectief maar het is minder goed voor je kat.

In principe kan de kat tegen het vergif in het vlooienmiddel, zeker bij een lage dosering. Bij zwakkere katten of als je het middel vaker geeft dan de aanbevolen dosering, kan dit beetje vergif alsnog zorgen voor een allergische reactie of erger.

Dit geldt ook voor kittens. Ook hierbij moet je goed letten op de dosering. Je hebt bij voorbaat weinig keuzes speciaal voor kittens. Kittens zijn minder goed bestand tegen het vergif, en er zijn niet veel fabrikanten die dit maken.

Heb je een kitten, dan heb je desalniettemin enkele opties. Deze middelen mag je vaak pas toedienen bij katten ouder dan 8 weken en die minimaal 1 kg wegen.

Twijfel je over de dosering of dat je kat tegen het vlooienmiddel kan, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

persoon houdt drie kittens vast die buiten op het gras staan

Hoe snel en hoelang

Het is goed om even stil te staan over hoe snel en hoelang het vlooienmiddel werkt. Sommige middelen duren even voordat ze werken. Andere zijn weer goed om preventief te geven en werken een aantal maanden.

Bij het product staat aangegeven hoe snel het middel werkt. De meeste middelen doden de vlooien binnen 24 uur en werken daarna nog een poos door.

Wil je het middel preventief geven of je kat langer beschermen tegen vlooien? Dan moet je kijken naar hoelang het middel je kat beschermt.

Dit verschilt per product en ook per vlooienmiddel. Bij een shampoo werkt het product maar een of twee weken. Een halsband kan wel tot acht maanden werken. Druppels werken vaak een maand.

De preventieve werking kan wel langer werken dan de tijd dat het de vlooien doodt. Druppels doden de actieve vlooien binnen 24 uur, maar het kan nog enkele dagen duren voordat het je kat beschermt tegen nieuwe vlooien.

Bij het product staat altijd aangegeven hoe vaak je het mag gebruiken. Sommige druppels mag je elke vier werken weer opnieuw toedienen, bij andere wordt aangeraden om langer te wachten.

Hoe vaak je een vlooienmiddel toedient is afhankelijk van de situatie. Bij een heftige plaag is het goed om het middel vaker te gebruiken. Ook bij een buitenkat is het goed om vaker vlooienmiddel toe te dienen. Bij een binnenkat is het minder noodzakelijk om dit preventief te doen.

Toch is het belangrijk om na te denken over hoe gewenst het is om je kat elke paar weken vlooienmiddel toe te dienen. Al eerder benoemde we dat er vergif zit in vlooienmiddel. Niet alle katten kunnen hier even goed tegen.

Hieronder gaan we dieper in op wat we precies bedoelen met dit vergif en welke stoffen je moet vermijden.

Goede en slechte stoffen

Je hebt het woord 'vergif' al vaker voorbij zien komen in deze gids. Nu leg ik je uit wat voor een vergif dit is en welke stoffen je in vlooienmiddel moet vermijden

Agressievere stoffen zoals dimethicone, imidacloprid, methopreen en fluralaner zie je vaak in vlooienmiddel. Dit zijn de stoffen die ze gebruiken om de vlooien te doden. Probeer deze te vermijden.

Ook fipronil wordt vaak gebruikt, maar wetenschappers twijfelen of dit wel veilig is. Dit middel is bijvoorbeeld al verboden voor de landbouw om te gebruiken. Dat doet al enkele alarmbelletjes rinkelen. 🔔

Bovenstaande stoffen werken goed voor de kat, maar als mens moet je opletten dat je de stoffen niet teveel inademt of op je huid krijgt. Dit kan zorgen voor irritatie. Raak na het aanbrengen van vlooiendruppels je kat niet aan voor 24 - 48 uur, hoe moeilijk het ook is!

Je hebt ook stoffen in het vlooienmiddel die je absoluut moet vermijden. Het is sowieso belangrijk dat je voor je kat een echt katten vlooienmiddel gebruikt en geen honden vlooienmiddel.

In honden vlooienmiddel maken ze gebruik van de stof permethrin om vlooien te bestrijden. Voor honden werkt dit middel goed en is het veilig om te gebruiken.

Voor katten is dat overigens een ander verhaal. Katten kunnen niet goed tegen stof en overlijden hieraan. Gebruik nooit een honden vlooimiddel voor je kat en ook geen katten vlooimiddel waar permethrin inzit.

Ook de stof diazinon raden we sterk af om te gebruiken, dit middel is gelukkig nauwelijks te vinden. Toch is het goed om even te checken. Diazinon tast de werking van het zenuwstelsel aan en maakt je kat ziek waardoor de kat kan overlijden.

Naast deze werkzame stoffen en slechte stoffen voor je kat staan we ook nog even stil over of de werkzame stoffen wel goed zijn voor andere dieren en het milieu.

Ondanks dat de kat wel tegen de werkzame stoffen kan, blijven ze agressief. Het kan het milieu en andere dieren zoals bijen, vogels en vissen aantasten.

Vind je het belangrijk om ook goed voor het milieu te zijn, lees je dan zeker even in over welk vlooienmiddel slecht is en hoe het vlooienmiddel het milieu aantast.

Natuurlijk vlooimiddel

Ben je na het lezen van het bovenstaande niet zo enthousiast over het soms wat agressieve vlooienmiddel, dan heb je ook natuurlijk vlooienmiddel.

Natuurlijke vlooienmiddel zijn ook goed om te gebruiken als je kat last heeft van een allergische reactie op de standaardmiddelen met chemicaliën.

Je hebt natuurlijke vlooienmiddel gemaakt van diatomeeënaarde (ook wel celoet of kiezelaarde). Je kunt dit middel geven in het eten, maar ook direct op de huid aanbrengen.

Ook heb je natuurlijk vlooienmiddel van etherische oliën, maar ook dit is niet altijd even geschikt voor de kat. Bij gebruik op de huid stapelen katten deze etherische oliën op in hun lichaam en breken ze dit niet goed af. Bovendien houden katten niet van dingen die sterk ruiken, dus dat is nog een zaak om op te letten.

Je kunt ook neempoeder of neemolie gebruiken op je kat. Neemolie is een plantaardig product dat heel sterk ruikt. Wederom een kandidaat dus waar je je kat absoluut niet blij mee maakt.

Een goed natuurlijk vlooienmiddel vinden is daarom niet zo vanzelfsprekend. In plaats van zelf aan de slag te gaan met middeltjes, kies je liever een natuurlijk vlooimiddel dat goed geformuleerd en getest is.

Lees altijd de instructies van het middel en raadpleeg je dierenarts om zeker te weten dat je kat ertegen kan en het geschikt is om te gebruiken.

Specificaties van vlooimiddel voor katten naast elkaar

1Revolution Plus Topical Solution for
2Hartz Groomer's Best Flea Comb
3CAPSTAR CAPSTAR Oral Flea Treatment
4Bravecto Topical Solution for Cats
5Hartz Groomer's Best Flea Comb

Revolution Plus Topical Solution for

Hartz Groomer's Best Flea Comb

CAPSTAR CAPSTAR Oral Flea Treatment

Bravecto Topical Solution for Cats

Hartz Groomer's Best Flea Comb

Veelgestelde vragen over vlooimiddel voor katten

Hieronder beantwoord ik nog wat laatste belangrijke vragen over het vlooimiddel voor katten.

Hoe snel werkt een vlooienmiddel voor katten?

Dit verschilt per middel. De meeste vlooienmiddelen doden binnen 24 uur de al aanwezige vlooien. Gebruik je het middel preventief, dan kan het een aantal dagen duren voordat het nieuwe vlooien ook daadwerkleijk afweert.

Hoe vaak moet je vlooienmiddel gebruiken?

Als je kat al vlooien heeft is het middel één keer gebruiken genoeg. Is het een hardnekkige vlooienplaag of merk je dat het niet werkt? Dan kun je het middel herhalen.

Bij het middel zelf staat aangegeven na hoeveel weken je het middel mag herhalen. Volg dit altijd op om een overdosis te voorkomen. Ook voor preventief gebruik moet je de aanbevolen dosering aanhouden.

Is vlooienmiddel voor de kat gevaarlijk?

Sommige vlooienmiddelen bevatten slechte stoffen, zoals diazinon en permethrin. Deze stoffen moet je altijd vermijden. Verder zitten er werkzame chemische stoffen in het vlooienmiddel. In lage concentraties zijn deze prima te gebruiken. Bij zwakkere katten en kittens moet je wel extra opletten bij deze middelen. Mogelijk krijgen ze een allergische reactie.

Waar komen vlooien vandaan?

Mensen en dieren nemen vlooien meestal mee van andere mensen of dieren, of planten. Deze vlooien nestelen zich in rustige en donkere plaatsen in je huis, zoals naden en kieren. Vervolgens verspreiden ze zich door zich te voeden aan het bloed van een mens of dier.

Conclusie

Nu kun je je geliefde kat op een veilige manier beschermen tegen de vervelende vlooien. Met de verschillende soorten middelen is er voor elke kat een geschikt vlooienmiddel, dus nu is het een kwestie van een middel vinden waar je kat niet gillend voor wegrent. 💨

Vergeet daarbij niet de de agressievere werkzame stoffen in het middel te vermijden, en weet wanneer je het preventief moet geven.

Vul hieronder nog het feedback formulier in. Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen over het beste vlooienmiddel voor de kat!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?