Als je gek bent op gamen, mag de beste gaming-headset niet missen in je set-up, vooral als je graag zo diep mogelijk het spel in gezogen wordt. Je overlegt daarbij makkelijk met je teamgenoten om zo goed samen te werken en de game te winnen!
Hieronder staan al enkele goede gaming-headsets, maar in deze koopgids duiken we dieper in op waar je op moet letten om de beste gaming-headset aan te schaffen die past bij jouw wensen.
Als je maximaal wilt genieten van de moeite die de developers (ontwikkelaars) hebben gestoken in de geluidsweergave van je game, en daarbij regelmatig overlegt met teamgenoten, dan is de beste gaming-headset een must have!
Of je nu wilt genieten van de prachtige soundtrack tijdens het gamen of snel moet overleggen met een teamgenoot over welke move jullie gaan maken: de headset maakt het mogelijk.
Naast de fantastische audiokwaliteit en goede microfoon van de headset heeft ook je omgeving geen last van het geluid van je game. Zo game je ook nog in de late avonduurtjes door.
Ongeduldig? Leg je beste gaming-toetsenbord en de beste laptop of desktop alvast klaar, zodat je straks een vliegende start kunt maken!
In deze koopgids lees je echter eerst alles over de gaming-headset en waar je op moet letten, zodat je een headset vindt die bij je past.
De beste gaming-headset kies je op basis van je eigen voorkeuren. Hieronder leggen we alles uit over de verschillende gaming-headsets.
We beginnen bij het geluid. Je hebt twee verschillende soorten weergave die ze gebruiken bij gaming-headsets. Dit is stereo en surroundsound.
Het verschil in afstand tussen jou en een ander gaming personage hoor je bij stereo door het verschil in volume van beide kanten. Hoe harder iets aan één kant klinkt, hoe dichter bij die kant de bron van het geluid is. 👀
Naast stereogeluidsweergave heb je surroundsound-gaming-headsets. Surroundsound staat bekend om de techniek waarbij het lijkt alsof het geluid je omringt. Het voelt dan net alsof je midden in de game zit.
Bij gaming-headsets vind je twee verschillende soorten surroundsound, te beginnen met digital true surroundsound. Hierbij heb je minimaal twee luidsprekers aan elke kant van de headset en soms zelfs meer.
Bij headsets die deze techniek gebruiken, ontvang je game geluiden van meerdere kanten, waardoor je precies weet van welke hoek het geluid komt. Hierbij ben je niet langer beperkt tot twee kanten, maar hoor je ook het verschil tussen geluid dat van voor of achter je komt.
Het nadeel van deze geluidsweergave is dat het ietwat ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Dit komt doordat ze het grootse bioscoop gevoel nabootsen in een kleine headset.
Je hebt ook virtual surroundsound. Net zoals de stereoheadset loopt het geluid via twee luidsprekers, met één luidspreker aan iedere kant van de headset.
Door een techniek waarbij ze ruimtelijke geluid nabootsen, heb je het idee dat de luidsprekers vijf of zeven speakers hebben, wat je laat voelen alsof het geluid van alle kanten komt. Dit werkt iets minder precies true surroundsound, maar het scheelt wel aardig in de kosten!
Bij het type surroundsound kies je bovendien tussen 5.1 of 7.1. Hoe meer geluidsbronnen, hoe echter het lijkt alsof je in de game zelf staat.
Hierbij staat het eerste cijfers voor het aantal (virtuele) speakers, en het tweede staat voor het aantal (virtuele) subwoofers. Die laatste neemt enkel lage bastonen voor zijn rekening.
Om je nog meer onder te dompelen in de wereld van je game, kun je kiezen om je geluid ook voelbaar te maken. In dat geval ga je op zoek naar een headset met haptic feedback.
Haptic feedback herken je wel van je mobiel. Als je een WhatsApp-berichtje krijgt, hoor en voel je je mobiel trillen. Dit gebeurt ook in een game als je bijvoorbeeld ergens tegenaan botst als je headset haptic feedback heeft.
Bij een gaming-headset zonder deze functie, voel je deze trillingen niet – of je nu valt in een game, of met een helicopter tegen een berghelling crasht.
Bij een gaming-headset met haptic feedback zorgt een techniek dat je verschillende lage geluiden hoort en voelt, zodat je precies hoort en voelt hoe intens de trilling is.
Het belangrijkste onderdeel in de headset is de driver. Dit onderdeel zet elektrische signalen om in geluid. Zonder de driver hoor je niks. De driver bestaat uit drie onderdelen:
Het formaat van de driver speelt hierbij ook een zekere rol. De meeste drivers zijn 20 mm tot 50 mm groot. Hoe groter de driver is, hoe harder het maximale geluidsniveau van je headset.
Over het algemeen betekent het niet dat een grotere driver zorgt voor betere geluidskwaliteit, zoals de meeste mensen wel denken. Een grote driver is alleen beter in het oppikken van lage geluiden, maar heeft op zijn beurt moeite met hele hoge geluiden.
Als je het meeste uit de driver wil halen en daarbij de beste geluidskwaliteit wilt behouden, kun je wat extra onderzoek doen naar het type driver-unit dat in je koptelefoon zit, maar deze informatie vermelden webshops maar zelden.
We hebben al een hoop uitgelegd over het geluid van de headset. Om geluid echt goed te begrijpen, moet je echter ook kijken naar het frequentiebereik.
De frequentie van het geluid staat voor het aantal trillingen per seconde van geluid. Als je bij een toon één trilling krijgt in één seconde dan spreken we van een frequentie van 1 Hertz (Hz).
Of je een geluid hoort, ligt aan welke frequentie dit heeft. Theoretisch gezien hoort een mens frequenties van 20 Hz tot 20.000 Hz.
In de praktijk is dit afhankelijk van je leeftijd en hoeveel gehoorbeschadiging je hebt. Naarmate je ouder wordt (of gehoorschade oploopt), neemt dit frequentiebereik van je oren af.
Het ideale frequentiebereik van je headset is vergelijkbaar met dat van het menselijk oor. Hoe groter het frequentiebereik bij je headset, hoe beter je de details hoort van het geluid van je game.
Een beetje extra bas (dus een lagere minimumfrequentie) kan overigens geen kwaad; dit helpt de bas voelbaarder te maken. Maximumfrequenties boven de 20.000 Hz hebben echter geen enkel nut; we horen en voelen ze niet.
Naast de audiokwaliteit moet je ook kijken naar de microfoon van de gaming-headset. Je zult moeite hebben om een headset zonder microfoon te vinden.
Zo'n microfoon is ideaal als je tijdens de game wil overleggen met je teamgenoten over waar je naartoe gaat of welke move je gaat maken op een vijand.
Om zo comfortabel mogelijk te gamen heb je bij de microfoon een aantal opties. Als je niet zo vaak gamet met teamgenoten of voor het ene spel wel en het andere spel niet, dan geef je wellicht de voorkeur aan een microfoon die je inklapt.
Ook heb je buigbare microfoons. Deze plaats je dan op de gewenste stand, zodat je goed in de microfoon praat, of je buigt hem even de andere kant op als je niet met je teamgenoten wilt praten.
Als je wel wilt dat je microfoon in de buurt blijft, maar je zeker wilt weten dat je teamgenoten niet horen wat je aan het doen bent, dan heb je ook microfoons met een mute-optie.
Je mute jezelf dan via een knop op het snoer of op de headset zelf. Bij sommige modellen klap je de microfoon in om jezelf te muten, indien mogelijk.
Speel je bijna helemaal geen games met teamgenoten, dan heb je ook gaming-headsets met een microfoon die je er helemaal afhaalt.
Vooral als je veel omgevingsgeluid om je heen hebt, kies je idealiter voor een microfoon met ruisonderdrukking, ook wel noise cancellation genoemd.
Hierbij pikt de microfoon minder van dit geluid op, wat vooral voor je teamgenoten prettig is. Jij merkt er niets van, maar degene aan de andere kant van het gesprek heeft er in ieder geval geen last van!
Wil je echt geen achtergrondgeluid laten opvangen tijdens je gesprek, zoek dan naar een model met een cardioïde microfoon. Een cardioïde microfoon pikt alleen het geluid op wat recht van voor de microfoon komt.
Als je direct in de microfoon praat vangt hij alleen je stem op. Hierdoor vangt hij nauwelijks achtergrondgeluid op, omdat dit geluid van andere kanten komt.
Sommige gaming-headsets hebben eigen, bijbehorende software. Deze software download je nadat je de gaming-headset hebt verbonden met je computer.
Met de software pas je het een en ander aan bij de headset. Denk bijvoorbeeld aan het fijnstellen van de geluidsweergave en het in- en uitschakelen van de ruisonderdrukking. In combinatie met een equalizer pas je ook de heftigheid van bastonen aan.
Zo'n software heeft zeker voordelen als je het belangrijk vindt om het geluid volledig op je wensen in te stellen – of als je de RGB-verlichting wilt instellen, als je headset deze optie heeft.
Hieronder zie je ter illustratie een filmpje van het merk Razer, welke uitlegt hoe je hun software gebruikt om de surroundsound te activeren.
Om je gaming-headset aan te sluiten op je computer heb je een headset met kabel en een draadloze headset.
Bij een draadloze gaming-headset kies je tussen een verbinding via Bluetooth of via een 2,4GHz-dongle (een kleine usb-stick).
Bij de verbinding via de dongle steek je de dongle in je computer en verbind de headset automatisch. Het voordeel is dat je de headset makkelijk verbindt bij verschillende apparaten. Het nadeel is dat je alsnog een usb-poort kwijt bent.
Ook is het een optie om je headset via Bluetooth te verbinden. Per product verschilt het hoe je precies de headset moet verbinden met je game apparaat.
Het voordeel is dat je volledige bewegingsvrijheid hebt en enkele meters vanaf je bureau nog te praten met je teamgenoten. Wil je even snel een lamp aan doen, dan hoef je niet per se tegen je teamgenoten te zeggen dat je 'zo terug bent'.
Het nadeel is dat de audiokwaliteit minder is dan die van een headset met kabel. Dit komt doordat Bluetooth alleen compressed audio kan versturen, waarbij het geluid min of meer 'samengeperst' is. Dit merk je echter waarschijnlijk niet, tenzij je een ware audiofiel bent met getraind gehoor!
Een ander verschil met de gaming-headsets met kabel, is dat je draadloze headsets moet opladen. Er zit een accu in de headset die langzaamaan leegloopt tijdens gebruik.
Afhankelijk van het product, staat aangegeven hoelang de headset zonder stroom kan en hoelang het duurt voordat hij weer helemaal opgeladen is.
Idealiter lees je enkele onafhankelijke reviews over de headset in kwestie om hier een nauwkeuriger beeld van te vormen. De waarden die de fabrikant overlegt, zijn namelijk gebaseerd op ideale omstandigheden en soms ietwat optimistisch.
Een verder nadeel van draadloze headsets is dat je hem tijdig moet opladen, omdat je anders halverwege je game zonder headset zit. Niet alle modellen kunnen gebruikt worden tijdens het laden, dus dit kan een aanzienlijk probleem vormen. Ook is een headset met accu zwaarder dan een headset zonder accu.
Bij een headset met een kabel sluit je de headset makkelijk aan op elk apparaat met 3,5mm-poort. Ook bieden bepaalde headsets nog andere ingangen of mogelijkheden om je headset aan te sluiten op verschillende apparaten.
Het fijne is dat je geen last hebt van kwaliteitsverlies, zoals wel het geval is bij Bluetooth. Ook hoef je de headset niet op te laden en gebruik je hem direct nadat je hem hebt ingeplugd.
Het nadeel is dat je vast zit aan een kabel die je moet wegstoppen tussen alle andere kabels van je computer. Je kunt ook niet zomaar even weglopen van je scherm terwijl je blijft praten met teamgenoten.
Tijdens het urenlang gamen is het wel fijn als je headset fijn en comfortabel zit. Je hebt ook al een goede bureaustoel of de beste gamestoel, zodat je comfortabel zit tijdens het gamen.
Om het ook zo comfortabel mogelijk te maken voor je oren moet je enkele keuzes maken. Zo heb je on-ear en over-ear headsets.
Bij een on-ear model rust de deze op je oren. Het voordeel is dat de zo'n headset licht en klein is, waardoor je hem makkelijk meeneemt. Het nadeel is dat je de oorkussens op je oren drukken, waardoor je sneller last krijgt van pijnlijke drukplekken.
Ook krijg je bij een on-ear headset nog wat mee van je omgevingsgeluid. Afhankelijk van je wensen, is dit zowel een voor- als nadeel. Dit kan irritant zijn, maar ook handig, als je bijvoorbeeld vaak mensen over de vloer krijgt en de deurbel goed wilt horen.
Bij een over-ear headset bedekt de headset je volledige oren; hij rust op je schedel en je kaakgewrichten, om je oren heen. Hij drukt hierbij niet op je oorschelpen.
Het voordeel is dat je geen last krijgt van je oren bij lang gebruik en je hebt ook minder last van omgevingsgeluid, omdat je oren volledig zijn afgesloten van de omgeving (passieve noise cancellation).
Een nadeel is dat de over-ear headsets groter zijn en daardoor minder makkelijk mee te nemen.
Ook bij de oorkussens van de headset kies je uit twee veelvoorkomende materialen. Je hebt oorkussens van (imitatie)leer en textiel. Een textielen oorkussen ademt beter, zodat je niet gaat zweten tijdens het gamen – wel zo prettig in de zomer!
Een oorkussen van (imitatie)leer isoleert goed en gaat langer mee. Bij sommige oorkussens zit er ook memory foam in de kussens. Na enige tijd vormt het kussen dan beter naar je oren en/of schedel.
Als je een mooie computer set-up bij elkaar wil verzamelen is het goed om te kijken naar het design van de headset. Als je je baant in de wereld van de gaming computeronderdelen, zoals een goede draadloze muis voor gamen en een geweldige gaming-pc, ie je direct dat ze bijna allemaal één ding gemeen hebben: RGB-licht.
Dit staat voor rood, groen en blauw. Een gaming-headset ziet er hiermee opvallend uit met verschillende lichtelementen, aparte designs en soms zelfs met kattenoren! 😺
Sommige gaming-headsets bieden zelfs de optie om zelf het licht aan te passen met de software, zoals je eerder al las. Als je andere randapparatuur, zoals je toetsenbord of muis, van hetzelfde merk is, kun je alles meestal binnen één app op elkaar afstellen. (Klik vooral hier om de beste muizen te bekijken!)
Over het algemeen geeft het design van je headset geen voordelen tijdens het gamen. Wel kan het gewoon leuk zijn, of misschien houdt het gekke design andere mensen wel tegen om je headset ongevraagd te lenen.
Draadloos | Type audiokanaal | Ruisonderdrukking microfoon | Hi-Res Audio | Type surround sound | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | wired gaming headsets | Nee | 7.1 | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com | |
2 | wireless gaming headsets | Nee | 7.1 | Ja | Nee | ||
3 | SteelSeries Arctis 7P+ Wit | Ja | 7.1 | Nee | Ja | Bekijk op Coolblue | |
4 | Sony Playstation Sony Pulse 3D | Ja | 7.1 | Nee | Ja | ||
5 | Razer BlackShark V2 + sound | Ja | 7.1 | Nee | Ja |
Draadloos: Nee
Type audiokanaal: 7.1
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Hi-Res Audio: Nee
Draadloos: Nee
Type audiokanaal: 7.1
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Hi-Res Audio: Nee
Draadloos: Ja
Type audiokanaal: 7.1
Ruisonderdrukking microfoon: Nee
Hi-Res Audio: Ja
Draadloos: Ja
Type audiokanaal: 7.1
Ruisonderdrukking microfoon: Nee
Hi-Res Audio: Ja
Draadloos: Ja
Type audiokanaal: 7.1
Ruisonderdrukking microfoon: Nee
Hi-Res Audio: Ja
Je hebt al een hoop gelezen over de gaming-headset, maar hieronder staan nog enkele laatste puntjes om in gedachten te houden.
Heb je een goede gaming-headset te kiezen met een passend frequentiebereik, goede drivers en eventueel surroundsound, dan kun je hier zeker ook lekker muziek mee luisteren.
Let wel op dat je een gaming-headset aanschaft waarbij je de microfoon kunt verwijderen of inklappen. Dan heb je tijdens het luisteren geen last van de microfoon voor je mond.
Bij een goede gaming-headset geniet je van het geluid van je game met de beste audiokwaliteit. Je hoort kleine details – zoals een naderende vijand – haarscherp, omdat deze headset hier specifiek voor gebouwd is.
Ook heeft een gaming-headset met een externe microfoon, waardoor je kunt overleggen met je teamgenoten tijdens de game en daarbij goed hoorbaar bent.
Als je de lage tonen belangrijk vindt, is het goed om te kiezen voor een headset met grote drivers (luidsprekers). Doordat deze meer ruimte hebben om te trillen, geven ze lage frequenties (bastonen) nauwkeurig weer, maar hoge frequenties iets minder.
Ook is het goed om te kijken naar het frequentiebereik van de headset. Een mens hoort frequenties vanaf 20 Hz. Kies een headset die tenminste een minimumfrequentie heeft van 20 Hz. Lager dan dat biedt het voordeel dat de bastonen niet beter hoorbaar worden, maar wel beter voelbaarder.
Dit is afhankelijk van de verbindigsmethoden van de gaming-headset en je mobiel. De meeste headsets met kabel verbind je via een 3,5mm-poort, maar de meeste smartphones hebben deze verbindingsoptie niet meer.
Een gaming-headset met Bluetooth is vaak wél te verbinden met je mobiel. Kijk vooral even bij het product zelf of een verbinding met je mobiel mogelijk is.
Met de beste gaming-headset hoor je elk detail haarfijn. Geen vijand ontglipt je meer, omdat je precies weet van welke hoek hij of zij komt. Met je teamgenoten overleg je snel de ideale move om de vijand uit te schakelen. Nu nog foutloos uitvoeren, en bam! GG!
Je weet nu alles over de gaming-headset. Het was een hoop informatie over geluidsweergaves, verbindingsmethodes en de microfoon, dus lees de koopgids gerust nog eens door. Bedankt voor het lezen en alvast veel gameplezier!