Urenlang een Goede Houding met de Beste Bureaustoel

Heb je wel eens nagedacht over hoeveel tijd mensen doorbrengen in hun bureaustoel? Gedurende de carrière van de gemiddelde kantoormedewerker loopt dit op tot zo'n 85.000 uur. Oftewel: bijna 10 jaar! Nu snap je meteen hoe belangrijk het is om de beste bureaustoel te vinden.

Geen mens is hetzelfde, dus een bureaustoel moet zich aan elk soort lichaam kunnen aanpassen. Mensen zijn bovendien niet gemaakt om de hele dag te zitten, ook niet voor de beste desktop achter het fijnste bureau. Daarom is het essentieel dat een bureaustoel ergonomisch, comfortabel en ondersteunend is voor de rug, schouders, nek armen en polsen.

Of je nu als thuiswerker of werkgever een bureaustoel koopt: het is een slimme investering voor ieders lichamelijke gezondheid. De 5 beste bureaustoelen vind je in dit artikel, maar om te beginnen staan hieronder alvast de top 3. Ook bespreek ik een uitgebreide koopgids!

Herman Miller Aeron

Herman Miller Aeron
Inclusief hoofdsteun: Ja
Verstelbaar onderrug gedeelte: Ja
Draaibaar: Nee
Inclusief armleuning: Verstelbare armleuningen in hoogte en diepte (2D)
Materiaal rugleuning: Mesh
Met wielen: Ja
Type rugleuning: Kantelbaar, in meerdere standen vast te zetten
Bekijk op Bol.com

Steelcase Series 2 Stool

Steelcase Series 2 Stool
Bekijk op Bol.com

Laura Davidson Furniture Soho Soft

Laura Davidson Furniture Soho Soft

Waarom een bureaustoel aanschaffen?

Met een goede bureaustoel zit je comfortabel en goed ondersteund in de drie basishoudingen (voorwaarts, licht achteroverleunend, diep achteroverleunend). Gebeurt dit niet, dan belast je je rug, nek en schouders. Daarmee voorkomt het spier- en skeletaandoeningen die ontstaan door langdurig zitten. Of je nu de hele dag werkt of via de beste pc-speakers naar de beste muziek luistert: de juiste houding is belangrijk.

Een stoel van goede kwaliteit spaart niet alleen de rug, maar bevordert ook de bloedsomloop en maximaliseert productiviteit van degene die erin zit. Meerdere studies hebben aangetoond dat we veel productiever zijn op het werk als we comfortabel en pijnvrij zitten. Daarmee is de kans weer kleiner dat je 's avonds weer achter de monitor moet kruipen!

Bovendien ervaren we minder stress met een comfortabele, ergonomische stoel, wat een positief effect heeft op het concentratievermogen en kortetermijngeheugen.

Een bureaustoel is daarnaast multifunctioneel: het dient ook meteen als gamestoel, als je de juiste te pakken hebt. Met een gaming-headset en gaming-toetsenbord heb je meteen alles in huis om relaxed te gamen!

Of je nu een gamer bent of niet: goed zitten is je goed recht. Voordat je zover bent, moet je echter weten welke eigenschappen het belangrijkste zijn. Daar helpt de onderstaande koopgids je bij!

Koopgids: hoe kies ik de beste bureaustoel?

Met zoveel verschillende modellen is het lastig de beste bureaustoel te kiezen. Aangezien iedereen een ander lichaam heeft, is het erg belangrijk onderzoek te doen en goed geïnformeerd te zijn. Om te helpen de juiste beslissing te nemen, heb ik de belangrijkste informatie op een rijtje gezet.

Verstelbaarheid

Het is belangrijk dat de stoel zich kan aanpassen naar je behoeften. Hoe meer verstelbare functies, hoe beter de stoel op je lichaam is af te stellen. Zo wordt het ook makkelijker om goed met je rug tegen de leuning te zitten – en dat is nodig om de meeste ondersteuning uit je stoel te halen.

Een verkeerde zithoogte veroorzaakt pijn in de nek en schouders. Stel de zithoogte zo in dat beide voeten op de grond staan, de onderarmen en polsen rusten op de armleuningen, idealiter op gelijke hoogte als het bureau. Zo bestuur je makkelijk een muis en zitten je ogen op gelijke hoogte met het scherm van je Chromebook, of die goede laptop die je net gescoord hebt.

Met een kantelbare rugleuning neem je bovendien makkelijk meerdere houdingen aan. In het ideale geval stel je de stoel zo in, dat de hoek tussen de dijen en rugleuning tussen 95 en 105 graden ligt. De stoel moet het mogelijk maken met een 'open' borstkas en buik te zitten in plaats van voorovergebogen, met een verkrampte rug.

houten bureau met laptop en bureaustoel

Verstelbare lendensteun

De lendensteun is ontworpen om een natuurlijke zithouding te bevorderen en steun te bieden aan de rug. Een bureaustoel van goede kwaliteit heeft verstelbare lendensteun, zodat je die kunt aanpassen aan de vorm en kromming van de ruggengraat en je lichaamstype.

Zonder verstelbare lendensteun riskeer je onder andere ischias, een aandoening waarbij de Nervus Ischiadicus – een grote zenuw – klem komt te zitten en geïrriteerd raakt. Je kunt je voorstellen dat dit ontzettend veel pijn doet. 🤕

Rollend vs. stationair

Zit je in het midden van een groot bureau, of moet je vaak over het bureau reiken? Dan heb je een stoel met wieltjes nodig. Zelfs als je een klein bureau hebt, voorkomt een rollende stoel overbelasting van je rug en nek.

Kies een stoel met een goed geconstrueerde wielbasis die gemakkelijk over het vloeroppervlak glijdt. Houd daarbij rekening met de ondergrond; sommige wieltjes rollen makkelijk over tapijt, maar de meeste niet.

Veel van de beste bureaustoelen hebben daarnaast rubberen wieltjes, wat beter is voor gebruik op harde vloeren, omdat het minder snel krast en minder vlekken achterlaat dan de standaard wieltjes van kunststof.

De 5 beste bureaustoelen op een rij

1. Herman Miller Aeron

1. Herman Miller Aeron
Inclusief hoofdsteun: Ja
Ergonomisch keurmerk: Zonder keurmerk
Type zitting: Verstelbaar in hoogte
Verstelbaar onderrug gedeelte: Ja
Draaibaar: Nee
Inclusief armleuning: Verstelbare armleuningen in hoogte en diepte (2D)
Materiaal rugleuning: Mesh
Met wielen: Ja
Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee
Type rugleuning: Kantelbaar, in meerdere standen vast te zetten

2. Steelcase Series 2 Stool

3. Laura Davidson Furniture Soho Soft

3. Laura Davidson Furniture Soho Soft

4. Humanscale Diffrient World

4. Humanscale Diffrient World

5. Steelcase Leap

5. Steelcase Leap

Draaibaar

Hoe belangrijk de wieltjes ook zijn: een draaibare basis is net zo belangrijk. Als een bureaustoel niet kan draaien, dan moet je lichaam dat doen, wat weer kan leiden tot vermoeidheid en vermoeide spieren.

Hierbij is het van belang dat je een stoel kiest die geschikt is voor je omgeving. Als je je elke keer over je armleuning moet hangen om bij de rand van je bureau te komen, loop je ook weer risico op blessures in het ergste geval, en ergernis in het beste geval.

Mechanismes

Bureaustoelen beschikken over verschillende mechanismes om ervoor te zorgen dat je verschillende actieve zithoudingen kunt aannemen. Actief zitten en spontane bewegingen spelen een belangrijke rol in het bevorderen van een goede lichaamshouding.

Gasveer

De gasveer is een hendel onder de zitting. Je kunt de hendel omhoog duwen om de zithoogte te bepalen. De zitting verlaagt door gewicht op de zitting en verhoogt wanneer er geen gewicht is dat terugduwt.

Permanent contact

Bij dit mechanisme is er permanent contact met de rug. De veerkracht van de rugleuning kun je aanpassen terwijl de zitting in een vaste positie blijft. Je kunt hiermee ook de rugleuning blokkeren en vastzetten in een bepaalde positie.

Floating tilt

Bij de floating tilt techniek bewegen de rugleuning en zitting onafhankelijk van elkaar. Het lichaam wordt in allerlei houdingen goed ondersteund, doordat de zitting kan kantelen en de rugleuning synchroon meebeweegt.

Schommelmechanisme

Hiermee kan de rugleuning van de stoel naar achter buigen terwijl de zitting op dezelfde plek blijft. Dit mechanisme is het meest te zien bij bureaustoelen en zorgt voor extra bewegingsvrijheid. Zo schommel je lekker heen en weer tijdens je telefoongesprek!

Materiaal

Het kiezen van het juiste materiaal van onze bureaustoel is als het kiezen van een stof voor een net pak. Iets ademends – zoals mesh – is vele malen comfortabeler dan iets dat niet of nauwelijks ademt, vooral als je het snel heet hebt.

Je wilt ook iets wat een aanzienlijke demping biedt langs de rugleuning en het zitvlak, zodat het frame van de stoel niet voelbaar is. Dit is deels afhankelijk van je lichaamsgewicht en -proporties, alsook hoe je zit (rechtop of meer onderuitgezakt). Je kunt echter zo licht zijn als een veertje en nog last hebben van het frame als het frame niet goed bedekt is met dempend materiaal.

Simpele bureaustoelen bestaan meestal uit synthetische materialen, zoals kunstleer, welke niet erg ademend zijn. Met echt leer beklede bureaustoelen bieden comfort, zijn duurzaam en slijtvast. Mesh, een elastische stof met een gaasachtige look, is ademend en ergonomisch gevormd.

Armleuningen

Hoewel ze misschien niet noodzakelijk zijn, zijn armleuningen een groot aandachtspunt. Armleuningen verminderen de druk op de onderrug en verlichten de spanning in je schouders en nek. Dat wilt zeggen, als ze op de juiste hoogte staan.

Idealiter kies je daarom verstelbare armleuningen met kussentjes en contouren, zodat je ze op de geschikte hoogte kunt instellen. Idealiter sluiten ze qua hoogte aan op de hoogte van je bureau. Net eronder of erboven kan ook, afhankelijk van hoe jij zelf het liefste zit.

Zo kom je ook nog eens beter bij je draadloze muis. Let er wel op dat de armleuningen niet belemmeren als je dichter bij het bureau komt. Dit voorkom je door een stoel te kiezen met armleuningen die niet alleen in de hoogte verstelbaar zijn, maar ook in hoe ver ze naar voren of naar achteren staan, alsook in welke hoek (iets naar binnen gedraaid, loodrecht op het bureau, of iets naar buiten).

Specificaties van bureaustoelen naast elkaar

Inclusief hoofdsteunVerstelbaar onderrug gedeelteMateriaal rugleuningMet wielenRugleuning in hoogte verstelbaar
1Herman Miller AeronJaJaMeshJaNee
2Steelcase Series 2 StoolJaJaMeshJaNee
3Laura Davidson Furniture Soho SoftJaJaMeshJaNee
4Humanscale Diffrient WorldJaJaMeshJaNee
5Steelcase LeapJaJaMeshJaNee

Herman Miller Aeron

Inclusief hoofdsteun: Ja

Verstelbaar onderrug gedeelte: Ja

Materiaal rugleuning: Mesh

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Steelcase Series 2 Stool

Inclusief hoofdsteun: Ja

Verstelbaar onderrug gedeelte: Ja

Materiaal rugleuning: Mesh

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Laura Davidson Furniture Soho Soft

Inclusief hoofdsteun: Ja

Verstelbaar onderrug gedeelte: Ja

Materiaal rugleuning: Mesh

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Humanscale Diffrient World

Inclusief hoofdsteun: Ja

Verstelbaar onderrug gedeelte: Ja

Materiaal rugleuning: Mesh

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Steelcase Leap

Inclusief hoofdsteun: Ja

Verstelbaar onderrug gedeelte: Ja

Materiaal rugleuning: Mesh

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Veelgestelde vragen over bureaustoelen

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een stoel die is ontworpen om het menselijk lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen. Overwegingen als houding, comfort, ondersteuning en gezondheid zijn in het ontwerp meegenomen.

Welke stoel moet ik nemen bij lichamelijke klachten?

Het is belangrijk een stoel te kiezen met verstelbare en/of kantelbare zitting, rugleuning en armleuningen. Met deze functies stimuleer je de juiste zithouding.

Wat is de (N)EN 1335-normering?

De (N)EN 133-normering heeft betrekking op de maatvoering en instelbaarheid van bureaustoelen. Een bureaustoel met de normering beschikt over een lendensteun; armleuningen van minimaal 20 cm; en een in hoogte verstelbaar zitvlak en rugleuning.

Deze richtlijn is vastgesteld door Europa, en de extra 'N' aan het begin betekent dat hij ook specifiek aan Nederlandse eisen voldoet. Daarnaast voldoet een stoel die de voorwaarden van deze norm tegemoet komt, automatisch aan de Arbowet- en regelgeving.

Wat is de NPR 1813-normering?

Dit is een Nederlandse aanvulling op de (N)EN 1335-normering die aangeeft of een stoel geschikt is voor langere mensen. Deze stoelen geven je net wat meer vrijheid om deze specifiek in en af te stellen dan een stoel die 'enkel' aan de (N)EN 1335-norm voldoet.

Conclusie

Als het om je kantoor gaat, is geen meubelstuk zo belangrijk als de stoel waar je op zit. Het is geen kleine investering, dus kies verstandig en neem de tijd. Denk aan de verstelbaarheid, het algemene comfort, en neem ook de normeringen mee in je beslissing, vooral als je lichamelijke klachten hebt of erg lang bent!

Bekijk nog eens de top 5 met deze nieuwe informatie in je achterhoofd. Ik hoop dat er eentje tussen zit en je niet lang hoeft te fakkelen voor je lekker zit voor de beste desktop! Welke bureaustoel gebruik jij en waarom? Laat het ons hieronder weten!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?